Skautský pozdrav

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdravící ukrajinská skautka z Plast

Skautský pozdrav je gesto používané členy skautského hnutí po celém světě při zdravení ostatní skautů a národní vlajky na ceremoniích. Ve většině situací je pozdrav prováděn pravou rukou, dlaní směrem vpřed, palec drží malíček a konce prstů míří vzhůru nebo na čelo hlavy. Existuje několik variant pozdravu v různých skautských organizacích a také programových sekcích. Pro světlušky (mladší skautky) platí, že se zdraví jen se zdviženým ukazováčkem a prostředníčkem. Palec drží malíček a prsteníček. Jakmile složí "skautský slib" tak smí používat první variantu.

Význam tří prstů[editovat | editovat zdroj]

Socha znázorňující skautský pozdrav stojící v Großarl v Rakousku

Ve své knize Scouting for Boys vybral Robert Baden-Powell pro skauty pozdrav se třemi vztyčenými prsty jako symbol tří částí skautského slibu:

  1. Povinnost vůči Bohu
  2. Povinnost vůči ostatním
  3. Povinnost k sobě[1]

Pozdrav Vlčat[editovat | editovat zdroj]

Vlčata mohou zdravit dvěma vztyčenými prsty roztaženými do „V“, dle zvyklosti národní organizace, ke které patří. Dva prsty reprezentují dva body zákona vlčat. Ve The Wolf Cub's Handbook, napsal Baden-Powell: „Proč dva prsty? No, víte jak vypadá hlava vlka s nastraženýma ušima. Používá se jako odznak vlčat. Dva prsty v pozdravu jsou dvě uši vlka.“[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Scout sign and salute na anglické Wikipedii.

  1. BADEN-POWELL, Robert. Scouting for Boys. [s.l.]: Oxford, 2005. S. 37. 
  2. The Wolf Cub's Handbook (p.15)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]