Horní Ředice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Horní Ředice
Kostel Sv. Václava s dřevěnou zvonicí v Horních Ředicích
Kostel Sv. Václava s dřevěnou zvonicí v Horních Ředicích
Znak obce Horní ŘediceVlajka obce Horní Ředice
znakvlajka
Lokalita
Statusobec
Pověřená obecHolice
Obec s rozšířenou působnostíHolice
(správní obvod)
OkresPardubice
KrajPardubický
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel1 072 (2023)[1]
Rozloha11,11 km²[2]
Katastrální územíHorní Ředice
Nadmořská výška237 m n. m.
PSČ533 75
Počet domů367 (2021)[3]
Počet částí obce1
Počet k. ú.1
Počet ZSJ1
Kontakt
Adresa obecního úřaduHorní Ředice 101
533 75 Dolní Ředice
obec@horniredice.cz
StarostaIng. Jiří Kosel
Oficiální web: www.horniredice.cz
Horní Ředice
Horní Ředice
Další údaje
Kód obce575011
Kód části obce44016
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obec Horní Ředice (německy:Ober Reditz) se nachází v okrese Pardubice, asi 14 km východně od centra okresního města Pardubice a 3 km západně od centra města Holice. Žije zde přibližně 1 100[1] obyvatel. V obci je evidováno 351 domů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Správní území obce je osídleno od pravěku, což dokládají archeologické nálezy broušených kamenných nástrojů, používaných pravěkými lidmi v mladší či pozdní době kamenné, na blízkém kopci Hořánek (265 metrů). V oblasti Hořánku byly nalezeny i další objekty (pohřebiště z mladší a pozdní doby bronzové), nejmladší z nich pocházejí ještě z 13. století.

Založení středověkých Ředic souvisí s kolonizací rozsáhlého lesního komplexu, rozkládajícího se na jihovýchod od Hradce Králové až k Vysokému Mýtu. Dodnes jsou jeho pozůstatky v severovýchodní části okresu Pardubice výrazným zalesněným územím. Ředice dostaly tehdy název Hermansdorf. Již v polovině 14. století se objevuje také český název Ředice, původní název se poté zcela vytratil. První písemná zmínka o existenci vesnice (tehdy uváděné pod jménem Hermansdorf) pochází z roku 1336.

V průběhu 18. století se poprvé objevuje dělení Ředic na "Horní" a "Dolní" (pravděpodobně užíváno mnohem déle v běžné komunikaci vzhledem k protáhlému tvaru obce, mající v podstatě tvar jednořadé ulice o délce skoro 4 km). Toto oficiální rozdělení nalézáme v tzv. Tereziánském katastru z roku 1757. V polovině 19. století, kdy po zrušení poddanství zanikala stará panství a jejich vrchnostenská správa, se někdejší ves Ředice rozdělila na Dolní Ředice a Horní Ředice.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

V severní části katastrálního území vznikla před rokem 1507 soustava rybníků, z nichž největší je Ředický rybník, nad ním leží menší Smílek a mezi nimi rybník Mordýř.

Ředický rybník měří 27,0 ha s objemem vody 250 tisíc m³. Rozkládá se na sever od vesnice na pravostranném přítoku Ředického potoka. Rybník Smílek s plochou 8,0 ha a objemem vody 60 tisíc m³ se nachází se nad rybníkem Mordýř. Odtok rybníka vede mezi zemědělskými pozemky. Poslední ze soustavy je rybník Mordýř, který má plochu 3,0 ha a objem vody 30 tisíc m³. Odtok rybníka protéká mezi zemědělskými pozemky. Pokud dojde k poruše nebo zničení hráze voda odteče po polích do Ředického rybníka.[4] Rybníky Smílek a Mordýř leží na území přírodní rezervace Žernov.

Přírodní rezervace Žernov je lesním komplexem původních dubohabrových lesů s příměsí lípy a dalších dřevin. Nejstarším dubovým porostům je 150 let. Chráněné území přírodní rezervace i s ochranným pásmem se rozkládá na ploše 312 hektarů. V chráněném území roste více než čtyři sta rostlinných druhů, například violka slatinná, kapradiník bažinný nebo řeřišnice bahenní. Z hub tu roste vzácná řasnatka fialovomléčná Oblast je významná i z ornitologického hlediska. Je bohatá na vodní ptactvo včetně zrzohlávky rudozobé či chřástala vodního. V lese hnízdí čáp černý. Lesní porosty organizačně přísluší lesnickému revíru Stéblová a Lesní správa Choceň. Nejvyšší bod přírodní rezervace leží 277 metrů.

Služby[editovat | editovat zdroj]

Obec je velice aktivní, pořádá mnoho akcí jako například Dětský den, Den matek, oslava Nového roku, masopust, Ředický maraton a jiné. V obci se nachází základní škola s prvním stupněm a také mateřská škola. Ve vesnici se nachází dva tenisové kurty, jedno víceúčelové a jedno fotbalové hřiště, také dvě dětská hřiště a dva volně přístupné prostory s posilovacím náčiním. V obci se lze zapojit do řady kroužků, nejen pro děti, ale i pro dospělé, např. cvičení na míčích, aerobik, vyučování anglického jazyka pro malé, velké a dospělé a další aktivity. Je zde také knihovna, která se nachází ve druhém patře obecního domu. Knihovna má bezbariérový přístup.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Dominantou obce je kostel sv. Václava z roku 1857, u kterého je zachována starobylá dřevěná zvonice z roku 1729. Kostel je filiálním kostelem sousední římskokatolické farnosti v (sousedním) městě Holice.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25]
  2. Český statistický úřad: Malý lexikon obcí České republiky - 2017. 15. prosince 2017. Dostupné online. [cit. 2018-08-28]
  3. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18]
  4. Odtokové poměry [online]. Horní Ředice [cit. 2021-11-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]