Diskuse s wikipedistou:NoJin/Archiv-2013

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den. Mohu se zeptat, proč měníte v článcích standardní způsob psaní seznamu s odrážkami na seznam bez odrážek? Ten se zde používá spíše v diskusích. V článcích je zvykem nechávat řádky seznamu odsazené pomocí hvězdiček. --Postrach 22. 10. 2011, 16:29 (UTC)

(zkopirovano z mailu) Děkuji za upozornění, ale udělal jsem to z estetických důvodů. to množství modrých teček vypadá hrozně. Je-li to možné, nechám je jen u externích odkazů. NoJin

No - já bych byl raději, kdyby tam zůstaly hvězdičky. Čistě proto, aby byl zachován jednotný vzhled článků na Wikipedii.

Jinak: v diskusi kdyžtak pokračujte zde - zkopíroval jsem i Váš mail. Wikipedie je projekt založený na vzájemné spolupráci a je asi dobré, když do redakčních porad uvidí i ostatní přispěvatelé. --Postrach 22. 10. 2011, 17:17 (UTC)

Vidím, že Vás ještě nikdo nepřivítal, tak snad Vám tato šablona pomůže v rozjezdu a orientaci. Zdraví --DeeMusil 30. 10. 2011, 20:14 (UTC)

Shrnutí editace, malé editace, delinkování[editovat zdroj]

Ahoj, dovolím si tykat. Ad editace v článku Alena Kupčíková: nechci se zabývat tím, že opakované ukládání znepřehledňuje historii článku a zvyšuje pravděpodobnost editačního konfliktu, protože je mi jasné, že u článků, které potřebují velké přepracování, je to najednou nemožné. Nicméně pokud plánuješ opakované úpravy, je vhodné vložit šablonu {{Pracuje se}}. Především chci ale informovat o třech věcech:

  • Je nanejvýš žádoucí vyplňovat shrnutí editace před uložením úprav, v nastavení v sekci Editace je možné zatrhnout položku Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace.
  • Jako malé editace se nemá označovat žádná významová změna (nejde tedy o datovou velikost ani o subjektivní posouzení významnosti změny). Nedodržování těchto dvou pravidel je neohleduplné vůči těm, kteří právě sledují stránku posledních změn, navíc zaškrtávání malé editace může působit jako snaha neupozorňovat ostatní na editaci, protože některým editorům (těm, kteří mají z racionálních důvodů předvolené vynechávání stránek s malými změnami) se vynechá v posledních změnách i na seznamu sledovaných stránek.
  • Takovéto odlinkování je kontraproduktivní – červené odkazy jsou standardní a potřebné, pokud se dá předpokládat, že odkaz je (může být) encyklopedicky významný. Já sám si tím taky nejsem vždy jistý, ale např. střední škola pravidlo EV splňuje. Já tam záměrně dal odkaz na současný název školy, tedy název, pod kterým by článek měl vzniknout. Navíc se jde pomocí nástoje Odkazuje sem přesvědčit o tom, zda a kolik ostatních stránek na stránku (byť červenou – zatím neexistující) odkazuje.

Zdravím, — Gumruch (disk.) 5. 7. 2012, 15:32 (UTC)

Kategorizace[editovat zdroj]

Děkujeme za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás prosíme, abyste každé nově vzniklé heslo vždy zařadil(a) do určité kategorie (příp. kategorií). Dělá se to připsáním [[Kategorie:Název kategorie]], například [[Kategorie:Němečtí fyzikové]] na novou řádku u konce stránky.

Proč kategorizovat?

Kategorizace článků je výhodná, protože kategorizované články mohou uživatelé Wikipedie procházet nejen podle jejich názvů, ale také podle právě takto vytvořených kategorií. Jediným kliknutím na odkaz pod daným heslem získají seznam všech článků v dané kategorii, čímž získávají kontext k tématu, které je zajímá.

Nejčastější příklady
  • U osob, u nichž je znám rok narození (a/nebo úmrtí), se přidává šablona [[Kategorie:Narození Rok_narození]], analogicky pak [[Kategorie:Úmrtí Rok_úmrtí]]
  • U obcí, okresů, krajů apod. je zvykem vložit minimálně kategorii státu, do kterého patří, například [[Kategorie:Estonsko]]
  • U bibliografií osob (popř. též u cizojazyčných názvů, které uvozuje určitý člen) je možno upravit pořadí, ve kterém se tyto budou v kategoriích zobrazovat. A sice přidáním šablony {{DEFAULTSORT:Název, tak jak má být zařazen}}, například pro heslo Jiří Stanislav Guth-Jarkovský by to bylo {{DEFAULTSORT:Guth-Jarkovský, Jiří Stanislav}}.
Další odkazy

Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 10. 10. 2012, 18:47 (UTC)

Emanuela Nohejlová-Prátová[editovat zdroj]

Dobrý den, k této editaci: pokud nebyla zaměstnankyní (např. s numismatickým oddělením jen spolupracovala), chtělo by to upravit příslušnou formulaci v textu, jinak tam někdo v dobré víře může kategorii opět vrátit. Prosím používejte také shrnutí editace, aby byla jasná Vaše motivace. Díky. — Gumruch (disk.) 10. 10. 2012, 19:30 (UTC)

Neexistující kategorie[editovat zdroj]

K heslu Eduard Held muzeum jste připsal neexistující kategorii, soukromá galerie. Odkaz je červený, čili kategorie nebyla vytvořena, asi jinam jste ji nepřipsal, žádná hesla nespojuje. Pokud ji nvytvoříte a nevložíte do dalších galerií, pak ji smažu. Chvíli vyčkám.--Zákupák (diskuse) 1. 11. 2012, 21:18 (UTC)

Vše jste upravil, nic mazat nebudu a díky--Zákupák (diskuse) 2. 11. 2012, 00:09 (UTC)

Diskuse o smazání[editovat zdroj]

Takto postupovat nelze. Hromadně se články mažou pouze v případě, že jde o prokázaná copyvia (maže se bez diskuse), či když jde o příbuzné články založené toutéž osobou (po prohraném DoSu). V tomto případě je nutno navrhnout každý článek na smazání zvlášť (články jsou založené různými osobami, příbuznost je pouze formální). Postupujte dle instrukcí na Wikipedie:Diskuse o smazání#Jak navrhnout stránku na smazání. Děkuji za pochopení. --Vachovec1 (diskuse) 2. 11. 2012, 23:05 (UTC)

Překlady[editovat zdroj]

Zkuste se zeptat tady ještě.--Juandev (diskuse) 30. 12. 2012, 13:41 (UTC)

Dobrý den. Ohledně Vašeho dotazu na překlady hesel české Wikipedie pro anglickou Wikipedii: Je zvyklostí, že takové překlady se nějak označí a odkáží na původní verzi, např. proto, aby bylo možné překlad zkontrolovat nebo dohledat původní autory. Různé jazykové verze Wikipedie to mohou řešit různě, stručné pokyny pro anglickou Wikipedii lze nalézt na en:Wikipedia:Copying_within_Wikipedia#Translating_from_other_language_Wikimedia_Projects. V praxi jsem pak viděl používat dva způsoby:

  1. pomocí šablony en:Template:Translated_page, která se vkládá na diskusní stránku, viz např. en:Talk:Antoni_Gaudí;
  2. prostým vložením informace o původním článku, jako můžete vidět v hesle en:Josef Bryks na začátku sekce References.

Pokud byste potřeboval poradit podrobněji nebo pokud byste potřeboval i nějakou jinou radu, klidně se na mne obraťte na mé české diskusní stránce (anglickou v současné době příliš nenavštěvuji). Jan.Kamenicek (diskuse) 30. 12. 2012, 15:02 (UTC)

Wikipedie:WikiProjekt GLAM/Setkání 3[editovat zdroj]

Dobrý den, nevím, zda jste v mailinglistu zájemců o GLAM, proto pro jistotu upozorňuji na plánované setkání Wikipedie:WikiProjekt GLAM/Setkání 3. O jeho termínu můžete hlasovat zde: [1]. Těší se --Gampe (diskuse) 13. 1. 2013, 15:37 (UTC)

Přijdte nám něco říct o Vašem projektu.--Juandev (diskuse) 18. 1. 2013, 10:39 (UTC)

Konečně stanoveno místo a čas 3. setkání. Vy jste tam ještě nebyl, takže se případně můžeme sejít 15 minut před zahájením na nástupišti metra Nové Butovice. Srdečně zve --Gampe (diskuse) 29. 1. 2013, 20:45 (UTC)

Wikipedie:WikiProjekt Knihovna umění[editovat zdroj]

Díky za to, že jste se ujal projektu Wikipedie:WikiProjekt Knihovna umění, to tady velice chybělo! Těším se na fotografy, ty stále chybí... --Svajcr (diskuse) 17. 1. 2013, 21:34 (UTC)

Wikipedie:Pravidlo tří revertů[editovat zdroj]

Dobrý den, dovoluji si Vás informovat, že včera jste se u článku Hana Purkrábková nebezpečně přiblížil porušení závazného Pravidla tří revertů. Prosím Vás, abyste si ho pečlivě prostudoval. První instancí k řešení různých názorů na podobu článku je diskuse u článku a ne revertační válka. Navíc spor nemá podle mého názoru nic společného s obsahem článku, pouze s jeho formální úpravou. Zdraví --Gampe (diskuse) 21. 1. 2013, 05:14 (UTC)

Vytvoření díky projektu Knihovna umění[editovat zdroj]

Jsem rád, že takový projekt existuje, nevím, nakolik je dohodnuto vkládání informace o projektu do článků. Avšak bylo by vhodnější tabulku vkládat pouze jako šablonu. Tato šablona pak může být editována globálně a zabere méně místa (dat). Pokud nevíte jak vytvořit tuto šablonu, rád pomůžu. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 21. 1. 2013, 15:25 (UTC)

Díval jsem se, ta šablona už existuje, vkládejte ji prosím na úplný začátek diskuse. Tam se vkládají všechny šablony, které se netýkají hesla přímo. Kód: {{Wikipedie:WikiProjekt_Knihovna_umění/Šablona}} Napravte již editované články. Díky. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 21. 1. 2013, 15:42 (UTC)
Velmi Vám děkuji, vyrobil jsem tabulku i redukovaný infobox narychlo z čirého zoufalství poté, co mi všelijací milovníci vlajčiček opakovaně články vandalizovali. --NoJin (diskuse) 21. 1. 2013, 21:07 (UTC)
Při vkládání šablony nastal problém. Zobrazuje se tam kromě tabulky i text šablony.--NoJin (diskuse) 21. 1. 2013, 22:42 (UTC)
Šablony totiž fungují na principu vnoření. To znamená, že když někam vložíte {{Wikipedie:WikiProjekt_Knihovna_umění/Šablona}}, tak se tam zobrazí to samé co v šabloně samotné. Teď je tam grafika a to co jste tam doplnil. Čili, když tam zase vrátíte <noinclude></noinclude>, které jste tady odstranil (BTW, proč?), tak to co bude obaleno <noinclude></noinclude> se do stránky nevnoří. I kategrie, by se tam neměli vnořit. Nicméně jsem to už udělat. Pro Vás to znamená, že až tam budete něco upravovat, tak víte co nesmíte vyhodit.--Juandev (diskuse) 22. 1. 2013, 07:20 (UTC)

Dobrý den, děkuji Vám za informace o projektu ArtLib, velmi si vážím Vaší nabídky spolupráce. Poněkud nemile mě překvapilo, že tvorba některých článků na wikipedii je dotovaná finanční částkou pod hlavičkou Vaší, pokud si dobře pamatuji, obecně prospěšné společnosti. S pozdravem a přáním pěkného dne.--KKDAII Dobrý večer, děkuji za upřesňující informace ohledně projektu, které jste uvedl na mé diskuzní stránce. Přeji hezký zbytek dne.--KKDAII

Tak ono to není dotované. Spíše se jedná o soutěž.--Juandev (diskuse) 30. 11. 2013, 06:29 (UTC)

Infobox Osoba[editovat zdroj]

Dobrý den, neměňte standardní zápis infoboxu {{Infobox Osoba}}, pro nějž existují nastavené parametry. Změnu můžete dosáhnout jediným způsobem, iniciovat diskusi návrhu změn, buď na diskusi infoboxu, nebo WP:Pod lípou. Nevkládejte také do článků hnědý pruh na konec. Podobné šablony je nutné nejříve prodiskutovat v komunitě, nejlépe Pod lípou. Děkuji za pochopení.--Kacir 22. 1. 2013, 12:03 (UTC)

Řídil jsem se přesně dle Nápověda:Infobox a vytvořil takový, který obsahuje všechny potřebné parametry a přesně odpovídá našemu projektu a heslům výtvarníků. S šablonami máte pravdu, ale naše články byly vandalizovány a nevěděl jsem jak tomu čelit--NoJin (diskuse) 22. 1. 2013, 13:40 (UTC)
Kde máte ten založený infobox? To není o tom, že přepisujete informace v článku, ale o založení infoboxu s kódem, viz [2]. K parametru datum_narození = doplňujete v Praze? Praha není datum.--Kacir 22. 1. 2013, 13:54 (UTC)
Uvítám Vaši pomoc při dopracování konečné podoby. Snažím se maximálně uspořit místo a zkrátit infobox na nezbytné minimum, aby se do článku vešly fotky výtvarných děl, které jsou důležitější.--NoJin (diskuse) 22. 1. 2013, 14:42 (UTC)
Tak jinak, vidím, že už na české verzi máme {{Infobox umělec}}, kde nejsou vlaječky automaticky přednastaveny, takže u umělců můžete vyměnit infobox osoba za specializovanější Infobox umělec, kde se flagicony nemusí vkládat. Lze také do něj přidávat parametry, pokud bude nějaký požadavek.--Kacir 22. 1. 2013, 15:03 (UTC)
Díky, díky, jste první člověk, který pochopil a pomohl.--NoJin (diskuse) 22. 1. 2013, 15:21 (UTC)
@Kacir: Co se týče hnedého pruhu, tak si myslím nemáš pravdu. Není důvod diskutovat o tom, jestli má ta šablona existovat. Je to obyčejná projektová šablona a nesetkal jsem se s tím, že by bylo potřeba diskutovat o vzniku projektové šablony. To co by potažmo bylo potřeba prodiskutovat, její umístění do článku, protože běžně se tato šabona umisťuje do diskuse. Otázka tedy je, co tím NoJin sleduje a jestli by nestačilo ji mít v diskusi článku.--Juandev (diskuse) 23. 1. 2013, 10:23 (UTC)
Nejdříve si přečti, co jsem vlastně napsal: Nevkládejte také do článků hnědý pruh na konec. Podobné šablony je nutné nejříve prodiskutovat v komunitě… . Samozřejmě jsem měl na mysli, prodiskutovat jejich „umístění v článcích“ (nevkládejte … do článků hnědý pruh). To je nutná podmínka takového vložení, nebo nikoli? Tedy, abych Tě parafrázoval „nemáš pravdu“. Také jsem před psaním příspěvku výše věděl o tom, že jsi danou šablonu přesouval z článku do diskuse, proti čemuž jsem ale nic nenamítal.--Kacir 23. 1. 2013, 16:03 (UTC)
To mi logika nespojuje. --Juandev (diskuse) 23. 1. 2013, 19:17 (UTC)

Šablona WikiProjektu[editovat zdroj]

Dobrý den, všiml jsem si, že ačkoli hesla nadále editujete, hnědou šablonu WikiProjektu na konci článku (kam nepatří) necháváte. Přemístíte tyto šablony na diskusní stránky nebo mám tyto šablony bez náhrady v článcích smazat? Děkuji za odpověď.--Zdenekk2 (diskuse) 23. 1. 2013, 13:55 (UTC)

Toto jsme již nakousli v předchozím postu.--Juandev (diskuse) 23. 1. 2013, 15:43 (UTC)
nemocen, ale už na tom pracuji--NoJin (diskuse) 23. 1. 2013, 17:45 (UTC)

Vyšší odborná škola uměleckoprůmyslová a Střední uměleckoprůmyslová škola[editovat zdroj]

Napsal jsem čl. Miluše Poupětová, která tuto školu absolvovala a v souč. na ní také učí. Neměla by být v čl. zmíněna? --Svajcr (diskuse) 24. 1. 2013, 13:33 (UTC)

Personality rights[editovat zdroj]

Dobrý den, všiml jsem si tématu pod lípou. Nejsem si jist zda si plně uvědomujete důsledky uveřejnění portétu na Wikimedia Commons resp. uvolněním pod svobodnou licencí. Dobře to myslím popsal kolega Tchoř. Portrét mohou využívat ostatní Wikipedie nebo dokonce ostatní média pokud dodrží § 12 Obč. zákoníku a to i v kontextu, který pro danou osobu může být daleko nepřijemnější než uvedení věku. Chcete li budovat vztah důvěry mezi Vámi a fotografovaným (což je určitě dobře), neslibujte fotografovanému, že bude fotografie použita jen v "lichotivém" kontextu, ale místo toho se snažte vytvořit takový portrét, kterým se dotyčný bude sám chtít prezentovat.

Abych nezapomněl proč to píšu: Je myslím dobré používat u všech portrétů šablonu personality rights (viz např File:Robert De Niro KVIFF portrait.jpg), aby si čtenář lépe uvědomoval, že u portrétů lidí nemůže (na rozdíl od většiny ostatních fotografií na Commons) využívat obrázek zcela libovolně.--pan BMP (napište mi) 25. 1. 2013, 19:38 (UTC)

Co se věku týče[editovat zdroj]

Co se věku týče, myslím, že tato dohoda neprojde. Vždy přijde někdo nový a někdo nový ten věk přidá, protože Wikipedie shromažďuje informace.

Co se týče těch fotek, ono se také může stát, že umělce vyfotí někdo na nějaké veřejné akci. Pak ta fotka, může být daleko horší než od Vás.--Juandev (diskuse) 26. 1. 2013, 07:51 (UTC)

Odpověděl jsem Vám tedy tam.--Juandev (diskuse) 26. 1. 2013, 12:14 (UTC)

Pár nápadů, co by Vám mohlo pomoct:

  • na vkládání odkazů si vytvořte tlačítko
  • Šablona projektu vám může generovat seznam hesel, kterých se projekt dotkl a můžete sledovat související změny
  • to co jste říkal, je GLAM ambasadorství, v každém GLAMu, jedna styčná osoba
  • pro výuku se dají potvrdit videotutoriály


--Juandev (diskuse) 3. 2. 2013, 11:33 (UTC)

Projekty QRpedie[editovat zdroj]

Zajímavá věc pro GLAM (motivace), třeba pro galerie knihovny, by mohlo být olepení předmětů a knih QRkódy. Podrobnosti a odkazy na podrobnosti najedete v tom našem zápisu z Bělehradu.--Juandev (diskuse) 5. 2. 2013, 07:02 (UTC)

Knihovna umění – Joska Skalník[editovat zdroj]

Přeji pěkný den,

zpracovávám heslo Joska Skalník z Vašeho projektu Knihovna umění. Nevím, zda jsem zmíněný článek zařadil správně ve stránce wikiprojektu. Prosím o kontrolu mého zařazení a současně si Vás dovolím požádat, budete-li mít chuť, o kontrolu článku o Joskovi Skalníkovi. Co dodělat, aby se stal či snad dokonce ?

Děkuji a přeji pěkný den. --Jan Polák (diskuse) 12. 3. 2013, 07:27 (UTC)

Sdělil jste mi své názory na můj článek o Joskovi Skalníkovi. Já jsem na Vaše výtky reagoval a nyní Vás prosím o Vaši reakci na ně, ať se může článek posunout opět o kus dál. Předem za to díky.

Současně si dovolím upozornit na můj dotaz ke struktuře článků v Knihovně umění. I zde Vám předem děkuji za vysvětlení. --Jan Polák (diskuse) 15. 3. 2013, 09:54 (UTC)

Je to škoda[editovat zdroj]

Je to škoda pane Nosek, že neposloucháte co Vám tu říkáme a stále si jak beran jdete za svým cílem. Joska Skalník je jen první z pomyslných zdí, která se Vám tu staví do cesty. No a až těch zdí vznikne tolik, že už nebude mít sil jít dál, tak na nás zapšknete. Bude to škoda jak pro výtvarné umění, tak pro Wikipedii.

Myslím si, že jste si vytvořil přadstavu jak ta hesla o umění a jejich tvorba mají vypadat. Jak by vypadala Wikipedie a její fungování, kdyby každý člověk sem přicházel s jasnou představou a tu tady prosazoval?--Juandev (diskuse) 17. 3. 2013, 08:28 (UTC)

Klub výtvarných umělců Aleš[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji Vám za informace v článku Klub výtvarných umělců Aleš. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavky na encyklopedické heslo. Pokuste se prosím text článku upravit alespoň do té míry, aby splňoval základní požadavky na vzhled a styl článků. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po 14 dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. Děkuji za pochopení. --Harold (diskuse) 30. 3. 2013, 20:27 (UTC)

Pavel Sivko[editovat zdroj]

Dobrý den, Použijte pro svůj projekt, chcete-li. --Gampe (diskuse) 14. 5. 2013, 05:35 (UTC)

Visual Editor pro nové články[editovat zdroj]

Dobrý den,

se zapnutým VE se dají editovat nové články. Nicméně mám pocit, že na cs to není defaultní editor, takže pokud si to ten člověk nezapne, tak si s tím nic nezaedituje.--Juandev (diskuse) 19. 10. 2013, 07:52 (UTC)

Marino Marini[editovat zdroj]

Děkujeme za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás prosíme, abyste každé nově vzniklé heslo vždy zařadil(a) do určité kategorie (příp. kategorií). Dělá se to připsáním [[Kategorie:Název kategorie]], například [[Kategorie:Němečtí fyzikové]] – každou na novou řádku na konci stránky.

Proč kategorizovat?

Kategorizace článků je výhodná, protože kategorizované články mohou uživatelé Wikipedie procházet nejen podle jejich názvů, ale také podle právě takto vytvořených kategorií. Jediným kliknutím na odkaz pod daným heslem získají seznam všech článků v dané kategorii, čímž získávají kontext k tématu, které je zajímá.

Nejčastější příklady
  • U osob, u nichž je znám rok narození (a/nebo úmrtí), se přidává [[Kategorie:Narození Rok_narození]], analogicky pak [[Kategorie:Úmrtí Rok_úmrtí]], například [[Kategorie:Narození 1896]].
  • U osob, u nichž je znám den narození (a/nebo úmrtí), se přidává [[Kategorie:Narození Den_narození]], analogicky pak [[Kategorie:Úmrtí Den_úmrtí]], například [[Kategorie:Úmrtí 26. října]].
  • U žijících osob se přidává [[Kategorie:Žijící lidé]].
  • U všech osob též kategorizujte jejich pohlaví, pomocí [[Kategorie:Muži]] nebo [[Kategorie:Ženy]].
  • U věcí se známým datem vzniku či zániku se přidává [[Kategorie:Vzniklo Rok vzniku]], a/nebo [[Kategorie:Zaniklo Rok zániku]]. Lze kategorizovat i dobu vzniku a/nebo zániku nerozlišenou na roky ale na staletí, například [[Kategorie:Vzniklo ve 13. století]].
  • U obcí, okresů, krajů apod. je zvykem vložit minimálně kategorii státu, do kterého patří, například [[Kategorie:Estonsko]].
  • U bibliografií osob (popř. též u cizojazyčných názvů, které uvozuje určitý člen) je možno upravit pořadí, ve kterém se tyto budou v kategoriích zobrazovat. A sice přidáním šablony {{DEFAULTSORT:Název, tak jak má být zařazen}}, například pro heslo Jiří Stanislav Guth-Jarkovský by to bylo {{DEFAULTSORT:Guth-Jarkovský, Jiří Stanislav}}.
Další odkazy

--Mario7 (diskuse) 8. 1. 2014, 16:33 (UTC)

Děkuji za zprávu, ale používám pouze kategorie, které považuji za důležité. Předpokládám, že ty ostatní doplní nějaký robot a nezdržuji se s nimi.--NoJin (diskuse) 8. 1. 2014, 17:47 (UTC)