Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Knihovna umění/Struktura hesla

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Neobvyklé doporučení podoby úvodu[editovat zdroj]

Kolegyně a kolegové,

v Doporučené obecné struktuře hesel je uvedeno

Infobox

Vkládá se na úplný začátek článku.

Následuje jediná věta, která opakuje název článku a obsahuje následující údaje:

Jméno, (narození-úmrtí), profese

Zaujala mne v tom informace Následuje jediná věta, která opakuje název článku a obsahuje následující údaje: Jméno, (narození-úmrtí), profese. Při tvorbě jiných článků zde na Wikipedii mi bylo tvrzeno, že úvod článku má ve stručnosti shrnovat celý článek a několikrát mi byla vytýkána i jeho malá délka (a to jsem měl úvod delší než onu jednu doporučenou větu). Ostatně více se o problematice úvodů píše ve zdejším článku Vzhled a styl.

Chci se proto pozeptat, proč zde máte takové doporučení, které je – alespoň dle mého názoru – v rozporu s obecnými pravidly Wikipedie. Předem díky za vysvětlení.

S přátelským pozdravem --Jan Polák (diskuse) 14. 3. 2013, 22:04 (UTC)

Není to nic neobvyklého, podobné uspořádání najdete i v jiných heslech. Takto je článek přehlednější (proti infoboxu se zobrazí obsah, odkud se čtenář rychleji dostane k části, která ho zajímá). Kromě toho je zbytečné dávat na začátek článku údaje, které se vzápětí opakují v životopisu. Vybral jsem z používaných možností uspořádání takovou, která mi připadá racionální.--NoJin (diskuse) 15. 3. 2013, 10:18 (UTC)
Aha, děkuji za vysvětlení. Snad budou Vašemu přístupu k formě úvodu nakloněni i další kolegyně a kolegové, abyste je pak nemusel předělávat. --Jan Polák (diskuse) 15. 3. 2013, 10:27 (UTC)