Diskuse s wikipedistou:Martin Urbanec/Archiv24

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 měsíci od uživatele 151.249.109.114 v tématu „Změna I.P. adresy, změna EditPatrol

Zavírání DOS

Kolego, mně to nedá. Přečetl jsem si znovu pravidlo, a opět jsem zjistil, že to, že se DOS zavírá nejdříve týden po zahájení je tam napsáno v souvislosti s tím, kdy může správce předčasně zavřít DOS. Podle me se to netýká toho, že DOS může být beze změny termínu zavřena v jakémkoliv intervalu po týdnu, jak uvádíte Vy. V DOSu je také napsáno, že DOS bude standardně uzavřen týden po zahájení, není tam nejdříve týden po zahájení. Vy sám, jste již několikrát termín uzavření u jiných DOS změnil. Nechápu, proč to nyní po 3 měsících a mojí reklamaci správci neudělali. Ignorováním některých požadavků se problémy nevyřeší, ale eskalují. S přátelským pozdravem --Chalupa (diskuse) 25. 10. 2023, 12:49 (CEST)

Otázka od wikipedisty FlossIt (25. 10. 2023, 23:08)

Dobrý den, mohu se zeptat: Mám a popřípadě jak přeložit zdroj u překládání wikipedia stránky ? Děkuji mockrát za odpověď --FlossIt (diskuse) 25. 10. 2023, 23:08 (CEST)

Dobrý den, @FlossIt, předpokládám, že máte na mysli situaci, kdy překládáte článek z jedné jazykové verze Wikipedie do druhé. V takovém případě je vhodné reference převzít rovněž, s tím, že stačí přepsat (přeložit) pouze citační aparát jako takový: jméno citovaného článku či jméno autora překládat pochopitelně vhodné není, jelikož takové úpravy originál znesnadňují citaci najít. Dává to takto smysl? Srdečně, --Martin Urbanec (diskuse) 27. 10. 2023, 19:58 (CEST)

Zapojte se do Soutěže Československo

Otázka od wikipedisty Jaroslav Suk (6. 11. 2023, 17:44)

Hledám články o lingvistice, jazykovědě, filologii - různé jazyky - pro rozšíření, opravy apod. --Jaroslav Suk (diskuse) 6. 11. 2023, 17:44 (CET)

Řád vstřícného wikipedisty

Díky, @Gampe! --Martin Urbanec (diskuse) 6. 11. 2023, 20:12 (CET)

Otázka od wikipedisty Badj00 (16. 11. 2023, 16:57)

Chtěl bych zveřejnit kompletně nový článek, jak na to? --Badj00 (diskuse) 16. 11. 2023, 16:57 (CET)

Dobrý den, @Badj00, děkuji za otázku. Obecně se nedoporučuje začít zakládáním nového článku, jelikož to bývá poměrně náročné. Doporučeným postupem přispívání je začít s editováním existujících článků, například dle doporučení na vaší Domovské stránce, od drobných úprav až po rozšiřování. Pokud ale chcete článek založit již teď, možné to je, dle návodu na naší nápovědě. Ať se daří, --Martin Urbanec (diskuse) 28. 11. 2023, 11:02 (CET)

Otázka od wikipedisty Shockie official (28. 11. 2023, 09:32)

Dobrý den, pokud vytvořím nový článek musím jak dlouho čekám na jeho schválení či zveřejnění. --Shockie official (diskuse) 28. 11. 2023, 09:33 (CET)

Dobrý den, @Shockie official, děkuji za otázku. Na české Wikipedii schválení článku (dopředu) nutné není, článek je viditelný okamžitě (kontrola pak probíhá zpětně). Případné připomínky Vám pak přijdou na Vaši diskusní stránku.
Koukal jsem, že jste koncept článku napsal na své pískoviště. Největším problém v tomto konceptu vnímám encyklopedickou významnost, tedy neuvedené zdroje, ze kterých článek čerpá a které o Jay Rabbitovi nezávisle a netriviálně pojednávají. Můžete prosím tyto zdroje doplnit?
S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 28. 11. 2023, 11:18 (CET)
U Jaye je to poměrně složité toho člověka jsem znal osobně ale nezanechal po sobě moc velkou digitální stupu. Myslím že se jednu dobu pokoušel dokonce všechno o sobě smazat.
Jak článek můžu zveřejnit? --Shockie official (diskuse) 28. 11. 2023, 14:30 (CET)

Poslední týden Soutěže Československo

Ponožky, které můžete vyhrát

Těšíme se na Vaši účast,

--janbery (diskuse) 5. 12. 2023, 12:09 (CET)

Už v sobotu: Setkání s pamětníky české Wikipedie a mimořádný wikistraz

Miroslav Malovec a Chuck Smith

Hezký den,

na základě účasti na pražských wikisrazech Vás zvu na setkání s Chuckem Smithem, který k nám v roce 2002 přinesl myšlenku vzniku české Wikipedie a Miroslavem Malovcem, který ji přivedl do praxe. Setkání proběhne tuto sobotu 9. prosince ve Skautském institutu (Staroměstské náměstí 4/1, Praha 1) a začíná ve 14:30. Na program bude ve stejné budově navazovat 108. pražský wikisraz.

Pokud plánujete dorazit, prosíme o registraci pomocí tlačítka níže:

Registrujte se

Těšíme se na Vás,

--janbery (diskuse) 7. 12. 2023, 14:43 (CET)

Otázka od uživatele Natalie128: Barbora štefková (30. 11. 2023, 18:02)

Dobrý den, mohla bych Vás poprosit o úpravu názvu článku? chybí mi tam velké písmeno v příjmení a nemůžu najít, jak to změnit. Zároveň bych potřebovala do stránky přidat témata a udělat to tak, aby při zadání do google byl článek vidět. Moc děkuji, jsem teprve začátečník a učím se. --Natalie128 (diskuse) 30. 11. 2023, 18:02 (CET)

Dobrý den, @Natalie128, děkuji za zprávu. Název článku po jeho zveřejnění může obvykle měnit jen wikipedista s alespoň minimálním množství zkušeností (alespoň 10 editací) – momentálně by to mělo fungovat i Vám.
Všiml jsem si, že článek mezitím kolegové smazali, protože obsahoval informace zkopírované z internetu. Budeme jedině rádi, pokud budete mít zájem článek doplnit formulovaný vlastními slovy. Pokud byste s tím potřebovala pomoc, můžete případně vyzkoušet i Wikiporadnu, nebo podrobný návod Jak psát Wikipedii. S konkrétními otázky samozřejmě rádi pomůžeme kdykoli po zveřejnění článku.
S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 10. 12. 2023, 23:21 (CET)

Otázka od wikipedisty Naďa Čel (4. 12. 2023, 17:56)

Zdravím Martine, napsala jsem článek Kasárna Josefská a nejde mi tam regulérně zadat Literaturu. Prosím o pomoc a případnou opravu. Nevím, kde dělám chybu. Díky Naďa Čel --Naďa Čel (diskuse) 4. 12. 2023, 17:56 (CET)

Dobrý den, @Naďa Čel, děkuji za zprávu. Problém byl v tom, že sekce Literatura byla naformátována jako reference. Při tvoření sekce Literatura můžete buďto nakopírovat citace zdrojů tak, jak je vygeneruje například katalog Národní knihovny (a dále je neřešit), anebo jednotlivé řádky vkládat skrz Vložit -> Šablona -> Citace monografie (místo skrz tlačítka Citace, které vkládá řádkové reference), pak by se to mělo zobrazit správně.
Koukal jsem, že v mezičase kolegové sekci literatura opravili tak, aby se zobrazovala správně. Vypadá to nyní v pořádku? S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 10. 12. 2023, 23:12 (CET)
Zdravím Martine a moc díky za vysvětlení. Kolegové to opravili a je to v pořádku. Ale až po vašem vysvětlení vidím, kde jsem udělala chybu. --Naďa Čel (diskuse) 11. 12. 2023, 09:57 (CET)
Jsem rád, že odpověď pomohla! Ať se daří, --Martin Urbanec (diskuse) 11. 12. 2023, 10:38 (CET)

Otázka od wikipedisty Krtek Mimi (8. 12. 2023, 19:29)

Dobrý den, chtěl bych založit článek o našem filmu, ale stránka byla zablokována a smazána, co mám dělat???, chci aby to bylo hotové, děkuji za odpověď --Krtek Mimi (diskuse) 8. 12. 2023, 19:29 (CET)

Dobrý den, @Krtek Mimi, na Wikipedii obecně mohou existovat pouze články o tématech, které jsou tzv. encyklopedicky významné, tedy o daném tématu je v dostatečné míře pojednáváno mimo Wikipedii. V případě Vašeho článku toto zdá se ten případ není – mohu dohledat kupř. film z roku 2021, ale plánovaný film pro příští rok nalézt nemohu. To také platí o dalších článcích, které jste zakládal.
Vidím, že Vás kolega @OJJ z důvodu vkládání na první pohled nesmyslných článků, zablokoval. Pokud byste potřeboval ještě něco vyjasnit, můžete se na mě případně obrátit e-mailem (martin.urbanec@wikimedia.cz), mohu Vám poradit touto cestou.
S pozdravem,
--Martin Urbanec (diskuse) 10. 12. 2023, 23:17 (CET)

Zrušení článku Dějiny filosofie (učebnice) a Stručné dějny filosfie

Dobrý večer, kolego. Vaše vysvětlení NPOV mně nepřipadá správné. Učebnice doporušení EV splňuje a NPOV se projevuje v tom, že jí článek ani příliš nehaní ani příliš nechválí, proto by měl být článek obnoven. Dobře vím, že u vás neuspěji, ale podle návodu DOS se musím nejprve obrátit na Vás, než podám návrh na revizi. Jediným kladen Vašeho uzavření je (pokud jsem to správně pochopil), že jste odmítl ideologické hodnocení zdrojů, které prosazoval @Jan Spousta:. --Chalupa (diskuse) 11. 12. 2023, 22:38 (CET)

Dobrý večer, v tomto případě hovoří přímo text samotného závazného pravidla WP:NPOV velmi jasně. Pravidlo samo definuje NPOV tak, že "články by měly [...] korektně představovat všechny většinové a významné menšinové názory". Jestliže článek některé pohledy zcela zamlčuje, pak pravidlo o nezaujatém úhlu je nutně porušeno přímo z definice.
O vyrovnanost "hanících" a "chválících" pasáží ve skutečnosti vůbec nejde. Požadované je, aby jejich frekvence v článku přibližně odpovídala frekvenci ve zdrojích (mám-li samé chválící zdroje, chválící bude i článek, obdobně mám-li 60% chválících zdrojů a 40% hanících, odpovídat tomu má i článek). Zdroje ne vždy jsou perfektně vyrovnané, ale pokud tomu odpovídá i článek, je NPOV naplněn.
Jak bylo v DoSu uvedeno, zde nám některé názorové proudy chybí zcela, a v článku rozvedeny nejsou. To je ta část, kde NPOV není naplněno, a jak jsem v uzavření vysvětlil, vzhledem k formálnímu postavení pravidla NPOV je jeho zásadní porušení, jako v tomto případě, nepochybně důvodem ke smazání.
Závěrem bych rád poznamenal, že ačkoli formálním příspěvkem na mé diskusi možná splníte literu pravidla Wikipedie:Revize smazání, rozhodně tím nesplníte jeho smysl. Smyslem tohoto požadavku je pokusit se nejdříve dohodnout se s uzavírajícím správcem (a přesvědčit jej, že někde udělal chybu, aby ji mohl opravit). V tomto případě bych uvítal, pokud byste popsal, proč NPOV interpretujete tak, jak jej interpretujete, popřípadě jaká konkrétní část mé interpretace se Vám nezdá (a proč). Jestliže ale apriori předpokládáte, že se svými argumenty nemůžete uspět, taková konverzace se stává fakticky zbytečnou, a její vedení hraničí s formalismem, směřujícím k co nejrychlejšímu zahájení revize.
S přáním příjemného dne, --Martin Urbanec (diskuse) 12. 12. 2023, 01:25 (CET)
Kolego, já litery pravidla dodržuji, abych zase nebyl napadán, že pravidlům nerozumím. Kdybych rovnou zada revizi, bylo by mi to otlučeno o hlavu, že jsem se měl napřed domluvit s Vámi. Vím ale, že Vás nepřesvědčím. Můj názor je ten, že NPOV nelze chápat tak, že v článku budou popsány všechny názorové proudy. To by musel být autor asi vysokoškolským profesorem, což tvůrci Wikipedie být mohou ale mysím si, ževětšinou nejsou. jsem přesvědčen, že tímto neduhem trpí většina článků na Wikipedii, takže nemá pro NPOV žádný význam. Ale pokud o nějakých nýzorových proudech víte, měl jste je do článku dodat, místo abyste šlánek smazal. Za vyhodnocení diskuze přesto děkuji, protože tento DOS je ostuda naší Wikipedie. --Chalupa (diskuse) 12. 12. 2023, 22:13 (CET)
Kromě toho si myslím, že vyhodnocoání DOS jedním správcem je velká chyba. Wikipedisté se v DOS dohadují a pak se objeví správce jako deux ex machina a podle sebe rozhodne. To již z principu nemůže být objektiní rozhodnutí, prootože vyhodnocující správce nemusí být pro danou věc odborníkem. Zrušení článku by měli posuzovat za tímto účelem vybraní Wikipedisté (třeba i správci). --Chalupa (diskuse) 12. 12. 2023, 22:13 (CET)
Ještě podotýkám, že mé argumenty se týkají i trušeného článku Stručšné dějiny filosofie. --Chalupa (diskuse) 13. 12. 2023, 21:48 (CET)
Dobrý den, momentálně příslušné doporučení vcelku jasně uvádí, že diskuse o smazání primárně uzavírá (jediný) správce (diskuse jasné a řádně proběhlé pak nadto může uzavřít i ten, kdo správcem není). Zajisté se dá diskutovat o tom, zda by do doporučení uzavírání vícero správci nemělo být zakomponováno, nicméně momentálně něco takového pravidla nevyžadují (dokonce to ani neumožňují). Není mi proto jasné, proč by uzavření DoS jedním správcem mělo být chybou. Zdraví, --Martin Urbanec (diskuse) 14. 12. 2023, 00:31 (CET)
Dobrý večer. Já netvrdím, že je to chyba v tomto konkrétním případě, ale že je to chyba obecně. Pravidlo by se mělo změnit, aby se omezila subjektivita názoru. Předpoklad, že každý správce, resp. i jednotlivec je nadán nějakým zvláštním duchem, aby správně posoudil důležitost argumentů je naprosto iluzorní. Když pravidlo platí, je nutno podle něho postupovat, ale to neznamená, že se nemůže ukázat, že není zcela v pořádku a že by se mělo upravit. --Chalupa (diskuse) 14. 12. 2023, 22:54 (CET)

Děkuji za vyhodnocení diskuze a přeji hodně zdaru při následných přezkumech a přezkumech přezkumů od "případných" nespokojenců. Chrz (diskuse) 11. 12. 2023, 23:47 (CET)

Rádo se stalo. Diskuse si už opravdu o vyhodnocení žádala, a dneska (přesněji včera) jsem několik dní trvající proces vyhodnocení dokončil. Zdraví, --Martin Urbanec (diskuse) 12. 12. 2023, 01:28 (CET)

Otázka od wikipedisty Hasiči Žulová (22. 12. 2023, 10:38)

Dobrý den, píši jménem dobrovolných hasičů ze Žulové a chtěla bych se poradit jakým způsobem mohu nechat doplnit informace do již existujících obsahů? Jedná se konkrétně o doplnění webových stránek SDH Žulová do externích odkazů města Žulová, jako SDH patříme právě pod město. https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDulov%C3%A1#Extern%C3%AD_odkazy

Mockrát děkujeme za pomoc

Hasiči Žulová --Hasiči Žulová (diskuse) 22. 12. 2023, 10:38 (CET)

Dobrý den, @Hasiči Žulová, děkuji za otázku. Obecně může do existujících článků zasáhnout kdokoli – stačí k tomu kliknout na tlačítko Editovat v pravém horním rohu. Koukal jsem, že se Vám odkaz do článku přidat podařilo – super, určitě tam patří. Ať se daří, --Martin Urbanec (diskuse) 24. 12. 2023, 16:53 (CET)

Otázka od wikipedisty Lukynka (24. 12. 2023, 11:55)

Dobrý den, rád bych umístil na Wiki tento článek. Když jsem to zkoušel sám, byl mi vymazán. Děkuji za pomoc, L. Havlas

Novinář s dlouholetou zkušeností z deníků z MF Dnes a Hospodářských novin, kde zastával funkce redaktora, editora i zástupce šéfredaktora. Zároveň je zakladatelem portálu pro seniory i60.cz. V posledních letech pracoval jako mediální poradce a ve volných chvílích se věnuje psaní.

V roce 2022 mu vyšla kniha 180 stupňů, v roce 2023 román Kreténi.

Lukáš Havlas působil v devadesátých letech na pražské rockové scéně, zejména ve skupině Greggery Peccary.

Je ženatý, má syna Adama a dceru Adélu. --Lukynka (diskuse) 24. 12. 2023, 11:56 (CET)

Dobrý den, @Lukynka, vítejte na Wikipedii! Článek ve skutečnosti nebyl smazán. Původně jste jej zakládal na názvu Lukáš Havlas, novinář a autor, přičemž takhle se obvykle články na Wikipedii nejmenují (viz nápověda, pokud Vás zajímají podrobnosti). Kolegové článek přesunuli na obvyklejší název, najdete jej na názvu Lukáš Havlas.
Aby článek mohl na Wikipedii zůstat, je ale potřeba provést pár úprav. Zejména je důležité dodat věrohodné zdroje, které na dané téma (zde předpokládám přímo o Vaší osobě?) existují – články na Wikipedii by měly čerpat právě z těchto zdrojů, čímž je zajištěna věrohodnost a spolehlivost Wikipedie jako takové.
Rychlým googlením jsem našel tento článek na Seznam zprávách; do článku jsem tento zdroj doplnil (skrz tlačítko Citace v editoru). Podobným způsobem je třeba doplnit i další zdroje.
Jakmile budou zdroje doplněny, bude třeba článek trochu přeformátovat, ale s tím Vám případně pomůžu později. Dejte vědět, až zdroje doplníte – rád poté pomůžu se zbytkem.
Zdraví, --Martin Urbanec (diskuse) 24. 12. 2023, 17:09 (CET)

Přidělení práv prověřeného uživatele – po roce

Tímto bych Vám chtěl poděkovat za to, že již rok se mohou díky Vám mé editace označovat jako prověřené. A když už píši, přeji rovnou i šťastný nový rok. S pozdravem, --EverlastingPremise (diskuse) 1. 1. 2024, 15:32 (CET)

Naopak, já děkuji za Vaše příspěvky :-). Štastný nový rok Vám přeje --Martin Urbanec (diskuse) 1. 1. 2024, 18:02 (CET)

loutka

Dobrý den, všiml jsem si, že jste zablokoval Příspěvky uživatele Misa.pole – Wikipedie (wikipedia.org) jako loutku. Lze nějak dohledat ke kterému účtu je to loutka? Děkuji --Dfsdfaf456 (diskuse) 10. 1. 2024, 13:41 (CET)

Volby AV 2024

Dobrý den. Mohl byste se prosím podívat na tohle? Nechtěl bych to zveřejňovat se zásadními chybami, Děkuji Herigona (diskuse) 13. 1. 2024, 09:24 (CET)

Dobrý den, @Herigona, děkuji za zprávu. Z Vašeho konceptu mi není příliš jasné, k obsazení jakého počtu mandátů vlastně má ve volbách dojít. V konceptu se píše o obsazení čtyř mandátů, nicméně je to doplněno popisem komplikace ohledně mandátu kolegy Zavadila, přičemž z popisu není zřejmé, jaký vliv tato komplikace na volby má (jestli nějaký).
Jelikož pravidla (článek 22 pravidel arbitráže) vyžadují, aby před hlasováním (ergo, již při vyhlášení) bylo oznámeno, kolik mandátů se ve volbách obsazuje, jsem přesvědčen, že volby musí být vyhlášeny na přesně stanovený počet mandátů. To znamená, že neaktivita kolegy Zavadila ovlivní jen akt vyhlášení voleb, nikoli jejich samotný průběh, a na stránkách voleb ji tak není třeba zmiňovat vůbec (i tak je samozřejmě možné třeba na diskusní stránce k volbám, či na jiném vhodném místě, vysvětlit, jak k vyhlášenému počtu obsazovaných mandátů vyhlašující dospěl).
Níže si dovolím uvést můj pohled na stávající situaci, s ohledem na počet volených míst. Zcela určitě je potřeba obsadit nejméně čtyři mandáty (jeden neobsazený roční, jeden neobsazený dvouletý a dva končící dvouleté za Vás a kolegu Tchoře). K tomu pak může být (dle vyhodnocení situace) potřeba obsadit i další roční mandát (za kolegu Zavadila).
Dle mého názoru existují dva způsoby, jak se nastalá situace dá interpretovat (což pak vyhlášení voleb patřičným způsobem ovlivní):
  1. Interpretovat kolegovo jednání jako rezignaci: V takovém případě je mandát kolegy Zavadila již neobsazený, volby by pak měly být vyhlášeny na celkem pět mandátů (z toho tři dvouleté a dva roční). Samozřejmě by tato skutečnost měla být reflektována i na stránkách AV a dalších místech, ale to předpokládám víte.
  2. Interpretovat kolegovo jednání jako nezvěstnost: V takovém případě by mandát kolegy Zavadila skončil uplynutím 2. února 2024. Byť by jeho mandát skončil v průběhu voleb samotných, na jejich vyhlášení to již mít nebude (jak jsem psal výše, počet mandátů je třeba stanovit dopředu; šlo by v podstatě o stejnou situaci, kdyby některý z pokračujících arbitrů po vyhlášení voleb rezignoval, aniž by o tom dopředu hovořil; také by taková rezignace jen těžko mohla ovlivnit počet mandátů obsazovaných v průběhu řádných voleb). V takovém případě by volby zcela jistě skončily neúplným AV, nicméně to ničemu nevadí, pravidla s takovou eventualitou (která je poslední dobou spíše pravidlem) počítají a umožňují prakticky kdykoli konání voleb doplňovacích.
Způsob interpretace závisí samozřejmě na tom, co konkrétně kolega Zavadil ve svém mailu, který Tchoř na kolegově diskusi zmiňoval, napsal (zda šlo jen o předoznámení rezignace, ke které možná dojde v budoucnu, anebo zda šlo již o definitivní rozhodnutí, a je tedy možné zprávu interpretovat jako rezignaci samu). Situaci může pochopitelně vyhodnotit jen AV (resp. jeho členové řešící volby), mě k tomu schází příslušný e-mail od kolegy Zavadila. Pokud bych před vyhlášení voleb byl postaven (bez patřičného kontextu), ve světle nejasnosti kolegova záměru bych volil druhou cestu (nezvěstnost), a volby vyhlásil na celkem čtyři mandáty). Nezávisle na zvolené interpretaci by ale na stránce s volbami měl být počet obsazovaných mandátů uveden jasně a přesně tak, aby o něm nebylo možné pochybovat.
Dává tato moje odpověď smysl? Pokud Vás napadají nějaké další dotazy, klidně se ptejte.
Zdraví, --Martin Urbanec (diskuse) 14. 1. 2024, 00:58 (CET)
Dobrý den. Děkuji za odpověď v pozdních nočních hodinách. Kolega Vojtěch Zavadil na e-mailovou adresu AV dne 3.10.2023 napsal: Vážení kolegové, rozhodl jsem se po delším rozvažování rezignovat na funkci v AV. Důvody nechci příliš rozvádět, souvisí to s mým celkovým odklonem od wikipedie jako takové, kterou jsem přestal považovat za svobodné médium. Vojtěch Zavadil Pak následovala od členů AV série pokusů mu to rozmluvit, žádostí to zveřejnit a nakonec ho i kontaktovat jiným způsobem, ale to není podstatné. Domníváte se, že jde o řádnou rezignaci, přestože nebyla zveřejněna na stránkách Wikipedie? S úctou Herigona (diskuse) P.S. Ono to asi na výsledek nebude mít reálný vliv, protože se obávám, že se pět kandidátů do nastávajících voleb nepřihlásí. 14. 1. 2024, 09:18 (CET)
S dovolením odpovím já, ač jsem tázán nebyl. Samotné rozhodnutí rezignovat není rezignací, protože nám vlastně kolega jinými slovy sděluje, že někdy v budoucnu rezignuje. --Rosičák (diskuse) 14. 1. 2024, 09:34 (CET)
Dobrý den i Rosičákovi. Po delším zvažování jsem dospěl k názoru, že se členové AV shodli na tom, považovat kolegu Vojtěcha Zavadila za nezvěstného, protože souhlasili s tímto postupem Tchoře. Toto, byť nepřímo vyjádřené stanovisko členů AV nemohu svévolně měnit, přestože nyní je můj názor vzhledem k textaci mailu od Vojěcha Zavadila jiné, a jsem přesvědčen, že není čas na další diskusi v rámci AV (@Tchoř, @Lalina). Nepřijde-li něco zásadního, volby do AV odpoledne vyhlásím. Herigona (diskuse) 14. 1. 2024, 09:45 (CET)
@Herigona Díky za vyhlášení voleb – snad se patřičný počet kandidátů najde. Citovaný e-mail bych se nebál za řádnou rezignaci považovat (nemáme stanoveno, jak přesně rezignace má vypadat či kam má být učiněna; její zaslání AV samotnému jistou logiku má). Ani [1] nutně "rezignačnímu" výkladu dle mého názoru neodporuje (hovoří se tam o zveřejnění rezignace). Nicméně, nevidím problém ani ve zvoleném postupu "z opatrnosti" postupovat podle postupu pro nezvěstnost. Jak sám píšete, na výsledek to s největší pravděpodobností mít nebude žádný.
@Rosičák To záleží... Ono nikde není určeno, jakým způsobem (resp. do čích rukou) má být rezignace arbitra učiněna. Odeslat ji Arbitrážnímu výboru jistou logiku má, protože právě AV za vyhlášení a řízení voleb primárně odpovídá. Obdobnou logiku by mělo její zaslání byrokratům, případně zveřejnění na diskusní stránce AV, apod. Nejméně jednou v minulosti rezignace e-mailem zpracována byla (byť u správce, nikoli arbitra, ale to v tomto případě není podstatné). V každém případě, zde se jedná o akademický problém (kde je třeba jedno ze dvou řešení zvolit, a je vcelku jedno, o jaké půjde), protože zda volíme čtyři nebo pět míst výsledek s největší pravděpodobností neovlivní.
Zdraví, --Martin Urbanec (diskuse) 14. 1. 2024, 14:13 (CET)
Dobrý den. Situace se změnila oficiální rezignací Vojtěcha Zavadila. Zhodnotil jsem to takto. Herigona (diskuse) 16. 1. 2024, 13:54 (CET)

Error

Hi, i wanted to send some email via https://massmailer.toolforge.org/ but it says "Error: You are not privileged at the selected wiki. Please use a project where you are an account creator or a sysop", although i have sysop right on bnwiki. Any idea what i am doing wrong? --আফতাবুজ্জামান (diskuse) 16. 1. 2024, 03:04 (CET)

Otázka od wikipedisty Antonín Dušátko (17. 1. 2024, 17:54)

Zdravím Vás, pane mentore. Již na samém začátku mám problém se svým uživatelským jménem: na naší první hodině jsem si zvolil "Dušátko Antonín" a nyní se vybavuje "Antonín Dušátko". Které uživatelské jméno mám akceptovat? Omlouvám se - jsem začátečník. --Antonín Dušátko (diskuse) 17. 1. 2024, 17:54 (CET)

@Antonín Dušátko Dobrý den, pane kolego, děkuji za zprávu. Vaše současné uživatelské jméno je "Antonín Dušátko", ale existuje i uživatelský účet "Dušátko Antonín". Možná se Vám tedy podařilo zaregistrovat dvakrát, s oběma variantami? V každém případě je možné si jeden z účtů vybrat a používat ten – není žádné pravidlo, jaké pořadí by se mělo používat, a záleží čistě na Vás, jaké se Vám více líbí. Mohu Vám pomoci ještě s něčím jiným? Zdraví, --Martin Urbanec (diskuse) 20. 1. 2024, 19:20 (CET)

Generování referencí ve VE

Ahoj Martine, napsala jsem "pod technickou lípu", že přestalo fungovat generování referencí pro ISBN, a zatím nikdo nereagoval (kromě Huga, jemuž se to taky nelíbí). Můžeš se v tom nějak angažovat? Za 14 dní učím reference v kurzu... A kdyby se zároveň dalo napravit, aby se negenerovaly nepatřičné odkazy do Worldcatu a přejímal se i rok vydání, dost by to tomu nástroji pomohlo. Dík. --Helena Dvořáková (diskuse) 20. 1. 2024, 18:22 (CET)

Ahoj @Helena Dvořáková, díky za zprávu. Prověřil jsem to, a pro některá (konkrétně ta zahraniční) ISBN se mi citaci vygenerovat podařilo. Možná tedy vypadl nějaký zdroj ISBN (třeba těch českých), těžko říct. V každém případě jsem to nahlásil vývojářům nástroje na phab:T355482 – snad se k tomu někdo odpovědný brzy vyjádří, aby se kurz mohl podařit jednodušeji. Co se připomínce k Worldcatu týče, tomu nerozumím. Mohla by jsi to prosím upřesnit? Zdraví, --Martin Urbanec (diskuse) 20. 1. 2024, 19:39 (CET)
Tak jsem zkusila generovat citaci zahraniční publikace, což funguje, a ty nesmysly s Worldcatem se tam už zřejmě negenerují. Ale rok vydání tam stále není. K Worldcatu/OCLC jsem našla připomínku od Matěje Orlického v archívu technické lípy. Před pár lety to myslím psal i Vojta Veselý. --Helena Dvořáková (diskuse) 21. 1. 2024, 20:05 (CET)

Otázka od wikipedisty Hasiči Žulová (25. 1. 2024, 10:22)

Dobrý den, prosím, chtěla bych vytvořit novou stránku pro Sbor dobrovolných hasičů Žulová. Poradíte mi prosím, jak vytvořit nový obsah?

Děkuji Navláčilová --Hasiči Žulová (diskuse) 25. 1. 2024, 10:22 (CET)

Otázka od uživatele Hasiči Žulová: Sbor dobrovolných hasičů Žulová (26. 1. 2024, 09:45)

Dobrý den, chtěla bych Wikipedii doplnit o stránku s informacemi o Sdružení dobrovolných hasičů Žulová, ale vrátilo se mi spoustu nesplnění podmínek, včetně možného porušení autorských práv. Jako zdroj uvádím informace z našeho webu. Děkuji moc za ochotu a vstřícnost v pomoci mi s touto stránkou. https://cs.wikipedia.org/wiki/Sbor_dobrovoln%C3%BDch_hasi%C4%8D%C5%AF_Doln%C3%AD_Libina --Hasiči Žulová (diskuse) 26. 1. 2024, 09:45 (CET)

Dobrý den, @Hasiči Žulová, omlouvám se za dlouhou dobu prodlení s odpovědí. Vidím, že založit článek (po technické stránce) se Vám již podařilo. Vidím v něm momentálně dva zásadní problémy: nedostatečně doloženou encyklopedickou významnost a potřeby úprav slohu a textu článku.
První jmenovaný problém je důležitější. Je otázkou, na kolik je možné články jako je [2] na webu (jiného) SDH možné považovat za nezávislé. U některých zdrojů, jako je [3], nerozumím tomu, proč jsou v článku uvedeny – v jejich textu jsem nenalezl ani slovo Žulová, ani slovo hasič (ať už v jakémkoli tvaru). Je ale samozřejmě možné, že špatně vidím – budu rád za upřesnění. Článek z webu Požáry.cz by sice testem neutrálnosti prošel, ale obsahuje jedinou informaci (dar od nadace), a nesplňuje tedy pro změnu kritérium netriviálnosti. Konečně jsou v článku i odkazy na mapu, která ale k doložení encyklopedické významnosti sloužit nemůže (spolehlivě prokazuje existenci něčeho, nikoli už ale dostatečnou významnost na zahrnutí do encyklopedie).
Shrnuto: Encyklopedickou významnost v tuto chvíli dle mě podporuje [4] (rozhodneme-li se je považovat za neutrální), ale žádný další z v článku uvedených zdrojů. Považuji ji tedy pro tuto chvíli za nedoloženou. Ačkoli osobně nic proti existenci článku o SDH nemám, obecná pravidla WP:EV v tuto chvíli zdá se nesplňuje. Bude proto potřeba do článku doplnit další zdroje, které encyklopedičnost hesla podporují.
Druhý problém spočívá v neencyklopedických formulacích v řadě míst článku. Encyklopedický text by kupříkladu měl být prost jakéhokoli hodnocení – čtenářům má přinášet surová fakta a nechat na nich, jak si je zhodnotí. Věta typu "Od svého založení fungoval Hasičský sbor v Žulové velmi efektivně" by proto v článku býti neměla. Víceméně totožný problém má i zbytek odstavce, ze kterého citovaná věta pochází (hovoří o úspěšném cvičení, "příkladu pro ostatní", apod.). Pokud už takové hodnocení je výjimečně pro text článku potřeba, vždy musí být formulována jako citace, v zájmu neutrálnosti doplněna o případné nesouhlasné vyjádření (př. "František Novák v rozhovoru pro ABC prohlásil, že (hodnocení). Josef Dvořák s (hodnocením) nesouhlasil, protože (důvod).") a opatřena řádkovou citací. Nepředpokládám ale, že taková situace v článku o SDH Žulová nastane.
Závěrem heslu kolega @Janbery prodloužil lhůtu pro úpravu (až do 20. února), takže pro tuto chvíli není třeba mít obavy, že by heslu hrozilo smazání. Všiml jsem si také, že jste komunikovala s kolegou @Hugem – pokud s něčím, co jsem výše napsal, nesouhlasí, uvítám, když uvede i svůj názor. Stejně tak pro jistotu informuji kolegu @Karáska, který do článku požadavek na urgentní úpravu nedávno vracel.
S omluvou za dlouhou dobu dodání odpovědi,
--Martin Urbanec (diskuse) 7. 2. 2024, 10:25 (CET)

Otázka od uživatele Hasiči Žulová: Diskuse s wikipedistou:Hasiči Žulová (31. 1. 2024, 08:36)

Dobrý den, žádala jsem o pomoc před pár dny, mohli bychom se společně prosím podívat na můj příspěvek ohledně SDH žulová?

Děkuji Navláčilová --Hasiči Žulová (diskuse) 31. 1. 2024, 08:36 (CET)

Dobrý den, @paní Navláčilová, omlouvám se za dlouhou dobu dodání odpovědi. Viz prosím odpověď v sekci výše. Zdraví, --Martin Urbanec (diskuse) 7. 2. 2024, 10:25 (CET)

Prověření IP adresy

Dobrý den, mohl byste prověřit, zda se shodují IP adresy v editacích těchto wikipedistek Wikipedista:Terka.klim a Wikipedista:Tynako. Cílem je prověřit, zda není obcházeno toto opatření. Děkuji Herigona (diskuse) 5. 2. 2024, 17:46 (CET)

K tomu osobně nevidím důvod; respektive, kterou editací by bylo opatření porušeno a na základě čeho si myslíte, že se jedná o tutéž osobu? Také bych chtěl upozornit, že je vhodnější vyplnit žádost v ŽOOU místo obepisování jednotlivých CU, jak vám bylo i dříve doporučeno. --Vít Karásek (diskuse) 6. 2. 2024, 16:15 (CET)
Dobrý den. Děkuji za informaci. Udělám to, jak doporučujete. Herigona (diskuse) 6. 2. 2024, 16:22 (CET)
Dobrý den, @Herigona, teoreticky bych to prověřit mohl (pod kódem B, viz WP:ŽOOU), ale jak uvádí kolega Karásek, bylo by potřeba vysvětlit, proč by mohlo (mělo?) jít o loutky. Pokud se indicie jeví dostatečné, je pak k CU možné přistoupit, ale bez toho to možné bohužel není. Zdraví, --Martin Urbanec (diskuse) 6. 2. 2024, 19:14 (CET)

Otázka od wikipedisty Julius Ozzmen Radič (6. 2. 2024, 23:21)

Dobrý den, prosím rád bych zde na Wikipedii zanechal po sobě odkaz. Řekněme stránku se svou fotografii a stručným článkem o mé osobě. Nevím jak na to prosím o radu . Děkuji za odpověď Radič Julius --Julius Ozzmen Radič (diskuse) 6. 2. 2024, 23:21 (CET)

Dobrý den, @Julius Ozzmen Radič, děkuji za zprávu. Napsat článek o sám sobě je velmi silně nedoporučováno, protože je velmi obtížné (hraničící s nemožností) objektivně posoudit, a tedy dodržet, všechna pravidla, která pro nově vznikající články platí (zejména o nezaujatosti textu, popřípadě o encyklopedické významnosti).
Obecně platí, že pokud skutečně splňujete podmínky pro zařazení do Wikipedie, někdo jiný Vás do ní dříve či později zařadí. Wikipedie nefunguje jako sbírka různých profilů, ale jde o encyklopedii podobnou těm tradičním (př. Encyclopædia Britannica), společně psanou tisícovkami wikipedistů. Více informací naleznete na stránce WP:Autobiografie.
Mrzí mě, že jsem Vás touto odpovědí nejspíše nepotěšil, ale Wikipedii využít tímto způsobem skutečně možné není. Budeme ale rádi, pokud se do její tvorby zapojíte u jiných témat – můžete začít na své Domovské stránce, která by Vám měla nabízet řadu článků, které by si zasloužily vylepšit.
S přáním příjemného zbytku dne, --Martin Urbanec (diskuse) 7. 2. 2024, 10:32 (CET)

Otázka od wikipedisty Jollana (8. 2. 2024, 13:12)

Dobrý de, ráda bych začala překladem nějakého článku z angličtiny. Můžete mi prosím poradit, jak začít? Děkuji Jolana --Jollana (diskuse) 8. 2. 2024, 13:12 (CET)

Dobrý den, @Jollana, vítejte na Wikipedii! Samozřejmě, rád Vám pomůžu. Všiml jsem si, že se Vám heslo Nita Proseová úspěšně podařilo založit. Nejsem si ale jistý, zda to je ten překlad, který jste měla na mysli – na anglické Wikipedii heslo o této spisovatelce nemohu nalézt.
Heslo překladem můžete založit stejným postupem, jaký jste již využila pro založení článku Nita Proseová. Stačí si nalézt text na anglické Wikipedii, který chcete přeložit, a přeložit jej na Wikipedii českou (je důležité poznamenat ve shrnutí editace, že o překlad jde, ale jinak jde založit heslo stejným postupem).
O něco jednodušeji jde článek překladem založit pomocí nástroje překlad, který naleznete na tomto odkazu: Speciální:Překlad. Snadno se k němu dostanete po kliknutí na tlačítko Příspěvky v menu vpravo nahoře (pod ikonou osoby), a poté na tlačítko Překlad.
Ať se Vám přispívání na Wikipedii daří, --Martin Urbanec (diskuse) 10. 2. 2024, 23:27 (CET)

Šablona:Infobox - historické období

Dobrý den, mohl byste se prosím podívat na šablonu - Šablona:Infobox - historické období a dokončit ji? Díky. --Nadvšenec (diskuse) 9. 2. 2024, 16:56 (CET)

Dobrý den, @Nadvšenec, na takovou obecnou prosbu moc nemohu reagovat. Dle historie a Vaší předchozí konverzace s kolegou Suchánkem šabloně chybí už jen dokumentace. Myslím, že její parametry jsou čitelné jak ze zdrojového kódu, tak z anglického originálu, a soudím tedy, že dokumentaci z těchto informací byste zvládl vytvořit i Vy. Pokud by se to nedařilo, určitě se můžete zeptat na nějakou konkrétní věc (ať už na WP:POMOC nebo i tady), ale ideálně až na základě nějaké konkrétní nejasnosti. Zdraví, --Martin Urbanec (diskuse) 18. 2. 2024, 21:22 (CET)

Otázka od wikipedisty Jollana (12. 2. 2024, 10:16)

Dobrý den, děkuji za odpověď. Nyní mám menší dotaz: jak posunout inforámeček, aby mi nezalamoval text? --Jollana (diskuse) 12. 2. 2024, 10:16 (CET)

Dobrý den, @Jollano, děkuji za zprávu. U tzv. infoboxu (inforámečku) je zapotřebí, aby byl vložen hned na úplný začátek článku – pak se zobrazuje správně. Prošel jsem si Vámi založené články, a u žádného jsem zalamování textu způsobeného infoboxem nenalezl – mohl bych požádat o upřesnění, zda se ještě problém projevuje? Potom bude možné i poradit konkrétněji. Zdraví, --Martin Urbanec (diskuse) 18. 2. 2024, 21:25 (CET)

Otázka od wikipedisty Danny Suchero (15. 2. 2024, 21:31)

dobrý večer, chci pana Jana Suchého uvést jako osobnost na wikipedii s krátkým popisem jeho jedenaosmdesátiletého života a jeho díla, ale nenalezl jsem žádný přístup k vytvoření nové stránky. Vysvětlil byste mi, prosím jak na to? --Danny Suchero (diskuse) 15. 2. 2024, 21:31 (CET)

@Danny Suchero Dobrý večer, kolega teď zřejmě není moc na příjmu, přečtěte zatím Nápověda:Jak vytvořit článek, případně můžete využít Wikipedie:Potřebuji pomoc. --Matěj Orlický (diskuse) 15. 2. 2024, 21:45 (CET)
Díky, snad se mi to povedlo. --Danny Suchero (diskuse) 15. 2. 2024, 22:23 (CET)

Změna I.P. adresy, změna EditPatrol

Dobrý den, jsem anonymní wikipedista dříve přispívající pod I.P. adresou 151.249.110.227, kterou jste nedávno přidal na Váš seznam automaticky prověřených editací botem. (Toho si velmi vážím) K mému velkému překvapení a smutku jsem včera ale zjistil, že se mi změnila statická I.P. adresa. (Nevím jak to funguje, přišel jsem na to přes seznam editací) Aktuálně mám novou I.P. adresu a to 151.249.109.114 Samozřejmě chápu že ta na seznam nepřijde, kvůli nízkému počtu editací. (Snad si Vaši důvěru získám znovu, v budoucnu) Za svou původní I.P. adresu již nezodpovídám a může být zneužita. Proto Vás žádám její o vymazání ze seznamu.


Děkuji a přeji Vám hezký den. --151.249.109.114 22. 2. 2024, 10:49 (CET)

Dobrý den, děkuji Vám za zprávu. Změnu jsem provedl (vč. přidání nové adresy). Zdraví, --Martin Urbanec (diskuse) 24. 2. 2024, 16:19 (CET)
Dobrý den, děkuji. --151.249.109.114 26. 2. 2024, 16:58 (CET)