Ioannis Ikonomou

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ioannis Ikonomou, Ph.D.
Rodné jménoΙωάννης Οικονόμου
Narození1964 (59–60 let)
Heráklion, Kréta
NárodnostŘek
Alma materUniverzita v Soluni
Kolumbíjská univerzita
Harvardova univerzita
Povolánípřekladatel
ZaměstnavatelEvropská komise
ChoťTomek
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ioannis Ikonomou (řecky Ιωάννης Οικονόμου, * 1964 Heráklion) je řecký překladatel, který od roku 2002 pracuje v Bruselu pro Evropskou komisi. Umí 32 živých jazyků, jako například řečtinu, angličtinu, němčinu, italštinu, španělštinu, francouzštinu, finštinu, dánštinu, ruštinu, svahilštinu, hebrejštinu, arabštinu, mandarínskou čínštinu nebo bengálštinu. K tomu údajně ještě ovládá dalších 15 mrtvých jazyků, včetně staroslověnštiny. V souhrnu mluví 21 jazyky z 24 úředních v Evropské unii. Dle jeho názoru je nejtěžším jazykem mandarínská čínština, která je však jeho oblíbená. Je jediným interním překladatelem Evropské komise, jemuž svěřují překlady tajných čínských dokumentů.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Jako malý byl fascinován počtem jazyků, kterými mluvili turisté na krétských plážích a jimž nerozuměl, což byl hlavní důvod, proč se začal o jazyky zajímat a učit se je. Angličtinu začal studovat v pěti letech, když se přestěhoval s rodinou do Athén, němčinu v sedmi, italštinu v deseti, přičemž se ji začal učit se spolužáky, které však brzy překonal. Ruštinu začal studovat v třinácti, a to díky své lásce k dílům Dostojevského. Svahilštinu se začal učit ve čtrnácti, turečtinu a arabštinu v šestnácti a v osmnácti studoval hindštinu, urdštinu a sanskrt. Do svých dvacátých narozenin již ovládal 15 jazyků. Nejprve studoval na Univerzitě v Soluni, poté pokračoval v magisterském studiu jazyků a kultur Blízkého východu na Kolumbijské univerzitě. Titul Ph.D. z indoevropské lingvistiky získal na Harvardově univerzitě.

Z úředních jazyků Evropské unie neumí mluvit pouze irsky, maltsky a estonsky.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Je ženatý s Polákem jménem Tomek. Aby si udržel své jazykové znalosti, chatuje online s rodilými mluvčími z celého světa. Jeho oblíbeným koníčkem je čtení čínských knih. Je členem Mensy.

Jazyky[editovat | editovat zdroj]

Zde je seznam jazyků, které ovládá:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ioannis Ikonomou na anglické Wikipedii.