Eimear Quinnová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eimear Quinnová
Narození18. prosince 1972 (51 let)
Dublin
Alma materMaynooth University
Povolánízpěvačka
ChoťNoel Curran
Webwww.eimearquinn.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eimear Mary Rose Quinnová (irsky: Eimear Ní Chuinn; 18. prosince 1972, Dublin) je irská zpěvačka. Bývá řazena k žánru keltské hudby. V roce 1996 zvítězila s písní „The Voice“ v soutěži Eurovision Song Contest.

Vystudovala hudbu na Maynooth University. Během studia se začala zajímat o starou hudbu a byla zakládající členkou souboru Zefiro. V roce 1995 vstoupila do skupiny Anúna. Nahrála s ním dvě alba Omnis (1996) a Deep Dead Blue (1996), kde nazpívala několik písní. Po vystoupení s Anúnou v katedrále svatého Patrika v Dublinu o Vánocích 1995, ji oslovil skladatel Brendan Graham a navrhl ji, aby nazpívala jeho skladbu „The Voice“ , kterou napsal pro národní irskou kvalifikaci do soutěže Eurovize. Vyhrála s ní národní kolo a nakonec i celou soutěž. Vítězství v soutěži využila ke světovému turné a nahrání prvního sólového alba Gatherings (2006). Za rok přišlo album Oh Holy Night (sbírka koled a starověkých chorálů) a poté album Through the Lens of a Tear, které napsala společně s Polem Brennanem ze skupiny Clannad, který album také produkoval. V roce 2011 vystoupila pro anglickou královnu Alžbětu u příležitosti její státní návštěvy Irska. Vystupovala také při dalších státních příležitostech, například u příležitosti státní návštěvy irského prezidenta Michaela D. Higginse ve Spojeném království roku 2014, návštěvy papeže Františka v Irsku v roce 2019 a nebo návštěvy prince Charlese na oslavách svátku svatého Patrika v Londýně roku 2019. V roce 2020 vydala své čtvrté sólové album Ériu.

Jejím manželem je Noel Curran, bývalý generální ředitel irské veřejnoprávní televize RTÉ, v současnosti generální ředitel Evropské vysílací unie. Mají spolu dvě dcery (* 2009, * 2012). Žijí střídavě v Irsku a ve Švýcarsku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eimear Quinn na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]