Wikipedista:Zagothal/TEMP

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Peggle je logická počítačová hra vyvinuta společností PopCap Games, která byla vydána v roce 2007 pro operační systémy MS Windows a Mac OS X. Později byla portována na mnoho jiných platforem.

Popis hry[editovat | editovat zdroj]

Úkolem hráče je pomocí kuličky odstranit z herní plochy všech 25 oranžových kolíků (pegů). Krom oranžových se ve hře vyskytují i jiné kolíky (asi sto) a nerozbitné překážky. Na dolní straně je pohybující zařízení chytající míčky, kterých má hráč na začátku kole deset. Ve hře jsou herní režimy Adventure (dobrodružství), Challenges (výzvy) and Duel.

Základní je první z nich. Ten se skládá z padesáti pěti úrovní. Každých pět úrovní je možno využít speciální schopnost jednoho z deseti Peggle Masters. Prve se po pěti úrovních střídají, v posledních pěti si vybírá hráč dle svého uvážení.

k použití[editovat | editovat zdroj]

Každá úroveň obsahuje uspořádání přibližně stovky modrých "kolíků", umístěných tak, aby odpovídaly obrázku na pozadí úrovně, uvnitř tří stěn nahoře a po stranách (ponechávající spodní otevřenou), spolu s dalšími pevnými a pohyblivými prvky. Cílem každé úrovně je vyčistit desku od dvaceti pěti náhodných kolíků, které se na začátku úrovně změní na oranžovou, pomocí kulového odpalovače umístěného v horní části obrazovky k úderu jednoho nebo více kolíků. Kolíky se při zásahu rozsvítí a jakmile míč buď propadne spodní částí obrazovky, nebo je zachycen lapačem míče, který se pohybuje tam a zpět podél dna pevným způsobem, kolíky budou odstraněny. Zasažené kolíky jsou také odstraněny, pokud je na nich míč přilepen. Hráč začíná každou úroveň s deseti míčky, aby vyčistil oranžové kolíky, ale může vydělat více tím, že přistane míč v lapači míče, nebo získáním vysokého skóre na jednotlivé rány. Pokud se nepodaří vyčistit desku s přiděleným počtem kuliček, bude to vyžadovat, aby hráč restartoval úroveň, zatímco splnění tohoto cíle umožní hráči postupovat dopředu na další desku.

Kromě režimu Adventure hra obsahuje řadu výzev, které vyžadují, aby hráč dokončil desky za přísnějších požadavků, jako je nutnost vyčistit více oranžových kolíků nebo odstranit každý kolík z hrací plochy. Režim "Duel" umožňuje hráči soutěžit s jinou osobou nebo počítačovou AI na stejné desce ve snaze dosáhnout nejvyššího skóre. Vzhledem k tomu, že hráč obvykle nedokáže předpovědět žádné vzory, režim duel vyžaduje hodně dovedností. Duel je tedy jediným režimem, ve kterém hráči získávají body do žebříčku. Verze Xbox Live a PlayStation Network přidávají režim "Peg Party", ve kterém až čtyři hráči soutěží na svých vlastních deskách s omezeným počtem kuliček, z nichž každý se snaží získat nejvyšší skóre. V každém z těchto režimů hra obecně nabízí hráčům možnost vybrat si, který Peggle Master chtějí použít.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Tato hra byla dobře přijata kritikou.

Pokračování[editovat | editovat zdroj]

Existují dvě pokračování se stejnými herními mechanismy. Peggle Nights z roku 2008 a Peggle 2 z roku 2013.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

..

obdobně jako u kulečníkové hry bagatelle