Phở

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Phở
Základní informace
KategoriePolévky
Místo původuVietnam
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Phở bò

Phở (také pho, vyslovuje se [fəː˧˩˧] s klesavo-stoupavým tónem, chữ nôm: 𬖾, lidově fóčko[1]) je populární vietnamské jídlo. Původ jídla je v provincii Nam Dinh, ale posléze se stalo populární v hlavním městě Hanoji a v celé severní části Vietnamu.

Užití[editovat | editovat zdroj]

Obvykle se podává k snídani, ale je možno ho podat i v jinou denní dobu. Dnes je možno se setkat s tímto pokrmem v mnoha restauracích v Evropě, USA a Asii, hlavně v místech s vietnamskou komunitou.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Polévka phở se vaří v mnoha variantách, například klasické hovězí, kuřecí, rybí, s krevetkami, či vegetariánská verze s houbami, a mungovými klíčky.[2] Klasickou variantou polévky phở je phở bò, tedy hovězí polévka se širokými rýžovými nudlemi, tenkými plátky masa a jarní cibulkou. K dochucení se používá limetka, chilli papričky v oleji, rybí omáčka, vietnamská pálivá chilli omáčka tương ớt, bambusové výhonky a čerstvé bylinky jako je koriandr, vietnamská bazalka, máta a mexický koriandr.[2] Další variantou je phở gà z masa kuřecího.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. LUKEŠ, Filip. Nespisovná čeština prožívá zlatý věk. Lidé používají slova, která nejprve zarazí. Deník.cz. 2020-11-16. Dostupné online [cit. 2022-02-14]. 
  2. a b HEŘTOVÁ, Dagmar. Kam na nejlepší Pho v Anglii? K polévce dostanete i bryndák [online]. iHned, rev. 2012-10-08 [cit. 2013-01-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. POSPĚCHOVÁ, Petra. Vietnamská jídla jen tak někdo uvařit neumí. Poradíme, kam na ně zajít v Praze a kam ne [online]. iHned, rev. 2012-04-06 [cit. 2013-01-04]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]