Ajiaco

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ajiaco
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ajiaco (výslovnost [aˈxjako]) je druh husté polévky (sancocho), který náleží do latinskoamerické kuchyně. Je typickým jídlem kolumbijského hlavního města Santa Fe de Bogotá pod názvem Ajiaco santafereño a jeho chuťově poněkud odlišné varianty se připravují také v Peru nebo na Kubě. Kubánský etnolog Fernando Ortiz Fernández označil ajiaco za symbol kreolské kultury, která je směsicí vlivů z různých kontinentů.[1]

V Bogotě se ajiaco vaří ze tří druhů brambor, které se liší podle varného typu: papa criolla, papa pastusa a papa sabanera. Drobné papas criollas se rychle rozvaří, čímž polévku zahustí a dodají jí charakteristickou žlutou barvu, ostatní brambory zůstanou vcelku.[2] Dalšími přísadami jsou kuřecí maso, pěťour maloúborný (v Kolumbii nazývaný guasca), klasy kukuřice, koriandr setý a kapary, krémovou konzistenci polévce dodává smetana.[3] Ajiaco se podává v hliněné míse a zpravidla bývá spolu s vařenou rýží a plátky avokáda hlavním svátečním chodem.

Název ajiaco je odvozován od domorodého výrazu pro papriku křídlatou ají, i když v moderních receptech se do polévky papričky obvykle nedávají.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Cuba’s melting pot [online]. 2018-02-15 [cit. 2021-09-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Hearty Ajiaco: Colombian Chicken and Potato Stew. The Spruce Eats [online]. [cit. 2021-09-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Herbs: Guascas or Gallant Soldier: History, Culinary Uses and Nutrition. Knoji [online]. [cit. 2021-09-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. BELL, Chris. Why Ajiaco Is Bogota's Most Famous Dish. Culture Trip [online]. [cit. 2021-09-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]