Národní umělecké muzeum Ukrajiny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Národní umělecké muzeum Ukrajiny
Údaje o muzeu
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
Založeno1. srpna 1899
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní umělecké muzeum Ukrajiny (ukrajinsky Національний художній музей України,rusky Национальный художественный музей Украины) je galerie v ukrajinském hlavním městě Kyjevě.

Muzeum v roce 1904

Muzeum sídlí v budově z roku 1899 v neoklasicistním stylu, jedné z nejvýznamnějších památek hlavního města. Architektem byl Władysław Horodecki, který ve městě vytvořil také Dům s chimérami.[1] Muzeum se nachází v ulici Mychajla Hruševskoho (Михайла Грушевського) číslo 6 v centru města.

Muzeum vzniklo z iniciativu ukrajinských intelektuálů (např. Čeněk Chvojka) na konci devatenáctého století jako první veřejné muzeum v Kyjevě. Původně bylo zamýšleno jako muzeum starožitností; po první světové válce se z něj stalo muzeum historie, a po druhé světové válce muzeum umění[2] V souvislosti s protesty euromajdanu byla stavba na počátku roku 2014 poškozena a muzeum muselo dočasně zastavit provoz.[3]

Muzeum má více než 20 000 uměleckých předmětů od ikon přes realismus až k ruské avantgardě. Zastoupeni jsou například Alexander Bogomazov, Abram Manevič, David Burljuk, Alexandra Exterová, Kazimir Malevič, Vadym Meller a Rufin Sudkovskyj.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nationales Kunstmuseum der Ukraine na německé Wikipedii.

  1. cestovní průvodce Ukrajiny, citováno dne 17.
  2. Historie Muzea na oficiálních stránkách Muzea Archivovaná kopie. namu.kiev.ua [online]. [cit. 2018-06-18]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-06-18. , ověřeno k 17.
  3. Rádio Hlas Ruska. german.ruvr.ru [online]. [cit. 2018-06-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-07-02. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]