Klamné představy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klamné představy
Pův. názevIf Wishes Were Horses
Číslořada 1
díl 16
Původní TVsyndikace
Premiéra16. května 1993
Česká TVNova
Česká premiéra31. července 1994[1]
Tvorba
NámětNell McCue Crawford
William L. Crawford
ScénářNell McCue Crawford
William L. Crawford
Michael Piller
RežieRobert Legato
Prod. kód416
Obsah
Rok2369
Hvězdné datum46853.2
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Ve jménu pokroku
Následující →
Opuštěný
Seznam dílů seriálu Star Trek: Stanice Deep Space Nine
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klamné představy (v anglickém originále If Wishes Were Horses) je v pořadí šestnáctá epizoda první sezóny seriálu Star Trek: Stanice Deep Space Nine.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Quark nabízí Odovi povyražení v simulátoru, program Jakea Siska se slavnými baseballovými hráči ze Země. Na jiném místě stanice mají Bashir a Dax oběd. Bashir dává najevo zájem, ale Jadzia slušně odmítne a vrátí se do velína. Tam detekuje zvýšené záření v oblasti Denorisjkého pásu. S komandérem Siskem se domnívají, že by to mohl být následek zvýšené dopravy na stanici.

Mezitím čte náčelník O'Brien dceři Molly na dobrou noc pohádku o skřítkovi jménem Rumplcimprcampr a pak odchází. Molly za chvíli přiběhne a tvrdí, že skřítek je u ní v pokoji. O'Brien ho tam skutečně najde. Bashira se snaží svést povolná verze Daxé a Jakeovi se zjeví Buck Bokai, slavný hráč baseballu z první čtvrtiny 21. století. Postavy později mizí a na stanici se objevují zvláštní jevy, například sněžení na Promenádě, zjevně zhmotnění představ obyvatel stanice.

Poblíž stanice se objeví fenomén, který hrozí zničit stanici, a exponenciálně roste. Souvisí to s přáními obyvatel. Jakmile si všichni přejí, aby jev zmizel, v Siskově kanceláři se objeví Bokai a vysvětluje, že patří k expedici, která následovala loď vracející se červí dírou a jeho lidé chtěli prozkoumat představivost humanoidů. Cizinci odchází s tím, že o sobě toho lidem poví víc někdy příště.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Baseballový míček, který má Sisko ve zbytku seriálu na pracovním stole, je památkou na tuto epizodu. Věnoval mu ho cizinec, který ztělesňoval Bucka Bokaie.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. If wishes were horses [online]. Startrek.cz [cit. 2011-10-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-03-31. 
  2. Episode Credits [online]. Trekcore.com [cit. 2011-10-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]