Bez Q

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bez Q
Pův. názevQ-Less
Číslořada 1
díl 7
Původní TVsyndikace
Premiéra7. února 1993
Česká TVNova
Česká premiéra29. května 1994[1]
Tvorba
NámětHannah Louise Shearer
ScénářRobert Hewitt Wolfe
RežiePaul Lynch
Prod. kód407
Obsah
Rok2369
Hvězdné datum46531.2
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Stíhání oběti
Následující →
Daxová
Seznam dílů seriálu Star Trek: Stanice Deep Space Nine
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bez Q (v anglickém originále Q-Less) je v pořadí sedmá epizoda první sezóny seriálu Star Trek: Stanice Deep Space Nine.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Jadzia Dax se vrací z kvadrantu gama a Miles O'Brien pozná v jedné ze spolucestujících ženu známou jako Vash. Aniž si je toho posádka vědoma, na stanici se objevuje také všemocná bytost Q. Vash vysvětluje, že strávila poslední dva roky v kvadrantu gama, ale způsob, jakým se tam dostala, označí za „soukromou záležitost“.

Brzy po příjezdu Vash se na stanici začnou objevovat výpadky energie podobné, k jakým došlo i na runaboutu Dax. Mezitím se v kajutě Vash objeví Q, který je jí zjevně okouzlen. Byl to on, kdo ji přenesl do kvadrantu gama. Vash s ním ale nechce k jeho nelibosti nic mít.

Quark mezitím zařizuje aukci věcí, které Vash přivezla z kvadrantu gama, mezi nimi je i neznámý velmi cenný krystal. O'Brien si všimne Q, kterého zná z předchozí služby na Enterprise-D, a varuje komandéra Siska s tím, že Q může být příčinou výpadků energie. Q to odmítá, ale nenabízí žádné vysvětlení. Ztráty energie se zhoršují a objeví se jakési gravitační pole, které táhne stanici k červí díře. Q vyzve Siska k pěstnímu zápasu na Promenádě a Sisko ho udeří. Q zděšeně křičí: „Vy jste mě udeřil! Picard mě nikdy neudeřil!“ Vash a Quark zahájí aukci a cena krystalu se postupně vyšplhá na 1000 prutů do zlata raženého latinia.

Q se pro zábavu zapojí do aukce a cenu vyžene na 2500 prutů latinia a poté nabídne jeden milion. Nicméně v tu chvíli Sisko a Dax zjistí, že příčinou obtíží je onen krystal a nařídí ho transportovat mimo stanici, kde se transformuje v živou bytost, která zamíří do červí díry.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Anglický název epizody je slovní hříčkou na slovo „clueless“ (bezradný) a odkazuje na děj, kdy posádka nemůže přijít na příčinu problému s energií na stanici.
  • Jde o jedinou epizodu s Q v seriálu.
  • Děj epizody navazuje na díl „Amorek“ seriálu Star Trek: Nová generace, na jehož konci Vash odchází v doprovodu Q objevovat Galaxii.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Q-less [online]. Startrek.cz [cit. 2011-10-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-03-31. 
  2. Episode Credits [online]. Trekcore.com [cit. 2011-10-02]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]