Dotek Múzy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dotek Múzy
Pův. názevThe Muse
Číslořada 4
díl 21
Původní TVsyndikace
Premiéra29. dubna 1996
Česká TVAXN
Česká premiéra18. května 2012
Tvorba
NámětRené Echevarria
Majel Barrettová
ScénářRené Echevarria
RežieDavid Livingston
Prod. kód493
Obsah
Rok2372
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Roztříštěné zrcadlo
Následující →
Z přesvědčení
Seznam dílů seriálu Star Trek: Stanice Deep Space Nine
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dotek Múzy (v anglickém originále The Muse) je v pořadí dvacátá první epizoda čtvrté sezóny seriálu Star Trek: Stanice Deep Space Nine.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

V Odově kanceláři se objeví těhotná Lwaxana Troi, která zde hledá útočiště. Její manžel Jeyal jí totiž chce dítě vzít. Tavniané, z jehož druhu Jeyal pochází, po narození oddělí chlapce a děvčata až do jejich šestnácti let. Jeyal Lwaxaně slíbil, že tento zvyk nebude dodržovat, jenže teď, když Lwaxana čeká chlapce, názor změnil. Jeyal dorazí na stanici a má v plánu dítě po porodu odvézt. Odo vymyslí plán: ještě před porodem si chce Lwaxanu vzít, čímž by se stal manželem matky a dítě jeho majetkem. Má to však háček, při tavnianské svatbě může kdokoliv z přítomných vyjádřit o ženichovi pochyby a zneplatnit tak manželství. Odova svatební řeč je výmluvná a Jeyala přesvědčí, že Lwaxanu opravdu miluje. Jeyal odlétá na svou domovskou planetu a Lwaxana porodit na Betazed, protože ví, že ji Odo nemiluje.

Jake Sisko zahlédne na promenádě tajemnou cizí ženu. Jmenuje se Onaya a při setkání v baru mu prozradí, že dokáže vycítit umělce. Jake právě píše povídku a přijme nabídku Onayi, že mu s psaním pomůže. Benjamin odlétne s Cassidy na Bajor na dovolenou a Jake tak zůstane plně v moci Onayi. Ta ho začne stimulovat a zároveň mu odsává energii z mozku, a aby se Jake příliš rychle nevyčerpal, doporučí mu odpočinek. Jake odmítne a v baru zkolabuje. Onaya se zhmotní na ošetřovně, zlikviduje ostrahu a Jakea odvede pryč. V jednom z průlezů ho pak přinutí dále pokračovat na románu, dokud je nenajde Benjamin. Onaya mu vysvětlí, že pomáhá výjimečně nadaným umělcům s jejich tvorbou a za to se živí jejich energií, a to i přesto, že to nakonec vede k jejich smrti. Následně se Onaya změní v oblak částic a odlétne do vesmíru. Benjamin musí Jakea přesvědčit, že svůj talent bude muset rozvinout sám a jednoho dne román opravdu dokončí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Episode Credits [online]. Trekcore.com [cit. 2016-06-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]