Rosalind Chaová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rosalind Chaová
Rosalind Chao (2019)
Rosalind Chao (2019)
Narození23. září 1957 (66 let)
USA Anaheim, Kalifornie, USA
Alma materPomona College
USC Annenberg School for Communication and Journalism
Aktivní roky1972–dosud
ChoťSimon Templeman
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rosalind Chaová (* 23. září 1957 Anaheim, Kalifornie) je americká herečka, manželka herce Simona Templemana.

Narodila se v Anaheimu rodičům čínského původu, kteří tam úspěšně provozovali restauraci. Chaová se herectví věnuje již od svých pěti let, zprvu působila v kalifornské Pekingské opeře, později začala vystupovat v televizních reklamách či hostovala v seriálech. Jejími prvními většími rolemi byla nejstarší dcera krále v sitcomu Anna and the King (1972) a účinkování v jiném sitcomu Here's Lucy v první polovině 70. let.

Následně z herecké oblasti odešla a vystudovala žurnalistiku na University of Southern California. Poté rok strávila jako autorka rozhlasových zpráv, nicméně se k herectví brzy vrátila. Oslovil ji producent Burt Metcalfe, který ji obsadil do role Jihokorejky Soon-Lee v seriálu M*A*S*H (1983). Jako Soon-Lee se Chaová objevila ve dvou dílech seriálu, přičemž v závěrečném dílu, „Nashledanou, sbohem a amen“, nejsledovanější seriálové epizodě historie, si její postava vzala Maxwella Klingera. V této roli pokračovala i v navazujícím seriálu M*A*S*H - co bylo potom (1983–1984).

V letech 1991 a 1992 hrála japonskou exobotaničku Keiko O'Brienovou (rozenou Išikawaovou) ve sci-fi seriálu Star Trek: Nová generace (celkem osm epizod) a následně v letech 1993 až 1999 stejnou postavu v seriálu Star Trek: Stanice Deep Space Nine (19 epizod).

Dále hostovala například v seriálech To je vražda, napsala, Můj přítel Monk nebo Kriminálka Las Vegas a hrála ve filmech, jako jsou např. Neviditelný na útěku, Klub šťastných žen, Milostná aféra, Všude dobře, doma nejlíp, Linie násilí, Jak přicházejí sny, Já jsem Sam, Mezi námi děvčaty či A co když je to pravda?.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rosalind Chao na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]