Diskuse s wikipedistou:V0lkanic/Archiv/2023

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 měsíci od uživatele Janbery v tématu „Poslední týden Soutěže Československo
Archivy
Archivy

Citace z internetu - datum

Zdravím. U citace z internetových textů, které jsou datované, je vhodné uvádět především datum vydání daného textu, případně též datum poslední aktualizace. Není-li důvod předpokládat, že by text někdo dodatečně nepřiznaně měnil, není pak už důležité uvádět datum přístupu (u tištěných knih či časopisů nás také zajímá rok vydání, nikoliv kdy si knihu wikipedista vypůjčil nebo do ní nahlížel). Datum přístupu má smysl uvádět zejména u nedatovaných textů, což jsou zpravidla stálé, průběžně upravované stránky ve struktuře nějakého webu, nikoliv jednorázově publikované články. U článků podepsaných jménem nebo značkou autora je třeba uvádět také tento údaj o autorství. --ŠJů (diskuse) 6. 1. 2023, 18:22 (CET)

Také zdravím a děkuji za zprávu. O těchto citačních zvyklostech (pravidlech) jsem nevěděl a rozhodně se budu snažit je dodržovat. Raději vytvářím citace ručně, protože automatické citace z vizuálního editoru nejsou mnohdy zdaleka dokonalé, nicméně neměl jsem pro jejich vkládání a úpravy do nynějška žádný pevný postup ("šablonu"). Pokusím se to napravit.
Ještě jednou díky za zprávu a objasnění. --V0lkanic (diskuse) 6. 1. 2023, 20:42 (CET)
Možná to tady ani nikdo jako zvyklost či pravidlo přímo neformuloval, ale tak nějak to logicky vyplývá z podstaty věci. Ty citační šablony by teoreticky měly wikipedisty vést k tomu, aby na žádný důležitý údaj nezapomněli, ale bohužel nakonec mají opačný efekt - těch parametrů tam je tak nepřehledné množství, že naopak dost často někdo vyplňuje složitým způsobem něco podružného, a na ty nejdůležitější údaje zapomene, anebo se někomu prostě nechce hledat, jak se potřebný parametr jmenuje. V tom je zase praktičtější psát reference přímo bez citačních šablon, protože pak člověk píše to, co je potřeba napsat, a nemusí složitě vymýšlet, jak to napasovat do těch parametrů. Ale je tu zase dost kolegů, kteří ty šablony mají rádi. :-) --ŠJů (diskuse) 6. 1. 2023, 21:08 (CET)

1. kolo prezidentských voleb ještě neskončilo

Např. Bašta už má o jednu setinu procenta víc... Tak chvíli ještě posečkejte... --VasekPav (diskuse) 14. 1. 2023, 17:05 (CET)

Growth team newsletter #24

31. 1. 2023, 15:44 (CET)

Troška zlata

Mnohokrát děkuji, vážím si toho! --V0lkanic (diskuse) 31. 1. 2023, 18:37 (CET)

Miloš Zeman

Dobrý večer, prosím o vyřešení citací v hesle Miloš Zeman:

  • citaci označené Kottová, 2023-01-20 není určen žádný text
  • citaci označené Seznam Zprávy, 2023-01-20 není určen žádný text
  • citaci označené Šindlerová, 2023-01-20 není určen žádný text

Děkuji --Jvs 1. 2. 2023, 19:32 (CET)

Dobrý večer i Vám. Informaci jsem převzal z jiného článku a bez dostatečné kontroly ji vložil do článku Miloš Zeman. Přebytečné reference jsem se rozhodl smazat, jelikož všechny nově přidané informace v článku jsou uvedeny v jediné funkční použité referenci. Děkuji za upozornění a pokusím se příště dát si větší pozor a nejednat zbytečně zbrkle. --V0lkanic (diskuse) 1. 2. 2023, 20:11 (CET)

Revertér

Na základě úspěšné kandidátky jsem Vám přiřadil právo revertéra.

V Posledních změnách, Sledovaných stránkách, historiích článků i příspěvcích uživatelů se nově objeví nový odkaz [rychlý revert], který okamžitě vrátí všechny poslední příspěvky provedené jedním uživatelem a zároveň změnu případně prověří. Prosím, využívejte jej pouze na revertování vandalismů. V nastavení rovněž doporučuji ze začátku zatrhnout možnost Bezpečný rychlý revert (s potvrzením); zvláště na dotykových zařízeních je snadné se ukliknout. Pozor také, pokud vandal edituje z více IP adres/účtů, v takovém případě rollback vrátí pouze příspěvky posledního uživatele a zbytek vandalských editací může v článku zůstat. Gratuluji, užívejte práv s rozvahou.OJJ, Diskuse 24. 4. 2023, 11:46 (CEST)

Mnohokrát děkuji. --V0lkanic (diskuse) 24. 4. 2023, 12:46 (CEST)

Urgentní šablony

Ahoj, pokud vkládáš do článků urgentní šablony, upozorni na tuto skutečnost, prosím, také autora daného článku na jeho diskuzní stránce tak, jak uvádějí v pokynech pro vkladatele šablony samotné. Nevím, jestli to bylo nedopatření, nebo neznalost, ale u článku iPohádka jsi autorovi zprávu nezanechal, tak raději upozorňuji. Předem díky. --David V. (diskuze) 29. 4. 2023, 13:41 (CEST)

Ahoj, za chybu se omlouvám. O skutečnosti, že po přidání urgentní šablony je nezbytné informovat autora na diskuzní stránce, jsem nevěděl. Do budoucna napravím, díky. --V0lkanic (diskuse) 29. 4. 2023, 15:39 (CEST)

Nominace článku portálu Internet

Ahoj, všiml jsem si Tvé nominace článku ChatGPT na článek měsíce portálu Internet.

Nominaci daného článku jsi vložil pro měsíc Duben, avšak tento měsíc je již za pár dní u konce, a proto jsem si dovolil přesunout tuto nominaci na měsíc Květen. --Ultron01 (diskuse) 29. 4. 2023, 18:52 (CEST)

Ahoj, určitě, žádný problém. Měl jsem za to, že za daný měsíc je vhodné nominovat článek spíše k jeho konci, ale pokud se to nehodí, nic se neděje. --V0lkanic (diskuse) 29. 4. 2023, 21:08 (CEST)

Zaplevelování historie / námět k zamyšlení

Ahoj, díky za ostražitost na patrole. Jenom drobnost k [6]: 9 revertů za 9 minut (!) patrně není tím správným způsobem pro její výkon. Navíc kvůli obyčejnému „trapnému“ JPÚ? Nehoří. Rozumím mladickému elánu (bez urážky), ale není správné nechat se strhnout. Možná bych to s přivřením obou očí pochopil v článku typu Petr Pavel, ale zde data mluví jasně: heslo čte 5 (slovem: pět) lidí denně. A ani u toho Pavla by nebylo správné (sekundárně) zaplevelovat historii, byť s těmi nejsprávnějšími úmysly.

Nemluvě o tom, že také z psychologického hlediska to může být pro wiki jako takovou kontraproduktivní. Pokud to bereš tak, že „a just to tady nebudeš mít ani minutu“, reakcí může být, že dotyčný vandal zkusí svést podobný „vzrušující souboj“ na české Wikipedii i příště, klidně v jiném článku. Nejlepším řešením je nevšímavost, celou věc vyřídit klidně, bez rozruchu. Revertovat jednou, maximálně dva razy. Pak počkat na správce, případně napsat na NS. Někdy později – jak předpokládám – sám požádat o práva. Ale nedopřávat vandalovi pozornost a pocit vzrušení, po nichž tolik práhne. Zamysli se nad tím vším, prosím (a ještě jednou samozřejmě velké poděkování za patrolu). Zdraví :) --Mario7 (diskuse) 8. 5. 2023, 19:00 (CEST) P. S.: Pokud se nepletu, zrovna nedávno naznačoval něco podobného OJJ kolegovi Davidu V., který by si už konečně mohl opětovně podat ŽOPS :) – předpokládám, že dnes už by získal vysokou podporu komunity.

@Mario7: Ahoj a díky za připomínku. Nezbývá mi než uznat, že máš v tomto případě pravdu, nepřemýšlel jsem nad tím takto. Spíš jsem to doposud bral stylem: Očividný vandal? Okamžitě revertuji.
U tohoto konkrétního případu jsem tak nějak neočekával, že autor věc do článku navrátí devětkrát a nechal jsem se unést a tak trochu prostě jen roboticky revertoval každou další změnu než toho zanechal. Pokusím se toho vyvarovat a být raději pomalejší.
Na druhou stranu mě napadá i ta myšlenka, že pakliže je primárním cílem vandala, aby jeho úprava na stránce zůstala, pak je co nejrychlejší smazání editace přínosné v tom, že svoji činnost může vzdát rychleji, když si všimne, že mu tam vydrží možná tak deset sekund. Pokud je ale primárním cílem vandala určitý "boj" a zaměstnání patroly, pak si samozřejmě v tomto směru smlsne. Co je primárním cílem konkrétního vandala ale můžeme jen odhadovat.
V každém případě se budu Tvojí radou snažit řídit, díky za upozornění.
S pozdravem --V0lkanic (diskuse) 8. 5. 2023, 19:13 (CEST) Můj hlas by dnes David měl bez mrknutí oka.

@Ajrocket1: toto fakt není nutné, nejde ani o HJP... OJJ, Diskuse 27. 5. 2023, 17:16 (CEST)

@OJJ: Tak nějak jsem doufal, že toho po chvíli nechá... Nenechal. --V0lkanic (diskuse) 27. 5. 2023, 17:17 (CEST)
To myslíš vážně? Vždyť jsi to revertoval taky. --Ajrocket1 (diskuse) 27. 5. 2023, 17:18 (CEST)
@Ajrocket1: Měl jsem na mysli toho vandala, ne tebe! --V0lkanic (diskuse) 27. 5. 2023, 17:19 (CEST)
@Ajrocket1, V0lkanic: Ahoj, pánové a kolegové, nic ve zlém, takže pro jistotu znovu vstřícně zdůrazňuji, že rozumím mladickému elánu, ale nezdá se Vám, že podobné excesy poněkud snižují vážnost zdejších funkcionářů? Nás všech, jejichž úkolem je zabezpečit všem ostatním pokud možno nerušený prostor pro práci? Už dnes je tento „kindermanagement“ (nemyslím to hanlivě, proto ty uvozovky, ale výstižnější termín bohužel neexistuje, takže to berte, prosím, s jistou nadsázkou) české Wikipedie a jeho občasná agilnost terčem posměchu jisté části komunity (samozřejmě soukromě, jinak to nejde). 9 revertů za 9 minut, přesně stejná kadence jako minule, jako přes kopírák, jenom s tím rozdílem, že dnes se „pálilo“ v tandemu. Testovali jste rychlost připojení či snad svých reflexů, kluci? A kdyby to nebyl OJJ „utnul“ svou poznámkou, kolik „koleček“ by pokračovalo?
Problémem není „nějaká trapná historie stránky, kterou stejně nikdy nikdo nebude prohlížet“, navíc mimo HJP, to je skutečně výsostně banální záležitost. Jde samozřejmě o rozvahu a schopnost zamyslet se nad svým konáním. Proč by IP adresa nemohla odstranit vlastní vítací šablonu, nechce-li být dotyčný editor zván k registraci? Protože je to IP adresa, která pak může být přidělena úplně jinému lidskému editorovi? Samozřejmě. Ale proč tedy to zablokování na týden? Za tak banální přestupek? Po vychladnutí emocí bych zvážil zkrácení bloku (dva dny?). A proč šest různých jmenných prostorů? Diskuse k souboru, k MediaWiki, k šabloně...? Omlouvám se, pokud mi něco uniklo, ale poctivě jsem se díval i do smazaných editací a nic jsem tam nenašel.
Pomyslnou třešinkou na dortu je zvolený blokační důvod. Adame, „narušování Wikipedie“ je ustálené spojení, jehož skutečný význam je úplně jiný. Označujeme tak vážnější, perfidnější, někdy dokonce dlouhodobější činnost, která v netriviální míře omezuje běžný chod encyklopedie. Odstraňování vítací šablony na vlastní diskusní stránce, byť tvrdohlavé a neoprávněné (DS anonymního přispěvatele „nepatří nikomu“), není narušováním české wiki v ustáleném slova smyslu (velmi stručně a tedy dost nedostatečně viz WP:B#Narušování Wikipedie).
Pevně doufám, že moje výhrady a náměty k zamyšlení budou pochopeny správně. Jejich cílem je velmi skromným způsobem se pokusit přispět k zastavení snižování důvěryhodnosti správcovského/funkcionářského sboru, v žádném případě se ani vzdáleně nejedná o „hejt“. Koneckonců, ačkoli Wikipedie obsahuje jisté prvky sociálního média, není to sociální síť, takže se snad shodneme, že by byla škoda, kdyby to tady postupně začalo vypadat jako někde ve školce :). Pořád věřím – možná naivně, – že probíhající proces „facebookizace“ české Wikipedie se ještě dá přibrzdit, ne-li zastavit. Zdraví --Mario7 (diskuse) 27. 5. 2023, 19:49 (CEST)
Ahoj @Mario7:, vyjádřím se pouze k části mířící i na mne, do toho, jak by se měla vykonávat funkce správce zasahovat nechci a nebudu:
Od tvé, vlastně v celku stále nedávné, zprávy se snažím maximálně řídit tím, že editaci revertuji maximálně třikrát po sobě. Občas se mi stane, že tam "padne" čtyřka, to zpravidla když vandal pro jistotu odstraní nakonec své činnosti třeba půlku článku nebo ho velmi "kreativně" doplní. Po těchto třech revertech už zpravidla dojde k situaci, že si daného uživatele všimne správce, nebo v revertech typicky pokračuje jiný, jak říkáš, funkcionář, s právem rollback, a další reverty ani nejsou potřeba.
Ohledně Tebou zmíněného kindermanagementu a posměchu jisté části komunity - to slyším, a tuším, že z asi celkem zřejmých důvodů, v podstatě poprvé. Dál se k tomu tím pádem nemám jak vyjádřit, snad jen - přestože mladá krev je potřeba a je žádaná, a to obzvlášť na Wikipedii, ti o něco starší a zkušenější ji usměrňovat musí, někdy více, někdy méně, to je jasné. :)
Dále tedy - nevím, zda to tak mohlo být myšleno, ale koordinovaně nebo snad s domluvou jsme opravdu nejednali, zrovna jsme si dané editace všimli zjevně oba ve stejný moment, to bych rád ujasnil. Nemůžu tady mluvit za @Ajrocket1:, nicméně jak jsem již zmínil, já provedl revert 3x, kdy jsem navrátil zcela bezdůvodné smazání mého podpisu, následně jsem jednou odstranil smazání upozornění od správce Ajrocket1, čímž jsem svoji činnost ukončil, když jsem viděl, že to nemá smysl, bezdůvodné mazání pokračuje, a jsou tu stejně aktivní další správci. Krátce na to mě (nás) @OJJ: zde upozornil. Jestli někdo testuje rychlost svých reflexů bychom se mohli ptát v podstatě každý den na patrole a to skutečně vícero z nás. Takových nás tu je, pokud to takto bereš, řekl bych, co do počtu, směrem k desítce - myšleno nicméně rozhodně v dobrém (!) - vandalismy až na výjimky přežívají povětšinu dne spíše sekundy a skutečně věřím, že část vandalů to odrazuje, když vidí, že jejich "práce" skutečně nemá delšího trvání než jedno rychlé reloadnutí stránky, kdy si svůj počin mohou 'vychutnat'.
Co se týče proč - takhle: IP adresa neodstraňovala vítací pozvánku (k založení účtu). I takovou editaci bych osobně navrátil, a to dost možná za užití zrušení editace a nikoliv rychlého revertu. Mazala podpis - jasně, o moc nejde, ale tak někdo taky občas přidá do článku jednu mezeru, jeden skoro neviditelný enter, ale mažu (stejně jako snad všichni ostatní) ho taky - jeho přidání je zcela zbytečné a někdy třeba trochu naruší vzhled stránky. Proč to zmiňuji - stejně jako v takovém případě, tak i zde nevidím důvod takové editace nerevertovat. Přestože se jedná o maličkost, pustíme-li sem tam nějaké smazání podpisu, sem tam nějaké nesmyslné entery, občas nějaké písmenko, které někdo třeba na svoji diskusní stránku pro pobavení přidal, máme to snad raději nechat, o nic nejde? Snad rozumíš, kam tím mířím. Chci tím jen objasnit to, proč jsem daný podpis navracel - nebudeme si tu snad jak se nám zlíbí mazat podpisy, byť na svých diskusních stránkách (sám zmiňuješ, že nepatří vlastně nikomu). Revertoval jsem tedy celkem 4x v rozmezí celkem šesti minut, což už je na hranici toho, kam jsem schopen po tvém upozornění zajít. Nicméně, když se podívám jen na mé příspěvky, nijak strašně to nevypadá, ale -->
Ano, máš pravdu a trochu mě mrzí, že mě na to musíš opět upozornit (měl bych si to uvědomit sám). Když vidím, že i někdo další příspěvky maže, přístup, že si teda vezmu ty 3 reverty, není správný, je potřeba sledovat širší kontext, a tak jsem to v tu chvíli nebral a je to chyba, za kterou se omlouvám.
Přesto všechno mě napadá, kolik mých revertů by bylo v tomto případě v pořádku? Dva by ještě šly? Tři je OK? Rozumíš, nejsem si úplně jistý, kam mám posunout tu hranici. Není stanovena a přesně ji stanovit lze asi jen těžko, každý případ určité formy vandalismu je individuální. To je za mě k tématu asi vše.
Další výtky či poznatky se již týkají správcovského působení, tedy funkce, v níž nejsem, a s vysokou pravděpodobností ještě dlouho (či vůbec) nebudu, a nebudu na ně tedy reagovat. --V0lkanic (diskuse) 27. 5. 2023, 21:42 (CEST)
@Mario7:Vyjádřím se jen k tomu, co z Tvého komentáře považuji za podstatné. Revertoval jsem to, protože odstraňoval součást šablony, což potom způsobilo, že veškeré další zprávy se vkládaly do jejího rámečku, klidně se tam můžeš podívat. Kdyby mazal tu šablonu, tak mě to vůbec nezajímá. Shrnutí zablokování jsem tam dal takové, protože mi to poradil OJJ. Ten týden jsem přehnal, to je pravda. --Ajrocket1 (diskuse) 27. 5. 2023, 21:51 (CEST)

Zapojte se do Komunitního wishlistu!

Vážení členové komunity,

rád bych vám jménem spolku Wikimedia Česká republika oznámil spuštění projektu Komunitního wishlistu, kde můžete navrhovat témata akcí, kterých byste se rádi zúčastnili, nebo hlasovat o již navržených. Může jít např. o editaton, soutěž či cokoli jiného. Cílem komunitních wishlistů je zjistit, o jaké akce má komunita české Wikipedie zájem. Jednu ze tří vítězných akcí Wikimedia ČR ve spolupráci s komunitou zorganizuje.

Za Radu WMČR věřím, že se na stránce wishlistu nastřádá spousta nápadů i hlasů, které pro nás budou důležitým ukazatelem přání komunity, přinejmenším co se wiki-akcí týče.

Díky za vaše zapojení!

S pozdravem,
--Plánovací kalendář (diskuse) 9. 5. 2023, 23:32 (CEST)

Medaile zkušeného uživatele

Díky moc! --V0lkanic (diskuse) 12. 5. 2023, 16:36 (CEST)

Poděkování za vyznamenání

Děkuji za vyznamenání moc si toho vážím, přemýšlel jsem ještě zda-li nemám nárok na Pilnou včelku nebo wikikytičku za fotky nebo tak něco a včeličku za infoboxy, upřesnování odkazu... --Vojtasekd (diskuse) 20. 5. 2023, 14:38 (CEST)

@Vojtasekd: Nárok v podstatě určuje komunita, občas je to "fér" a občas ne, záleží na štědrosti ostatních uživatelů. Vaše příspěvky jsem do podrobna neprocházel, ale jednoznačně jsem Vám mohl udělit alespoň vyznamenání za věrnost (tedy za počet editací). Přeci jen, neděláme to pro vyznamenání, ale pro náš vlastní pocit, byť vyznamenání je vždy velmi příjemné. :) Zda si vyznamenání "zasloužíte" bude muset určit někdo další z komunity, nemohu tady zase všem nadělit všechno, už tak vyznamenání uděluji podstatně více než valná většina ostatních uživatelů. Každopádně držím palce v další tvorbě a ještě jednou díky! --V0lkanic (diskuse) 20. 5. 2023, 14:47 (CEST)
Taky jsem si to říkal, ale třeba za fotky snad taky nějaké je . --Vojtasekd (diskuse) 20. 5. 2023, 17:27 (CEST)
@Vojtasekd: Všechna existující vyznamenání na České Wikipedii si můžete projít zde. :) Není jich málo. --V0lkanic (diskuse) 21. 5. 2023, 11:02 (CEST)
Koukám některé jsou automatické že si je můžu udělit i sám, prý možná si zasloužím i kytičku... --Vojtasekd (diskuse) 21. 5. 2023, 12:13 (CEST)
@Vojtasekd: Ano, některá vyznamenání si můžeš udělit i sám, nicméně je to zvykem pouze u věrnostních vyznamenání za počet editací. Ostatní vyznamenání za standartní situace uděluje vždy jiný uživatel. --V0lkanic (diskuse) 21. 5. 2023, 12:15 (CEST)

GO

Dobrý den, přidal jsem text na stránku GO, protože při vyhledávání CS:GO v anglické Wikipedii se přesměruje sem. Protože anglická Wikipedie je největší wikipedie, udělal jsem odkaz. Doufám, že chápete. Použil jsem k tomu Google Translate, takže se omlouvám za případné chyby. --Carpimaps (diskuse) 27. 5. 2023, 07:44 (CEST)

@Carpimaps: Dobrý den, toho jsem si velmi dobře vědom, ale do článku tímto stylem přidávat odkazy nelze. Přestože je anglická Wikipedie tou největší, velké množství uživatelů z Česka anglicky umět nemusí a neumí. Jestliže na téma již existuje článek v českém jazyce, není důvod odkazovat i na ten anglický, byť může být zpracovaný lépe - na anglickou verzi článku jde přejít přímo na stránce článku přes dvě kliknutí.
Ale hlavně - vůbec forma přidání odkazu byla zcela nevhodná. Není možné přidávat do hlavního jmenného prostoru na české Wikipedii text v angličtině a volně vkládat odkazy do textu, v tom se přece v principu nijak neliší od Anglické Wikipedie.
Děkuji za pochopení. --V0lkanic (diskuse) 27. 5. 2023, 07:51 (CEST)

Registrujte se na Komunitní Wikikonferenci 2023

Za všechnu tu nedávnou aktivitu...

Díky. :) --V0lkanic (diskuse) 13. 6. 2023, 23:46 (CEST)

Ostuda

Pane Wikipedisto III. třídy, když už nemáte ponětí o koho jde, nebylo by na místě si prověřit alespoň v nějakém vyhledavači, kdo vlastně Zdeněk Macháček je než jste smazal jeho jméno z rozcestníku pro údajnou bezvýznamnost? :-(

https://plus.rozhlas.cz/nepohodlny-policajt-skutecny-pribeh-kriminalisty-ktereho-boj-s-mafii-dostal-az-9003759

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/razie-u-holubu-nejdulezitejsi-zasah-ceske-policie-112798

https://archiv.hn.cz/c1-66800310-ruska-mafie-byla-nejbrutalnejsi-rika-exsef-uooz-ktery-vedl-obri-zasah-u-holubu-pribeh-ted-prevzal-i-netflix

https://www.respekt.cz/tydenik/2022/3/museli-jsme-uplne-zmenit-mysleni-policistu

https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-zdenek-machacek-prace-u-policie-me-naucila-mnohemu-40434076 -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) ‎ 212.85.81.162 (diskuse)

Dobrý den, pokud přidáváte do rozcestníku osobu s poměrně častým jménem, které s nejvyšší pravděpodobností nese vícero policistů, je vhodné editace doplnit alespoň jedním zdrojem. Váš příspěvek se shrnutím "policajt" by skutečně bez doloženého zdroje mohl přidat každý kamkoliv (třeba Jan Kovář – český hasič – takových s největší pravděpodobnostů existuje vícero a podmínky významnosti zpravidla nesplňují). Jestliže se tedy skutečně jedná o osobu encyklopedicky významnou, omlouvám se za mé pochybení. Příště nicméně prosím při přidávání osob do rozcestníků, jejichž významnost není zřejmá, doplňte zdroj do článku a nikoliv až mně na diskuzní stránku po smazání. --V0lkanic (diskuse) 16. 6. 2023, 10:33 (CEST)
Vaši omluvu přijímám :-) Do článků jsem zdroje uvedl, ale nikde jsem v rozcestníku žádné zdroje nenašel, ačkoli je v nich uvedeno množství osob, které doposud nemají vytvořené encyklopedické heslo. Asi byste si tedy měli v rámci Wikipedie stanovat nějaká pochopitelná pravidla :-) --212.85.81.162 16. 6. 2023, 11:03 (CEST)
U ostatních osob v rozcestníku jsou totiž alespoň uvedeny roky narození a nějaké další doplnění k jejich působení a významnosti. Jak jsem psal, českých policistů s tímto jménem bez dalšího rozlišovače (alespoň rok narození) bude více a nemusí být encyklopedicky významní, proto je v takovém případě vhodné zdroj doplnit. Současný stav je už v pořádku, informace o spoluzaložení ÚOOZ danou osobu alespoň nějak odlišuje. --V0lkanic (diskuse) 16. 6. 2023, 11:22 (CEST)

Vyznamenání za účast ve výzvě #1Lib1Ref

Vážení účastníci květnové kampaně #1Lib1Ref,

rádi bychom vám poděkovali za doplněné citace. Moc si jich vážíme. Díky vám na Wikipedii přibylo 88 referencí. Za účast v této kampani jste si vysloužili vyznamenaní, a to historicky první, které v rámci #1Lib1Ref bylo uděleno.

Toto vyznamenání si můžete vystavit na své uživatelské stránce vložením šablony {{User 1Lib1Ref 2023}}.

Těšíme se na vás znovu příští rok!

--Jan Sýkora (WMCZ) (diskuse) 26. 6. 2023, 01:36 (CEST)

Zavření DOS

Dobrý večer, kolego. Tato DOS je tady již 2 měsíce a výsledek je podle mne jasný. Odstavec pro uzavření obasuje týden a nikde není vysvětleno, proř to správci tak dlouho neuzavírají. Takovýto postup se mi opravdu nelíbí. Pokud není shoda a převládá názor Ponechat, pak článek nelze zrušit. --Chalupa (diskuse) 28. 6. 2023, 22:05 (CEST)

@Chalupa: Já s Vámi vlastně do jisté míry souhlasím, jen upozorňuji na to, že je v tomto stavu momentálně DoSů více. Pokud bych si měl trochu zaspekulovat, odhadoval bych, že se někteří správci DoS trošku bojí ukončit, aby nepřišla nějaká stížnost z druhé strany ve smyslu "Proč ukončujete DoS s nejednoznačným výsledkem?". --V0lkanic (diskuse) 28. 6. 2023, 22:15 (CEST)

Portál Kosmonautika

Dobrý den, nerozumím vašim editacím portálu. první, druhá. Jestliže jste měl úmysl přeměnit portál na miniportál (jak píšete ve shrnutí první editace), proč jste to neprovedl? (protože zařazení do kategorie je tou nejméně podstatnou částí). A jestliže míníte portál změnit na miniportál, jaký smysl má druhá editace - vložení šablony neudržovaný portál?

Vzhledem k tomu, že portál momentálně obsahuje pouze dvě sekce vyžadující pravidelnou aktualizaci - Probíhající mise a Nové články (pomíjím Oceněné články, které aktualizaci dlouho nepotřebovaly a zřejmě ani dlouho potřebovat nebudou) a kolega @Martin Fuk: se pečlivě stará o aktualizaci sekce Probíhající mise, fakticky je problém pouze s Novými články - tj. stačí tuto sekci vyjmout či zakomentovat a portál bude plně aktuální - ostatní sekce jsou totiž bezúdržbové (statické nebo automatické). --Jann (diskuse) 8. 7. 2023, 16:21 (CEST)

@Jann: Dobrý den i Vám. Během včerejšího dne jsem se pokusil v co největším měřítku aktualizovat a upravit šablony a kategorie na portálech, přičemž celková údržba mnohých z nich, většiny, jak asi víte, je ve skutečně velmi bídném stavu. Snažil jsem se tedy alespoň o vhodné označení šablonou nebo přidání vhodné kategorie. Zpočátku jsem místo šablony <code>{{neudržovaný portál}}</code> na portály vkládal kategorii Miniportál, jejíž užití je, dle mého, vcelku dosti sporné, stejně jako co je a co může být miniportálem. Chápu původní ideu - portál je dynamický, obsahuje typicky článek, obrázek nebo třeba zajímavost měsíce a neslouží primárně jako rozcestník. Nejzákladnější definice z nápovědy zní takto: Miniportál je malý portál týkající se jedné oblasti encyklopedie, který není třeba tak často udržovat jako klasický portál. Stránka Wikipedie:Wikiportál pak uvádí, že Portál na miniportál přeměníte jednoduše tak, že z portálu odstraníte všechny položky vyžadující pravidelnou aktualizaci a případně přidáte odkazy na hlavní články související s tématem wikiportálu. (+ je třeba přidat kategorii). O portále se dále uvádí, že je pravidelně aktualizován, neobsahuje zastaralé informace a obsahuje pravidelně aktualizované ukázky z článků týkajících se předmětu portálu. To portál Kosmonautika nesplňuje, články měsíce jsou aktualizovány pouze nahodile jednou za x let viz třeba ten srpnový (9 let bez aktualizace) nebo zářijový (skoro 10 let). To se v žádném případě za pravidelně aktualizovaný portál považovat nedá. Na miniportál ovšem portál Kosmonautika také vhodný není, neboť vyjma případného krátkého textu o hlavním předmětu miniportálu obsahuje jen odkazy na existující kategorie a články, případně i neexistující články přímo související s tématem. Nejvhodnější mi tedy po uvážení připadne Šablona neudržovaný portál. Nicméně, portál kosmonautika je pouze jedním z mnoha portálů, u nichž je jednoznačné určení stavu portálu složité, aktualizuje se např. jen jedna sekce, a to pravidelně, ale jiné jsou nechány 10 let ladem. Jindy je celý portál stavěný čistě jako rozcestník, ale obsahuje třeba jen jednu aktualizovanou položku (někdy manuálně, jindy rotačně) a s miniportálem tak dle mého hraničí. Nejednoznačnou odpověď má dle mého názoru také otázka, co přesně znamená v případě portálu dynamický/statický, neboť při nasazení pravidelné (typicky měsíční) rotace článků sice dochází k jakési měsíční obměně, ale bez jakéhokoliv zásahu správce (či kohokoliv jiného) a v praxi by se portál za jaksi statický označit dal. Chápu, někdo by toto celé mohl označit za slovíčkaření (nehledě na to, že portály již dnes prakticky nikoho nezajímají), ale já tyto některé poněkud vágní definice beru docela vážně.
TLDR: První editace byla chybná, druhá podle mě adekvátní, neboť podstatná část portálu aktualizována není (články klidně i 10 let).
Byť bych si to v ideálním světě přál, je naprosto mimo moji kapacitu (a snad kapacitu většiny z nás) všechny neaktivní portály patřičně na miniportály přeměnit, to je buď na velmi rozsáhlé komunitní úsilí nebo na spíše letité úsilí jednotlivce. Já se nyní pokusil v rámci svých možností a schopností alespoň o co, dle mého přesvědčení, nejvhodnější kategorizaci a označení. K dalšímu dotazu, samozřejmě šablona neudržovaný portál a miniportál se vylučují, také proto jsem po jejím přidání opět odebral příslušnou kategorii. Omlouvám se za dlouhou odpověď, byl bych toho schopen sepsat ještě určitě více, ale nechci to natahovat déle než je opravdu nutné. S pozdravem --V0lkanic (diskuse) 8. 7. 2023, 22:02 (CEST)
Hm, že sekce s rotovaným statickým obsahem nejsou aktualizované je logické, protože proto byla kdysi rotace zavedena, aby odpadla nutnost každoměsíční aktualizace na kterou nebyli a nejsou lidi. Když má portál statické sekce a sekce s rotujícím statickým obsahem, tak je to fakticky statický miniportál (i když možná s větším a lepším obsahem než předpokládá nápověda k miniportálům) a nikoliv "neudržovaný portál". Čili já bych radši definoval Portál:Kosmonautika jako miniportál s jednou pravidelně aktualizovanou sekcí (Probíhající mise) a jednou neaktualizovanou sekcí (Nové články). Pak by to dalo řešit odstraněním Nových článků, zařazením do kategorie Miniportály a odebráním šablony Neudržovaný portál a všechno by bylo ok, ne? Miniportálu statický (nerotující i rotující) obsah vyčítat nebudeme a že má jednu sekci aktualizovanou není špatné, ale je to pak lepšejší než průměrný miniportál. --Jann (diskuse) 15. 7. 2023, 20:04 (CEST)
@Jann: No, a taková právě byla moje původní myšlenka. Nicméně, nápověda v tomto zřejmě opravdu nemá úplně jasno a zaznamenal jsem také zcela odlišný názor (v podstatě zcela opačný - miniportály jsou pouze rozcestníky, žádný obsah navíc tam být nemá, pak je to spíše neudržovaný portál). Takže já vlastně nevím. :) Zdůvodnit se dá do určité míry obojí. Přeci jen, pakliže je sekce nastavena na rotaci, tak je neudržovaná --> neudržovaný portál. Jestli už je to miniportál? Za mě spíše ano, ale těžko říci. Záleží, co přesně všechno se aktualizuje a co ne, případně jak často, takže tedy případ od případu... Pakliže jste v portálu Kosmonautika více zainteresovaný, jednoznačně Vám nechci a nebudu bránit v úpravách, které uznáte za vhodné. Považuji ale za důležité zmínit, že náhledů na problematiku je tedy více, a já sám si nejsem si jistý, který z nich je ten "správný", je-li vůbec takový. --V0lkanic (diskuse) 16. 7. 2023, 15:41 (CEST)

Vyznamenání za účast ve výzvě Měsíc lidských práv na Wikipedii 2023

Hezký den,

s radostí Vám uděluji toto uživatelské vyznamenání za účast v editační výzvě Měsíc lidských práv na Wikipedii 2023.

Do výzvy se celkem zapojilo 19 editorů a založeno (nebo významně rozšířeno) bylo 47 článků. Tyto články dosáhly od svého založení již témeř 20 tisíc zobrazení, což odpovídá 470 návštěvám každý den. Podrobné vyhodnocení si můžete přečíst v blogovém článku.

Toto vyznamenání si můžete vystavit na své uživatelské stránce vložením šablony {{User Měsíc lidských práv|2023}}.

Děkuji za Vaše příspěvky,

--janbery (diskuse) 30. 7. 2023, 13:49 (CEST)

Téma příští fotografické soutěže

link=https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Czech%20Wiki%20Photo Czech Wiki Photo 2023
link=https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Czech%20Wiki%20Photo Czech Wiki Photo 2023

Dobrý den,

spolek Wikimedia ČR plánuje v září 2023 uspořádat další fotografickou soutěž. Na základě Vaší účasti v některé z fotografických soutěží bychom Vás chtěli vyzvat k zapojení do diskuse o tématu soutěže. Budeme moc rádi vaše tipy a názory, které z navrhovaných témat Vám přijde nejlepší, a které by Vás bavilo fotit.

Zapojte se do diskuse o tématu soutěžte

Dále bychom Vám chtěli dát na vědomí, že až do 31. října 2023 máte možnost zapojit se do naší hlavní fotografické soutěže Czech Wiki Photo 2023, kterou pro Vás letos pořádáme už po páté. Pro nejlepší fotografy máme připravené hodnotné ceny. V lednu 2024 nejlepší fotografie vystavíme a uspořádáme vernisáž. Více se dozvíte na stránkách soutěže Czech Wiki Photo 2023.

S přáním dobrého světla,

--Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 7. 8. 2023, 14:36 (CEST)

Pozvánka do Mikrosoutěže mosty 2023

Dobrý den,

Na základě Vaší účasti v některé z fotografických soutěží bychom Vás chtěli pozvat do Mikrosoutěže mosty 2023, která právě začala!

Jedná se o fotografickou soutěž zaměřenou na focení mostů a podobných konstrukcí. Fotit lze právě dostavěné mosty, mosty v havarijním stavu, mosty před demolicí, mosty ve stádiu výstavby i mosty, které svou funkci už nějakou dobu plní. V tomto ohledu se focení meze nekladou!

Do soutěže lze přihlásit až pět fotografií. Pro autora nejlepší fotografie máme skvělou cenu, díky které bude moct své fotografie udělat ještě lepší! Každý, kdo se zapojí od nás dostane virtuální „medaili“ (Uživatelské vyznamenání vytvořené právě pro tuto událost.). Soutěž potrvá až do 8. října, více informací včetně pravidel naleznete na stránce Mikrosoutěž mosty 2023.

S přáním dobrého světla,

--Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 23. 8. 2023, 23:39 (CEST)

@Richard Sekerak (WMCZ): Díky, zrovna dneska jsem těch 5 fotek nahrál, byť teď koukám, že jedna se trochu nepovedla, nemám k dispozici nic jiného než mobilní telefon. :) Díky za zajímavé téma soutěže! --V0lkanic (diskuse) 23. 8. 2023, 23:48 (CEST)

K olomouckému klubu

Ahoj, díky za informace. Rád bych se toho 18. září podíval, ale musel bych u někoho (nebo někde) přespat. --Filip Havlíček (diskuse) 25. 8. 2023, 13:16 (CEST)

@Filip Havlíček: Ahoj, to moc rád slyším, nicméně přespání bohužel nejsem schopen zařídit, to je zcela mimo moje možnosti. Pingnu Pavel Bednařík (WMCZ), třeba ho něco napadne. --V0lkanic (diskuse) 25. 8. 2023, 13:24 (CEST)
Aha, to by klidně i stačil jen gauč, spacák bych si s sebou vzal. --Filip Havlíček (diskuse) 25. 8. 2023, 15:57 (CEST)
@Filip Havlíček: Chápu, ale bohužel to u mě skutečně není možné, nežiji zdaleka sám, takže opravdu nejsem schopen v tomto pomoci. --V0lkanic (diskuse) 25. 8. 2023, 16:24 (CEST)
Ahoj Filipe, zkusíme něco vymyslet. Prosím zkusme si zavolat v průběhu příštího týdne - 605 844 090. Díky! --Pavel Bednařík (WMCZ) (diskuse) 26. 8. 2023, 10:50 (CEST)
@Pavel Bednařík (WMCZ): Ahoj Pavle, děkuji, tel. číslo pošlu e-mailem. :) --Filip Havlíček (diskuse) 26. 8. 2023, 11:05 (CEST)

Vandalismy

Milý kolego, málem jsme se potkali v editačním konfliktu, školní dítka už zase řádí. Jak to uděláme, abychom se nestřetávali ve stejných úpravách? Ležím doma s kolenem v ortéze, tak mám celkem čas. V úctě --Lukáš Král (diskuse) 18. 9. 2023, 12:20 (CEST)

@Lukáš Král: Zdravím kolego, je to tak, jako každý rok, co se dá dělat, Wikipedie je až příliš populární... ;) A to většinu těhle editací ještě dokonce zachytí automatické filtry a k nezbytnému revertu tak je jen menšina pokusů o vandalismus, která přes filtry pronikne. Předně jsem si všiml, že nemáte rollback, který Vám dávno před lety nebyl udělen, nicméně dnes by se Vám mohl hodit více, tak můžete podat žádost, já bych byl pro. V současnosti tak musíte, narozdíl ode mě a další revertérů, kliknout vícekrát pro smazání editace (i zjevné vandalismy přes tlačítko zrušit editaci). S tlačítkem rychlý revert, které mají revertéři k dispozici, pak vandalismus můžete stihnout smazat rychleji, na jedno kliknutí přímo z posledních změn. Nicméně když mám tu možnost, tak jsem na patrole také a ke konfliktům při mazání tak holt dojít může. Nejaktivnější je nicméně dlouhodobě kolega David V. (ale i mnozí další kolegové jako OJJ, Tengoblinek nebo Matěj Suchánek), který stíhá mazat po většinu dne, takže kolikrát ani nejsem potřeba. Zvládáme to asi „až příliš dobře“, když se tu o ty reverty pereme. --V0lkanic (diskuse) 18. 9. 2023, 12:34 (CEST)
@V0lkanic: Srdečně děkuji. Já většinou mám dopoledne nechci snad říci volné, ale zasvěcené i Wikipedii (možná víte, že pracuji pro Dingir), a tak bych mohl v průběhu vyučování tyto uličníky odchytávat. --Lukáš Král (diskuse) 18. 9. 2023, 12:44 (CEST)

Revert

Omlouvám se za to, že jsem omylem vrátil vaší editaci, já jsem si nevšiml, že jste to stihl revertovat dřív než já. Děkuji. S pozdravem. --Gogo a huhu (diskuse) 9. 10. 2023, 18:12 (CEST)

Zdravím, nic se neděje, ze začátku se mi to stávalo taky, i dnes se občas ukliknu. :) V každém případě Vám doporučuji si nastavit filtr na neregistrované uživatele, když patrolujete. Třeba já to dělám tak, že když patroluju (tedy, když patroluji před vandaly, nikoliv když prověřuji jednotlivé konstruktivní editace), tak mám po většinu času otevřený jen filtr pro neregistrované uživatele. Každý dle svého gusta, ale doporučuji to i Vám, třeba já bych takovou radu v začátcích ocenil. :) S pozdravem --V0lkanic (diskuse) 9. 10. 2023, 18:16 (CEST)
Děkuji --Gogo a huhu (diskuse) 9. 10. 2023, 18:17 (CEST)

Pepper X

Dobrý den, koukal jsem se na tu papričku Papper X, a asi existuje, například na anglické wikipedii mají i fotku, https://en.wikipedia.org/wiki/Pepper_X, takže možná bych ten revert vrátil, i když je možné, že na anglické wikipedii to mají špatně, a z toho možného omylu vycházel ten uživatel. S pozdravem --Gogo a huhu (diskuse) 17. 10. 2023, 15:47 (CEST)

@Gogo a huhu: Zdravím, ano, je to tak, rychlý revert jsem v tomto případě použít neměl, nicméně editaci bych stejně asi v tomto stavu raději vrátil. Jednak není tvrzení, které mění podstatu článku jako takového, doloženo žádným zdrojem. Za druhé, nový úvod zcela nahrazoval úvod původní, přestože i (byť zjevně neaktuální) informace v něm jsou pro článek relevantní. Z ničeho nic tak máme z neexistující papričky a hoaxu rekordmana v Guinessově knize rekordů. Dále jsem si všiml pozdější editace přidávající nadbytečné entery (docela běžné při nahodilém vandalismu). Nový úvod navíc neodpovídal standartní struktuře úvodu (místo stručného popisu ihned informace o "nahodilém" konkrétním údaji). Na základě těchto indicií jsem editaci raději rovnou vrátil, faktem nicméně je, že, jak jsem již zmiňoval, rollbackem jsem tak učinit neměl, to je pravda, je to z mé strany chyba, byť editace uživatele měla k "dokonalosti" velmi daleko. --V0lkanic (diskuse) 17. 10. 2023, 20:37 (CEST)
Dobrý den, já to chtěl taky vrátit, ale jak tam bylo těch úprav víc, tak mě to nepustilo. Asi tam dám šablonu aktualizovat a později se na to kouknu. S přáním příjemného zbytku dne. --Gogo a huhu (diskuse) 17. 10. 2023, 20:42 (CEST)
@Gogo a huhu:Nijak výrazně jsem to tedy nerozšiřoval, ale tak alespoň nějak základně jsem článek aktualizoval. :) Klidně jej ještě samozřejmě v případě zájmu doplňte dle libosti. --V0lkanic (diskuse) 17. 10. 2023, 20:50 (CEST)
Děkuji. S pozdravem --Gogo a huhu (diskuse) 17. 10. 2023, 20:53 (CEST)

Vyznamenání za účast ve výzvě Mikrosoutěž Mosty 2023

Hezký den,

s radostí Vám uděluji toto uživatelské vyznamenání za účast ve fotografické soutěži Mikrosoutěž mosty 2023. Zasloužíte si ho. Díky, že usilujete o doplnění kvalitních fotek na Wikipedia Commons a že věnujete svůj volný čas focení a následnému sdílení obrázků s ostatními. Má to smysl.

Do výzvy se celkem zapojilo 33 fotografů a nahráno bylo 125 fotografií. Podrobné vyhodnocení si můžete přečíst v blogovém článku.

Toto vyznamenání si můžete vystavit na své uživatelské stránce vložením šablony {{User Mikrosoutěž mosty 2023}}.

Děkuji za Vaše fotky.

--Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 27. 10. 2023, 19:46 (CEST)

Zapojte se do Soutěže Československo

Wikipedista II. třídy

Díky! --V0lkanic (diskuse) 29. 10. 2023, 18:28 (CET)

Řád Wikiklanu

@Arciol24: Díky, a to o to více, že jsi jedním z nich. :) --V0lkanic (diskuse) 7. 11. 2023, 17:45 (CET)

Rv

Ahoj, tohle nechtělo řešit rychlým revertem, tu češtinu opravil dobře [7], ale jinak díky za patrolu.--Horst (diskuse) 8. 11. 2023, 11:38 (CET)

@Horst: Jo, máš pravdu, vůbec je to zvláštní editace. Viděl jsem nesmysly, rovnou jsem to mazal. A poděkování jde i z mé strany. --V0lkanic (diskuse) 8. 11. 2023, 15:16 (CET)
Ahoj, nechi to opravovat a ani Tě nějak spamovat, tady [8] bych spíš dal {{experimety2o}} pač to bylo čisté odstranění obsahu. U ŽOPsu by se po tom někdo mohl vozit, zbytečně ;-)--Horst (diskuse) 10. 11. 2023, 14:25 (CET)
@Horst: Jasně, rozumím, já se zase občas snažím trošku mírnit. Říkám si, že třeba to mohl být jen nějakej omyl někoho nezkušeného s počítačem či něco podobného, teoreticky si to dovedu představit – byť ano, asi to záměrné spíš bude. Kdyby to třeba daná adresa smazala a připsala náhodné znaky, náhodná slova nebo jiné nesmysly, pak bych e2 použil určitě. :) --V0lkanic (diskuse) 10. 11. 2023, 14:33 (CET)
@Horst: Kdyžtak mi v případě, že by se Ti něco nezdálo, klidně dej vědět, o nic nejde, a už vůbec ne o spam. Při nejhorším bych to ignoroval, v nejlepším se můžu něčemu přiučit. Ostatně, poprvé jsi tak u mé editace učinil již před osmi lety... :) --V0lkanic (diskuse) 10. 11. 2023, 15:28 (CET)

Vyznamenání za účast v soutěži Czech Wiki Photo 2023

Krásný den,

s radostí Vám uděluji toto uživatelské vyznamenání za účast ve fotografické soutěži Czech Wiki Photo 2023. Zasloužíte si ho. Díky, že usilujete o doplnění kvalitních fotek na Wikipedia Commons, a že věnujete svůj volný čas focení a následnému sdílení obrázků s ostatními. Má to smysl.

Do soutěže se zapojilo 200 fotografů a bylo nahráno přes 500 fotografií. V současné době porota fotografie hodnotí a vybírá ty nejlepší. Výsledky soutěže budou zveřejněny na vernisáži 19. ledna 2024, která se uskuteční v prostorách Kampusu Hybernská. Vernisáž bude doplněná GLAM diskusí a slam poetry vystoupením. Na vernisáž jste samozřejmě zváni, vstupné je dobrovolné.

Toto vyznamenání si můžete vystavit na své uživatelské stránce vložením šablony {{User Czech Wiki Photo|2023}}.

Děkuji za Vaše fotky.

--Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 27. 11. 2023, 16:13 (CET)

@Richard Sekerak (WMCZ): Děkuju. :) --V0lkanic (diskuse) 27. 11. 2023, 17:59 (CET)

Poslední týden Soutěže Československo

Ponožky, které můžete vyhrát

Těšíme se na Vaši účast,

--janbery (diskuse) 5. 12. 2023, 12:09 (CET)