Portál:Internet/Článek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Článek je jedna z rubrik portálu Internet. Na portálu se obsah této rubriky obměňuje jednou měsíčně, v závislosti na aktuálním měsíci. Do této rubriky patří v podstatě jakýkoliv článek spojený se rozsáhlým tématem (např. internetové portály, webové stránky, aplikace apod.).

Přidání nového článku[editovat zdroj]

Pokud narazíte na článek spojený s tématem Internet, který zde ještě není, neváhejte vytvořit podstránku Portál:Internet/Článek/rok/číslo měsíce, kde číslo měsíce nahradíte následujícím celým číslem od podstránky s nejvyšším číslem. Například je-li stránka s nejvyšším číslem Portál:Internet/Článek/rok/1, vytvořte stránku Portál:Internet/Článek/rok/2.

Můžete článek také vytvořit. Před vytvořením samostatného článku si ale rozmyslete, zda je subjekt vzhledem k tomuto rozsáhlému tématu natolik významný, aby si zasloužil vlastní článek. Pokud si nejste jistí, napište na diskusi WikiProjektu Internet.

Jedna podstránka by měla být přiměřeně dlouhá a měla by shrnovat všechny základní informace o tématu. Pokud existuje, je vhodné přidat i obrázek. Nenahrávejte ale obrázky k nimž nevlastníte autorská práva, nebo autor nedal svolení dílo použít.

K vytvoření stránky můžete použít následující kód:

[[File:*jméno souboru*|*velikost obrázku*px|right]]
*text článku*
{{clear}}

Nahraďte všechny části kódu, které jsou mezi hvězdičkami (*). Velikost obrázku vyberte podle délky úryvku, podle orientace a podle rozlišení. Pokud neexistuje volný obrázek, můžete řádek odmazat.

Nominace článku a hlasování[editovat zdroj]

Již existující články na Wikipedii můžete nominovat na článek měsíce tohoto portálu nebo můžete pro již nominované články hlasovat.

Přidání do seznamu a do portálu[editovat zdroj]

Je také vhodné přidat článek do seznamu níže.

<div align="right">{{Editlink|Portál:Internet/Článek/rok/číslo měsíce}}</div>
{{Portál:Internet/Článek/rok/číslo měsíce}}
----

Články[editovat zdroj]

Březen 2023[editovat zdroj]

Březen – měsíc internetu byla v letech 19982008 každoročně v měsíci březnu opakující se informační kampaň, jejímž záměrem bylo upozornit na význam sítě Internet pro rozvoj hospodářství a společnosti v době, kdy do nich internet teprve pronikal a nebyl ještě v České republice příliš rozšířený a známý. Organizátorem kampaně bylo sdružení BMI, které založili v červnu 1999 Jaroslav Winter, Irina Zálišová a Miroslav Forman. Sedmý ročník projektu v roce 2004 oslovil 39 % obyvatel ČR.

Duben 2023[editovat zdroj]

ASCII art je výtvarné umění, které pracuje s počítačovým textem jako s výtvarným médiem. Obrázky, které tvoří, se skládají ze znaků kódu ASCII. ASCII art je možné vytvořit jakýmkoli textovým editorem a většinou je potřeba ho zobrazit neproporcionálním fontem (tedy každé písmeno má stejnou šířku, podobně jako na psacím stroji či terminálu). Jeden z pravděpodobně nejstarších ukázek se objevuje v roce 1881.

Květen 2023[editovat zdroj]

ChatGPT je chatbot spuštěný firmou OpenAI v listopadu 2022. Firma získala v roce 2023 světovou pozornost veřejným zpřístupněním prototypu chatbotu GPT-3.5 (následovaným uzavřenou verzí GPT-4.0). ChatGPT má svoji webovou stránku, která formou textové konverzace (chatu) zpřístupňuje veřejnosti. Může být využíván také softwarem třetích stran, například doplňkem Merlin v prohlížečích Chrome a Firefox, nověji i pomocí API.

Červen 2023[editovat zdroj]

Kyberšikana je kolektivní označení forem šikany prostřednictvím elektronických médií, jako je internet a mobilní telefony, které slouží k agresivnímu a záměrnému poškození uživatele těchto médií. Stejně jako tradiční šikana zahrnuje i kyberšikana opakované chování a nepoměr sil mezi agresorem a obětí. Mezi další kritéria, která identifikují kyberšikanu, patří fakt, že oběť vnímá to, co se děje, jako nepříjemné a ubližující. Kyberšikana však může být způsobena také neúmyslně – nevhodný žert se např. vymkne kontrole a může se rozvinout do podoby intenzivní kyberšikany.

Červenec 2023[editovat zdroj]

Windows 12 je vyvíjený operační systém pro osobní počítače od firmy Microsoft z řady Windows NT, nástupce Windows 11. Software má být kompatibilní s procesory x86-64 a ARM. Windows 12 pravděpodobně prohloubí využití umělé inteligence, kterou firma Microsoft již využívá ve svém vyhledávači Bing, a již od června 2023 využívá ve Windows 11 v rámci Windows Copilot.

Srpen 2023[editovat zdroj]

Bard je chatbot vyvinutý společností Google, který byl představen v roce 2023 a ve stejném roce je plánováno i jeho zavedení do vyhledávače Google. Google Bard je postaven na méně výkonné verzi LaMDA, která je upravena tak, aby nezatěžovala procesory uživatelských zařízení. Google Bard má fungovat jako konkurence ChatGPT od OpenAI, který Microsoft postupně nasazuje do vyhledávače Bing.

Září 2023[editovat zdroj]

Twitter (aktuálně procházející rebrandingem na X) je poskytovatel sociální sítě a mikroblogu, který umožňuje uživatelům posílat a číst příspěvky zaslané jinými uživateli, známé jako tweety, po rebrandingu nazvané jako post. Jedná se o textové příspěvky dlouhé maximálně 280 znaků, které se zobrazují na uživatelově profilové stránce a na stránkách těch, kteří ho sledují (followers). Součástí tweetu mohou být kromě textu také obrázky, videa nebo odkazy. Twitter také podporuje sdílení živého vysílání prostřednictvím své sesterské služby Periscope. Uživatelé zasílají nebo dostávají tweety přes stránku Twitteru, pomocí krátkých textových zpráv (SMS) nebo externích aplikací. Služba je na Internetu zdarma, ale zasílání SMS zpráv je za běžný poplatek poskytovatele telefonních služeb.

Říjen 2023[editovat zdroj]

Wikifunkce (anglicky Wikifunctions) je komunitně upravovaná sbírka počítačových funkcí umožňující vytváření, úpravy a opětovné použití zdrojového kódu. Projekt úzce souvisí s projektem Nadace Wikimedia Abstraktní Wikipedie. Původně nesl projekt název Wikilambda, definitivní název Wikifunctions (česky Wikifunkce) byl oznámen v prosinci 2020 po vyhlášení výsledků soutěže o název projektu. Wikifunkce jsou zároveň první spuštěný projekt nadace Wikimedia po jedenácti letech, tedy od spuštění projektu Wikidata v roce 2012. Wikifunkce byly oficiálně otevřeny pro širší spektrum uživatelů v červenci 2023, tedy po třech letech vývoje.

Listopad 2023[editovat zdroj]

Twitch (nebo též Twitch.tv) je platforma pro živé vysílání (streaming). Byla založena v červnu 2011 spolumajiteli stránky Justin.tv, Justinem Kanem a Emmettem Shearem. Druh tohoto vysílání se zaměřuje především na videohry, vysílání soutěží eSports (progaming) a další podobné akce s herním účelem, ale i hudbu, umění, či Talk Show. Obsah webu lze prohlížet buď živě, nebo pomocí záznamu z daného vysílání, u kterých si streamer může určit, jestli obsah bude volný uživatelům, nebo jej zpoplatní.

Prosinec 2023[editovat zdroj]

Chatbot je označení pro počítačové programy určené k automatizované komunikaci s lidmi. Mezi nejčastěji používané platformy patří Facebook Messenger, Skype, Viber, WhatsApp, Telegram, WeChat, Kik a Slack. Pokročilým příkladem je chatbot ChatGPT, schopný diskutovat prakticky na libovolné téma a vybavený velkou zásobou znalostí o světě.

Leden 2024[editovat zdroj]

Grand Theft Auto VI je nadcházející videohra ve vývoji od společnosti Rockstar Games. Bude osmou hlavní hrou série Grand Theft Auto, navazující na Grand Theft Auto V (2013), a celkově šestnáctým dílem série. Po letech spekulací a úniků informací Rockstar v únoru 2022 potvrdil, že hra je ve vývoji. Záběry z nedokončených verzí unikly na internet v září 2022 a šlo o jeden z největších úniků v historii videoherního průmyslu. Hra byla oficiálně odhalena v prosinci 2023 a její vydání je plánováno na rok 2025 pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

Únor 2024[editovat zdroj]

Threads je sociální síť společnosti Meta Platforms, založená na podobných principech jako síť Twitter, které přímo konkuruje. Služba byla spuštěna v USA a ve Velké Británii 6. července 2023 a za prvních 24 hodin získala 30 milionů uživatelů; V Evropské unii je aplikace dostupná od 14. prosince 2023.

Březen 2024[editovat zdroj]

OpenAI je nezisková organizace pro výzkum umělé inteligence (AI), která se zaměřuje na opatrnou propagaci a vývoj open-source přátelské AI způsobem, který spíše pomůže než uškodí celému lidstvu. Jejím známým produktem je chatbot ChatGPT, schopný diskutovat prakticky na libovolné téma a vybavený velkou zásobou znalostí o světě. Založili ji Elon Musk a Sam Altman v roce 2015. Organizace se zaměřuje na „volnou/otevřenou spolupráci“ s dalšími institucemi a výzkum zachováváním svých patentů výzkumu otevřeným veřejnosti.