Pepper X

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPepper X
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádlilkotvaré (Solanales)
Čeleďlilkovité (Solanaceae)
Rodpaprika (Capsicum)
Binomické jméno
Capsicum chinense
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Průměrná pálivost 2 693 000 SHU

Pepper X je marketingový název pro oficiálně nejpálivější chilli papričku na světě.

Nejpálivější papričkou na světě je dle Guinessovy knihy rekordů oficiálně od 23. srpna 2023. Svou průměrnou pálivostí 2,693 milionu SHU tak překonává původní držitelku rekordu, papričku Carolina Reaper, která dosahuje průměrné pálivosti 1,64 milionu SHU.[1]

Papričku vyšlechtil (stejně jako papričku Carolina Reaper) zakladatel společnosti Puckerbutt Pepper Company (USA) Ed Currie.

V minulosti byl šířen hoax, ve kterém bylo použito jméno této papričky, nicméně spojitost se skutečnou Pepper X není jasná. Bylo uvedeno, že se jedná o asi „dvakrát pálivější papričku než byla Carolina Reaper, což by z ní dělalo papričku o pálivosti 3,18 milionů SHU. Guinnessova kniha rekordů nicméně tento rekord až do roku 2023 neuváděla, v srpnu 2023 byla do Guinnessovy knihy rekordů zapsána paprička stejného názvu, nicméně se oproti hoaxu liší například původně udávanou pálivostí.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pepper X na anglické Wikipedii.

  1. Guinness World Records crowns new hottest pepper. BBC News. 2023-10-17. Dostupné online [cit. 2023-10-17]. (anglicky) 
  2. Guinness World Records names Pepper X the new hottest pepper - CBS News. www.cbsnews.com [online]. 2023-10-16 [cit. 2023-10-17]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]