Wikipedie:WikiProjekt Lidská práva/Měsíc lidských práv

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
WikiProjekt Lidská práva Měsíc lidských práv Požadované články Soutěž s Wikipedií
Měsíc lidských práv na Wikipedii
Měsíc trvající výzva k psaní článků o lidských právech a 5 tematických editatonů.
Základní informace
Datum1.6.2023 - 30.6.2023
Trváníměsíc
OrganizátorWikimedia Česká republika

Proč to děláme?[editovat | editovat zdroj]

Cílem Wikiprojektu Měsíc lidských práv na Wikipedii je zajistit, aby měl každý přístup k neutrálním a aktuálním informacím o lidských právech. K takovým informacím, které jsou podloženy fakty a relevantními zdroji. V rámci červnové výzvy chceme upozornit na Wikipedii jako na místo, na kterém lidé často hledají odpovědi na otázky týkající se lidských práv. V průběhu výzvy chceme naučit editovat a psát uživatele Wikipedie se zájmem o lidská práva. Chceme tím získat tak pro Wikipedii nové editory s vhledem do lidskoprávní tematiky. Patříte i Vy mezi ně?

Vyzýváme také zkušené wikipedisty, aby se v červnu tomuto tématu v rámci výzvy věnovali.

Kromě měsíční online výzvy se k nám můžete připojit na některé z připravovaných akcí. Výzva je spojená se soutěží o ceny.

Akce měsíce[editovat | editovat zdroj]

Přijďte na online nebo offline editaton a editujte s námi! Na editační maratonech jsou k dispozici lektorky a lektoři, kteří vám s editací Wikipedie pomohou. Nemusíte mít s psaním Wikipedie žádné předchozí zkušenosti, zvládne to každý.

Jakým tématům se budeme věnovat?[editovat | editovat zdroj]

Ukázka editatonu v Cardiff University
Ukázka editatonu v Cardiff University

Na Wikipedii by nemělo chybět nic, zvláště ne důležité otázky, které hýbou světem. Proto máme v plánu uchopit téma lidských práv v co nejširším pojetí a významu, v souladu s myšlenkou různorodosti a inkluze.

Tematické oblasti:[editovat | editovat zdroj]

Základní lidská práva jsou přisuzována každé lidské bytosti, filozoficky a historicky vycházejí z konceptu přirozeného práva. Informace hrají zásadní roli v problematice zaručení a ochraně lidských práv pro všechny.

Tipy na články[editovat | editovat zdroj]

Pro účely seznamu chybějících nebo nedostatečných článků jsme vytvořili stránku s přehledem požadovaných článků. Můžete se tam inspirovat a budeme moc rádi, když sami přidáte jakékoliv podnětné tipy pro ostatní.


Jak se zapojit do Měsíce lidských práv na Wikipedii?[editovat | editovat zdroj]

Měsíc lidských práv na Wikipedii 2022
Nezapomeňte do shrnutí editace napsat hashtag #LidskaPrava

Vyberte si téma, které do výzvy obsahově spadá, vytvořte nový článek, přeložte jej z jiného jazyka nebo rozšiřte nějaký stávající a do shrnutí editace napište #lidskaprava. Výsledky budeme sledovat pomocí nástroje hashtag. Zapojit se můžete i do úsilí o zlepšení lidskoprávních témat nahráním fotky nebo obrázku na Wikimedia Commons. Můžete také přijít na jeden ze dvou editatonů, které v průběhu měsíce pořádáme v Praze a online. Naše lektorky a lektoři vám pomohou tvořit články, i pokud na Wikipedii patříte mezi úplné nováčky. Není to nic těžkého, přijďte mezi nás!

Výsledky podle nástroje Hashtag


Chci do projektu nahrát fotky![editovat | editovat zdroj]

Lidská práva a focení pro projekty Wikimedia, že to nejde dohromady? Ale ano! V poslední době se ve spojitosti s ochranou lidských práv koná mnoho událostí, které můžete fotit a fotky z nich nahrávat na Wikimedia Commons.

Kromě fotografií můžete přidávat i dobové plakáty a jiné grafické materiály (dokonce i videa či zvuky). Nahrajte je na Commons a ke každé fotce/obrázku apod. během uploadu vložte do pole „Další informace“ tento kód: {{Měsíc lidských práv na Wikipedii 2023}}.

Díky tomu je obrázek zařazen do kategorie a my vidíme všechny pohromadě.

Partneři výzvy[editovat | editovat zdroj]

Další odkazy[editovat | editovat zdroj]