Střední škola informatiky, poštovnictví a finančnictví Brno

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Střední škola informatiky, poštovnictví a finančnictví Brno, příspěvková organizace
Informace
Právní formapříspěvková organizace
ZřizovatelJihomoravský kraj
Datum založení21. června 2001
Počet žákůzhruba 1250 (k roku 2023)
Zaměstnanci
ŘeditelOlga Hölzlová
ZástupceJosef Smékal
Hana Trávníčková
Jana Švihálková
Poloha
AdresaČichnova 23, Brno-Komín
Zeměpisné souřadnice
Map
Identifikátory
IČO00380385 (VR)
REDIZO600013782
Oficiální webwww.cichnovabrno.cz
Obory vzdělání
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Střední škola informatiky, poštovnictví a finančnictví Brno (SŠIPF) je veřejná střední škola, která poskytuje vzdělání v oborech informační technologie, telekomunikace, elektrotechnika a ekonomie.[1] Škola sídlí na ulici Čichnova v městské části Brno-Komín. Škola je zřizována Jihomoravským krajem. Ředitelkou školy je Olga Hölzlová, jejími zástupci jsou Josef Smékal, Hana Trávníčková a Jana Švihálková.[2]

Historie školy[editovat | editovat zdroj]

Prvního září 1949 zahájilo v Brně svou činnost nové technické učiliště na Kounicově ulici. Ve stejný rok bylo přesunuto Poštovní učiliště z Prahy do Brna. Nadřízené orgány vydaly rozhodnutí o vysídlení budovy poštovního ředitelství, které se tak přesunulo z Kounicové ulice do budov bývalého policejního ředitelství na Orlí ulici.

Roku 1951 bylo učiliště zařazeno do systému pracovních záloh. Zákon z roku 1960 zařadil školu mezi školy druhého stupně poskytující střední vzdělání. V 80. letech 20. století byla zahájena výstavba nového areálu školy v městské části Brno-Komín. V těchto prostorách bylo ve školním roce 1993/1994 zahájeno vyučování. Škola tehdy získala nový název Střední odborné učiliště spojů.

Po rozšíření školního vzdělávacího programu o další obory došlo dne 1. září 1997 ke změně názvu na Střední odborné učiliště spojů a Střední odborná škola Brno. Od 1. ledna 1998 se škola rozšířila o další obory a to o sdělovací a zabezpečovačí techhniku v dopravě.

Dne 1. září 2004 byl změněn název školy na Střední odborná škola a Střední odborné učiliště informatiky a spojů Brno. Další změna názvu proběhla 1. září 2006 na Střední škola informatiky a spojů, Brno, Čichnova 23. Škola se stala lokální síťovou akademií CISCO, díky čemuž mohou studenti získat mezinárodně platné cisco certifikáty.

Prozatím poslední změna názvu proběhla 1. září 2012 a oficiálním je Střední škola informatiky, poštovnictví a finančnictví Brno.[3]

Pohled na areál ze zadní strany

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Studijní obory[editovat | editovat zdroj]

  • Telekomunikace
    • Mobilní aplikace – čtyřletý obor s maturitou
    • Inteligentní sítě a zařízení – tříletý obor s výučním listem
    • Zařízení sdělovací techniky – dvouleté nástavbové studium s maturitou
  • Informační technologie – čtyřletý obor s maturitou
  • Informační a zabezpečovací technika
    • Informační a zabezpečovací technika – čtyřletý obor s maturitou
    • Elektromechanik – tříletý obor s výučním listem
  • Kybernetická bezpečnost – čtyřletý obor s maturitou
  • Logistické a finanční služby
    • Logistika – čtyřletý obor s maturitou
    • Logistika a přeprava – tříletý obor s výučním listem
    • Logistické a finanční služby – dvouleté nástavbové studium s maturitou
  • Ekonomika a podnikání
    • Bankovnictví a pojišťovnictví – čtyřletý obor s maturitou
    • Bezpečnost dat – čtyřletý obor s maturitou
    • Management kybernetické bezpečnosti – dvouleté pomaturitní studium[4]

Kybercentrum[editovat | editovat zdroj]

V roce 2020 vzniklo na škole vzdělávací a technologické centrum Junior Centrum Excelence kybernetické bezpečnosti. Centrum se skládá z několika učeben se samostatnou technologickou podporou, videokonferenční místnosti a zázemím pro vyučující. Součástí je také virtuální prostředí Cylab. Centrum se využívá pro výuku předmětů Kybernetická bezpečnost, Opereáční systémy, Informační sítě a Databázové systémy. Prostředí využívají i další školy pro online kurzy zaměřené na operační systém Linux.[5][6][7]

Školní aktivity[editovat | editovat zdroj]

Soutěž fiktivních firem[editovat | editovat zdroj]

V rámci tohoto projektu si mohou studenti založit fiktivní firmu, se kterou po dobu soutěže podnikají. Zisky z podnikání jsou věnovány na dobročinné účely. V roce 2021 se do soutěže zapojily desítky týmů a tisíce studentů. Zkušenosti z minulých let ukazují, že někteří studenti podnikají i po ukončení programu. Během let 2020–2021 ukázali účastníci schopnost přizpůsobit se nové situaci a převést své podnikání do elektronického prostředí.
Studenti si během soutěže vyzkoušejí postupy, které musí zvládat manažeři v reálných firmách. Díky tomu si tak studenti zlepšují své komunikativní dovednosti a práci v týmu.
Žáci SŠIPF Brno darovaly své výdělky ze soutěže na pomoc při likvidaci požárů v Austrálii nebo tornáda v Hodoníně.[8]

Mistrovství světa v mikrotrubičkování[editovat | editovat zdroj]

Na SŠIPF se koná také každoroční Mistrovství světa v mikrotrubičkování. Jde o tradiční soutěž montážních skupin v instalaci vláken a zafukování do mikrotrubiček.[9]

Soutěž poštovních dovedností[editovat | editovat zdroj]

Škola každoročně hostí Soutěž poštovních dovedností organizovanou Českou poštou.[10][11][12]

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu Škola poskytuje studentům možnost absolvovat program The Duke of Edinburgh's International Award.[13] Hlavním mentorem tohoto programu na škole je Helena Zelníčková.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

V roce 2023 získala škola dvě ocenění v soutěži Kybercena. Vyhrála v kategorie kyber organizace roku a v kategorii kyber manažer roku zvítězil Roman Koláčný, učitel a vedoucí Junior Centra Exelence kybernetické bezpečnosti.[14]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Před budovou školy se v blízkosti bazénku nachází plastika Okna z roku 1991 od Zdeňka Makovského a Aleny Hrošové.[15] Plastika je symbolem školy a škola jí využívá ve svém logu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Studijní obory. www.cichnovabrno.cz [online]. [cit. 2022-06-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-06-02. 
  2. BRNO, Střední škola informatiky, poštovnictví a finančnictví. Vedení školy. Střední škola informatiky, poštovnictví a finančnictví Brno [online]. [cit. 2024-04-24]. Dostupné online. 
  3. Historie školy [online]. [cit. 2022-06-13]. Dostupné online. 
  4. Studijní obory [online]. [cit. 2022-06-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2022-06-02. 
  5. O JCEKB. www.jcekb.cz [online]. [cit. 2022-06-13]. Dostupné online. 
  6. Středoškoláci budou v Brně studovat kybernetickou bezpečnost v nově vybudovaném centru. ct24.ceskatelevize.cz [online]. [cit. 2022-06-13]. Dostupné online. 
  7. Unikátní projekt. Na brněnské škole vzniklo centrum pro kybernetickou bezpečnost. www.denik.cz [online]. [cit. 2022-06-13]. Dostupné online. 
  8. Soutěž fiktivní firma [online]. [cit. 2022-06-21]. Dostupné online. 
  9. Seminář Sítě FTTx v roce 2022 a Mistrovství světa v mikrotrubičkování. www.profiber.eu [online]. [cit. 2022-06-21]. Dostupné online. 
  10. Soutěž poštovních dovedností. tvojebudoucnost.jobs.cz [online]. [cit. 2022-06-21]. Dostupné online. 
  11. Středoškoláci soutěží ve znalostech poštovních a finančních služeb. www.jmk.cz [online]. [cit. 2022-06-21]. Dostupné online. 
  12. SOUTĚŽ POŠTOVNÍCH DOVEDNOSTÍ LETOS JIŽ PO DESÁTÉ!. tvojebudoucnost.jobs.cz [online]. [cit. 2022-06-21]. Dostupné online. 
  13. Duke of Edinburgh's ocenění | Dělej něco smysluplného. dofe.cz [online]. 2023-06-16 [cit. 2023-11-30]. Dostupné online. 
  14. Známe vítěze prvního ročníku soutěže. Kybercena [online]. 2023-10-15 [cit. 2023-10-19]. Dostupné online. 
  15. Okna. Internetová encyklopedie dějin Brna [online]. 2023-11-03 [cit. 2024-04-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]