Diskuse:Česká vlajka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele David V. v tématu „Poměr klínu

Česko-Slovensko[editovat zdroj]

Zajímavé celý život žiji v přesvědčení, že se název Česko-Slovensko několikrát v historii užíval, takže jsem překvapen, že jste mne vyvedli z omylu. Vždycky jsem měl zato, že federativní uspořádání mělo být Česko-Slovensko, ale koukám po netu a máte pravdu, aspoň už nebudu žít v bludu :-) Děkuji

Jinak můj pravopis není vtip Zanaticu, píšu jak píšu, pokud se nelíbí, tak s tím nikterak nepomůžu, nikdy jsem se za spisovného odborníka na jazyk český nepovažoval. --Chmee2 14:21, 11. 2. 2006 (UTC)

No jo no. Každej, kdo vyšel základku, by měl umět pravopis, aby to nevypadalo jako vtip. S tim já ale nic neudělám. Zanatic ʡ 14:23, 11. 2. 2006 (UTC)

ne každý kdo vyšel základku má potřebu myslet na pravopis... to není to hlavní v životě--Chmee2 14:25, 11. 2. 2006 (UTC)
Ale ukazuje to něco o tom, kdo to píše. Zanatic ʡ 14:26, 11. 2. 2006 (UTC)
jo? tak to by mne zajímalo o čem. O nízké inteligenci, nepozornosti, základním vzdělání a nebo nechuti si zpětně pročítat svá díla :)?? --Chmee2 14:30, 11. 2. 2006 (UTC)
O nízkém vzdělání, ignoranství, nedůslednosti... Já to po sobě pak taky nečtu a píšu většinou správně. Zanatic ʡ 14:32, 11. 2. 2006 (UTC)
jo jo chtěl bych být taky tak dokonalý jako ty. Já se za své chyby nestydím a pokud máš potřebu se jim vysmívat, tak to dělá spíše obrázek o tobě :) ... No nic nebudu dále trotlovat forum. Vzdávám se další diskuze, jsi vítěz. --Chmee2 14:36, 11. 2. 2006 (UTC)
Za 1. nevysmívám se, za 2. já taky dělám chyby, ale když ji udělám, tak se o ni ještě nehádám, za 3. já to jako boj teda nebral, tak nevim, proč bych měl něco vyhrávat. Zanatic ʡ 14:37, 11. 2. 2006 (UTC)

Věcné chyby[editovat zdroj]

  1. zákon nic takového jako Národní vlajka nedefinuje.
  2. Existují státní symboly (velký a malý státní znak, státní vlajka, ...) České republiky
  3. gramatická chyba v první větě
  4. Možná se jedná jen o zmatečné označení obrázku, ale popisek se tváří, jako bychom měli mezi lety 1990 - 92 dvoubarevnou vlajku

Cepek 19:35, 19. 4. 2006 (UTC)

na googlu uxistuji pouze dva odkazy na nesmyslené označení "Národní vlajka Česka": cs.wikipedia.org/wiki/Vlajka_Česka a www.hr4europe.com/europe.php?cpl=cz12cz. Opravil jsem na správné označení podle zákona

ad 1) Spojení národní vlajka nevychází ze zákona, jedná se o vexilologický termín. Nejedná se o věcnou chybu.
ad 2) konstatování faktu
ad 3) jak vidím, již jste překlep opravil, takže není o čem mluvit.

--Zirland 06:46, 20. 4. 2006 (UTC)

Opravil, včera jsem to tu psal hlavně k vůli tomu neblahému názvu. I název už byl přejmenován. Nevím co je vexikologický termín ale přijímám. Jen tak mimochodem, není ale náhodou česká národní vlajka pouze červeno-bílá? Cepek 11:43, 20. 4. 2006 (UTC)

Vysvětlení pojmu naleznete v článku Vexilologické názvosloví. --Zirland 11:48, 20. 4. 2006 (UTC)

Článek je nutno přejmenovat[editovat zdroj]

Státní symboly jsou definovány zákonem: Zákon č. 3/1993 Sb., o státních symbolech České republiky, ve znění zákona č. 154/1998 Sb. a Zákon č. 352/2001 Sb. Vlajka Česka je nesmysl, správný názav článku má být Vlajka České republiky, tak jak je uvedeno v zákoně.

Vlajka České republiky[editovat zdroj]

je jedinny spravny nazev. nechapu o cem tady tech par rozumbradu co si mysli ze vlastni ceskou wiki diskutuje! pmp

Nevidím tu nikoho o ničem diskutovat --Zirland 06:43, 20. 4. 2006 (UTC)
diskutujeme snad o názvu článku "Vlajka Česka", ne? Včera jsem byl osočen, že neposkytuji věcné argumenty, uvedl jsem tedy odkazy na naše platné zákony. Bude to na české wikipedii stačit jako argument pro přejmenování článku, který pojednává o jednom z našich státních symbolů? Mimochodem, zkusil jsem najít co se dalo o té iniciativě Občanská iniciativa Czechia/Česko a kde nic tu nic. Vypadá to, že se za občasnkou společnost schovává pouze pan Kopřiva. Zajímalo by mě, jestli jsem již dodal nadkritické množství informací potředné pro převod do kategorie pahýl. Cepek 07:53, 20. 4. 2006 (UTC)

Symetrie v Kategorie:Vlajky států --Li-sung 07:56, 20. 4. 2006 (UTC)

Asi bych to mohl opravit přímo já sám, ale protože tu nechci rozpoutat další flame-war tak jen upozorňuji, že odkaz na doposud neexistující článek Znak Česka by měl být nahrazen něčím jiným. Osobně si myslím, že by to měl být aktualizovaný text zákona o státních symbolech ČR. Protože máme znaky dva, velký a malý, tak pokud bych tu chtěl nějaký ten menší flame war rozpoutat, zeptal bych se zastánců jednoslovného Česka, zda bychom mu neměli říkat Značka Česka (ten velký by pak byl Znak Česk). [ aby to nedejbože nědo nevzal vážně, tak výslovně říkám, že to bylo míněno jako ironie ]

Mým názorem je, že bych klidně nchal Vlajka České republiky ... libi se mi to, je to sexy :P :))) Ale Česká vlajka se mi líbí pomalu ještě víc :) je to ještě víc sexy.

Myslím, že není vlajka Česka, tka není důvod proč nenchat Vlajku České republiky Českou vlajkou :) Jsem pro tento název (Česká vlajka) :) --frettie.net 17:59, 20. 4. 2006 (UTC), ale prvne jsem se zapomenl podepsat :)


Ja sem se na to nezavisle na zdejsi diskuzi dival, neb mne zarazilo presouvani hesla i o ba nazvy a po procteni zakonu i ustavy (!) myslim, ze spravny nazev muze byt jen Státní vlajka, s tim, ze by asi z rady duvodu bylo ucelne to nazvat rozlisene Státní vlajka (Česko) . --Nolanus 18:03, 20. 4. 2006 (UTC)
Byl bych pro Vlajka České republiky popř. Státní vlajka České republiky, v tomto případě se to skutečně týká souřasného zřízení, Česko se v historii reprezentovalo také odlišně národní českou - červenobílou vlajkou. Reo + | 18:16, 20. 4. 2006 (UTC)
na to sem samozrejme myslel, ale zavrhl to, neb bysme IMHO meli byt opatrni co se tyce nazvu - tenhle nazev hesla by implikoval, ze jde o oficialni termin pro soucasnou vlajku ceske republiky, coz tak neni, v zakonech se proste pouziva jen statni vlajka a my nemame pravomoc davat vecem nazvy podle naseho nazoru, bylo by to v nesouladu s prislusnymi zakony, coz by bylo nestastne. Taky s tim zrizenim bych byl opatrnej - zrizeni a symbol totiz spolu souvisi dost volne, muze se zmenit zrizeni a nezmenit vlajka a obracene /jak je ostatne videt i na ansem pripadu/. Mimochodem podobny problem je u Senatu - puvodne sem chtel nazev presunout na Senat parlamentu Ceske republiky, neb se to tak presne pouziva, ale zjistil sem s prekvapenim, ze pro to nemam nikde oporu - ustava proste mluvi o senatu a zadny jiny predpis, kde by to bylo takto definovano sem nenasel (ovsem nehledal sem zas tak peclive) a i kdyby byl, je otazka, jestli uzus ustavy v tomhle neni prednejsi. --Nolanus 18:33, 20. 4. 2006 (UTC)

Víte že...?[editovat zdroj]

Zajímavost navržená do této rubriky po mém soudu zcela nepravdivým tvrzením. Původ červené a bílé je zcela jasný, původ modré je pak velmi pravděpodobně (na nějakých 99%) vysvětlitelný odkazem na barvy slovenské trikolóry, odvozené (tak jako u Česka) z barev státního znaku. Navíc o této otázce v článku není nic uvedeno, takže i tohle je chyba. Bylo by vhodné větu uvedenou v "nominaci" do "Víte že" upravit či spíše zcela změnit. --Šandík 14:02, 21. 10. 2007 (UTC)

Sporné tvrzení[editovat zdroj]

Věta "V dobách národního obrození se začaly razit myšlenky panslovanské které měly za následek rozšíření bikolóry o třetí barvu (etc.)" by chtěla věrohodně ozdrojovat. Pokud vím odvozuje se trikolóra (ve smyslu tříbarevného proužku) vždy ve státní vlajky a nikdy naopak, článek však sugeruje tvrzení, že se modrá v (české ?) trikolóře objevuje už někdy v polovině (?) devatenáctého století, což mi připadá poněkud absurdní a zcela nedoložené tvrzení. Mimochodem, zajímavý text k vlajce obecně je zde [1], o trikolóře se zde však, žel nic nepraví. --Šandík 14:06, 13. 1. 2008 (UTC)

Dobrý den, k onomu odvozování jednoho z druhého a k „absurdnímu“ tvrzení vizte zde:
„ Již z příčiny této zdá se nezbytnou přijmouti k těmto dvěma barvám ještě barvu třetí, a to ovšem barvu modrou, takže státními barvami republiky Československé byly by barvy červená, bílá a modrá, tudíž t. zv. slovanská trikolora. Podotýká se ovšem, že trikolora tato, která hlavně v letech předválečných měla pro náš život národní zvláštní význam, jsouc symbolem uvědomění všeslovanského, nemá hlubšího historického základu a datuje se patrně teprve z r. 1848. S pozdravem --Poko 22. 7. 2008, 12:39 (UTC)


Ještě pár slov k barevnosti[editovat zdroj]

Problematicke je prijimani jednotne definice barev pro reprodukovani tiskem apod. viz http://commons.wikimedia.org/wiki/File_talk:Flag_of_the_Czech_Republic.svg. Zatimco nektere státy EU maji neco jako GRAFICKE MANUALY pro pouziti statnich symbolu, nas stat nic takoveho nema. Na strankach Ministersva zahranicnich veci je sice prvni vlastovka v podobe souboru obsahujici vlajku v Pantone barvach, ale bohuzel jsme o hodne zpet za dnesnimi moznostmi jednoznacneji definovat barevnost pro sirsi pouziti. Obsahlejsi manual k pouziti statnich symbolu bychom si jiste zaslouzili. Robert

Modrá barvou Moravy?[editovat zdroj]

Vlajkou Moravy je žluto-červená vodorovně řešená bikolóra, mohl by mi někdo říct, kde se došlo k Pro legitimizaci barev byla modrá barva interpretována jako barva jedné z historických zemí Moravy, která pod modrou barvou v historii vystupovala na bojištích.??? Neříkám, že je chyba ve wiki, koneckonců SR to přijala, jen chci vědět, kde to ti češi vzali?--Genius920308 22. 7. 2008, 12:07 (UTC)

Jací češi ?? Moravané jsou také Češi - kdy už s tím přestanete ?? --MiroslavJosef 22. 7. 2008, 12:24 (UTC)
až budu chtít - to je nikdy--Genius920308 22. 7. 2008, 14:36 (UTC)
Dobrý den, modrá se nepochybně nachází ve znaku Moravy a k takovéto legitimisaci vizte zde:
„Její barvy mají odpovídat základním polím na státním znaku, v případě České republiky tedy barvám erbu českého a moravského.“
Více by mne zajímalo ozdrojoování toho "vystupování na bojištích". S pozdravem --Poko 22. 7. 2008, 12:39 (UTC)


Děkuji všem inteligentním autorům odpovědí a reakcí--Genius920308 22. 7. 2008, 14:36 (UTC)

Pánové v článku zapomínáte na to, že zákon zná vedle pojmu vlajka i pojem prapor. Ten se od vlajky liší pouze velikostí modrého klínu a je určen pro pužívání občany, kdežto vlajka je vyhrazema státním institucím. David

Článek se zabývá státní vlajkou. Prapor není státním symbolem podle zákona o státních symbolech České republiky. Není tedy důvod, proč by se článek o jednom ze státních symbolů měl zabývat praporem, nehledě na to, že druhá část Vašeho příspěvku není správně. I v praporu se musí dodržovat poměr jeho délky ku délce klínu a podle zákona o užívání státních symbolů ČR může státní vlajku důstojným způsobem užívat i fyzická osoba. --Reaperman 28. 10. 2008, 18:09 (UTC)

Víte, že... (2)[editovat zdroj]

...zákon o státních symbolech (http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sbirka/1993/sb02-93.pdf) sice v textové části uvádí, že klín sahá do poloviny délky, ale v obrazové příloze 3 toto ustanovení sám nedodržuje? Není lepšího (státního) symbolu pro kvalitu práce našich zákonodárců :-(. Petr Karel 5. 1. 2009, 16:33 (UTC)

Nevím kam to podotknout, ale odkaz ve zdrojích na portál veřejné správy (https://portal.gov.cz/zakon/3/1993) je již neplatný a asi tomu tak bude nějaký ten pátek. Místo toho by mělo být spíš http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/SearchResult.aspx?q=3/1993&typeLaw=zakon&what=Cislo_zakona_smlouvy -- Jkurnick (diskuse) 30. 10. 2018, 09:09 (CET)Odpovědět

Ani jeden odkaz není pro použití článku správně, měla by se použít šablona {{Citace Sbírky zákonů}}, která to řeší; stačí to pak, když se státní správa rozhodne pro jiný způsob zveřejnění zákonů, provést aktualizaci na jediném místě @Jkurnick:Mykhal (diskuse) 30. 10. 2018, 09:19 (CET)Odpovědět
Každopádně já to nezměním, je to pro mě zamčené, takže moje snaha tím zde končí. -- Jkurnick (diskuse) 30. 10. 2018, 09:22 (CET)Odpovědět
@Jkurnick: Hotovo. Díky za upozornění, zdraví —Mykhal (diskuse) 30. 10. 2018, 14:34 (CET)Odpovědět

Souhlasím stím, aby tento článek měl v názvu československá i česká vlajka, páč je zbytečné dělat článek o vlajce Československa, dkyž se jedná o totéž. Ale myslím, že by to významově bylo lepší v obráceném pořadí tj.: Česká a československá vlajka. Ňeboť nyní je to vlajka České republiky a je proto třeba, aby název Česká byl uveden jako první. Samozřejmě chápu, že nejprve to byla vlajka Československa, ale to, že se jedná o vlajku ČR je důležitější, tedy první by měl být název Česká. Zdravím --Márton CZ-HU 14. 4. 2009, 14:49 (UTC) Oprava, měl by tam být hlavně očekávaný název shodný se stejnými články u jiných států. --Márton CZ-HU 19. 6. 2009, 13:00 (UTC)

Název je podle mě správný. Významnější je první tvrzení; tak ta vlajka vznikla a tak se používala několik desítek let. To o ČR říci nemůžeme. --Aktron (d|p) 14. 4. 2009, 15:04 (UTC)
Ano to ČR řící nemůžeme, ale nyní je to státní vlajka ČR a to je důležitější než, že se jedná o vlajku již zaniklého státu. Ale jak myslíte. Nechme to tak jak to je. Zdravím --Márton CZ-HU 14. 4. 2009, 17:10 (UTC)

To má být žert? Současný název evidentně odporuje jak místnímu standardu pojmenování článků o státních vlajkách tak obecným zásadám pojmenovávání článků na wikipedii, nehledě k tomu, že k tak zásadní změně došlo bez předchozí diskuze. Neexistuje žádný rozumný důvod proč by název článku o české státní vlajce, nebo jakékoliv jiné státní vlajce, měl obsahovat název neexistujícího státního útvaru, nota bene na prvním místě. Navrhuji návrat do původního stavu, tedy k názvu Česká vlajka. Beowulf 19. 4. 2009, 19:38 (UTC)

Obě české vlajky (jak ta platná v letech 1990–1992, tak ta, která platí od roku 1993) byly předtím vlajkami československými: tedy mají s nimi společnou historii, společný popis, společný popis právních souvislostí atd. Přejmenování článku nebylo žádná „zásadní změna“ (zásadní změnou by bylo koncepční přepracování článku) a v podstatě pouze reflektovalo dosavadní obsah a tématické zaměření článku. Vzhledem k dosavadnímu obsahu článku byl původní název prostě chybný. Uvedení slova "československá" na prvním místě má vzhledem k té tříbarevné vlajce logiku jak z hlediska historického sledu, tak z hlediska významu: československou vlajkou byla zhruba tři čtvrtě století, českou asi dvacet let. Jistě by bylo možno rozdělit tento článek asi do 8 různých článků (pro každou vlajku samostatný článek a ještě k tomu pro vlajku používanou postupně různými státy vždy dva články), ale opravdu by se mi to nezdálo praktické. Je to provázané mnoha souvislostmi (navázání původního čechoslovakistického československa především na českou státnost, přerušení kontinuity za druhé světové války, pseudofederalizace v roce 1969 a pokusy o opravdovou federalizaci od roku 1990, "ukradení" státního československého státního symbolu Českou republikou). Krom toho encyklopedie není telefonní seznam nebo adresář, aby se historická fakta přemazávala aktuálními. Československo je historickým faktem a jako takové je stále symbolizováno všemi svými vlajkami, zejména tou, kterou měla po naprostou většinu svého trvání až do svého zániku.
Pokud víte o jiných případech, kdy vlajka jednoho státu byla po jeho zániku převzata jiným státem, který jím nahradil svoji dosavadní vlajku, tak bychom se takovými případy mohli inspirovat a mluvit o nějakých standardech. Pokud si Česká republika nestandardně osvojila vlajku zaniklého státu (dokonce zákonem přijatým ještě před jeho zánikem), pak i název článku je obdobným způsobem nestandardní. --ŠJů 27. 4. 2009, 17:31 (UTC)
Způsob osvojení vlajky je možná nestandardní (nevím, nejsem vexilolog), ale to není podstatné, stejně jako není podstatná její historie. Podstatné je, že název článku zásadním způsobem vybočuje z místních standardů a důvod, který jste pro to uvedl je jednoduše nedostatečný. Současný název totiž mj. může vytvářet dojem souběžné existence dvou států, Česka a Československa , sdílejících jednu státní vlajku, což je ovšem nesmysl (neznalý věci by mohl soudit na bývalé země jedné federace, které se nechtějí vzdát někdejší společné vlajky). Co nám připadá triviální, může pro většinu světa představovat záhadu. Ve všech jazykových verzích najdeme samozřejmě (toto slovo podtrhuji) v různých variantách název Česká vlajka, což je vzhledem k tomu, že jde o státní a dost často používaný symbol Česka pochopitelné. Československo tam nenajdete prostě proto, že je to jiný, dnes již neexistující stát. Současný název tedy jednak nesplňuje pravidlo očekávatelnosti a navíc je matoucí. Beowulf 29. 4. 2009, 16:56 (UTC)
Souhlasím s návrhem přesunout heslo na očekávatelný název ("Česká vlajka"). --Poko 30. 4. 2009, 10:26 (UTC)
Z obou očekávatelných názvů vedou na skutečný název článku přesměrování. Jestliže někdo z názvu článku "má dojem" souběžné existence dvou států sdílejících jednu státní vlajku, pak si může tento svůj dojem, který ovšem v názvu článku není ničím podporován, napravit nahlédnutím do textu článku, ve kterém se dozví, že obě české vlajky byly někdy předtím vlajkami československými, přičemž první československá vlajka byla zase inspirována českými zemskými symboly. Podstatné je, že článek v současné podobě pojednává o společné historii všech českých i československých vlajek a název článku je standardní především tehdy, pokud odpovídá obsahu článku. Pokud na jiných wikipediích nemají článek o vlajce státu, který zde existoval 75 let, tak je to jistě závažná mezera, která by měla být zaplněna, nikoliv příklad pro českou Wikipedii. O tom, že by nebylo rozumné dosavadní článek dělit na mnoho různých článků, přičemž dvě dvojice článků by pojednávaly o též vlajce, a o tom, že encyklopedie není telefonní seznam, aby pro ni historie neexistovala, jsem už psal výše. Krom toho ta vlajka zatím pořád ještě byla československou vlajkou více než čtyřnásobně delší období než vlajkou českou a bylo by matoucí vytvářet dojem, že jde o originální českou vlajku. Pokud budete veškeré argumenty ignorovat a označovat je za "jednoduše nedostatečné", tak jste na diskusní stránce zbytečně. --ŠJů 4. 5. 2009, 05:09 (UTC)
Vaše argumenty neignoruji, jen poukazuji na to, že nesměřují k jádru věci. Historie vlajky je určitě důležitá, ale své místo má v článku samotném, ne v jeho názvu, kde působí zmatek. Souhlasím, že vlastní článek o československé vlajce by byl nadbytečný. Vzhledem k okolnostem bohatě postačí, bude-li československé vlajce (nebo československé kapitole historie české vlajky) věnována dílčí sekce článku "Česká vlajka". Zkrátka, skutečnost, že současná vlajka Česka je identická s vlajkou bývalého Československa je sice nesporně pozoruhodná, avšak tváří v tvář faktu, že jde o oficiální státní symbol, podružná. Beowulf 4. 5. 2009, 22:26 (UTC)
Mé argumenty směrovaly k jádru věci. Není důvod rušit nebo skrývat článek o vlajce státu, který existoval 75 let, obzvlášť když je to původem jeho vlajka. A není ani rozumné rozdělovat článek o fakticky téže vlajce do více článků, když zjevně shoda není náhodná. Wikipedie není telefonní seznam, aby byly historické informace bez náhrady přemazávány aktuálním stavem. Z encyklopedického hlediska je minulost stejně důležitá jako přítomnost, a tato vlajka prokazatelně oficiální vlajkou Československa byla, tedy tento zaniklý stát dosud oficiálně symbolizuje. --ŠJů 18. 6. 2009, 12:49 (UTC)
Z encyklopedického hlediska, přinejmenším z hlediska pravidel této encyklopedie, hraje svou roli i již mnou zmiňovaná očekávatelnost. Článek věnující se státnímu symbolu ČR by zkrátka neměl obsahovat název již neexistujícího státu. Pro nás, kteří jsme se v Československu narodili a prožili v něm kus života může být zmínka o něm vcelku pochopitelná, pro mladší generace je už ale z běžného uživatelského hlediska naprosto irelevantní a s postupující dobou tento pohled zcela převládne. A ještě jeden argument. Připusťme, že bychom vlajku někdejšího Československa nepřevzali v původní podobě, ale drobně pozměnili, jak bylo také navrhováno. Šlo by pak o dvě různé vlajky, byť by byl rozdíl pro běžného uživatele třeba jen stěží postřehnutelný. V takovém případě by byl současný, vámi prosazovaný název již zcela evidentně chybný, třebaže by z věcného hlediska šlo jen o nepatrnou změnu. Jinými slovy, jde o dvě různé vlajky, které shodou okolností vypadají stejně. To, co je činí rozdílnými, je jejich význam, to, že reprezentují každá jiný stát, a to je důležitější, než vlastní vizuální podoba. Beowulf 3. 7. 2009, 08:46 (UTC)

Modrá je rozhodne symbolom Slovenska[editovat zdroj]

Dosť ma prekvapuje, že niekto pochybuje o pôvode a symbolike modrého klinu. To že aký bol reálny vzťah českých predstaviteľov voči Slovákom bolo jasné ešte pred vznikom ČSR. Nepoznám ani jednu vzájomnú dohodu, ktorú by česká strana dodržala. Nebudem ale prechádzať do detailov, aké boli vzťahy pred a po vzniku ČSR a počas celej jej existencie. To že sa neskoršie klin nepovažoval za slovenský malo ideologický podtext, lebo práve česká strana si prisvojovala všetky zásluhy na vzniku republiky. Najväčšia demagógia vznikla počas komunizmu, vtedy vznikali mnohé rozprávky. Osobne ma prekvapuje, že vlajka ČSR obsahovala iba zastúpenie Čiech a Slovenska, keďže tieto dve zeme neboli jedinou súčasťou republiky a naproti tomu Čechy neboli ani najväčším územím štátu.

V celku zaujímavý článok, ktorý odkazuje na fakt, že podpredseda ústavného výboru František Hnídek vo svojom referáte v parlamente pred hlasovaním o štátnych symboloch uviedol, že modrá farba vlajky reprezentuje Slovensko - Ako sa dostal do československej vlajky modrý klin.

Takže vetu o význame modrého klinu by som rozhodne upresnil, že reálne symbolizoval Slovensko, čo aj logicky vychádza z faktu, že Slováci boli spoluzakladateľmi republiky. Je absurdné, aby o tom niekto ešte dnes polemizoval. Snáď už dnes nemáme nejaké ideové predsudky, či áno? :)

Samozrejme nie je ani pochýb o tom, že súčasná vlajka ČR je používaná neoprávnene a nielen to, keďže sa mali zrušiť (resp. ich nesmeli používať nasledovnícke štáty) všetky symboly a značky zaniknutého štátu - napr. ČSA a ďalšie.

--Pirios (diskuse) 6. 5. 2014, 21:30 (UTC)

Název[editovat zdroj]

Obávám se, že "Vlajka Československa a České republiky" není zrovna očekávaný název článku. "Česká vlajka" by byla mnohem lepší. A jestli by to těm, co nezkousnou stejné adjektivum pro Česko a Čechy, moc vadilo, tak "Vlajka Česka". Miraceti 19. 8. 2014, 10:44 (UTC)

Mně se zdá vůbec divné směšovat vlajky dvou různých států do jednoho článku. I když Česká republika měla v některých obdobích stejnou vlajku jako v jiných obdobích Československo. Jedna z těch vlajek, kterou mělo svého času Československo a později zase Česko, je zároveň de facto i polskou vlajkou, a přesto nemáme jeden článek Vlajka Československa, České republiky a Polské republiky. --ŠJů (diskuse) 28. 10. 2015, 14:28 (CET)Odpovědět
Dal jsem návrh na přejmenování, ale stáhnul, byl to moc prominentní článek na to, aby ho hyzdila přejmenovávací šablona. Za mě:

Neočekávaný směšující ZÁKLADNÍ název článku, míchá existující a neexistující stát, navíc neformální nepolitický s formálním politickým názvem státu dohromady. Když může existovat článek Česká hymna, proč by nemohla být i Česká vlajka? Záměna nehrozí, článek o vlajce Čech by se určitě jmenoval Vlajka Čech. Běžně známá je jako česká vlajka, a rozšířené používání je to, co Wiki chce. Nikdo tomu neříká Vlajka Československa a České republiky! Chrzwzcz (diskuse) 29. 10. 2015, 22:06 (CET)Odpovědět

Článek by zejména potřeboval rozdělit - Česká vlajka vs. Československá vlajka. Nebo Česká vlajka/Vlajka Čech vs. Vlajka Československa/Československá vlajka vs. Vlajka Česka. Ačkoliv některé z nich jsou na pohled stejné, jedná se o vlajky odlišných státních útvarů. (Zrovna tak se liší hymna česká, slovenská a československá - ačkoliv ta byla, technicky vzato, složená z hymen české a slovenské - tudíž není důvod slučovat je do jednoho článku.)
Pokud jde o "prominentnost článku", tato není, podobně jako hledisko estetické, parametrem který by pravidla a doporučení Wikipedie brala v tomto případě v potaz.-87.249.145.69 29. 10. 2015, 22:17 (CET)Odpovědět

Jsem toho mínění, že článek pojednává, má pojednávat, o vlajce s červeným a bílým pruhem a modrym klinem, ktera je vlajkou České republiky a dříve vlajkou Československa, tedy o jedne vlajce, nikoli o více vlajkach. Chyba je v textu, ktery přidává i další vlajky, nikoli v názvu. A proto správné jednotné cislo. Paul E (diskuse) 29. 10. 2015, 22:46 (CET)Odpovědět

Nikoliv - článek v současné podobě pojednává jak o historických vlajkách Čech - sekce "Bikolóra a trikolóra", tak i ČR v rámci federace, tak i užití bikolory Československem, a dokonce i vlajce "Protektorátu".
Pokud by článek opravdu měl pojednávat [jen] o vlajce s modrým klínem a bílým a červeným pruhem, měl by pro ni najít nějaký neutrální název - což by "Vlajka Československa a České republiky" případně splňovala (jako "zastřešující" článek) za situace kdy by existovaly i neutrálně formulované články k vlajkám zmíněných jednotlivých státních útvarů.-87.249.145.69 29. 10. 2015, 23:05 (CET)Odpovědět
Ano, mohlo by být rozumné mit clanek o te jedne vlajce a zvlast clanky nebo clanek o vyvoji vlajek u jednotlivych statnich utvaru, rekneme, a tato stranka by se držela textem sveho názvu. Paul E (diskuse) 29. 10. 2015, 23:11 (CET)Odpovědět
A proto návrh na rozdělení stávajícího článku, který všechno spojuje dohromady, a navíc pod stávajícím poněkud Česko-centrickým názvem.87.249.145.69 29. 10. 2015, 23:16 (CET)Odpovědět
Současný název je vhodný název pro článek o vlajce, která je vlajkou bývalého Československa a nyní České republiky. Pokud z článku něco vydělit, tak vlajku protentokrátu, který nebyl ani Československo ani Česká republika. Chceme li mít článek o červeno-bílé vlajce by se mohl jmenovat třeba "historická česká vlajka", s tím že dočasně sloužila i jako československá vlajka. Nyní je českou vlajkou vlajka původně Československá. Paul E (diskuse) 30. 10. 2015, 10:11 (CET)Odpovědět
Článek je v pořádku, není zapotřebí mít pro každou historickou vlajku extra článek. Ale rozhodně se hodí mít extra články pro rozdílné země. Chrzwzcz (diskuse) 30. 10. 2015, 17:24 (CET)Odpovědět
A pokud je článek v pořádku, jak říkáte, a já také proti tomuto článku nemám nic než že do sebe zamíchal i protentokrát, který nebyl ani Česká republika, ani Československo, pak není třeba článek rozdělovat na českou část a československou část, protože vlajka je tátáž. I když je možné jej rozdělit na českou a československou část s tím, že bude pojednávat o stejné vlajce, takže dle mě zbytečné. Každá vlajka (stará česká, českočeskoslovenská, i ta protentokrátní) je dostatečné tema pro samostatný článek. Pokud článek rozdělit, tak na československo+česko a zvlášt protentokrát. Paul E (diskuse) 30. 10. 2015, 22:47 (CET)Odpovědět
Měl bych dvě řešení. Prvním je přejmenovat na Česká vlajka (případně Vlajka České republiky), nechat i československou historii a heslo "Československá vlajka" přesměrovat na příslušnou kapitolu tohoto článku.
Druhým řešením je udělat články dva, Československé vlajce dát jen období 1918-1939, 1945-1992. České vlajce 1939-1945, 1990-1992 a 1993-. A u obou taktéž nechat jejich historii, některé obrázky by se mezi těmito články zkrátka opakovaly.Chrzwzcz (diskuse) 30. 10. 2015, 23:28 (CET)Odpovědět
Druhé řešení je zmatečné, směšuje vlajku části federace s vlajkou samostatného státu, kdy se vlajky liší, a česká od 1993 je stejná jako československá. První řešení s přesměrováním a názvem česká vlajka nebude přesné, ona vlajka je historický víc československá než česká, takže v článku je víc o československu. I když možné, pak jediná změna bude přejmenování. Přesměrování z československá vlajka by mělo být na celý článek. Taky by šel název České republiky a Československa, v opačném pořadí. Když o tom déle uvažuju, současný stav vše v jednom článku považuji za rozumný, vše spolu souvisí. Kdybychom chtěli být důslední, museli bychom rozdělit na mnoho článků, pro každý "ovlajkovaný utvar" a vlajku zvlášť, nebo pro každý utvar, nebo pro každou vlajku. Pokud dělit, tak důsledně. Paul E (diskuse) 31. 10. 2015, 23:28 (CET)Odpovědět
To je úplně jedno, že je ta vlajka stejná jako československá, stejně tak že byla déle československá než česká. Když už tak historii odvyprávět u československého článku, u českého poznámku že historie viz Československá část.
Přečtěte si článek Slovenská vlajka - Jeden článek, různé obrázky. Přečtěte si Německá vlajka - jeden článek, spousta obrázků.
Mimochodem pro zajímavost jak to má slovenská wikipedie - Vlajka Česka, Vlajka Slovenska, žádná Vlajka Československa Chrzwzcz (diskuse) 1. 11. 2015, 00:02 (CET)Odpovědět
Můžeme se na slovenskou wikipedii dívat tak, že to máme na české wikipedii udělané lépe než na slovenské, když uvádíme v názvu, že česká vlajka je i československá. Vznik a historie vlajky České republiky je historií československé vlajky, celá historie patří do článku o vlajce České republiky. Paul E (diskuse) 1. 11. 2015, 09:52 (CET)Odpovědět
Dějiny Česka a Dějiny Československa - dobrý vzor jak na to jít. Vydělením a odkazem. To, že sloužila jako československá je sice úplné sdělení, ale zbytečně proklamované už v názvu. Chrzwzcz (diskuse) 1. 11. 2015, 12:40 (CET)Odpovědět
Zleží o čem píšeme, jestli o vlajce určitého vzhledu, nebo o státní vlajce státu, nebo o státních vlajkách státu, nebo o národní vlajce či vlajkách. Z také rozumného pohledu československá vlajka není podmnožinou české vlajky, aby článek o ní tvořil jeden z odstavců článku o české vlajce, na který by vedlo přesměrování, a z také rozumného pohledu není ani synonymem, abychom při přesměrování mohli napsat: "česká vlajka (jinak též československá vlajka) je...". Současný název považuji za výstižný, a ani nemám (formální) námitky proti rozdělení do tří článků na českou vlajku, československou vlajku, které by jednaly téměř o tomtéž, jednou o vlajce státu Československá republika, a po druhé o vlajce státu Česká republika, a na vlajku protektorátu čechy a morava, jako na dvě stránky o státních a národních vlajkách, a v jednom pripadě protektorátní vlajce, i s její historií a dějinným původem. Současné řešení považuji za vhodnější, česká a českosovenská spolu souvisejí. Paul E (diskuse) 1. 11. 2015, 19:41 (CET)Odpovědět
No rozhodně se nepíše o konkrétním obrázku, protože to bychom měli články typu "Vlajka Prahy, Českých Budějovic a Moravy". Já bych to pojmul jako "Co Češi věší na Hradě od roku 1918", tudíž "Česká vlajka" v jednotlivých kapitolách by to bylo rozsekáno do jednotlivích období a vysvětleno, že v tom a tom období to byla celočeskoslovenská vlajka, v tomhle období se využívala jiná pro menší území.... Samozřejmě aktuální by zabírala začátek článku, pak teprv oddíl o historii. Chrzwzcz (diskuse) 1. 11. 2015, 21:05 (CET)Odpovědět
Nehovořím o období, také československá vlajka existovala de iure i de facto po dobu druhé světové, československo mělo exilovou vládu a pod československou vlajkou bojovali proti německu čeští vojáci, takže z pohledu období je tu kolize, hovořím o státech a okupovaných uzemích, kterým vlajka náleží, a připouštím rozdělení článku podle ovlajkovaných útvarů. Pokud tak, Češi mají od roku 1918 československou vlajku a od 1993 českou vlajku, kterou se stala československá vlajka. Název česká vlajka opomíjí závažnou skutečnost, existenci československé vlajky. Přesměrování je nevhodné, protože není československá vlajka ani podmnožina české vlajky, ani synonymum. Skoro vše již výše v diskusi již důkladně probráno. Jasně, mějme vlajky Českých Budějovic, Prahy, a teba i Podlesí, pokud je EV. Paul E (diskuse) 1. 11. 2015, 21:42 (CET)Odpovědět
Česká a československá vlajka - takový název by mi vadil míň, než současný, ale pořád směšuje dvě historicky nesoučasné věci.Chrzwzcz (diskuse) 1. 11. 2015, 21:47 (CET)Odpovědět
Ovšem zajisté nikoliv článek o vlajkách dvou či více různě pojmenovaných států. -87.249.145.69 29. 10. 2015, 23:38 (CET)Odpovědět

Vlajka Česka nebo Česká vlajka, ostatní je zbytečné, v porovnání s články o vlajkách jiných států (a zase třeba Německo má jeden článek, i když byla dřív dvě Německa). Vlajka Československa či Československá vlajka ať vede jako přesměrovací heslo na tento článek. Chrzwzcz (diskuse) 29. 10. 2015, 22:52 (CET)Odpovědět

Německo má jeden článek, ačkoliv v minulosti mělo dokonce víc vlajek. Ideálně by měly existovat články k vlajkám jednoho každého státního útvaru jménem "Německo" se současným jako obecným a zastřešujícím, anebo přímo rozcestníkem.
Pokud jde o článek "Vlajka Československa a České republiky", má sdružení [textů] o [vlajkách] (nejméně) dvou odlišných státních útvarů do jednoho článku asi takovou logiku jako kdyby někoho napadlo vytvořit článek Rakousko-uherská a rakouská vlajka - ačkoliv přirozeně mezi nimi také existuje historická kontinuita.-87.249.145.69 2. 11. 2015, 18:13 (CET)Odpovědět
@Paul E: Zmatečný je hlavně faktický stav věcí. (Který by ale na druhou Wikipedie měla odrážet.) Faktem je že mezi lety 1991 a 1993 "vlajka České republiky" vypadala jinak než ta současná, a článek je/má být buď o vlajce České republiky /nebo Československé republiky.
Pokud dělit tak důsledně - a proč ne? V podstatě by stačil nový článek "Česká vlajka", do kterého by se vyčlenilo vše o vlajce Českého království, zemské vlajce Čech, Protektorátu a vlajkách České republiky (event. s odkazy na článek "Československá vlajka" tam kde by byly relevantní - 1.&2. republika, převzetí ČR v r. 1994), zatímco v Československé vlajce by zůstalo to co se vztahuje převážně k ní - tj. zejména proces vzniku, který s Českem nemá nic společného, resp. lze jej zhruba shrnout slovy "Po vzniku nezávislé ČR byl převzat design dosavadní československé vlajky."-87.249.145.69 2. 11. 2015, 18:26 (CET)Odpovědět
Úplně důsledné členění plodí články typu Československá federativní republika popisující jméno státu trvajícím 25 dní, a u něj zas najdete návrh na sloučení s ČSFR, takže nějaká míra zjednodušení snad nevadí, zpřesňovat se může uvnitř článku a ne hned v názvu. Takže podporuju návrh vyšoupnout Československo z názvu a případně mu věnovat samostatný kratší článek. Chrzwzcz (diskuse) 2. 11. 2015, 18:53 (CET)Odpovědět
I stát který neexistoval ani celý měsíc může být encyklopedicky významný, a neměl by být vyřazován (ačkoliv v konkretním případě lze nepochybně argumentovat, že šlo jen o starší název útvaru posléze známého jako Česká a Slovenská Federativní Republika), jakkoliv to někdy může připadat extremní.
Československá vlajka existovala jako symbol Československa ± 70 let (včetně Prozatímního státního zřízení) předtím než se stala vlajkou českou.
Pokud jde o československou vlajku, samostatný článek o ní by musel zahrnovat minimálně odstavce k procesu jejího vzniku, který proběhl sedmdesát let předtím než ČR vůbec přijala nějakou svou vlajku.-87.249.145.69 2. 11. 2015, 19:26 (CET)Odpovědět
Encyklopedie mají tendenci zvýrazňovat sočasný stav věcí, taky jsme 1000 let republika nebyli, 100 jsme a přesto je důležitější ten současný stav. Ale neodporuju. Detailní historii v Československé vlajce, u České vlajky jen telegraficky s odkazem na Československou verzi článku. Chrzwzcz (diskuse) 2. 11. 2015, 21:04 (CET)Odpovědět
Encyklopedie by se měly především snažit koncisně a nestranně shrnout fakta, na základě současného stavu poznání. To není totéž jako preferovat současný stav.-87.249.145.69 2. 11. 2015, 21:45 (CET)Odpovědět
@Chrzwzcz: Československá federativní republika je jen změna názvu, kvůli tomu článek netřeba.
Článek o německé vlajce je velmi odbytý a nedostatečný, nedaval bych jej za příklad.
@87.249.145.69: Stejná Rakousko-uherská a rakouská vlajka je omyl, vlajka rakousko-uherskou byla odlišná od současné rakouské. Vlajka Rakouského arcivévodstvé a Rakouské republiky, mají stejný vzhled a jedna vychází ze druhé, ovšem zde lépe nazvat "Rakouská vlajka" nebo "Vlajka Rakouska", protože to lze. S českou vlajkou vlajkou, které je také československou, nelze.
Rozdělení článku znamená, že v obou bude stejný obsah, s drobnými změnami, kdy prvně se budeme dívat na vlajku jako na českou a podruhé jako na československou. Česká a československá vlajka mají společné skoro všechno, vznik, skoro celou historii vlajky, převzetí vzhledu vlajky vůbec nebylo jen tak nahodilé a nesouvisející.
Můžeme uvažovat, že bychom články o vlajkách důsledněji dělili na vlajky států. Tedy nikoli belgická vlajka, ale vlajka Belgie. Paul E (diskuse) 3. 11. 2015, 11:06 (CET)Odpovědět
Rakousko-Uhersko hlavně státní vlajku jako takovou nemělo, to co je jako takové presentováno je vlajka obchodního loďstva po r. 1869. (A to z dobových zdrojů ještě není jisté zda nejde o konvenční zobrazení toho, že každá část užívala svou vlastní.) Nejméně do r. 1869 se jako vlajka obchodního loďstva užívala bílo-červeno-bílá vlajka s korunovaným rakouským štítkem - tj. značně podobná dnešní rakouské, tedy mimo štítku.
[obou bude stejný obsah, s drobnými změnami]: Nikoliv nutně. Nynější česká vlajka "vznikla" prostým převzetím československé - to je dost odlišný vznik od vzniku československé, která vznikla jako výsledek práce Friedrichovy komise.
[Nebylo nahodilé a nesouvisející]: To přirozeně netvrdím, a důvody pro to přirozen mohou být součástí článku o vlajce České republiky.
Dělení striktněji podle státních útvarů by s sebou neslo nutnost ještě dalšího vyčlenění "Vlajky Českého království"/"České vlajky do r. 1918" (či podobně) a "Vlajka Protektorátu ČaM", které by jinak spadaly do České vlajky. Nejsem proti, jen na to upozorňuji.-87.249.145.69 3. 11. 2015, 16:00 (CET)Odpovědět
No tak by bylo všechno v československém článku, a u české vlajky by bylo: Současná česká vlajka byla původně československá - viz československá vlajka. Takhle to podle kategorií a šablony vypadá, že státním symbolem České republiky je československá vlajka. Současnou podobu názvu bych pochopil víc u slovenské wikipedie, jako malou pomstu za ukradení vlajky ;) Chrzwzcz (diskuse) 3. 11. 2015, 18:40 (CET)Odpovědět
To v podstatě navrhuju. Taky lze užít šablonu {{Podrobně}} či {{Viz též}}.-87.249.145.69 3. 11. 2015, 20:41 (CET)Odpovědět
Bude li název "česká vlajka", pak adjektivum česká náleží v rozumném pohledu i vlajce československé, a československou byla po dva roky vlajka československá. Obsah stránky československá vlajka by stránka česká vlajka postrádala. Česká vlajka vznikla v roce 1920, byť jako československá, ale byla to ta vlajka, a i jako československé jí náleží v rozumném pohledu také adjektivum česká. Také stránka, která by jednala o vlajce České republiky, by výrazně směšovala dvě různé vlajky dvou různých utvarů, prvně samostatného státu české republiky, za druhé části federace, což je také zmatečné. Současný obsah stránky je celkem rozmné vyjádření toho, co je "česká vlajka", pokud píšeme o vlajkách českých, polských, francouzských, a nikoli o vlajkách států, nebo o každé jedné vlajce samostatným článkem. Název odpovídá neobvyklé situaci, která se kolem české a československé vlajky udála. Nicméně, můžeme psát o vlajkách nezávislých států nebo a/nebo/i o konkrétní vlajkách, třeba bílo-červené s modrý klínem, o vlajce československa a české republiky. Každé řešení je nedokonalé a směšuje různé vlajky/státy/okupovaná uzemí/období. Paul E (diskuse) 4. 11. 2015, 22:20 (CET)Odpovědět
No já k tomu jen zopakuju co už jsem psal, to jsou všechno hezká fakta, ale není nutné je chrlit do názvu článku. Článek se může v pohodě jmenovat Česká vlajka, protože TEĎ JE to česká vlajka, a celou historii a výjimky a všechny ty zajímavosti, patálie a jedinečné stavy popsat v článku samotném. Protože pokud by vám vadila i ta doba, kdy vlajkou České republiky - té ve federaci nebyla (tzn. 1990-1992), pak by se už teď článek musel jmenovat ve smyslu Vlajka Československa a České republiky (1993- ), aby nedošlo k nepřesnostem a mýlkám.Chrzwzcz (diskuse) 4. 11. 2015, 22:44 (CET)Odpovědět
@Paul E: [Bude li název "česká vlajka", pak adjektivum česká náleží v rozumném pohledu i vlajce československé,] Stejně rozumném pohledu jako jí náleží adjektivum "slovenská"?
[prvně samostatného státu české republiky, za druhé části federace, což je také zmatečné.] Ne zcela - Česká [původně Česká socialistická] republika a Slovenská [socialistická] republika vznikly jako subjekty r. 1969, r. 1990 získaly nynější názvy a r. 1993 "jen" získaly nezávislost/ suverenitu.
Za logické považuji psát o vlajce (či různých postupně užívaných různých vlajkách daného subjektu) konkretního subjektu, ne stvořit článek o podobě vlajky, a následně vyjmenovat subjekty které vlajku daného vzhledu užívají či užívaly - to bychom nakonec mohli sloučit články Indonéská a Monacká vlajka, které jsou v podstatě identické - "červeno-bíle vodorovně dělený list". Anebo dokonce sloučit článek Polská vlajka s "Česká vlajka do r. 1918 a mezi lety 1990-1993", protože ty jsou taky stejného vzhledu.
@Chrzwzcz: Připsat danou vlajku jen Česku by, podle mého názoru, neodpovídalo wp:NPOV.-87.249.145.69 5. 11. 2015, 19:47 (CET)Odpovědět
Když to slovenské Wikipedii nevadí... Tak si ji můžeme přisvojit úplně už od roku 1920 ;) Chrzwzcz (diskuse) 5. 11. 2015, 20:01 (CET)Odpovědět
O slovenskou Wikipedii tady skutečně nejde.-87.249.145.69 5. 11. 2015, 20:16 (CET)Odpovědět
@87.249.145.69: To je omyl, indonéská a monacká určitě ne, mají jiné uspořádání pruhů, polská také ne, prvně různá historie, také jiný poměr stran, takže ani podle tvaru nejsou vlajky stejné jako historická česká vlajka. Proti tomu česká a československá spolu souvisí, historie české je historií československé, tvarem a podobou je stejná česká i československá. Paul E (diskuse) 10. 11. 2015, 12:12 (CET)Odpovědět
@ Paul E. Jiné uspořádání pruhů? Mohl byste upřesnit v čem jiné?
Polská vlajka - a) polské barvy historicky souvisí s českými; b) v historii různých polských států existovaly vlajky v různých poměrech stran. Vy, dle mého názoru, obecně připisujute nadměrnou důležitost momentálně aktuálnímu stavu. -87.249.145.69 10. 11. 2015, 15:29 (CET)Odpovědět

Je to úplné shrnutí možností?

  • 1) nechat jak je
    • a) neměnit název
    • b) Vlajka Československa a Česka
    • b) Vlajka Česka a Československa
    • c) Vlajka České republiky a Československa
    • d) Česká a československá vlajka
    • e) Československá a česká vlajka
  • 2) oddělit od sebe českou a československou část na 2 články, pečlivě rozdělit text přislušící jednotlivým článkům (i za cenu, že se budou v něčem opakovat)
    • a) Česká vlajka
    • b) Vlajka Česka
    • c) Vlajka České republiky
a
    • A) Československá vlajka
    • B) Vlajka Československa
    • C) Vlajka Československé republiky, Československé socialistické republiky, Československé federativní republiky a České a Slovenské Federativní Republiky
  • 3) vyhodit z názvu Československo, udělat přesměrování československé vlajky na vlajku českou
    • a) Česká vlajka
    • b) Vlajka Česka
    • c) Vlajka České republiky
  • 4) Ještě větší dělení podle (protektorát, 1918-1920, ....)

Chrzwzcz (diskuse) 5. 11. 2015, 20:48 (CET)Odpovědět

Myslím, že výčet možností je vyčerpávající. (Možnost 4 je možná dokonce až nadbytečné štěpení).-87.249.145.69 5. 11. 2015, 21:10 (CET)Odpovědět
Ještě jsem rozšířil první možnost, a teď už se můžeme bavit jen v číslech a písmenech :) Chrzwzcz (diskuse) 5. 11. 2015, 22:02 (CET)Odpovědět
Pokud v číslech a písmenech, tak jsem pro rozdělení sub 2) a-A.
a) Vyhneme se tím názvům specifických státních útvarů (Česko) a umožní to pod "Českou vlajku" zahrnout i většinu textu o českých vlajkách předcházejících současné, tj. české vlajky do r. 1918, Protektorátní a 1990-1992.
b) Adjektivní tvar u názvů článků o vlajkách naprosto převažuje (viz např. Kategorie:Vlajky evropských států).-87.249.145.69 9. 11. 2015, 18:34 (CET)Odpovědět
@87.249.145.69: Přídavná jména někdy nejsou dostatečně přesná a umožňují lahůdky jako třeba následující: Polská vlajka je také vlajka s hákovým křížem, protože to byla vlajka generálního gouvernementu a to bylo také polské. Česká vlajka je pro českou wikipedii důležitý předmět, důležitější než jiné vlajky, proto buďme přesní. Budeme li přesní a rozdělme články buď podle vlajek nebo podle států a vyhneme se nejasnostem. Smísíme li více vlajek a států do jednoho článku, pak je současný název nejlepší, dobře říká o čem píše. Tam kde je vhodné použít genitiv, ať je použit genitiv, také máme "Vlajka Spojeného království", nikoli "Britská vlajka" nebo "Spojená královská vlajka". Paul E (diskuse) 10. 11. 2015, 12:12 (CET)Odpovědět
Přídavná jména umožnují dostatečnou přesnost, jiné případy představují výjimky za specifických okolností, pokud jsou. Třeba z důvodu toho, že "Spojená královská vlajka" by byl nesmysl, a "Britská vlajka" by nebylo jasné o jaký útvar jde - zda o Spojené království anebo Království Velké Británie.
Výjimka, jak mnohým známo, potvrzuje pravidlo.
Dativ by byl "Spojenému království", "Spojeného království" je genitiv. /Původně reakce na tuto formulaci-87.249.145.69 15. 11. 2015, 22:07 (CET)/Odpovědět
Rozdělit podle států mi nepřipadá zcela praktické - namísto "německé vlajky" by pak musely být samostatné články k vlajkám SŘŘ, Německého spolku, císařství, Výmarské republiky atd.
Touhou po přesnosti je motivován můj návrh na korektní rozdělení na články "česká" a "československá". Snahu směšovat článek o stejně vypadajících vlajkách dvou různých subjektů, anebo ji připsat pouze jednomu z nich, jako takový nevnímám.
Generální gouvernement žádnou vlastní vlajku neměl, používána byla vlajka okupační mocnosti. Takže jako argument poněkud slabé.-87.249.145.69 10. 11. 2015, 15:43 (CET)Odpovědět
Přidávám návrhy, pokud už má být dělení, preferuji 6A, 4A nebo 5Aa. Užívám jiný způsob číslování než výše:
  • 4 Dělení podle států
    • 4A Vlajka České republiky / Vlajka Československa / Vlajka protektorátu čechy a morava - logické, přesné.
  • 5 Dělení podle vlajek
    • 5Aa Československá a česká vlajka / Historická česká vlajka / vlajka protektorátu čechy a morava - přesné dělení, možné též (5Ab) Česká a československá vlajka
    • 5Ba Česká vlajka / Historická česká vlajka / vlajka protektorátu čechy a morava
    • 5Bb Česká vlajka / Historická česká vlajka / protektorátní česká a moravská vlajka - nevýhoda, ztratí se československo, jehož vlajka je současná česká svým původem
  • 6 napůl podle vlajek a států jejichž vlajky jsou totožné a souvisejí spolu:
    • 6A Vlajka Československa a České republiky / vlajka protektorátu čechy a morava - spojuje co je spojeno stejnými vlajkami a je opravdu české a oddělí co má vlajku odlišnou, českému násilím vnucenou, "genitiv" varianta, lepší než varianta adjektivní
    • 6B Česká a československá vlajka / protektorátní česká a moravská vlajka - taky možnost, pro úplnost

Paul E (diskuse) 10. 11. 2015, 12:12 (CET)Odpovědět

Používat jiné číslování a) znepřehledňuje situaci b) zbavuje číslování jeho smyslu jednoduché zkratky. Nemluvě o tom, že ve Vašem 4A chybí "Vlajka Českého království".
Pokud jde o spojení stejnými vlajkami - myslíte podobně jako Monako a Indonésie? Ačkoliv tedy mezi těmito státy není žádná historická spojitost.
5C - československá vlajka se ztratí, protože jste ji úmyslně vynechal. Pokud jde o Vaše tvrzení "vlajka je současná česká svým původem" - máte nějaký zdroj který by vysvětlil tu pozoruhodnou zvláštnost, že přesto existovala již ~ 50 let před vznikem České (původně socialistické) republiky? Děkuji za odpověď předem.-87.249.145.69 10. 11. 2015, 15:30 (CET)Odpovědět
Ani první číslování není konsistentní, takže zmatek už nezvětším Paul E (diskuse) 10. 11. 2015, 16:16 (CET)Odpovědět
Můžeme založit i článek Vlajka Českého království, nemám žádných namitek. Paul E (diskuse) 10. 11. 2015, 15:52 (CET)Odpovědět
Vynechal jsem ji v jednom z návrhů, s poznamkou že bude z názvu ztracena. Paul E (diskuse) 10. 11. 2015, 15:52 (CET)Odpovědět
Což právě vnímám jako vadu toho návrhu. -87.249.145.69 15. 11. 2015, 16:39 (CET)Odpovědět
indoneská x monacká - taky pozoruhodný případ, nicméně vlajky mají různý původ, Indonesie ji nepřijala za svou z důvodů, který by souvisely s Monakem.
polská x česká - i kdyby měla česká a polská stejný původ, dějiny vlajky českého království a vlajky polska se rozešly.
k původu české vlajky jako vlajky československé text z webu úřadu vlady ČR: http://www.vlada.cz/assets/clenove-vlady/historie-minulych-vlad/historie-statni-vlajky/sedlacek-symboly-katalog.pdf . Je pojednán včetně vzniku vlajky v počátku republiky. Citace: "Dnes je vlajka z roku 1920 vedle státních barev jedniným stále platným oficiálním symbolem z doby vzniku republiky." Paul E (diskuse) 10. 11. 2015, 16:12 (CET)Odpovědět
Stejně tak dějiny Česka a Slovenska, ačkoliv Česku zůstala československá vlajka.
Já tu historickou souvislost/kontinuitu nezpochybňuji, co mne udivovalo bylo to původní tvrzení "[československo jehož] vlajka je současná česká svým původem". Váš odkaz by spíš svědčil pro variantu "Vlajka Československa" (pokud jde o vlajku s modrým klínem a bílým a červeným klínem), protože zdroj uvádí, jak sám citujete "Dnes je vlajka z roku 1920 vedle státních barev jediným stále platným oficiálním symbolem z doby vzniku republiky.".--87.249.145.69 15. 11. 2015, 16:39 (CET)Odpovědět
Taky jsme mohli mít článek "Česká hymna a půlka Československé", ale naštěstí nemáme. Taky se ovlivňují a taky mají kus historie společný a hle, většina historie je popsána u té současné a jak pekelně dlouho sloužila Československu. A navíc to byla protektorátní hymna. Nebo jiný princip - Pohlédněte na stránku Státní znak České republiky - pouze momentální podoba a o těch prošlých vypráví Vývoj československých státních symbolů případně Státní znaky Československa. Článek Státní znaky Československa se mi líbí nejvíc. Měli bychom Vlajky Československa a tam naprali všechno 1918-1992, i Slovenský štát, a když na to přijde tak klidně i vlajku Zakarpatské oblasti, ten článek se znaky se taky nebojí to zmínit a vkombinovat. Proč vymýšlet pro každý státní symbol speciální princip, jak to podělit na různé články. Ano, každý vydržel trochu v jiné formě dodnes, ale přesto... Takže:
7a - Vlajky Československa / Vlajka České republiky
7b - Československé vlajky / Česká vlajka
--Chrzwzcz (diskuse) 10. 11. 2015, 19:37 (CET)Odpovědět
Nechápu proč plurál (vždy) jen v jednom případě - jak "Českých" tak "Československých" vlajek bylo víc, tj. logicky by měla být obojí možnost jak v plurálu tak singuláru - "Československá vlajka/Česká vlajka" (tj. dle vašeho původního členění varianta 2-a-A) plus i "Československé vlajky/České vlajky".--87.249.145.69 15. 11. 2015, 21:38 (CET)Odpovědět
Proto je to až 7. návrh, protože ty dobré už jsem vyčerpal s nižšími čísly :) Plurál je hloupý, České vlajky by mohlo značit, že jich máme současně několik (pro různé účely třeba), ne že některé přestaly už platit. Proto je obecně zvyklost dávat tam jednotné číslo, aktuální dát úplně na začátek článku a v kapitolce Historie zmiňovat ty "prošlé". Chrzwzcz (diskuse) 15. 11. 2015, 22:18 (CET)Odpovědět
Souhlasím, ale logicky vzato, měla by tedy existovat i varianta s možností plurálu na obou stranách, když už. Českých vlajek historicky existovalo víc (přinejmenším bílo-červená vs. bílo-červený list s modrým klínem), stejně jako v případě československých. Pokud jde o obecnou názvoslovnou zvyklost, tak ta se vztahuje stejně na oba případy.-87.249.145.69 15. 11. 2015, 22:25 (CET)Odpovědět
Na druhou stranu máme článek Státní znak České republiky v jednotném, a to i přesto, že máme dva a současně :) Proto: Množné číslo bych do toho netahal vůbec, články udělal podle států, a jako první v článku by přišla finální vlajka daného státu před rozpadem, nebo prostě současná u států trvajících, kapitola Historie nebo Vývoj popíše ty předchozí. To nevymýšlím nic objevného, tak se to tu běžně řeší. Chrzwzcz (diskuse) 15. 11. 2015, 23:09 (CET)Odpovědět
I u vlajek bych dal přednost jednotnému číslu, ačkoliv jich bylo historicky víc (českých i československých); oč mi hlavně jde je ale to aby nebyla postulována (jen) alternativa "Vlajka" vs. "Vlajky" - pokud má být vybíráno mezi různými možnostmi, měly by možnosti (přinejmenším) zahrnovat stejné gramatické kategorie na obou stranách. (plurál vs. plurál, singulár vs. singulár).
Proti navrhované struktuře nemám námitek.-87.249.145.69 16. 11. 2015, 18:19 (CET)Odpovědět
Podotýkám ,že článek má název státní Znak České republiky, nikoli "český znak". Paul E (diskuse) 16. 11. 2015, 22:33 (CET)Odpovědět
Což se zase nevztahuje k diskutovanému přímo, resp. pokud stále probíráme možnosti rozdělení, tak by bylo jen logické nemíchat v tomto jablka s hruškami a nestavět proti sobě varianty "plurál + genitiv státního útvaru" vs. "adjektivum + singulár" (či naopak), resp. určitě ne jako výhradní možnosti volby.-87.249.145.69 16. 11. 2015, 23:08 (CET)Odpovědět
Kategorie:Státní symboly České republiky - státním symbolem České republiky je "Vlajka Československa a České republiky", trochu si to hraje na oficiální názvy a přesto pak uvádí takovéhle splácaniny. Chrzwzcz (diskuse) 16. 11. 2015, 23:22 (CET)Odpovědět
Přesně tak - logičtější je rozdělit.-87.249.145.69 18. 11. 2015, 17:32 (CET)Odpovědět
Ta věta nikde v textu není uvedena, ano, vlajka, o které pojednává článek, náleží do příslušných kategorií, je státním znakem České republiky, na tom nevidím nic špatného, název stránky odpovídá jejímu obsahu. Nejlogičtější je samozřejmě rozdělení podle tří vlajek nebo podle tří případně čtyř ovlajkovaných útvarů, Československá republika, Česká republika a pro úplnost protektorát, případně ještě království. Paul E (diskuse) 19. 11. 2015, 10:35 (CET)Odpovědět
Podle Vaší logiky snad, ovšem nikde jinde není postupováno podle vlajky - viz příklady s indonéskou-monackou a českou (pre-1918, 1990-1992)-polskou.
Opravdu nevidíte nic zvláštního na tom, když je "Vlajka Československa a České republiky" v kategorii "Státní symboly České republiky"?
Rozdělení podle státních útvarů by možné bylo - ovšem pak by jich bylo asi neprakticky mnoho. (České království, České knížectví, Česká republika; ČSR (1., 2., 3., 4.)), ČSSR, ČSFR.)
Proto od začátku navrhuji rozdělení na Česká-Československá, jako jistý logický kompromis. Stejně tak jako článek Polská vlajka zahrnuje vlajky různých polských států (království, meziválečná republika, PLR - ačkoliv tam se vždy měnily jen detaily v poměrech stran a odstínech červeně) a Německá vlajka pokrývá vlajky různých Němecek. -87.249.145.69 19. 11. 2015, 16:42 (CET)Odpovědět
Článek pojednává také o státním České republiky, proto náleží do příslušné kategorie, ať se článek nazývá jakkoli. Kompromis je to zbytečný, protože oba články budou pojednávat o téže vlajce, a bude k jednomu z nich, nebo snad k oběma, přilepena vlajka Německem ovládaného protektorátu čechy a morava, který nebyl ani stát, ani republika, pokud tak snad českomoravská, nebo česko-moravská, či snad česká a moravská. Takže pokud chceme dělit, tak prvně oddělme protektorátní vlajku. Paul E (diskuse) 19. 11. 2015, 17:06 (CET)Odpovědět
Také“ - právě to je ale z hlediska (smysluplné) kategorisace jádro problému.
Stejně tak články indonéská vlajka a monacká vlajka pojednávají o symbolu stejného vzhledu.
Pokud jde o Protentokrát, tak ten zahrnoval jen české země (a ani ty zdaleka nikoliv celé), tudíž logicky patří do článku o vlajce české - ačkoliv by možná bylo lepší vyčlenit do samostatného.
"Protektorát" sice nebyl stát, ovšem jednalo se o území disponující vlastní vlajkou. Navíc zde na Wiki je jeho vlajka běžně užívána na místě státní, třeba v infoboxech.
Proti vyčlenění do třetího článku (Česká vlajka × Československá vlajka × Vlajka Protektorátu Čechy a Morava) nic nemám.-87.249.145.69 19. 11. 2015, 17:33 (CET)Odpovědět
Tak hlavně sice nynější článek se sice jmenuje podle toho o čem píše, ale 1) není to ani oficiální název té vlajky 2) není to očekávaný název 3) nikdo tomu tak neříká. Radši lepí dohromady víc států, aby náhodou nebyla v něčem duplicita nebo aby nebyl některý z článků moc krátký (s odkazem že podrobný popis je v tom druhém článku). Takže oddělit. Jsem za to nejdřív osvobodit současnou vlajku současného stát, tam vzniká nejvíc aktuálních nepřesností. Česká vlajka ani Vlajka Česka asi není obecně průchozí, Vlajka České republiky je taková oficiálně suše neutrální. Druhý článek ať už se jmenuje Historie Českoskovenských vlajek nebo Vlajka Československa (a obsahuje prokektorátní i slovenskoštátní), a na kolik kousků do sekat, to už by se řešilo v druhém kroku, to už jsou nepřesnosti neaktuální, bez nutnosti hasit okamžitě :) Chrzwzcz (diskuse) 19. 11. 2015, 17:58 (CET)Odpovědět
a) Nemá smysl psát článek "Historie československých vlajek" - stejně tak nikdo nepíše/nepsal článek "Historie rakousko-uherských vlajek", ačkoliv jde taky o zaniklý státní útvar. Formát názvů/názvů článků o vlajkách je relativně ustálen.
b) Vlajka Slovenska může být, podle mého názoru, zmíněna v článku o 'československé', s odkazem na hlavní článek (souvisí s vlajkou Slovenskej krajiny plus i SR (1990-1992)). V případě „Protektorátu“ státoprávní souvislost s ČSR/ČSSR/ČSFR v podstatě není (šlo o nesuverenní území ovládané Německem) - nic nebrání stručné zmínce a odkazu v článku o československé vlajce, ale logičtější by byl buď samostatný článek anebo spojení k 'české' - z důvodů spojitosti územní. -87.249.145.69 19. 11. 2015, 18:13 (CET)Odpovědět
Tak Československo můžete nasekat na kousíčky podobně jako Kategorie:Státní znaky Československa, tam má každý útvar svůj článek a zároveň je tam jeden v množném čísle souborný Státní znaky Československa. S vlajkou to tak dobrodružné nebude, ta se tak často neměnila. Ale jak vidíte, uplatní se tam jeden článek v množném čísle a od něj se pak můžou vyčleňovat další - je tam jistá míra zdvojení informací v různých článcích a nikoho to nepohoršuje. Takže kdyby se to chtělo dělat po krocích, ne velkým třeskem, tak nejdřív odklidit Československo do samostatného článku, a pak přemýslet jak štěpit dál. Chrzwzcz (diskuse) 19. 11. 2015, 22:43 (CET)Odpovědět
Státní znaky Československa jsou "rozsekané" mj. kvůli tomu, že kategorie kromě hlavního článku a článkům k jednotlivým státům (ČSSR, ČSFR) pokrývá i specifické články k jednotlivým znakům prvorepublikového Československa (malý; střední; velký). Plus je tam z nějakého důvodu zahrnut i znak Protektorátu, který evidentně nemá s ČSR nic společného. Na druhou stranu, článek o znaku Československa [obecně] opravdu neexistuje. Osobně to nevnímám coby argument pro status quo.
Každopádně nevidím (encyklopedický) důvod pro preferenci stávajícího státu před zaniklým.
Preferoval bych dohodu o celkové koncepční úpravě/změně před tím, než by se přikročilo k nějaké změně/'rozdělení a pak třeba štěpení dál', která by pak měla být východiskem dalších dohadů - takový postup by, podle mého názoru, mohl vést i k vývoji horšímu než ke zkvalitnění obsahu.
Přece jen si totiž nemyslím, že by česká Wikipedie měla být zmítaná stejnými způsoby jednání jako česká politika - tak špatně na tom snad ještě nejsme. -87.249.145.69 19. 11. 2015, 23:31 (CET)Odpovědět
No diskutuje se tu dlouho jak politici a nic se taky neudělalo. Jediným východiskem může být, že to zkusí někdo na svém Pískovišti vytvořit, rozdělit aspoň na dva články, podíváme se, zhodnotíme to s něčím hmatatelným. Já jsem pro co nejrychlejší osamostatnější Vlajky České republiky, protože současný stav páchá "škody" nynějšímu státu. Zaniklé státy nějaké dočasné nepřesnosti tak pálit nemusí. Ačkoliv uznávám, že tenhle název článku už je tu dlouho, takže to asi tak nehoří a nikoho moc nezajímá. Chrzwzcz (diskuse) 19. 11. 2015, 23:42 (CET)Odpovědět
a) Jako neregistrovaný editor nemám pískoviště.
b) Opravdu bych dal přednost dohodě na tom jak změnit než přikročím ke konkretním návrhům.
c) Nikdo další s žádnými "hmatatelnými" představami/články taky nepřišel.-87.249.145.69 20. 11. 2015, 00:31 (CET)Odpovědět
a) Tak konečně důvod si založit. b) ono je to poučné, už jsem málem začal vytvářet na svém pískovišti a začal narážet na problémy, o kterých se vám ani nesní než přikročíte od slov alespoň k pokusným činům. c) Hmatatelné tedy viditelné by to bylo právě na něčím pískovišti. Chrzwzcz (diskuse) 20. 11. 2015, 00:36 (CET)Odpovědět

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────┘a) To bych se musel registrovat.
b) K pokusným činům má (podle mě) smysl přikročit v momentu, kdy je jasné jaký má být celkový duch/ráz/smysl změn - pokud neexistuje předem promyšlená koncepce smyslu a obsahu změny, tak přirozeně při (de facto) improvisaci koncepce během vytváření změn bude vznikat jeden problém s koncepcí za druhým.
c) Nemluvě o tom, že pokud neexistuje konsensus ke změně, mohla by to být práce úplně zbytečná.-87.249.145.69 21. 11. 2015, 19:48 (CET)Odpovědět

a) Jestli se chcete podílet na oddělení Československa, tak to bez toho nepůjde. Nebo jestli chcete jen vymýšlet koncept proměny...
b) Aspoň rámcový nástin lepší než pořád dokola se motat v kruhu.
c) To je riziko, bez kterého to možná nepůjde Chrzwzcz (diskuse) 22. 11. 2015, 18:12 (CET)Odpovědět
a) Až to bude nutné, tedy po dosažení konsensu na tom jak rozdělit. S Vámi navrhovanou metodou tápání pokusy a omyly bez předem ujasněné koncepce nesouhlasím, viz mé příspěvky výše.
b) Rámcová dohoda může (podle mého názoru dokonce musí) nejprve vzniknout v obecné diskusi. Co navrhujete jsou konkretní řešení.
c) Ano, vzhledem k Vaší neochotě diskutovat o problému v obecné rovině.-87.249.145.69 23. 11. 2015, 17:48 (CET)Odpovědět
Někdo si to bude muset oddřít, ukázat názorvně a ostatní řeknou líbí/nelíbí. Stejně tady vymyslíte sáhodlouze nějakou koncepci, uděláte podle toho články a zase vám to někdo smete líbí/nelíbí. Chrzwzcz (diskuse) 23. 11. 2015, 19:43 (CET)Odpovědět
Pokud by převážil Váš názor tak nepochybně - proto upozorňuji na to, že je praktičtější nejprve prodiskutovat koncepci a povahu změn a jejich relativní výhody či nevýhody, pokud jde o vhodnost/nevhodnost změny a její povahy, a teprve poté přistoupit k návrhům/projednávání konkrétních provedení. Viz mé příspěvky výše.-87.249.145.69 23. 11. 2015, 19:57 (CET)Odpovědět

Přejmenovat, vydělit zemskou vlajku – Rozhodně není žádoucí, aby druhé slovo v názvu článku odkazovalo k názvu čtvrt století zaniklému soustátí. Při výběru článku je třeba mít na paměti že Vlajka Čech je toto Čechy nikoliv Vlajka České republiky. Co týká názvu kloním se kvůli konzistentnosti k zachování terminologie Vlajka České republiky neboť jde o jeden ze státních symbolů České republiky, které jsou jak dobře víme vždy spjaty se současným státním zřízením. Název "Vlajka Česka" může být na tento nový název přímo přesměrována, naproti tomu termín Česká vlajka IMHO vyžaduje rozčilovač (byť se ve většině případů bude asi vázat ke státu). Nejsem si jistý zda je pro Československou vlajku nutné zakládat nový článek. Nestačilo by odkázat redirektem na historickou sekci tohoto článku? V každém případě je nutné do úvodu dodat, že takto zabarvený kus látky sloužil také jako statní symbol zaniklého Československa. --Jenda H. (diskuse) 17. 2. 2016, 11:20 (CET)Odpovědět

Pouze bych namítnul, že v letech 1990-1992 přesně toto (Čechy) byla vlajka České republiky. (A v letech 1918-1920 de facto vlajka Československa) -87.249.145.69 18. 2. 2016, 21:19 (CET)Odpovědět
Zdravím, již přes rok se na wikipedii zabývám vexilologií, ale tomuto článku jsem se vyhýbal, jak čert kříži. Ale nedá mi to: Článek by se měl přejmenovat na Česká vlajka s redirectem z článků Vlajka České republiky a Československá vlajka Popřípadě i z hrůzných názvů Vlajka Československa nebo Vlajka Česka, pokud na tom někdo bude trvat. Vyčlenit článek o československé vlajce je zbytečné, mají stejný design, historii atd., patří prostě k sobě. A nezdá se mi, že by byl pak článek příliš rozsáhlý. V rámci (zastřešujícího, hlavního) článku je pak třeba zmínit: Vlajka Čech (popř. Česká zemská vlajka), Moravská vlajka a Slezská vlajka (zmínit dobrou připomínku kolegy nade mnou) s možností (ale ne nutnou) vlastních článků. Stejný princip použít u Vlajka prezidenta České republiky popř. Vlajka českého prezidenta a v něm zmínit i vlajky prezidentů československých (to už tak je). B.mertlik (diskuse) 19. 2. 2016, 18:44 (CET)Odpovědět
Nojo, ale jestli jste četli celou diskuzi, byly tu námitky, že si Československo nezaslouží, aby bylo z názvu vyškrtnuto, byla to nejdřív jeho vlajka a taky mnohem déle, a jen fakt, že už neexistuje, není rozhodující. Já jsem pro Česká vlajka, a to i přesto, že opomíjí Československo a že by snad někdo mohl myslet, že to značí "Vlajka Čech". K "kloním se kvůli konzistentnosti k zachování terminologie Vlajka České republiky neboť jde o jeden ze státních symbolů České republiky" -- no v tom případě by se i hymna měla jmenovat Hymna České republiky, a ne Česká hymna, jako teď, ne?! Chrzwzcz (diskuse) 19. 2. 2016, 18:58 (CET)Odpovědět
Četl, a přesto si myslím, že název článku Česká vlajka je nejlepší (s Vlajkou České republiky bych se sice také smířil, ale nerad). Bohužel nemám dost času (a lepší to nebude), ale chystal jsem se vypsat všechny články s názvem Vlajka + genitiv státu a požádat o přejmenování (se zachováním redirectů z původních názvů) na názvy Přídavné jméno státu + vlajka (až na pár výjimek). Proti názvu Česká hymna bych nic nenamítal, dle mého by to bylo správně. B.mertlik (diskuse) 19. 2. 2016, 19:22 (CET)Odpovědět
No vida, máte pravdu, v tom případě podporují vámi navrhovaný Česká vlajka. Současný patvar je jednou z ostud české wikipedie. --Jenda H. (diskuse) 19. 2. 2016, 19:25 (CET)Odpovědět
Změna názvu by se musela sjednat se správcem, protože název Česká vlajka už je obsazen přesměrováním sem. A asi se bude cukat že je to kontroverzní téma. Chrzwzcz (diskuse) 19. 2. 2016, 19:40 (CET)Odpovědět
Teď to vypadá líp, akorát nevím, jestli v článku nejsou ty československé údaje navíc a neměly by spíš obohatit československý článek, zejména ty námořní vlajky. Taky myslím, že byste mohli nakonec tučně do diskuze shrnout, co vedlo k přesunu a proč se nezvolil jiný název Vlajka České republiky (no protože i článek o hymně se jmenuje Česká hymna a ne Hymna České republiky), protože mám za to, že brzo zase přijde někdo s návrhem na změnu.Chrzwzcz (diskuse) 20. 2. 2016, 11:23 (CET)Odpovědět
Mě vedl k přesunu požadavek na WP:RS kolegy Jenda H. v přesměrování a to, že by se musela smazat min. přesměrovávací diskusní stránka. Rychlejší na provedení byl přesun (správce se to zeptá, jestli chce mazat) a následný smaz jako relikt. Tuhle diskusi jsem jen rychle přelétl, čili já shrnovat nebudu. --Urbanecm (diskuse) 20. 2. 2016, 11:35 (CET)Odpovědět
@Urbanecm: No jasně, mně ani tak nešlo o to, aby to shrnul ten, kdo přesun nakonec provedl, ale spíš vyjádření posledního navrhovatele, kterému bylo vyhověno. Shrnutí tisíců řádek diskuze do pár bodů na závěr.Chrzwzcz (diskuse) 20. 2. 2016, 11:57 (CET)Odpovědět
@ B.mertlik: A proč?
Ta "stejná historie" spočívá v tom, že ČSR po roce 1918 převzalo zemskou vlajku Čech a ČR po roce 1993 státní vlajku Československa - nepochybně propojené a mnohé úseky historie sdílící, ale jde o (vzhledem podobné či přímo identické) vlajky hned několika odlišných subjektů.
To co popisujete (s návrhem tento přístup uplatnit i u dalších symbolů) považuji za projev jisté tendence české Wikipedie směšovat československé dějiny s českými, resp. je přisvojovat jen Česku. Což je asi pochopitelné z hlediska emocionálního, ale z hlediska nestranného a objektivního přístupu k dějinám to má asi takový smysl jako směšovat dějiny a symboly dnešního Rakouska s Rakousko-Uheska. Anebo dokonce článek o rakousko-uherské vlajce sloučit do článku Rakouská vlajka jen kvůli tomu, že v prvém případě jde o zaniklý stát.
Ale proč se vlastně zdržovat argumenty, když to někdo může prostě přesunout bez argumentů a nutnosti logického obhájení správnosti postoje, že. -87.249.145.69 20. 2. 2016, 18:56 (CET)Odpovědět
Jeden článek o vlajce Rakouské republiky a Rakouska-Uherska by měl smysl, pokud by Rakouská republika užívala tutéž vlajku jako Rakousko-Uhersko. Vlajka rakouské republiky je odlišná od vlajky rakouskouherské, takže analogie je scestná. Paul E (diskuse) 21. 2. 2016, 17:01 (CET)Odpovědět
Tady se diskutovalo hodně a bylo zřejmé, že nejde vyhovět všem najednou, tohle by měl být přijatelný kompromis. U Prahy taky nepíšeme, že je to hlavní město Československa a České republiky, žejo. Československá vlajka získala svůj vlastní článek, takže je to vlastně lepší, ne? Chrzwzcz (diskuse) 21. 2. 2016, 19:35 (CET)Odpovědět
Upozornil jsem na mylný argument. Souhlasím, že toto řešení je nějaký kompromis, lepší než pouhé přejmenování. Paul E (diskuse) 21. 2. 2016, 19:59 (CET)Odpovědět
To moje byla spíš reakce na wikipedistu s IP adresou. No zas tak bolestivý kompromis to jistě není, původní název byl šílenost. Jinak, pokud se vám zdá, že ten článek až moc vykrádá Československo a dává Česku co jeho není, existuje možnost přelít části textu do článku o československé vlajce, nebo je tam zduplikovat (ani se to nemusí opisovat, na Wiki snad existuje nějaký způsob jak celé části dostat na více míst bez nutnosti kopírování). Ale jména už bych nechal být. Chrzwzcz (diskuse) 21. 2. 2016, 20:13 (CET)Odpovědět
@Paul E.: Viz výše k době přijetí vlajky Rakouska-Uherska.
@Chrzwzcz: OK. Lepší by ale myslím bylo na historii položit důraz v článku Československá vlajka - ČR v podstatě převzala již existující, jinak tato vlajka (Československo) s [pouze] Českými zeměmi historicky spojena není.
Chrzwzcz&Paul E.: Jinak (mimo předchozího - a to jsou skutečně jen detaily) z mé strany v pořádku - řešení není zcela jak bych si představoval a navrhoval, ale podstatně lepší než původní stav s "Českou a československou vlajkou".-87.249.145.69 22. 2. 2016, 17:31 (CET)Odpovědět

Legitimizace barev vlajky České republiky[editovat zdroj]

Výklad modré barvy žerďového modrého klínu státní vlajky: barva historické země Moravy (§ 4 Státní vlajka). § 4 Státní vlajka (zákon č. 3/1993 Sb., o státních symbolech ČR (přijatý končící Českou národní radou) ze 17. prosince 1992, platný od 29. prosince 1992, účinný od 1. ledna 1993): "Její barvy mají odpovídat základním polím na státním znaku, v případě České republiky tedy barvám erbu českého a moravského."

[1]

--Pavel Fric (diskuse) 26. 6. 2017, 09:34 (CEST)Odpovědět

  1. Návrh zákona České národní rady ze dne 4. prosince 1992 o státních symbolech České republiky [online]. [cit. 2017-02-24]. Dostupné online. 

dokumentace[editovat zdroj]

Dobrý den. Překvapilo mne tvrzení o tom, že česká vlajka (v podobě bikolory) se u voleb nepoužívala a ani není dokumentována. Bohužel tento článek má pro mne zamčenou editaci. "Při volbách v roce 1990 sice měla být u všech volebních místností vyvěšena jak československá, tak česká respektive slovenská vlajka, ale použití české vlajky není dokumentováno (na rozdíl od slovenské vlajky)."

Ani mi to netrvalo dlouho, abych našel aspoň jednu fotku, kde u voleb 1990 kromě československé vidíme i českou vlajku. https://domaci.ihned.cz/c1-64126760-pred-25-lety-se-v-ceskoslovensku-otevrely-volebni-mistnosti-pro-prvni-svobodne-volby

46.33.96.57 22. 8. 2017, 23:00 (CEST)Odpovědět

Jak je možné, že za víc jak tři roky (!) nikdo nereagoval na tuto připomínku.. To, že vlajka není vůbec dokumentována prostě není pravda, změnil jsem to na mírnější je méně dokumentována. I když nemám přehled o přesném počtu existujících dokumentací české bikolory a slovenské trikolory po 30 letech od voleb. Jeden zdroj jsem dal hned do článku.
A zdroje nacházím poměrně snadno. Další zde: https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/stalo-se/svobodne-volby-splnene-prani-sametove-revoluce. --Mhusek (diskuse) 9. 11. 2020, 23:09 (CET)Odpovědět

"Zneužití" české vlajky?[editovat zdroj]

V sekci "Zákaz billboardů v Česku" je uvedeno, že "Českou vlajku zneužili majitelé reklamních ploch při protestu proti odstraňování billboardů". Použití slovesa "zneužít" mi připadá trochu zavádějící a subjektivní a myslím si, že by bylo lepší uvést, že "českou vlajku použili majitelé..." Stejně zavádějící je i samotný nadpis , dle mého názoru by se měla sekce pojmenovat "Protest proti odstraňování reklamních ploch v okolí silnic". --93.91.252.108 1. 2. 2018, 17:22 (CET)Odpovědět

AnoAno Vyřešeno. Bilboard není vlajka. --Jenda H. (diskuse) 6. 2. 2018, 14:47 (CET)Odpovědět

Změna externího odkazu[editovat zdroj]

Externí odkaz "Pravidla pro používání a vyvěšování české vlajky" není aktuální. Nová adresa stránek o vyvěšování české státní vlajky je "http://statnivlajka.cz". Bylo by vhodné odkaz editovat. Původní odkaz jsem vložil v roce 2008, v době kdy byla stránka odemčena.

Vyvěšování české státní vlajky a její používání Radek Svoboda (diskuse) 4. 4. 2021, 12:52 (CEST)Odpovědět

Poměr klínu[editovat zdroj]

Na obrázku je uvedeno 2/3 modrý klín a 2/3 zbytek. A cela dělka 3. Což i matematicky nesedí. --195.146.104.117 20. 11. 2022, 14:08 (CET)Odpovědět

Na obrázku je uvedeno číslo 3/2, nikoliv 2/3. To vychází z toho, že 1 je výška bílé (resp. červené) části v nejširším místě. Celá délka je tedy 2 × 3/2, což se rovná 3. --David V. (diskuze) 20. 11. 2022, 14:13 (CET)Odpovědět