Státní znak České republiky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Státní znak České republiky
Velký státní znak
Velký státní znak
Varianty
Malý státní znak
Informace
Subjekty oprávněné užívat znakČeskoČesko Česko
Přijato17. prosince 1992
Štítčtvrcený
Předchozí znakStátní znaky Československa

Česká republika používá již od roku 1990 státní znak, který má dvě varianty: malý státní znak a velký státní znak. Jejich oficiální podoba je stanovena ústavním zákonem číslo 3/1993 Sb. přijatým 17. prosince 1992.[1] Velký státní znak i malý státní znak patří mezi státní symboly České republiky, jejichž užívání upravuje zákon č. 352/2001 Sb (který nahradil původní vyhlášku 68/1990 Sb.).[2]

Velký státní znak[editovat | editovat zdroj]

Velký státní znak tvoří čtvrcený štít.[3] V prvním a čtvrtém[p 1] poli je historický znak Čech – stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou na červeném poli. Ve druhém poli se nachází znak Moravyorlice stříbrno-červeně šachovaná se zlatou zbrojí a korunou na modrém poli (moravská orlice). Ve třetím poli je znak Slezskačerná orlice se stříbrným perisoniem (půlměsícového tvaru), uprostřed s křížkem, ukončeným trojlístky, se zlatou korunou a červenou zbrojí na zlatém podkladu.

Velký státní znak reprezentuje spojení všech historických zemí státu. Autorem návrhu i výtvarného provedení je heraldik Jiří Louda. Velký státní znak slouží k vnější reprezentaci státu a k označení budov, ve kterých sídlí orgány státní správy, státní úřady apod. Jeho originál je v tuto chvíli (od roku 2006) ztracen.[4]

Oficiální popis[editovat | editovat zdroj]

Oficiální popis velkého státního znaku:[5]

Velký státní znak tvoří čtvrcený štít, v jehož prvním a čtvrtém červeném poli je stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí. Ve druhém modrém poli je stříbrno-červeně šachovaná orlice se zlatou korunou a zlatou zbrojí. Ve třetím zlatém poli je černá orlice se stříbrným půlměsícem zakončeným jetelovými trojlístky a uprostřed s křížkem, se zlatou korunou a červenou zbrojí.
— Zákon č. 3/1993 Sb., § 2, odst. 1

Malý státní znak[editovat | editovat zdroj]

Malý státní znak je tvořen štítem s červeným polem, na kterém je umístěn historický znak Čech: stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou. Je malým státním znakem od roku 1990 nejprve jako znak České republiky v rámci ČSFR. Dnes je používán na místech, kde dochází k rozhodnutí ze státní moci. Např. na razítkách a pečetidlech úřadů státní správy a samosprávy nebo na cedulích označujících památné stromy.

Oficiální popis[editovat | editovat zdroj]

Oficiální popis malého státního znaku:[5]

Malý státní znak tvoří červený štít, v němž je stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí.
— Zákon č. 3/1993 Sb., § 2, odst. 3

Dvouocasý lev[editovat | editovat zdroj]

Český lev, původně jednoocasý, nahradil ve 12. století plamennou orlici sv. Václava. Druhý ocas byl ke lvu ve znaku přidán patrně jako odměna za pomoc, kterou poskytl císaři Přemysl Otakar I. v boji proti Sasům, přesvědčivým důkazem je však až pečeť, kterou používal Přemysl Otakar II.[6] Heraldika však obecně chápe zdvojenost nepárových orgánů (ocas či hlava) erbovních zvířat jako znak mužského pohlaví vyobrazeného zvířete. Zdvojení se uplatňuje, není-li zjevné pohlaví, lev má hřívu, tudíž není třeba dělat zdvojení.[7][8]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Podle důvodové zprávy předkladatelů návrhu zákona o státních symbolech České republiky se český lev používal jako výsostný symbol Zemí Koruny české jako celku, při spojení symbolů tří celků na čtvrceném štítu se podle evropských heraldických pravidel hlavní z nich opakuje na prvním a čtvrtém poli, druhé a třetí pole je vyhrazeno dalším zemím (viz sněmovní tisk návrhu zákona na webu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR); podle Správy Pražského hradu čtvrté pole znázorňuje republiku jako celek (viz popis státních symbolů na webu Pražského hradu).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zákon č. 3/1993 Sb., o státních symbolech České republiky. [cit. 2021-05-17]. Dostupné online.
  2. Zákon č. 352/2001 Sb., o užívání státních symbolů České republiky a o změně některých zákonů. [cit. 2021-05-17]. Dostupné online.
  3. Státní symboly České republiky - Ministerstvo vnitra České republiky. www.mvcr.cz [online]. [cit. 2018-06-20]. Dostupné online. 
  4. Poslanci mají bojovku, hledají ztracený originál státního znaku. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2018-02-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-12-12. 
  5. a b Zákon č. 3/1993 Sb., o státních symbolech České republiky, § 2, odst. 1. [cit. 2020-05-07]. Dostupné online.
  6. LOUDA, Jiří. Království české: erby a rodokmeny vladnoucích rodů … Havířov : Petr P.Pavlík, 1996. s. 22-23. ISBN 80-85574-09-8.
  7. Proč má český lev dva ocasy?. Český rozhlas [online]. 2014-10-01 [cit. 2020-11-14]. Dostupné online. 
  8. Česká šlechta by naše státní symboly poznala, designéři z nich ale občas dělají paskvil, říká heraldik | Domov. Lidovky.cz [online]. 2020-01-29 [cit. 2023-03-14]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]