Gibraltarský znak

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gibraltarský znak
Varianty
Informace
Subjekty oprávněné užívat znakGibraltarGibraltar Gibraltar
Přijato10. července 1502
ŠtítZnak Gibraltaru má tvar štítu, který je žlutě lemován. Horní dvě třetiny štítu jsou bílé s červeným hradem. Z hradu visí do spodní červené třetiny zlatý klíč.
HesloMONTIS INSIGNIA CALPE (latinsky) (česky Znak hory Calpe)

Znak Gibraltaru, zámořského území Spojeného království, se užívá již od 10. července 1502, kdy byl městu udělen Isabelou Kastilskou.[1] Znak je tvořen červeno-bílým štítem, na kterém je červený hrad se třemi věžemi, z něhož visí zlatý klíč.

Také existuje znak Gibraltarské vlády, který je spojením státního znaku Spojeného království a znaku Gibraltaru.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Oficiální popis uvedený v listině zmocňující Gibraltar používat znak:[2]...štít, na kterém dvě třetiny horní části tvoří bílé pole; v tomto poli je umístěn červený hrad; pod hradem, v další třetině štítu, která musí obsahovat červené pole a kde musí být bílá čára mezi hradem a červeným polem; na něm zlatý klíč, který na něm má být s řetězem z hradu...

Gibraltarský znak je složen ze žlutě lemovaného gotického štítu a motta. Štít je dělený, v horních bílých dvou třetinách se vprostřed nachází červený hrad se třemi věžemi. Z hradu, odděleného od dolní červené třetiny bílou čarou, visí na řetízku právě do této třetiny zlatý klíč. Motto obsahuje latinský text Montis Insignia Calpe (česky: (Znak) hory zvané Calpe - Calpe je latinsky Gibraltar[3]).

Hrad ve znaku Gibraltaru má své kořeny ve znaku Kastilského království, největšího a nejvýznamnějšího středověkého španělského království, jehož královnou byla právě Isabela Kastilská. Preambule listiny zmocňující Gibraltar užívat znak říká:[2]...a my, pokládajíce to za správné, a uvědomujíce si, že Město je velmi silné a svým postavením je klíčem mezi nášimi královstvími ve východním a západním moři a strážcem a ochráncem úžiny zmíněných moří, skrze kterého žádné lodě lidí z jednoho z moří nemohou proplout do druhého bez toho, že by byly spatřeny nebo se zde zastavily.

Představa Gibraltaru jako klíče ke Španělsku či do středomoří pochází ještě z doby před španělským dobytím Gibraltaru. Následovníci Tárika ibn Zijáda, který roku 711 vpadl do Španělska právě přes Gibraltar, údajně převzali symbol klíče, když se usadili v Granadě.[4] Znak byl doprovázen popisem „Pečeť vznešeného města Gibraltaru, klíče ke Španělsku“.[5]

Užívání[editovat | editovat zdroj]

Dnešní oficiální znak Gibraltaru obsahuje kromě štítu i latinské motto, které bylo přiděleno ústavem College of Arms (někdy také College of Heralds)[6] roku 1836 na památku velkého obléhání Gibraltaru.[7] Jde o nejstarší dosud užívaný znak britského zámořského území, který je unikátní i tím, že je jedinou erbovní insignií, datující se do doby před britskou kolonizací. Stejný symbol jako na znaku je od roku 1982 oficiálně používán i na vlajce Gibraltaru a nachází se i na ostatních gibraltarských vlajkách. V kombinaci se znakem Spojeného království je použit také ve znaku gibraltarské vlády.

Variace[editovat | editovat zdroj]

Znak města San Roque

Velmi podobný znak jako ten gibraltarský používá sousedící španělské město San Roque, jehož znak je stejně vybarvený gotický štít s hradem a klíčem, jen je doplněný o královskou korunu.

Když byl Gibraltar roku 1704 dobyt anglicko-nizozemskými silami ve prospěch nápadníka španělského trůnu, Karla VI., městská rada a většina populace se usadili vedle již existující Kaple sv. Rocha západně od Gibraltaru, v oblasti, která zůstala pod kontrolou Španělska.[8] Královskou listinu z roku 1502, zmocňující k užívání znaku, společně s gibraltarskou standartou a záznamy odnesla městská rada do San Roque, kde jsou v obecním archivu dodnes.[9] Na místě, kam odešla většina obyvatelů Gibraltaru, vzniklo roku 1706 město, jež se stalo španělským Gibraltarem. Proto si také nechalo původní znak udělený Gibraltaru.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Coat of arms of Gibraltar na anglické Wikipedii.

  1. Colonial Office. Flags, Badges & Arms of His Majesty's Dominions Beyond the Seas and of Territories Under His Majesty's Protection: Flags and badges. [s.l.]: H. M. Stationery office, 1932. (anglicky) 
  2. a b JACKSON, William. The Rock of the Gibraltarians. A History of Gibraltar. 2. vyd. Grendon, Northamptonshire, UK: Gibraltar Books, 1990. ISBN 0-948466-14-6. S. 72. (anglicky) 
  3. Alternate Names or Name Variants for Gibraltar [online]. Geonames.org [cit. 2011-02-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. MACKENZIE, Alexander S. A year in Spain. [s.l.]: Hilliard, Gray, Little, and Wilkins, 1831. Dostupné online. S. 332. (anglicky) 
  5. SAYER, Frederick. The History of Gibraltar and of Its Political Relation to Events in Europe. 2. vyd. [s.l.]: Chapman and Hall, 1865. Dostupné online. S. 82. (anglicky) 
  6. Discover Pocket Guide to Gibraltar. 6. vyd. Gibraltar: Discover Pocket Guide(s) Gibraltar, 2010. Dostupné v archivu pořízeném dne 19-07-2012. S. 75. (anglicky)  Archivováno 19. 7. 2012 na Wayback Machine.
  7. SUMNER, Ian. British Colours & Standards, 1747-1881: Infantry. Ilustrace Richard Hook. Svazek 2. Oxford: Osprey Publishing, 2001. Dostupné online. ISBN 1841762016. S. 9. (anglicky) 
  8. HILLS, George. Rock of Contention: A History of Gibraltar. [s.l.]: Robert Hale & Company, 1974. ISBN 0709143524. S. 176. (anglicky) 
  9. National symbols of Gibraltar [online]. Gibraltarská vláda [cit. 2011-02-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-11-13. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]