Gibraltarská vlajka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Užití vlajkyZlevadoprava Gibraltarská vlajka
Poměr stran: 1:2
Užití vlajkyZlevadoprava Gibraltarská námořní vlajka
Poměr stran: 1:2
Užití vlajkyZlevadoprava Gibraltarská státní námořní vlajka
Poměr stran: 1:2

Vlajka Gibraltaru, zámořského území Spojeného království, je rozdělená na vodorovné třetiny, z nichž dvě horní jsou bílé a jedna spodní červená. Uprostřed bílého pruhu je umístěn červený hrad se třemi věžemi. Z hradu visí do červeného pruhu žlutý klíč obrácený k žerdi.[1]

Znak symbolizuje skutečnost, že Gibraltar je klíčem ke Středomoří. Byl městu udělený Ferdinandem Aragonským a Isabelou Kastilskou 10. července 1502.[2] Angličané ho potvrdili roku 1936. Vlajka je oficiálně používána od 8. listopadu 1982 a od vlajek jiných zámořských území Spojeného království se liší tím, že v kantonu neobsahuje britskou vlajku (Union Jack).

Vlajka je symbolem gibraltarského nacionalismu a u obyvatel Gibraltaru je velmi oblíbená. Na Gibraltarský národní den (10. září) vyvěšují mnozí obyvatelé vlajky z oken a balkónů. V kulturním centru John Mackintosh Hall je k vidění 4 metry vysoká a 8 metrů dlouhá vlajka Gibraltaru vytvořená z Lega. V době svého vzniku to byla největší legová vlajka. Tvoří ji 393 857 legových dílků.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Gibraltarská vlajka na Flags of the World
  2. National Symbols [online]. Government of Gibraltar [cit. 2011-02-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-11-13. (anglicky) 
  3. Gibraltar Sightseeings [online]. Gibraltar.com [cit. 2011-02-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-01-28. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]