Státní znak České a Slovenské Federativní Republiky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Státní znak České a Slovenské Federativní Republiky
Informace
Subjekty oprávněné užívat znakČeská a Slovenská Federativní Republika
Přijato20. dubna 1990
Konec užívání31. prosince 1992

Státní znak České a Slovenské Federativní Republiky byl přijat 20. dubna 1990.

Popis a historie[editovat | editovat zdroj]

Státním znakem ČSFR byl čtvrcený štít, v jehož prvním a čtvrtém poli se nachází malý znak České republiky – stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou na červeném poli, ve druhém a třetím poli pak znak Slovenska – modré trojvrší s prostřední horou vyšší než obě postranní, na ní je bílý dvojitý kříž s rozšířenými rameny. Ramena kříže jsou na koncích rozšířená a vyhloubená, vrchy jsou oblé. Autorem výtvarného provedení dle návrhů Jiřího Loudy se stal Joska Skalník.[1]

Podoba znaku je výsledkem nároků Slovenska, jehož poslanci požadovali minimálně 50 % plochy znaku na důkaz rovnosti obou subjektů federace (tj. zavržení varianty slovenského trojvrší či Kriváně na hrudi českého lva). Protože půlený znak by do jisté míry připomínal státní znak Maďarska a také by došlo k značné deformaci figur, heraldici tuto variantu zavrhli a přiklonili se k variantě se štítem čtvrceným. Obdobný znak byl ve stejné době zvolen i pro Českou republiku.[2] Po velmi složitých jednáních byl znak konečně přijat ústavním zákonem č. 102/1990 Sb. z 20. dubna 1990. Státní znak ČSFR byl také vyobrazen na vlajce prezidenta republiky používané v letech 19901992.

Oficiální popis[editovat | editovat zdroj]

Oficiální popis státního znaku podle ústavního zákona 102/1990:[3]

Státní znak České a Slovenské Federativní Republiky tvoří čtvrcený štít, ve kterém v prvním a čtvrtém červeném poli je stříbrný dvouocasý řvoucí lev ve skoku vpravo hledící, se zlatými drápy, zlatým vyplazeným jazykem a zlatou heraldickou korunou. Ve druhém a třetím červeném poli je stříbrný dvojitý kříž vztyčený na středním vyvýšeném vršku modrého trojvrší. Čtvrcení znaku je vyznačeno stříbrnou linkou.

Znaky zemí v rámci federace[editovat | editovat zdroj]

V rámci federace používala Česká republika i Slovenská republika navíc své vlastní státní znaky.

Česko[editovat | editovat zdroj]

Malý a Velký státní znak České republiky, podle návrhů Jiřího Loudy, přijala Česká národní rada zákonem čís. 67/1990 Sb. ze dne 13. března 1990.[4]


  • Oficiální popis Velkého znaku:
Velký státní znak České republiky tvoří čtvrcený štít, ve kterém v prvním a čtvrtém červeném poli je stříbrný dvouocasý řvoucí lev ve skoku vpravo hledící se zlatými drápy, zlatým vyplazeným jazykem a zlatou heraldickou korunou. Ve druhém modrém poli je stříbro červeně šachovaná orlice vpravo hledící se zlatým zobákem, zlatými pařáty a zlatou heraldickou korunou. Ve třetím zlatém poli je černá orlice vpravo hledící s červeným zobákem, červenými pařáty, zlatou heraldickou korunou a stříbrnou pružinou na prsou zakončenou jetelovými trojlístky a uprostřed zdobenou křížkem.
  • Oficiální popis Malého znaku:
Malý státní znak České republiky tvoří červený štít, na kterém je stříbrný dvouocasý řvoucí lev ve skoku vpravo hledící se zlatými drápy, zlatým vyplazeným jazykem a zlatou heraldickou korunou.

Slovensko[editovat | editovat zdroj]

O podobě slovenského znaku rozhodla Slovenská národní rada již 1. března 1990 zákonem čís. 50/1990 Sb.

  • Oficiální popis znaku Slovenska:
Štátny znak Slovenskej republiky tvorí na červenom ranogotickom štíte dvojitý strieborný kríž vztýčený na strednom vyvýšenom vršku modrého trojvršia.

Rozpad ČSFR[editovat | editovat zdroj]

Po zániku federace přijaly nástupnické státy Česko a Slovensko své znaky používané v rámci federace za oficiální státní symboly. Jedinou změnou bylo pouze to,že u malého znaku byl španělský štít pozměněn na gotický.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vexilolognet.cz - Československo 1945-1992. vexilolognet.hyperlink.cz [online]. [cit. 2009-04-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2005-03-08. 
  2. NOLČ, Jiří. Čeští a Slovenští prezidenti. Brno: CP Books a.s., 2005. ISBN 80-251-0545-8. Kapitola Něco o historii našich státních symbolů..., s. 97–98. 
  3. Senát PČR - Státní znak České republiky, jeho předchůdci a současná podoba[nedostupný zdroj]
  4. Senát PČR - Velký a malý znak České republiky. www.senat.cz [online]. [cit. 2009-04-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-05-08. 
  5. Senát PČR – Velký a malý znak České republiky. www.senat.cz [online]. [cit. 2009-04-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-05-08. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]