Zemský okres Hof

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zemský okres Hof
Landkreis Hof
Zemský okres Hof – znak
znak
Zemský okres Hof – vlajka
vlajka
Geografie
Lokalizace zemského okresu
Lokalizace zemského okresu
Hlavní městoHof
Souřadnice
Rozloha892,6 km²
Nejvyšší bodDöbraberg (795 m n. m.)
Časové pásmoUTC+01:00 (standardní čas)
UTC+02:00 (letní čas)
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel104 876 (2006)
Hustota zalidnění117,5 obyv./km²
Správa regionu
StátNěmeckoNěmecko Německo
Nadřazený celekHorní Franky
Druh celkuzemský okres
Vznik1862
Zemský radaOliver Bär (CSU)
SídloSchaumbergstr. 14
95032 Hof
Mezinárodní identifikace
Označení vozidelHO
Oficiální webwww.landkreis-hof.de
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zemský okres Hof (německy Landkreis Hof) je okres v německé spolkové zemi Bavorsko, ve vládním obvodě Horní Franky. Okresním městem je Hof, který však není součástí okresu.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Okres Hof sousedí na severu s durynským okresem Sála-Orla, na východě se saským zemským okresem Fojtsko a českým okresem Cheb, na jihu s okresy Wunsiedel im Fichtelgebirge a Bayreuth a na západě s okresy Kulmbach a Kronach. Město Hof je obklopeno zemským okresem Hof, ale není jeho součástí. Hranice s Českou republikou jsou dlouhé přibližně 25 kilometrů. Geograficky se okres člení na čtyři oblasti: na severozápadě leží výběžky Franckého lesa (Frankenwald) s jeho nejvyšším bodem Döbraberg (795 m), a Selbitzké údolí. Řeka Selbitz pramení v jižní části okresu a poté teče na sever. Protéká mimo jiné městy Selbitz a Naila, a na krajských hranicích vtéká do řeky Sála (Saale), která protéká Hofem. Na východě území kraje leží Bavorské Fojtsko (v orig. Bayerische Vogtland). Na jihu se poté nachází části Smrčin (Fichtelgebirge), s vrcholem Großen Waldstein (878 m). Mezi Franckým lesem (Frankenwald) a Smrčinami (Fichtelgebirge) se nachází Münchberger Gneisplatte. Tato oblast má především zemědělské využití.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Území zemského okresu Hof patřilo až do 16. století převážně markrabství Brandenburg-Bayreuth. V roce 1792 přešlo Pruskému království, a poté Francii. K Bavorsku patří oblast až od roku 1810. Roku 1812 byly vytvořeny krajské soudy Hof, Münchberg, Naila, Rehau a Selb. Město Hof se stalo centrem oblasti. Stále se však nejednalo o vlastní okres, protože města spadala pod Mohanský okres. Ten se v roce 1817 přetvořil na Hornomohanský okres (Obermainkreis), a ten poté roku 1838 na Horní Franky (Oberfranken). Vlastní soudní obvod Hof vznikl až v roce 1852. V roce 1862 vznikl ze soudního obvodu Hof okresní úřad Hof, ze soudního obvodu Münchberg okresní úřad Münchberg, ze soudního obvodu Naila okresní úřad Naila a ze soudních obvodů Selb a Rehau okresní úřad Rehau. Některé obce okresu Rehau byli v roce 1879 přepsány na okresní úřad Hof. V roce 1919 se město Selb osamostatnilo, a stalo se z něj samosprávné město. V letech 19291931 byly zrušeny okresní úřady Teuschnitz a Berneck, a jejich obce si rozdělily okresní úřady Naila a Münchberg. V roce 1939 se z dosavadních okresních úřadů Hof, Naila, Münchberg a Rehau stali zemské úřady a z okrsků zemské okresy. Roku 1940 se město Selb znovu stalo součástí zemského úřadu Rehau, ale v roce 1946 se opět osamostatnilo. V rámci bavorské územní reformy z roku 1972 byl okres Hof zvětšen o obce okresů Naila a Münchberg (bez měst Gefrees a Streitau), o severní část okresu Rehau a o obce Dürrenwaid (okres Kronach) a Geroldsgrün. Jižní část okresu Rehau byla spolu se samosprávným Selbem začleněna do zemského okresu Wunsiedel im Fichtelgebirge. Město Gefrees (okres Münchberg) a Streitau připadli zemskému okresu Bayreuth. Poté, v roce 1977 přešli na zemský okres Hof ještě obce Gösmes a Enchenreuth, které byly do té doby součástí okresu Kulmbach.

Města a obce[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]