Straubing

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Straubing
Straubing – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška322 m n. m.
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměBavorsko
Vládní obvodDolní Bavorsko
Straubing
Straubing
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha67,58 km²
Počet obyvatel49 164 (2022)[1]
Hustota zalidnění727,5 obyv./km²
Správa
PrimátorMarkus Pannermayr (od 2008)
Oficiální webwww.straubing.de
Telefonní předvolba09421
PSČ94315
Označení vozidelSR
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Straubing (česky též Štrubina[2]) je město v Dolním Bavorsku v jižním Německu. Je sídlem zemského okresu Straubing-Bogen. Každoročně v srpnu se ve městě koná Gäubodenvolksfest, druhý největší festival v Bavorsku.

Město leží na Dunaji a tvoří centrum Gäubodenu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Oblast Straubingu je nepřetržitě osídlena od doby neolitu. Římské dobývání v letech 1614 př. n. l. mělo dramatický dopad na celý region. Dokonce ještě dnes je možné nalézt spoustu stop z čtyřsetleté římské okupace (např. slavný "Römerschatz" (římský poklad), který je vystaven v Muzeu Gäubodenu). Sorviodurum, jak byla nazývána Římany, byla důležitou vojenskou surovinovou základnou.[p 1]

Po pádu římského impéria se stal Straubing centrem osídlení Bavorů, hlavně kolem kostela sv. Petra (postaven v 9. století) mezi řekami Allachbach a Dunajem. Podle zvyků Bavorů bylo osídlení pojmenováno podle jejich vůdce Strupingy, což se později proměnilo v název Straubing.

V roce 1218 byla Ludvíkem I. z Wittelsbachu, vévodou bavorským, založena nová část města (nazývaná ´nové město´). Straubing se stal hlavním městem regionu Bavorsko-Straubing, později regionu Bavorsko-Straubing-Holandsko za vévody Viléma I., kdy bylo Bavorsko v roce 1349 rozděleno mezi syny římského císaře Ludvíka IV. V roce 1429 byl Straubing postoupen Arnoštovi, vévodovi bavorsko-mnichovskému, který nařídil zavraždit ve Straubingu Agnes Bernauerovou. Hrob Agnes Bernauerové však není možné nalézt. Na hřbitově u kostela sv. Petra je kaple postavená vévodou Arnoštem.

Toto nové město je dnes centrem Straubingu s mnoha obchody, kancelářemi, restauracemi a pěšími zónami. Mnoho budov si zachovalo svůj středověký ráz. V tomto prostoru je rovněž soustředěn noční život Straubingu, s mnoha hospůdkami a diskotékami.

Nezbytností pro každého návštěvníka je nádherná gotická katedrála sv. Jakuba, románský kostel sv. Petra, klášter karmelitánů s barokním kostelem a knihovnou, Sv. Vít, kde se nachází zosobnění „státu a církve“ v životní velikosti.

Straubing má ale také mnoho průmyslových částí a přístav na Dunaji s přístupem ke kanálu Rýn–Mohan–Dunaj, který je spojnicí Severního a Černého moře. Je centrem bavorského výzkumu v oblasti biotechnologie.

Hlavní turistické atrakce[editovat | editovat zdroj]

Festivaly a hlavní kulturní události[editovat | editovat zdroj]

Historičtí obyvatelé[editovat | editovat zdroj]

Sport[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Straubing má tato partnerská města:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. V červenci 2021 byly archeologická lokality ve městě spojené s Římskou říší společně s dalšími místy na Slovensku, v Rakousku a Německu zapsána na seznam světového dědictví UNESCO pod společným názvem Hranice Římské říše - Dunajský limes (západní část)“.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. register of German municipalities (2022). 21. září 2023. Dostupné online. [cit. 2023-10-07]
  2. TOMÁŠEK, Radmil a Miroslav STŘÍDA. Německá spolková republika: průvodce 2. Brno: Olympia Praha, 1990.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]