Sála

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sála
Sála u Halle (Kröllwitz)
Sála u Halle (Kröllwitz)
Základní informace
Délka toku433,9[1] km
Plocha povodí24079,1[1] km²
Průměrný průtok117 m³/s
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
NěmeckoNěmecko Německo (Bavorsko, Durynsko, Sasko-Anhaltsko)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe
povodí Sály (Německo 99,81 % (Bavorsko 3,84 %)[2], Česko 0,19 %)[1]
Povodí řeky Sály
Povodí řeky Sály
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sála (německy Saale, latinsky Salas) je řeka v Německu, která protéká spolkovými zeměmi Bavorsko, Durynsko a Sasko-Anhaltsko. Hned po Vltavě je to druhý nejvýznamnější přítok Labe. Délka řeky je 433,9 km.[1] Plocha jejího povodí měří 24 079,1 km².[1]

Starý slovanský název řeky Sola, Solawa[3] odkazuje na solné prameny, které na jejích březích vyvěrají, zejména v oblasti od Halle k Magdeburku, v zemském okrese Salzland.[4]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení ve Smrčinách u obce Zell im Fichtelgebirge v nadmořské výšce 728 m ve spolkové zemi Bavorsko. Dále protéká přes Durynskou rovinu v hluboké lesnaté dolině (Durynsko). Pod Naumburgem (Sasko-Anhaltsko) pokračuje nížinou, přičemž její povodí zahrnuje i část Saska a také malou část České republiky prostřednictvím řeky Weiße Elster, která pramení v Ašském výběžku. Do Labe ústí u města Barby v nadmořské výšce 49,5 m.

Větší přítoky[editovat | editovat zdroj]

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Průměrný průtok v ústí činí 117 m³/s, přičemž u Naumburgu je to 60 m³/s. Nejvyšších úrovní hladiny dosahuje v zimě a na jaře.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Vodní doprava je možná od Naumburgu v délce 175 km. Od Halle je řeka regulovaná a nachází se na ní přibližně 20 zdymadel. Na řece byly vybudovány vodní elektrárny (Grafenward, Beliloch). Na řece leží města Hof, Saalfeld, Rudolstadt, Jena, Naumburg, Weißenfels, Merseburg, Halle, Bernburg, Calbe.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Labe a jeho povodí [online]. [cit. 2016-04-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-24. 
  2. Gesamttabelle des Gewässerverzeichnisses Bayern [online]. [cit. 2016-04-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-09-24. (německy) 
  3. SULIMIERSKI, Filip. Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, Svazek 10. Varšava: [s.n.], 1889. S. 189. 
  4. KEFERSTEIN, Christian. Ueber die Halloren, als eine wahrscheinlich keltische Colonie, den Ursprung des Halle'schen Salzwerkes und dessen technische Sprache. Halle: Eduard Heynemann, 1843. S. 22. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]