Robert Falkenauer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Monsignore
RNDr. Mgr. Robert Falkenauer
Generální vikář plzeňské diecéze
Církevřímskokatolická
ZnakZnak
Svěcení
Kněžské svěcení20. června 1993
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
Osobní údaje
Datum narození25. února 1951
Místo narozeníSokolov, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Datum úmrtí7. září 2011 (ve věku 60 let)
Místo úmrtíPlzeň, ČeskoČesko Česko
Příčina úmrtírakovina
Místo pohřbeníKněžský hrob na Ústředním hřbitově v Plzni
Národnostčeská
Povolánířímskokatolický duchovní
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Robert Falkenauer (25. února 1951, Sokolov7. září 2011, Plzeň) byl český římskokatolický kněz, který od prosince 2006 až do své smrti působil jako generální vikář plzeňské diecéze.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v rodině podnikového právníka a bankovní úřednice jako třetí z jejich šesti dětí. Vystudoval střední průmyslovou školu strojnickou a obor užitá geofyzika na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Během svých vysokoškolských studií si přivydělával jako noční hlídač v Národním muzeu. Po dokončení studia a absolvování základní vojenské služby pracoval krátce opět jako noční hlídač v Národním muzeu, následně několik let jako programátor v Projektovém ústavu dopravních a inženýrských staveb a získal titul doktora přírodních věd.

V roce 1981 emigroval do Rakouska, kde se rozhodl ke studiu teologie. Nejprve se však musel naučit německy a etablovat v novém prostředí, a proto se na čas vrátil k práci programátora. Protože mezitím získal rakouské občanství, rozhodl biskup Škarvada, aby studium teologie absolvoval v Rakousku. Začal tedy studovat Filosoficko-teologickou vysokou školu při cisterciáckém klášteře v Heiligenkreuzu.

Krátce po sametové revoluci se vrátil do Československa a začal působit jako jáhen v rodném Sokolově. Na radu kardinála Tomáška také dostudoval teologii v Rakousku a získat titul magistra teologie na Vídeňské univerzitě. Poté se natrvalo vrátil do Čech a 20. června 1993 přijal v Sokolově kněžské svěcení. Byl ustanoven farním vikářem v Sokolově, ale již 24. července 1993 jej nový plzeňský biskup František Radkovský jmenoval svým sekretářem s tím, že svých povinností farního vikáře byl zproštěn od 1. září 1993. Po dobu svého působení ve funkci sekretáře biskupa rovněž zajišťoval duchovní správu ve Spáleném Poříčí a několika dalších farnostech jihozápadně od Plzně a vyučoval na Církevním gymnáziu Plzeň.

Od roku 1995 do 30. června 1999 působil jako vicerektor pražského kněžského semináře a od 1. července 1999 se stal biskupským vikářem plzeňské diecéze pro školství, vzdělávání a styky se zahraničím. V této funkci se věnoval především pastoraci vysokoškolských studentů, jakož i výuce na Západočeské univerzitě a Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni. Po určitou dobu byl také okrskovým vikářem vikariátu Plzeň-město. Od 1. prosince 2006 byl jmenován generálním vikářem plzeňské diecéze.

Několik měsíců poté, co mu byla diagnostikována rakovina s prognózou rychlého a vážného průběhu nemoci,[1] tomuto onemocnění v nemocnici v Plzni podlehl. Byl pohřben 17. září 2011 do kněžského hrobu na plzeňském Ústředním hřbitově.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zemřel generální vikář Mons. Dr. Robert Falkenauer. www.farnostcheb.cz [online]. [cit. 2011-09-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-12-19. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]