Portál:Fotbal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

 Sport    Cyklistika    Formule 1    Fotbal    Lední hokej    Orientační běh  Rallye    Šachy    Tenis    

Fotbalový portál

Fotbal je kolektivní sport dvou družstev po jedenácti hráčích, který se hraje na obdélníkovém hřišti s jednou brankou na každém konci. Cílem hry je dostat míč do protivníkovy branky. Žádný hráč kromě brankáře nesmí úmyslně používat ruce. Zápas vyhrává tým, který do konce zápasu vstřelil více gólů, pokud oba týmy vstřelí stejný počet gólů (nebo žádný gól nepadne), započítává se remíza (v určitých případech se však musí rozhodnout o vítězi formou prodloužení a/nebo penaltového rozstřelu). Jde o nejrozšířenější kolektivní sport na světě.

Fotbal hraje profesionálně mnoho hráčů po celém světě a milióny lidí se pravidelně chodí dívat na fotbalové stadióny, aby mohli sledovat svůj oblíbený tým. Spousta lidí sleduje fotbal v televizi. Hodně lidí také hraje fotbal na amatérské úrovni.

Vybraný článek

Marcos Evangelista de Moraes známý jako Cafu (7. června 1970, São Paulo, Brazílie) je brazilský fotbalový obránce. Nejvíc sezón odehrál v italských klubech. Pelé ho roku 2004 zařadil mezi 125 nejlepších žijících fotbalistů. Kariéru ukončil na jaře roku 2009.

Během pěti let v AC Milán vyhrál všechny trofeje, které vyhrát mohl – italskou ligu Serii A, domácí pohár Coppa Italia, Ligu mistrů, Superpohár UEFA a Mistrovství světa klubů.

Za reprezentaci Brazílie celkem odehrál 142 utkání. Účastnil se čtyř mistrovství světa – v letech 1994, 1998, 2002 a nakonec 2006. I v roce 2019 je jediným fotbalistou, který nastoupil do tří finálových zápasů mistrovství světa, v případě Cafú dokonce do tří finálových zápasů (1994, 1998, 2002) za sebou.

Vybraný obrázek


Záložník Mehmet Scholl získal s Bayernem Mnichov 8 titulů v Bundeslize. Jediným hráčem s více tituly v německé lize je Franck Ribéry, jenž Scholla v Bayernu nahradil. Ten jich má 9.

Požadované články

d:Wikidata:WikiProject Association football/Wanted footballers/cs

44 wikipedií

42 wikipedií

41 wikipedií

40 wikipedií

36–39 wikipedií

Aktuální fotbalové soutěže

Evropské klubové soutěže:

Národní klubové soutěže:

Evropské reprezentační soutěže:

Ostatní kontinentální reprezentační soutěže:

Celosvětové reprezentační soutěže:

Věděli jste, že...

Kategorie

Fotbalové novinky

P – pahýl, SP – subpahýl či heslo bez zdrojů, novinky starší 30 dní se mažou