Apple

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o firmě Apple Inc. Další významy jsou uvedeny na stránce Apple (rozcestník).
Apple Inc.
Logo
Logo
Apple Park v Cupertinu v Kalifornii
Základní údaje
Právní formaakciová společnost
Datum založeníCupertino, Kalifornie, USA
(1. dubna 1976)
ZakladateléSteven Paul Jobs
Stephen Wozniak
Ronald Wayne
SídloUSA Cupertino, Kalifornie, USA
Adresa sídlaCupertino, 950 14, USA (Apple Park)
Souřadnice sídla
Počet poboček439 Apple Store
Klíčoví lidéTimothy D. Cook CEO
Arthur D. Levinson
Charakteristika firmy
Rozsah působenícelosvětově
Oblast činnostipočítačový hardware, počítačový software
ProduktyiMac, MacBook, iPod, iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV, Apple Vision
SlužbyApple Store, macOS, iOS, watchOS, visionOS, iPadOS, Mac App Store, App Store, iTunes, iCloud, iBooks, Apple Music
Tržní kapitalizace2,5 bil. $ (2021)[1]
2,2 bil. $ (2021)[1]
Obrat383,3 mld. $ (2023)[2]
394,3 mld. $ (2022)[3]
Provozní zisk114,3 mld. $ (2023)[2]
119,4 mld. $ (2022)[3]
Výsledek hospodaření97 mld. $ (2023)[2]
99,8 mld. $ (2022)[3]
Celková aktiva351 mld. $ (2021)[4]
323,9 mld. $ (2020)[5]
Vlastní kapitál63,1 mld. $ (2021)[4]
65,3 mld. $ (2020)[5]
Zaměstnanci154 000 (2021)[6][7]
MajiteléVanguard Group (7,9 %)
Berkshire Hathaway (5,9 %)
BlackRock (4,3 %)
State Street Global Advisors (3,6 %)
Dceřiné společnostiFileMaker, Inc.
Anobit
Beats Electronics
Braeburn Capital
AuthenTec
FingerWorks
Prismo Graphics
Raycer
SchemaSoft
Apple Germany
… více na Wikidatech
OceněníCena národního designu
Identifikátory
Oficiální webwww.apple.com
ISINUS0378331005
LEIHWUPKR0MPOU8FGXBT394
Některá data mohou pocházet z datové položky.
První logo Apple, po necelých dvou měsících bylo nahrazeno typickým nakousnutým jablkem [8]

Apple Inc., dříve Apple Computer Inc., je americká firma se sídlem ve městě Cupertino v Kalifornii. Firma byla založena v roce 1976, specializuje se na hardware a software. V současnosti se jedná o společnost s nejvyšší tržní hodnotou na světě. Jejich nejznámějšími produkty jsou: řada počítačů Mac, sada kapesních počítačů a MP3 přehrávačů iPod, chytrý telefon iPhone, tablet iPad nebo také hodinky Apple Watch, či chytré brýle Apple Vision. V počítačích Apple je instalován standardně operační systém macOS, iPhony jsou poháněny operačním systémem iOS a iPady operačním systémem iPadOS vycházejícím z iOS. Dalším známým softwarem je program pro přehrávání a uspořádávání hudební kolekce; iTunes. Mezi další aplikace od firmy Apple se řadí sada kancelářského balíku iWork a sada na vytváření hudby, fotek a videí iLife.

Počítače Macintosh (Mac) byly uvedeny na trh v roce 1984. Multimediální přehrávač iPod se stal[kdy?] s více než 100 miliony prodanými kusy[9] nejprodávanějším MP3 přehrávačem na světě. Mobilní telefon iPhone Apple představil v lednu 2007, roku 2010 tablet iPad, roku 2015 hodinky Apple Watch a v roce 2023 Apple Vision Pro.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Apple I, první produkt firmy

Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne[10] v roce 1976 založili Apple v garáži rodičů Steva Jobse ve městě Cupertino poblíž San José (v oblasti později nazývané Silicon Valley).[11] Pro získání počátečního kapitálu Jobs prodal svůj mikrobus Volkswagen a Wozniak svou programovatelnou kalkulačku. Tímto obdrželi 1 350 dolarů, za něž si pořídili čipy typu 6502 firmy MOS Technology po 20 dolarech za kus.[11] Modelu Apple I bylo nejprve vyrobeno 100 kusů, a to ručně.[11]

Počítač Apple II, jehož prototyp byl představen v dubnu 1977 na prvním veletrhu West Coast Computer Fair, vzbudil pozornost jako jeden z prvních kroků k osobním počítačům. Tento model byl komerčně velmi úspěšný – prodalo se ho několik milionů a prodával se až do 80. let, pozdější varianty Apple II se na školách používaly až do počátku 90. let. Následující model Apple III poškodil Jobs svou tvrdohlavostí – nechtěl v něm mít ventilátor a zakázal měnit podobu a velikost skříně; počítač byl velmi poruchový. Další týmy ale pracovaly na modelu Apple Lisa, uvedeném na trh v lednu 1983. Šlo ve své době o špičkově vybavený počítač, ale kvůli vysoké ceně (9 995 USD) neúspěšný. Technologický i komerční průlom v oboru osobních počítačů (jak v hardware, tak v software) představoval Macintosh. První model pod tímto označením, které Apple pro své počítače používá (ve zkrácené formě Mac) dodnes, byl uveden na trh v lednu 1984.

Jobs byl z Apple vyhozen kvůli sporům v roce 1985. V 90. letech pak firmu postihl úpadek, dražší počítače Apple válcoval Microsoft se svým operačním systémem Windows fungujícím na platformě PC.[12] V roce 1997 se Jobs do firmy vrátil a začal ji pomalu vracet ke ziskovosti. V roce 2001 byl uveden Mac OS X. V roce 2006 přešel Apple k čipům Intel u všech počítačů řady Mac. Od roku 2001 firma zaznamenává velký úspěch se svými mobilními zařízeními – nejprve iPodem (2001), posléze iPhonem (2007) a iPadem (2010). Tato zařízení způsobila ve svých segmentech revoluci a popularizaci MP3 přehrávačů, smartphonů a tabletů.

V souvislosti s tím byla v roce 2007 firma přejmenována z Apple Computers Inc. na Apple Inc., protože portfolio společnosti již netvořily pouze počítače, ale také multimediální služby a produkty. 25. srpna 2011 oznámil Steve Jobs rezignaci na post CEO společnosti Apple (zemřel 5. října 2011 v Palo Alto). Na postu CEO jej nahradil Tim Cook.[13][14] V roce 2013 se Apple stala nejhodnotnější značkou světa.[15]

V roce 2014 začal Apple budovat své nové sídlo Apple Park. To bylo kompletně dokončeno na konci roku 2017 a firma se sem tak přesunula z původní centrály Apple Campus na ulici Infinite Loop ve stejném městě, a to Cupertinu v Kalifornii.

[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Logo společnosti Apple.

O významu a způsobu vzniku názvu a loga firmy Apple existuje několik legend. Jedna říká, že při výběru loga společnosti se zakladatelé inspirovali anekdotou o anglickém vědci Isaacu Newtonovi a vzniku gravitačního zákona.[11] Další tvrdí, že společnost Apple je pojmenována a její logo vychází z jedné Jobsovy diety, kdy těsně před založením společnosti žil na jablečné farmě a nekonzumoval nic jiného než jablka. Počítač Macintosh (1984) byl v té souvislosti pojmenován po konkrétní odrůdě jablka. Také se říká, že se hledalo slovo, které by abecedně předcházelo Atari, v té době velmi úspěšnou počítačovou firmu.

Steve Wozniak ve své autobiografii iWoz uvádí, že název vznikl při cestě, kdy vezl Steva Jobse z letiště z návštěvy Oregonu, z místa zvaného "jabloňový sad". Steve Jobs tak navrhl název společnosti Apple Computer.[16]

Dne 27. srpna 1999 (rok po představení iMacu G3) Apple oficiálně upustil od duhového schématu a začal používat monochromatická loga téměř identická s předchozí duhovou inkarnací. Verze monochromatického loga s tematikou Aqua byla použita od roku 1998 do roku 2003 a verze se skleněnou tematikou od roku 2007 do roku 2013.

Produkty[editovat | editovat zdroj]

Macintosh[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Macintosh.
Macintosh 128k, první z řady

Macintosh je dřívější označení rodiny osobních počítačů. Jméno pochází od odrůdy jablka Mcintosh, prvnímu z této řady ho dal Jef Raskin, který na začátku vedl vývojový tým (později jej nahradil Steve Jobs). Uvedení Macintoshe na trh v lednu 1984 doprovázela slavná televizní reklama parafrázující román 1984 (firma IBM v ní figurovala jako velký bratr).

MacBook[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku MacBook.

MacBook je název výrobní řady přenosných počítačů. Původní iBook byl nahrazen první verzí MacBooku 16. května 2006. Zatímco iBooky používaly procesory PowerPC od firmy IBM, MacBook později začal používat procesor značky Intel. První verze obsahovala chipset Intel 945GM, procesor Intel Core Duo a integrovanou grafickou kartu Intel GMA950. Později MacBook dostal novější procesory Intel Core 2 Duo, chipset Intel GM965 a grafickou kartu Intel X3100, nadále docházelo k postupným upgradům na novější verze procesorů. 9. března 2015 byla představena nová třída extra tenkých a lehkých počítačů, která nese opět jméno MacBook, původní unibody MacBook se nadále prezentuje pouze pod jménem MacBook Pro.

MacBook Pro[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku MacBook Pro.
MacBook Pro M1

MacBook Pro je notebook s procesorem Intel Core i5/i7. Jeho předchůdcem byl PowerBook využívající procesor IBM PowerPC. Šlo o dražší a výkonnější variantu MacBooku, po vydání nového MacBooku jde o typ klasického výkonného notebooku typicky s displejem typu Retina. Výkonnostní rozdíl mezi modely MacBook a MacBook Pro byl dříve především v grafické kartě, která byla u MacBook Pro dedikovaná, postavená na čipech Nvidia a měla vlastní RAM – neplatilo to u 13palcové varianty, která v některých verzích používala integrovanou grafickou kartu, která byla například typu Intel Iris. Rozdíl ve vzhledu se týkal především toho, že řada Pro měla šasi z jednoho kusu hliníku, zatímco klasický MacBook měl šasi z jednoho kusu polykarbonátového bílého plastu.

MacBook Pro je vybaven podsvícením klávesnice, které se aktivuje automaticky při poklesu intenzity světla. Dále se liší ve výbavě a velikosti displejů. Zatímco původní MacBook měl velikost displeje pouze 13,3", MacBook Pro se vyrábí ve velikostech 13" a 15". Procesory Intel jsou u tohoto počítače taktovány až do rychlosti 2,8 GHz. U všech počítačů MacBook Pro je uveden vysokorychlostní port Thunderbolt 2. Stejně jako další počítače Apple obsahující monitor má MacBook Pro vestavěnou kameru FaceTime, ta má u MacBooku Pro rozlišení 1,3 Mpix. Pro připojení k síti slouží Wifi 802.11n draft, k bezdrátovému připojení periferií pak Bluetooth 4.0.

iMac[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku iMac.

iMac je počítač označován jako „all in one“, v překladu „vše v jednom“ – v tomto případě především monitor a počítač. Prvním modelem iMacu v roce 1998 zahájil Apple návrat mezi významné značky. iMac byl prvním produktem Applu s názvem uvozeným písmenem „i“. V případě iMacu bylo zkratkou pro Internet, na který se tento počítač zaměřoval.

iPod[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku iPod.
Produktová řada iPod

iPod je multimediální přehrávač. Tento název se užívá pro celou rodinu přenosných MP3 přehrávačů od Apple. Název iPod také dlouho používal nejvyspělejší „klasický“ iPod, který dostal později přízvisko Classic. iPody mají jednoduché uživatelské rozhraní, které se ovládalo pomocí dotykového kolečka (tzv. click wheel). Výjimkou byl dříve pouze model iPod Touch, který se ovládal pomocí velkého dotykového displeje, podobně jako mobilní telefon iPhone. Obdobné ovládání dostaly později i další modely iPod. Od jara roku 2019 je v prodeji jen iPod Touch 7. generace.

iPhone[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku iPhone.
iPhone

iPhone je produkt, který v sobě spojuje funkce mobilního telefonu s fotoaparátem, multimediálního přehrávače (iPod) a zařízení pro mobilní komunikaci s internetem. Ovládá se pomocí velkého dotykového displeje s virtuální klávesnicí. Funguje na chytrém operačním systému iOS.

iPad[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku iPad.
iPad

Tablet iPad je produkt spojující multimediální přehrávač iPod Touch s plnohodnotným osobním počítačem, jeho cesta je někde mezi těmito stroji. I přesto, že definoval novou kategorii technologií zaznamenal obrovský komerční úspěch a postupně vytlačil z trhu netbooky.

AirTag[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku AirTag.

AirTag je sledovací zařízení navrženo tak, aby fungovalo jako vyhledávač a pomáhalo lidem najít jejich osobní předměty.

MacOS[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku macOS.

macOS je operační systém pro počítače Macintosh. První Mac OS X v10.0 byla vydána 24. března 2001. Vznikl jako kombinace několika různých technologií. Základ systému se jmenuje Darwin a je složen z hybridního unixového jádra XNU (anglicky XNU's Not Unix) spolu s množstvím BSD, GNU a dalších open source nástrojů. Nad jádrem je množina knihoven, služeb a technologií, které jsou přejaty většinou z NeXTSTEPu a předchozího operačního systému Mac OS.[17]

Grafické uživatelské rozhraní se jmenuje Aqua a bylo vyvinuto společností Apple.[18] Upravenou verzi macOS pojmenovanou iOS využívá mobilní telefon Apple iPhone, multimediální kapesní přehrávač iPod Touch a tablet iPad. Systém společnosti Apple je často aktualizovaný a nově přináší noční režim.

iOS[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku iOS.

iOS je mobilní operační systém vytvořený společností Apple Inc. Původně byl určen pouze pro mobilní telefony iPhone, později se však začal používat i na dalších mobilních zařízeních této firmy, jako jsou iPod Touch a nejnověji Apple TV. Firma jej pravidelně aktualizuje a vylepšuje jak po funkční, tak estetické stránce.

Pojmenování iOS se používá až od čtvrté verze tohoto systému. Do té doby byl oficiálně nazýván iPhone OS. Nový název iOS je v souladu s politikou pojmenovávání produktů (iPod, iPhone, iPad, …). Ihned po zveřejnění nového názvu iOS byla na Apple podána žaloba od společnosti Cisco Systems, která název IOS používá pro označení softwaru na svých routerech. Aby zabránila žalobě, licencovala si společnost Apple použití tohoto názvu pro svá zařízení.

Další produkty a služby[editovat | editovat zdroj]

Reklamy v Česku[editovat | editovat zdroj]

Apple natočil svých sedm reklam také v Česku.[19] První spot je vánoční, jmenuje se Frankie's Holiday, část děje se odehrává na Hošťálkově náměstí v Žatci a byl natočen v roce 2016. Druhý spot je také vánoční se jmenuje Romeo & Juliet a byl natočen na zámku v Libochovicích v roce 2016, propaguje iPhone 7.[20]

Třetí spot byl natočen před Vánocemi 2017 v ulicích Prahy.[21] Probíhal například v Dlouhé ulici, u horské dráhy Cyklon v Holešovicích a Náplavní ulici. Čtvrtý spot byl reklamou na iPhone XR s názvem „Color Flood", byl natočen na pražských sídlištích, u budovy Transgasu, u Národního divadla, stanice metra Vltavská a na Strahově.[22]

V roce 2019 se v Česku natáčel také spot Apple pro Apple Watch páté generace. Část se odehrála ve stanici metra Náměstí Míru na lince A v Praze. Další záběry byly ze stadionu SK Slavia, scény se odehrávají v tělocvičně, plaveckém bazénu a na atletickém stadionu. Poslední část se odehrála v zatopeném lomu Velká Amerika.[23]

V květnu 2021 Apple vydal další spot s názvem "Privacy on iPhone", propagující možnosti soukromí svých uživatelů. Natáčení probíhalo na pražské Národní třídě, na Jungmannově náměstí, u Právnické fakulty Univerzity Karlovy, hotelu Astoria či v dejvické kavárně Místo.[24]

V záběrech lze zřetelně spatřit nejenom známá ulice Národní, ale i několik dalších okolních míst.

Na jaře 2022 vydal Apple další spot propagující iPhone SE (2. generace). Natáčení probíhalo u NTK (Národní technická knihovna) v Praze 6.[25]

Kultura[editovat | editovat zdroj]

V animovaném seriálu Simpsonovi se Apple vyskytuje, kvůli autorským právům, jako Mapple a produkty iPhone jako MyPhone, iPod jako MyPod.

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

Některé postupy firmy mohou být považovány za kontroverzní:

  • v roce 2011 se společnost Apple snažila zastavit v některých zemích prodej tabletů Galaxy Tab firmy Samsung sérií žalob, které byly postupně odmítány pro úplnou nebo částečnou neopodstatněnost,[26]
  • v tomtéž roce společnost Apple přiznala instalaci sledovacího programu Carrier IQ na svých výrobcích s iOS. Tento program umožňuje odesílání diagnostických dat.[27][28] Na rozdíl od jiných platforem ale program nemá přístup k uživatelskému rozhraní a je plně aktivní pouze v diagnostickém režimu,[29]
  • v roce 2013 bylo zveřejněno, jak firma Apple v rozporu s legislativou daňově optimalizuje. Roku 2017 Paradise Papers odhalily, že v neetické optimalizaci firma nadále pokračuje,[30]
  • podle dokumentace iOS 10 z roku 2016 používá Apple technologii Differential Privacy,[31] která slouží ke zjišťování vzorců chování velkého počtu uživatelů, aniž by došlo k ohrožení soukromí jednotlivců. Kvůli ochraně soukromí je k identifikátoru uživatele přidán šum (tj. není zpětně možné dohledat konkrétního jednotlivce), ale vzniká tak mapa stejných a podobných vzorců chování jednotlivých uživatelů, které jsou dále využívány.[32] Tím, že jsou podobně se chovající uživatelé sdruženi do jednoho celku, už o narušení soukromí nejde, přestože je zcela odhaleno.[32]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Apple Inc. na anglické Wikipedii.

  1. a b Apple (AAPL) Stock Key Data. Dostupné online.
  2. a b c Formulář 10-K. 3. listopadu 2023. Dostupné online.
  3. a b c Formulář 10-K. 28. října 2022. Dostupné online.
  4. a b Apple Financial Results 2021. Dostupné online.
  5. a b Apple Financial Results 2020. Dostupné online.
  6. Dostupné online.
  7. Apple Annual Report 10-K 2021.
  8. Jak šel čas: Proměny známých značek stoplusjednicka.cz
  9. REARDON, Marguerite. Apple ships 100 millionth iPod [online]. CNet, April 9, 2007 [cit. 2009-02-22]. Dostupné online. 
  10. Archivovaná kopie. www.apple.com [online]. [cit. 2008-12-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2006-10-17. 
  11. a b c d NAUMANN, Friedrich. Dějiny informatiky: od abaku k internetu. Praha: Academia, 2009. 424 s. ISBN 978-80-200-1730-7. Kapitola Trpaslík proti obrovi, s. 283–307. 
  12. 1990–1995: Why the World Went Windows [online]. [cit. 2008-08-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-01-04. 
  13. NOVÁČEK, Ondřej. Apple se otřásl: Steve Jobs končí. ČT24 [online]. 25. 8. 2011 [cit. 25.8.2011]. Dostupné online. 
  14. VEČEŘA, Zdeněk. Peklo zamrzlo: Steve Jobs opustil pozici šéfa Applu. Živě.cz [online]. 25. 8. 2011 [cit. 25.8.2011]. Dostupné online. 
  15. Stuart Elliot. Apple Passes Coca-Cola as Most Valuable Brand. The New York Times. September 29, 2013. Dostupné online [cit. October 21, 2013]. (anglicky) 
  16. WOZNIAK, Steve; SMITH, Gina. iWoz. Praha: PRAGMA, 2006. 355 s. ISBN 978-80-7349-064-5. S. 195. 
  17. SINGH, Amit. Architecture of Mac OS X [online]. [cit. 2006-04-07]. (What is Mac OS X?). Dostupné v archivu pořízeném dne 2006-04-12. 
  18. Think Secret – January 2000 [online]. Think Secret, January 18 2000 [cit. 2006-12-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2006-11-11. 
  19. Česko se zalíbilo i Applu. Natočil u nás nové vánoční spoty. iDNES.cz [online]. 2016-12-06 [cit. 2016-12-06]. Dostupné online. 
  20. Nová reklama na iPhone 7 se natáčela v zámku Libochovice. Jablíčkář.cz. 2016-12-06. Dostupné online [cit. 2016-12-06]. 
  21. Apple v září zasněžil části Prahy. Teď je z toho vánoční reklama. iDNES.cz [online]. 2017-11-23 [cit. 2017-11-23]. Dostupné online. 
  22. REFRESHER.SK. Nejnovější reklamu na iPhone XR natočili v Praze. refresher.cz [online]. [cit. 2018-12-29]. Dostupné online. 
  23. Apple opět natáčel v Česku. V reklamě na nové Apple Watch Series 5 je pražské metro i lom Velká Amerika. CzechCrunch [online]. 2019-09-11 [cit. 2019-09-11]. Dostupné online. 
  24. Apple znovu točil v Česku. Pro novou reklamu si vybral okolí Národního divadla i další pražská místa. CzechCrunch [online]. 2021-05-20 [cit. 2021-06-14]. Dostupné online. 
  25. Apple se vrátil zpět do Česka, Praha mu zjevně imponuje. iDNES.cz [online]. 2022-03-09 [cit. 2022-08-16]. Dostupné online. 
  26. LEVINE, Dan. U.S. judge rejects Apple bid to halt Galaxy sales. Reuters [online]. 3. 12. 2011 [cit. 3.12.2011]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011-12-03. 
  27. ŽĎÁNSKÝ, Michal. Carrirer IQ je špeh operátorů v mobilních telefonech, v iOS je také. jablíčkář.cz [online]. 6. 12. 2011 [cit. 6.12.2011]. Dostupné online. 
  28. ZAVŘEL, Roman. Apple se vyjádřil ke kauze Carrier IQ. Letemsvetemapplem.eu [online]. 1. 12. 2011 [cit. 1.12.2011]. Dostupné online. 
  29. BICEK, Jiří. Carrier IQ: opravdu telefon sleduje uživatele?. Superapple.cz [online]. 5. 12. 2011 [cit. 6.12.2011]. Dostupné online. 
  30. https://www.mobilmania.cz/bleskovky/apple-vymyslel-dalsi-figl-jak-se-vyhnout-danim-podivejte-se-co-odhalily-paradise-papers/sc-4-a-1340126/default.aspx - Apple vymyslel další fígl, jak se vyhnout daním. Podívejte se, co odhalily Paradise Papers
  31. iOS 10.0. developer.apple.com [online]. 2017-06-06 [cit. 2023-03-14]. Dostupné online. 
  32. a b BHAKDI, Joh. What are the limitations of Apple’s “differential privacy” approach to collecting user data?. Quora [online]. 2017 [cit. 2023-03-14]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]