Apple Arcade

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Apple Arcade
Logo
VývojářApple
První vydání19. září 2019
Operační systémiOS 13, iPadOS 13, macOS Catalina, tvOS 13 nebo novější
PlatformaiPhone, iPad, Mac, iPod touch nebo Apple TV
Typ softwaruPředplatné pro videohry
WebApple Arcade
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Apple Arcade je služba předplatného pro videohry nabízená společností Apple. Je k dispozici prostřednictvím aplikace App Store na zařízeních se systémem iOS 13, iPadOS 13, macOS Catalina, tvOS 13 nebo novější[1]. Služba byla oznámena v březnu 2019[2] a byla spuštěna 19. září téhož roku[3].

Jednou z hlavních priorit Apple Arcade je, že nabízí nepřerušované a nerušivé zážitky tím, že odstraňuje nákupy ve hře, odstraňuje reklamy a všechny hry jsou free-to-play.[4]

Přehled[editovat | editovat zdroj]

Všechny hry dostupné v Apple Arcade jsou bez reklam, nákupů v aplikacích, sledování dat a funkce Always-On, což znamená, že hry lze hrát off-line a bez přerušení. Předplatitelé mohou sdílet přístup ke službě až s pěti dalšími uživateli prostřednictvím rodinného sdílení a službu lze také zakoupit prostřednictvím balíčku Apple One. Samostatné předplatné i balíček Apple One poskytují bezplatnou měsíční zkušební verzi, kterou lze kdykoli zrušit.

Hry ve službě mají integraci s Game Center a iCloudem, což umožňuje hrám zaznamenávat funkce, jako jsou úspěchy a žebříčky, a přenášet data mezi zařízeními, když jsou propojeny se stejným účtem na iCloudu. Kromě vlastních produktů Apple je mnoho her kompatibilních s ovladači třetích stran, jako je DualSense a bezdrátový ovladač Xbox.[3]

Všechny aplikace v Apple Arcade podporují minimálně 14 jazyků a lze k nim přistupovat z více než 150 zemí.[5]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Při spuštění bylo k dispozici 71 her, přičemž Apple uvedl, že do roku 2020 toto číslo vzroste na více než 100.[6]

Mezi významné vydavatele a vývojáře, kteří uzavřeli partnerství s Apple při vytváření her, patří Sega, Konami a Annapurna Interactive. Vývojáři nemohou kvůli dohodám o exkluzivitě vydávat své hry Apple Arcade na jiných mobilních platformách, ale mohou své hry nabízet na konzole nebo počítač.

V rámci platformy existuje několik kategorií, které seskupují podobné hry podle jejich předpokladu, žánru a úrovně obtížnosti. Některé kategorie zahrnují „dobrodružství“, „puzzle“ a „vzdělávání“. K dispozici je také kategorie s názvem „návrhy každodenního hraní“, která nabízí vybraný výběr her podle historie stahování a hraní ze strany spotřebitele.

V červnu 2020 Apple ukončil smlouvu s některými plánovanými tituly na Arcade a posunul svou strategii hledání her se silnějším zapojením, aby si udržel předplatitele.[7]

2. dubna 2021 společnost Apple vydala řadu nových her a oznámila, že do služby přinese „Staré klasiky“ a „Legendy App Storu“. Jedná se o verze již existujících populárních her, které jsou již k dispozici v App Storu a kterým byly odebrány nákupy a reklamy v aplikaci, označené „+“ na konci názvu aplikace. Mezi hry přidané do služby patří Fruit Ninja Classic+, Monument Valley+ a Threes!+.[2] Na rozdíl od titulů vyvinutých výhradně pro Apple Arcade jsou tyto hry k dispozici pouze pro zařízení iOS a iPadOS.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Apple Arcade na anglické Wikipedii.

  1. Join Apple Arcade. Apple Support [online]. [cit. 2021-08-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b Komentář: Služba Apple Arcade má konečně smysl. Mohla by mít ale ještě větší [online]. 2021-04-15 [cit. 2021-08-30]. Dostupné online. 
  3. a b MODRÁK, Jan. Rok s Apple Arcade [online]. 2020-10-08 [cit. 2021-08-30]. Dostupné online. 
  4. TENBUSCH, Andrew. Free-to-Play Mobile Gaming: Why F2P is So Popular Among Gamers. Medium [online]. 2020-03-20 [cit. 2021-08-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. KNOWLTON, Thomas. Apple Arcade Offers Educators Options | Tech Review. School Library Journal [online]. [cit. 2021-08-30]. Dostupné online. 
  6. 10 her z Apple Arcade, které byste neměli minout [online]. 2020-03-13 [cit. 2021-08-30]. Dostupné online. 
  7. Předplatné Apple Arcade nefunguje tak, jak si Apple představoval | GAMES.CZ. games.tiscali.cz [online]. [cit. 2021-08-30]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]