Dlouhá (Praha)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dlouhá
Severovýchodní kout Staroměstského náměstí s pohledem do Dlouhé třídy
Severovýchodní kout Staroměstského náměstí s pohledem do Dlouhé třídy
Umístění
MěstoPraha
Městská částPraha 1
ČtvrťStaré Město
Poloha
Začíná naStaroměstské náměstí
Končí naRevoluční
Historie
Datum vznikuasi 10. století
Pojmenováno podélka
Další údaje
Délkacca 400 m
Kód ulice445614
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dlouhá (lidově Dlouhá třída) je ulice v Praze na Starém Městě v městské části Praha 1, která spojuje Staroměstské náměstí a ulici Revoluční.

Ulice vybíhá ze Staroměstského náměstí severovýchodním směrem a obloukem se stáčí na východ rovnoběžně s Vltavou a kolmo ústí do Revoluční třídy, kde na ni navazuje ulice Soukenická. Směrem od Staroměstského náměstí po asi 150 m prochází přes malý plácek, kde vlevo odbočuje za asanace nově vytvořená ulice V Kolkovně, ve směru úseku od Staroměstského náměstí navazuje Kozí, Dlouhá se zalamuje mírně vpravo, a ještě více vpravo vybíhá ulice Masná. O něco dále vlevo odbočuje Rámová, pak přetíná ulici Rybnou a před Revoluční vpravo odbočuje Benediktská a vlevo Hradební, nazvaná dle opevnění Starého města dříve zde probíhající v trase Revoluční třídy. Jednosměrná je v úseku Staroměstské nám. – Kozí a v opačném směru v úseku Rámová – Kozí, neumožňuje tedy přímé dopravní spojení z jednoho konce na druhý.

Historicky zde už od dob utváření osady kolem tržiště (pozdějšího Staroměstské náměstí) probíhala jedna z nejdůležitějších obchodních stezek, která pokračovala přes německou kupeckou osadu v oblasti Petrské čtvrti (okolo Petrského náměstí) k brodům u Štvanice a dále, kde zajišťovala spojení Prahy s Pojizeřím a východními Čechy.

Dnes už je její hospodářský i dopravní význam spíše druhořadý. Nachází se zde Divadlo v Dlouhé a klub Roxy. Z památek zaslouží pozornost zejména dům U Zlatého stromu s renesančním arkádovým dvorem.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • EDERER, Antonín. Ulice a uličky Starého Města Pražského. Praha: Milpo Media s. r. o., 2006. 140 s. ISBN 80-87040-01-5. S. 27–30. 
  • RUTH, František. Kronika královské Prahy a obcí sousedních. Praha: Pavel Körber, 1903-1904. 1246 s. Dostupné online. Kapitola Dlouhá, s. 155–166.