Diskuse:Apple

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Melebius

Myslim, ze v summary sloupecku nema byt "Majitel: Tim Cook"... nebot majitelem neni -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 62.245.71.74 (diskuse) 3. 3. 2020, 20:20 (CET)Odpovědět

Ano, to je u akciové společnosti obchodované na burze nesmysl. Viz též https://www.quora.com/Who-is-the-present-owner-of-Apple-Inc. Chybnou informaci jsem odstranil. --Melebius (diskuse) 4. 3. 2020, 08:43 (CET)Odpovědět

Šablona celkově zpochybněno[editovat zdroj]

Asi bych poprosil, aby se na to podíval ne-jablíčkař nebo aby aspoň vedly k tvrzením zdroje --El Carlos 13. 3. 2009, 18:03 (UTC)

A o kterou část se přesně jedná? U produktů až na detaily mě přijde, že není nic špatného. --Paxan 13. 3. 2009, 18:53 (UTC)
Kupříkladu
  • "O něco později obdobně předstihla dobu i databáze FileMaker, která ale přes svá mnohá ocenění ještě nedostihla většinu zákazníků, stále se trápící s nedokonalými produkty obchodně zdatnější konkurence."
  • "Rostoucí trh osobních počítačů zahltil schopný obchodník Bill Gates se softwarem, který byl ve srovnání s Apple „předpotopní“"
  • Celý první odstavec Historie mi přijde jako začátek životopisu než kus encyklopedie
  • o zdrojích nemluvě
--El Carlos 13. 3. 2009, 21:49 (UTC)
Pokud budu mít dostatek času, pokusil bych se na to podívat a přeložit věci z EN-Wiki a doufat, že tam to není "zkažený". I když na těch větách něco může být, do encyklopedie to nepatří, maximálně zhodnotit produkty proti sobě ve věcech co jsou ověřitelný více zdroji. --Paxan 14. 3. 2009, 09:05 (UTC)
Můžu se tedy zeptat, proč není šablona vložena pouze k sekci Historie? A proč je tu Celkově zpochybněno, a ne normální NPOV? A proč o zdrojích nemluvě? Co je špatného na nich? Musíme to z Vás páčit po kouscích? --Melebius 16. 3. 2009, 14:52 (UTC)
Není pouze u historie, protože když jsem koukal do šablon, tak jsem tuhle shledal jako odpovídající a nenašel jsem její obdobu pouze pro danou část. Špatného na zdrojích je to, že nejsou tam, kde mají být. Kde mají být? Podle Wikipedie:Zdroje, konkrétně Výjimečná tvrzení vyžadují výjimečné důkazy je to snad jasné. Nepřijde mi, že byste musel vynakládat přehnanou snahu pro získání těchto informací ode mě. --El Carlos 16. 3. 2009, 17:29 (UTC)
Aha, s těmi zdroji jsme si nejspíš nerozuměli. Chápu to teď dobře, že chcete ozdrojovat tu historii? Já jsem tomu nejdřív rozuměl tak, že je něco špatného na stávajících uvedených zdrojích. Historie se rozhodně v současné podobě ozdrojovat dost dobře nedá – kdybych nebyl přesvědčený inkluzionista, asi bych ji už dávno smazal. :-) Jako inkluzionista ovšem požaduji informačně bohatší náhradu. Bohužel právě v historii Applu já moc zběhlý nejsem, takže ji budu muset nechat někomu jinému. Nejjednodušším řešením je určitě překlad anglické verze. --Melebius 17. 3. 2009, 05:51 (UTC)
Myslím, že jsme na stejné lodi. Také jsem inkluionista a nedovolil jsem si jí smazat ze stejých důvodů. Navíc mi ani nejde o data a fakta (věřím, že to si prostě někdo jen tak z prstu necucá), ale spíše jsem tím chtěl naznačit, aby buď byly řádně ozdrojovány tvrzení typu "obchodně zdatnější ale blbá konkurence" (což asi nepůjde) nebo aby byla nahrazena tvrzením o Applu a vyhla se srovnávání (to je spíš reálnější). --El Carlos 17. 3. 2009, 09:48 (UTC)
Ono jde i o samotný produkty a souvětí: "Jejich předností byla a je snadná ovladatelnost, umožněná integrací software a hardware, a podřízení špičkové technologie tomuto cíli. Tomu ale občas stál v cestě jeden ze zakladatelů, Steve Jobs, který dává důraz na design, přičemž ale občas opomíná jiné, z hlediska uživatele důležité požadavky.", které je taky nesprávně, Windows (nechci založit flame) mají taky dobrou ovladatelnost. Takže u Apple bych neřekl že to bude přednost. --Paxan 16. 3. 2009, 16:58 (UTC)

Přesně jak říkáš. Netvrdím, že něco je lepší, ale není na nás tady hodnotit kdo je dobrý výrobce HW a kdo jen dobře prodává šunty. --El Carlos 14. 3. 2009, 15:41 (UTC)