Wikipedie:Inkluzionismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Inkluzionismus

Inkluzionista (z latinského „includo“ – vložit, zahrnout) je wikipedista, který chce problematické články ve Wikipedii raději ponechat, než je smazat.

Inkluzionista se obecně méně soustředí na otázku vhodnosti, ale spíše se ptá, jestli článek obsahuje informace.

Pokud například článek obsahuje dobrou a slabší pasáž, inkluzionista bude tu dobrou považovat za dostatečný důvod článek ponechat a bude jako eventualista věřit, že později článek dozraje i ve své slabší části.

Wikipedie není z papíru.

Protože Wikipedie nemá prostorová omezení jako papírová encyklopedie, není potřebné restriktivně zasahovat do obsahu, jako musí papírové encyklopedie. Inkluzionisté žádají, aby wikipedisté měli otevřenější mysl při kritériích na obsah. Články o lidech, místech a koncepcích malého významu jsou proto podle nich plně akceptovatelné. Někteří inkluzionisté nevidí problém zahrnout do Wikipedie informace o každém člověku na Zemi.

Od delecionistů nebo exkluzionistů se liší v tom, že budou tolerovat i články nižší kvality.

Inkluzionisté sní o tom, že Wikipedie bude „souhrnem veškerého lidského vědění“.

Někteří inkluzionisté vidí tento projekt jako kompletně novou a revoluční cestu udržování a organizování lidského vědění.

Protože akceptují triviality, malé články, netradiční témata a neakademické články, inkluzionisté se lehko ocitají v opozici vůči těm, kteří chtějí dodržovat striktní pohledy na to, co má encyklopedie obsahovat.

Související články[editovat | editovat zdroj]