Velká Amerika

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Velká Amerika
Pohled na lom a jezero
Pohled na lom a jezero
Základní údaje
Typ dílajámový lom
Rozloha750×150 m
Maximální hloubka67 m (z toho 13 m zatopeno[1])
Těžbaukončena
Horninavápenec
Poloha
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
OkresBeroun
ObecMořina
Souřadnice
Map
Provozní údaje
ProvozovatelLomy Mořina spol. s r.o.
Období těžbydo 1963
Webhttps://www.lomy-morina.cz
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velká Amerika (též zvaný Východní lom nebo lom Východ) je vápencový lom na území obce Mořina v okrese Beroun v České republice v CHKO Český kras. Je největším ze skupiny zdejších lomů. Velikost lomu je asi 750×150 metrů. Hloubka lomu bývá udávána v rozmezí 67 až 80 m. Dno je v nadmořské výšce 322 m (6. těžební patro), přičemž žádný jiný lom ve skupině do tohoto patra nezasahuje.

Do nadmořské výšky 335 m (5. těžební patro, západní polovina dna lomu) je lom zatopen bezodtokým jezerem.

Ve východní, výše položené a proto nezatopené části skládají lidé z kamenů různé obrazce a nápisy, proto se tato část nazývá „Obrazárna“.

Lom vytváří impozantní kaňon a je vyhledávaným turistickým místem. Byly zde natáčeny české filmy, např. Cesta na jihozápad, Limonádový Joe, Malá mořská víla, Micimutr a další.

Turistické využití[editovat | editovat zdroj]

Přístup přímo do lomu a na nezabezpečených místech ani těsně k jeho okrajům není dovolen a správa lomů zde po desetiletí bojuje s ilegálními návštěvníky, kteří nerespektují zákazové tabule, překonávají zábrany a využívají jezero k rekreaci nebo nedovoleným průzkumům. Opakovaně zde při podobných návštěvách došlo k vážným úrazům. Z východní části vede od nedaleké silnice sjezd, který krátkým tunelem umožňuje vjezd do lomu; na začátku tunelu je brána, jež je však trvale zamčena.

Lom však začal být turistickému zájmu přizpůsobován. U východního konce lomu je v současné době parkoviště. Přibližně od roku 2008 vede podél severního okraje lomu žlutě značená pěší turistická trasa č. 6161 s několika vyhlídkovými plošinami, která k východnímu konci lomu přichází od Mořiny a od západního konce pokračuje k lomu Mexiko a kolem lomů západního systému pak směrem ke Karlštejnu.

Nedaleko východního okraje lomu vede silnice z Mořiny ke křižovatce mezi Bubovicemi a Kozolupy. Po této silnici projíždí několik spojů linky 311 Pražské integrované dopravy, nedaleko lomu mají zastávku „Mořina, odb. lom“. K lomu také o víkendech zajíždí spoje SILVERJET na lince z Prahy do Karlštejna.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://old.speleo.cz/soubory/speleo/sp8/navod.htm Návod k pojmenování důlních děl v oblasti Amerik v Českém krasu Ondřej Jäger

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]