Řád sv. Jiří – evropský řád Domu Habsbursko-Lotrinského

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád svatého Jiří
Insigne Řádu sv. Jiří - evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského
Insigne Řádu sv. Jiří - evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského
Základní informace
KategorieDynastický rytířský řád
ÚlohaPodpora křesťanské tradice a sjednocené Evropy.
Poslední představenýarcivévoda Karel Habsbursko-Lotrinský
Počet tříd1
Odznak
Řádový kříž
Řádový kříž
Bílý heraldický osmihrotý (maltézský) kříž se středovým medailonem, v němž je vyobrazen sv. Jiří bojující s drakem.
StuhaZlato černá s řádovým křížem
Stuha

Řád sv. Jiří – evropský řád Domu Habsbursko-Lotrinského (německy St. Georgs-Orden - Ein europäischer Orden des Hauses Habsburg-Lothringen, zkráceně SGO) je dynastickým rytířským řádem Habsbursko-lotrinské dynastie, jehož sídlo je ve Vídni. Velmistrem Řádu je hlava rodu, arcivévoda Karel Habsbursko-Lotrinský. Kořeny řádu sahají do roku 1308.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Řád sv. Jiří navazuje na tradici řádu staré šlechty, který byl založen roku 1308 císařem Svaté říše římské Jindřichem VII. Lucemburským. Později byl tento řád znám také jako Řád čtyř římských císařů, jimiž byli Jindřich VII. Lucemburský, Karel IV., Václav IV. a Zikmund Lucemburský. Mimo Jindřicha VII. byli všichni také českými králi. V roce 1408 císař Zikmund Lucemburský doplnil řád ještě založením (obnovením) tzv. Dračího řádu. Oba řády se v průběhu následujících staletí vydaly odlišnou cestou a prodělaly jak období rozkvětu, tak i úpadku.

Od doby císaře Maxmiliána I. je titul velmistra řádu spojen s dynastií Habsburků. Císařovna Marie Terezie v roce 1765 přijala nový řádový statut. V roce 1848 císař František Josef I. statut řádu potvrdil. V roce 1917 císař Karel I. ustanovil řád jako světský rytířský řád. Po smrti císaře Karla I. přešel protektorát nad řádem na jeho syna Ottu von Habsburg a následně na Ottova nejstaršího syna, současného velmistra řádu a hlavy rodu, Karla Habsbursko-Lotrinského.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Na reorganizačním konventu v roce 2008 a zejména pak na řádovém konventu v roce 2011 byl po přednesení velmistrovy proklamace ustaven Řád sv. Jiří – evropský řád Domu Habsbursko-Lotrinského v jeho současné podobě.[1] Řád je tak zaměřen proevropsky, hlásí se k myšlence sjednocené, sebevědomé Evropy, podporuje pojetí mnohonárodnostního celku a naléhavou potřebu spolupráce států střední a jihovýchodní Evropy. Řád se považuje za součást celoevropských struktur a zaujímá postoje k aktuálním politickým otázkám. Řád se považuje za nadstranický, křesťanský a hodnotově konzervativní. Ve svém charitativním díle se snaží mírnit osm druhů bídy, jimiž jsou nemoc a samota, vyhnanství a hlad, absence lásky a pocit viny, lhostejnost a bezvěrectví a bojovat proti jejich příčinám.[2] Řád sv. Jiří má v současné době komendy v Rakousku, v Německu, v Itálii, v Chorvatsku, ve Slovinsku, v Maďarsku, v Srbsku a ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska. Dále má své delegace ve Švýcarsku, Nizozemsku a na Slovensku. Česká komenda byla vyhlášena na řádovém konventu v Budapešti v roce 2019. Komturem (vedoucím) české komendy je Milan Novák.[3]

Řád se zúčastnil ceremonie při uložení relikvie bl. Karla I. v Praze ve Svatovítské katedrále dne 23. dubna 2022.[4]

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Insignií řádu je bílý heraldický osmihrotý neboli maltézský kříž, se středovým medailonem, v němž je vyobrazen sv. Jiří bojující s drakem. Na reversu je na medailonu ve středu kříže opis řádového hesla "VIRIBUS UNITIS" (tj. spojenými silami). Kříž je převýšen rakouskou císařskou korunou a je jako nákrční dekorace nošen na černo zlaté stuze. Řádovým oděvem je černý plášť se zlatě lemovaným řádovým křížem.[5]

Rytíři řádu[editovat | editovat zdroj]

Vybraní rytíři řádu[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ISSIG, Peter. Elitär, konservativ, europäisch. Die Welt [online]. 2008-02-03 [cit. 2019-01-09]. Dostupné online. (německy) 
  2. Unser Auftrag. www.georgsorden.at [online]. St. Georgs-Orden, 2018-05-29 [cit. 2019-01-09]. Dostupné online. (německy) 
  3. Komtureien – St. Georgs-Orden [online]. [cit. 2022-06-27]. Dostupné online. (německy) 
  4. Ve svatém Vítovi spočinula část ostatků posledního českého krále. Ceremonii přihlížela hlava habsburského rodu. ČT24 [online]. [cit. 2022-06-27]. Dostupné online. 
  5. Honorary Knights [online]. [cit. 2021-09-10]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]