Wikipedistka:Jitka Radimska/Pískoviště 3

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Naďa Válová

Naďa Válová (* 24. května 1979 Příbram) je česká šansoniérka s osobitým hlasem, textařka s vlastní autorskou tvorbou, učitelka a propagátorka netradiční výuky zpěvu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Příbrami, ale po třech letech se s rodinou odstěhovala do Prahy a prožila dětství v Hostivaři. Základní vzdělání získala na Hornoměcholupské Základní škole, na střední odborné škole vystudovala obor fotografie. V roce 1992 ukončila studium tanečního oboru na Lidové škole umění u profesorky Bohumíry Cveklové.[1] V roce 1995 se narodil její bratr Dominik a v roce 2002 se rodina přestěhovala do pražských Holešovic. Naďa Válová je vdaná a má dva syny. Kromě Prahy a rodné Příbrami jezdila často k prarodičům v jihočeských Hrdějovicích, kam se stále vrací. Ve chvílích volna se věnuje své rodině. Kromě zpěvu a hudby ráda tvoří z přírodnin, odpočívá u mluveného slova a četby, cestuje kamkoli, kde je horko, miluje moře. Má smysl pro humor, životní elán a dar empatie. Jejím snem je procestovat Jamajku. Miluje sovy a motýly, pastelové barvy, černou a bílou barvu, věnuje se autorskému psaní.

Naďa zpívá od tří let, v šestnácti letech založila svou první kapelu a o deset let později (2005) se zúčastnila druhé řady celostátní pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar. Zde zaujala Michala Horáčka, který ji přivedl k Petru Hapkovi, Michaelu Kocábovi a dalším zpěvákům české populární scény. V následujících letech vystřídala několik občanských zaměstnání, aby se uživila (prodavačka, servírka apod.), a připravovala se na pod vedením svých mentorů na profesní dráhu zpěvačky i učitelky zpěvu. Tvrdou „škola života“ zúročila ve společných projektech, které získaly divácký ohlas i ocenění.[2]

Sdílené projekty[editovat | editovat zdroj]

Ohrožený druh a Kudykam (2003–2011)[editovat | editovat zdroj]

Šlo zejména o Horáčkův projekt Ohrožený druh, který měl premiéru ve Švandově divadle v Praze v září 2009. Projekt vytvořit desku s různými autory a interprety vznikl již v roce 2003 a album vyšlo na podzim roku 2008. Na jeho konečné podobě se podíleli Petr Hapka, Jarda Svoboda, Milan Vyskočko, Hana Robinson, Ivan Hlas a skupina Čechomor a účastnily se ho méně známé zpěvačky Naďa Válová, Hana Robinson, Natálie Kocábová, Tereza Nekudová a další). Album bylo přes tři měsíce v čele tuzemské hitparády nejprodávanějších nahrávek. Získalo prestižní hudební ceny Deska roku pro nejprodávanější Album roku 2008 při udílení hudebních cen Anděl a v roce 2009 ocenění platinovou deskou za 30 tisíc prodaných kusů. Příběhy vyprávěné z ženské perspektivy – od maturantky po důchodkyni – dostaly název Ohrožený druh podle jedné z písní a podle Horáčka se nevztahuje primárně k ženám. Ohroženi jsme všichni, protože jsme tak omylní lidé, křehcí a vratcí," uvedl Horáček.[3]

Lyrikál Kudykam je další úspěšný projekt Michala Horáčka, z nichž některé byly zhudebněny Petrem Hapkou. Uváděn byl nejprve od 21. října 2009 do 16. ledna. 2011 ve Státní opeře Praha, poté v Janáčkově divadle v Brně, čtyři představení 3.– 5. června 2011 a tři představení 18.– 19. října 2011. K projektu vyšlo CD a DVD. Jde o divadelní hru s písněmi složenou z více než dvou tisíc veršů, kterou v originálních kostýmech zhlédi diváci karlovarského filmového festivalu na Tržní kolonádě ještě před pražskou premiérou. Bujarou show moderoval Milan Šteindler.[4] Naďa Válová hrála postavu Cizí ženy. Do zákulisí přípravy lyrikálu lze nahlédnout v šestidílném dokumentu České televize.[5] Dokument v jednotlivých dílech nabízí setkání s lidmi z hudební i divadelní praxe, kteří projekt realizovali kompozičně i scénograficky.

Profilová alba[editovat | editovat zdroj]

Debutové album Černá (Warner Music 2019)[editovat | editovat zdroj]

První sólové album Nadi Válové album vydáno ve spolupráci s Bárou Basikovou v roce 2019 a nese název Černá. Jsou na něm písně několika autorů na Horáčkovy texty. Je to profilová časosběrná deska, na které jsou písně z autorské dílny Petra Hapky, se kterými Naďa vystupovala na stovce koncertů od roku 2008. Některé z nich napsal Hapka přímo pro ni, ale k posluchačům se dostaly v podání jiných interpretů. Výběr písní nebyl náhodný, zohlednil osobitou interpretaci Nadi Válové a její pěveckou zkušenost i životní příběh. Přála si zařadit Hapkovu píseň Havrani na sněhu, což je skladba na pěti tónech. Jako nevystudovaný skladatel měl svá pravidla, která mu umožnila stát se osobitým autorem. Nové písně vybrala producentka Bára Basiková tak, aby ladily s Hapkovými a vynikl hlas i výraz interpretky. Písně v minimalistickém aranžmá byly nahrané bez střihu, interpretka je na mikrofon nazpívala vcelku. Na debutantku, která má minimální zkušenosti se studiovou prací, to byl úžasný výkon.[6] „Naďa se za minimálně dvanáct let koncertních turné s písněmi sžila, a to i s těmi, které sama nezpívala. Slyšela je stokrát a chtěla si je zazpívat. Takže je to přehled toho, co dosud dělala, plus něco nového,“ vysvětluje Horáček.[7] Jedině píseň Krev a šroubky ještě na žádném albu nevyšla. Výsledkem je tedy nahrávka, která má ambici představit Naďu Válovou a její schopnosti širšímu publiku.

Díky vám (2023)[editovat | editovat zdroj]

Hudební projekt s názvem Díky vám obsahuje ve čtrnácti skladbách převzatých neznámých písní z různých zemí rozmanité lidské prožitky (radost, smutek, ztrátu, rozvod, svatbu, zrození, smrt, lásku). Byly vybrány bez ohledu na původ, rozhodovaly pocity a emoce z každé dané skladby tak, aby to odpovídalo současnému hudebnímu rozpoložení interpretky. Album je laděné do rockových a lyrických balad s velkým hlasovým rozsahem, doprovázených vlastní kapelou ve složení kytara, klavír, baskytara a bicí, ve dvou písních zazní housle a saxofon. Jde o textařsky spektrální album s autorskými texty interpretky, texty Vlada Gryze a dvěma šansony z pera Michala Horáčka. Na nahrávce jsou jako hosté dva rockoví bardi a dva šansony jako připomenutí úzké spolupráce zpěvačky s Petrem Hapkou. Celé album je laděno do melancholie, smutku a hlubšího prožitku. Bonusem je píseň nazvaná Palačinky, která má ukázat, že i Naďa Válová si umí užívat život a být vtipná.[8]

Vlastní projekty[editovat | editovat zdroj]

Pěvecká škola Nadi Válové[editovat | editovat zdroj]

Naďa Válová se věnuje kromě sólové hudební kariéry i výuce zpěvu vlastní pěveckou technikou. Netradiční výuka zpěvu v její škole postupuje metodou postupných kroků a učí základům potřebným ke zdravému zpěvu všechny, pro které je zpívání životní potřebou. „Zpívání je můj život,“ říká Naďa Válová, a proto se věnuje těm, kdo mají chuť, čas, zájem a vůli zpívat. S odborným vedením, zkušenostmi a společnou láskou k hudbě dokáže odstranit špatné návyky a ukázat správné, které si frekventanti jejich kurzů postupně osvojují.

Obory: Rockový zpěv, Hudební angličtina pro děti, Koučink, Jevištní projev, Tvůrčí psaní pro děti i dospělé, Bluesový zpěv, Country zpěv aj. Lektorky: Eliška Dušková, Marta Kadlecová, Bára Minol, Šárka Rezková.

Z nabízených oborů je zřejmé, že se zaměřuje na žánry, které si osvojila dlouholetou praxí. Tato praktická škola života na prknech hudebního světa se zaměřuje na nácvik sólového i sborového zpěvu (dýchání, frázování, hlasovou modulaci aj.) jevištní projev (gestikulaci, vnitřní prožitek aj.), kompozici, aranžmá, kontakt s publikem apod. Individuální přístup ke každému studentovi, empatie, úcta a vzájemný respekt, to jsou pilíře, na kterých stojí její přístup k žákům. Na pravidelných koncertech žáci vystupují sólově i ve sboru a jsou přehlídkou toho, co se během školního roku naučili. Škola má hlavní sídlo v Praze, vyučuje se také na jihu Čech (Hrdějovicíce) a ve středních Čechách (Příbram).

Muzikohraní[editovat | editovat zdroj]

V Příbrami je skupina žáků s handicapem. Jde o klienty sdružení Alka, o.p.s., se kterými kromě muzikoterapie připravuje různá veřejná vystoupení- AlkaFEST, vánoční představení v příbramském Junior klubu apod. Na začátku muzikohraní[9] Jana, Lída, Jirka, Libor, Kuba, Viky a Ondra rozvibrují hlasivky při zpěvu stupnice a pak si zopakují známé písničky o květinách a zvířatech. Praktikantka Anička je téměř profesionálně doprovází na piáno a ve spojení s ostatními hudebními nástroji vzniká dokonalý hudební orchestr. Na oficiální stránce sdružení je ukázka ze zkoušky sboru pod vedením Nadi Válové. Viky, Libor, Jakub, Martina, Jakub, Jirka, Monika, Katka a Petr se těší na vystoupení. Ti všichni budou hosty Nadina velkého koncertu. Napojení s klienty Alka je jedinečné, oboustranné, přímé a bezprostřední.[10]

Koncertní činnost[editovat | editovat zdroj]

Pravidelné koncerty[editovat | editovat zdroj]

Naďa Válová vystupuje na jevištích od roku 1994. Od roku 2012 koncertuje sólově, nejprve v doprovodu v doprovodu Hany Robinson, v témže roce zahajuje projekt S úctou Evě Olmerové a Koncerty Nadi Válové. V letech 2013 a 2014 se účastní projektu Královny popu, po smrti Petra Hapky účinkuje v letech 2015 a 2016 na vzpomínkových koncertech v komplexu O2 Arena (Praha 9). Pravidelně pořádá vánoční koncert nevánočních písní Divadlo Horní Počernice (Praha 20), klubové koncerty ve centrech Čech a Moravy (Praha, Brno, Ostrava) a benefiční koncerty v dalších městech po celé republice.

2019[editovat | editovat zdroj]
2020[editovat | editovat zdroj]
  • Bára Basiková + Naďa Válová Nároďák Jaroměř (Jaroměř)
  • Bára Basiková + Naďa Válová Divadlo A. Dvořáka Příbram (Příbram)
  • Bára Basiková + Naďa Válová Kulturní dům Podbořany (Podbořany)
  • Bára Basiková + Naďa Válová Divadlo Na Kovárně (Poděbrady)
  • Bára Basiková + Naďa Válová Městské kino Jemnice (Jemnice)
  • Bára Basiková + Naďa Válová Lidová zahrada (Varnsdorf)
  • Bára Basiková + Naďa Válová Kino Morava (Veselí nad Moravou)
  • Bára Basiková + Naďa Válová Kulturní dům Cihelna (Vimperk)
  • Bára Basiková + Naďa Válová Kulturní dům Ločenice (Ločenice)
  • Bára Basiková + Naďa Válová Kulturní dům Stará Huť (Stará Huť)
  • Bára Basiková + Naďa Válová Společenský dům Jilemnice (Jilemnice)
  • Bára Basiková + Naďa Válová KS Bio Střela (Plasy)
  • Bára Basiková + Naďa Válová Kulturní dům (Šternberk)
  • Bára Basiková + Naďa Válová Kulturní dům Veselí nad Lužnicí (Veselí nad Lužnicí)
  • Bára Basiková + Naďa Válová Kulturní dům Klobučan (Valašské klobouky)
  • Naďa Válová + Bára Basiková Kulturní dům Střelnice (Broumov)
  • Bára Basiková + Naďa Válová Kulturní dům Horažďovice (Horažďovice)
  • Bára Basiková + Naďa Válová Evangelický kostel (Frýdek-Místek)
2023[editovat | editovat zdroj]
  • Beranová + Válová Classic meets Pop Vila Engelsmann (Brno)
  • Petr Hapka a jeho potměšilí hosté Měšťanská beseda (Plzeň)
  • Naďa Válová Kostel Zvěstování Panny Marie (Ostrov)

Jubilejní koncerty 2024[editovat | editovat zdroj]

  • Petr Hapka „80“ – vzpomínkový koncert za účasti mnoha známých umělců, 17. 4. 2024 od 19:30 hodin – Kongresové centrum Praha

Jubilejní koncertní večer lze charakterizovat dvěma slovy: vřelá setkání. Dojde k setkání žen z Ohroženého druhu a vystoupí i žáci pěvecké školy Nadi Válové: Sboři a žáci z Alky. Účast přislíbili: Petr Malásek, Hana Holišová, Lenka Nová, Ondřej Ruml, Věra Nerušilová, Hana Robinson, Tereza Nekudová, Lucia Šoralová, Kateřina Marie Tichá, Xavier Baumaxa, Jan Maxián, Jan Sklenář a Honza Roušar. Slavnostním večerem bude provázet Jan Smetana. Koncert je koncipován jako vzpomínka a průvodce devatenácti lety pěvecké i pedagogické činnosti Nadi Válové.

Citáty[editovat | editovat zdroj]

  • Naďa je autentická, svá, na nic si nehraje, a když zazpívá, mám pocit, že se jaksi zastaví svět, že se ocitám v nějakém meziprostoru, a to mě neskutečně baví. Je to žena s osobitým a velkým hlasem i srdcem. Hana Holišová, zpěvačka a herečka.
  • Naďa Válová patří k těm interpretkám, která dokáže změnit atmosféru v sále. Dovede rozplakat i rozesmát zároveň. To nedokáže každý.“ Petr Malásek, klavírista a skladatel.
  • „Jsem zpěvačkou se starou duší a dle reakcí posluchačů dokážu rozbouřit emoce.“ Naďa Válová, zpěvačka písní, jejichž podání je postaveno na silném, podmanivém hlasu.[11]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

2006 Trochu jinak – produkce Zdeněk Kovařík[editovat | editovat zdroj]

  • Naďa Válová – Obraz; Naďa Válová – Gemini

2008 Ohrožený druh – Michal Horáček nejprodávanější titul roku 2008, cena Anděl za album roku 2008[editovat | editovat zdroj]

  • Jak se ten chlap na mě divá (5:37) Paolo Conte / Text: Paolo Conte, Michal Horáček; zpěv: Lenka Nová a Naďa Válová; úprava aranžmá: Milan Kymlička
  • Všechno je, jak má být (3:30) Ivan Hlas / Michal Horáček; zpěv: Naďa Válová; „temné aranžmá“: David Solař, smyčcové aranžmá: Milan Kymlička
  • V úzkých (2:48) Petr Hapka / Michal Horáček; zpěv: Naďa Válová; smyčcové aranžmá: Milan Kymlička

2010 Točí se to dokola – Honza Roušar[editovat | editovat zdroj]

  • Není to fér – zpěv Honza Roušar, Naďa Válová

2019 Černá – produkce Bára Basiková, autorský podílel Michal Horáček, Petr Hapka nebo Ivan Hlas[editovat | editovat zdroj]

  • Naďa Válová / Černá; S cizím chlapem v cizím pokoji; Sněžná sova; Havrani na sněhu; Všechno je, jak má být; Pokoj 13; Vidíš tu hvězdu; V úzkých; Krev a šroubky; Tolik běsů, tolik víl ...

2019 Putování (1966–2017) – Marta Kubišová[editovat | editovat zdroj]

2022 Za pět dvanáct – Honza Roušar[editovat | editovat zdroj]

  • Měj mě rád – Honza Roušar, zpěv Naďa Válová

2023 Díky vám[editovat | editovat zdroj]

  • Naďa Válová / Snad vrátí se brzy; Svatební / duet s Davidem Krausem; A mé dny plynou; Staré rány nebolí; Po sté líbám tvou tvář; Být sám sebou / duet s Bárou Basikovou; Chci čas vrátit; Requiem; Jak dlouho ještě budem zrát; Polozbořený; S láskou; Palačinky / voc. Divokej Bill.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Facebook. www.facebook.com [online]. [cit. 2024-03-31]. Dostupné online. 
  2. LEH. V mém hlase jsou všechny rány osudu, které jsem prožila, říká Válová. iDNES.cz [online]. 2019-11-20 [cit. 2024-03-28]. Dostupné online. 
  3. ČTK, Jana Záhorková. Horáčkův Ohrožený druh má za sebou živou premiéru ve Švandově divadle. iDNES.cz [online]. 2009-09-25 [cit. 2024-03-28]. Dostupné online. 
  4. RAUŠOVÁ, Zuzana. Králíček Horáček představil na kolonádě miciny ze svého Kudykamu. iDNES.cz [online]. 2009-07-05 [cit. 2024-03-28]. Dostupné online. 
  5. Kudykam - Kudykam | Česká televize. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  6. Naďa Válová, Bára Basiková a Michal Horáček oprášili český šanson - Novinky. www.novinky.cz [online]. 2019-06-10 [cit. 2024-03-28]. Dostupné online. 
  7. HNÁTEK, Václav. Naďa Válová zpívá Horáčkovy písně. Ukazuje, co dovede, soudí textař. iDNES.cz [online]. 2019-06-06 [cit. 2024-03-28]. Dostupné online. 
  8. Hithit - CD Naďa Válová - Díky Vám. Hithit [online]. [cit. 2024-03-30]. Dostupné online. 
  9. Muzikohraní. Alka, o.p.s. [online]. [cit. 2024-03-28]. Dostupné online. 
  10. Facebook. www.facebook.com [online]. [cit. 2024-03-28]. Dostupné online. 
  11. REDAKCE. Šansoniérka Naďa Válová - múza Petra Hapky zve na koncert „Naďa Válová 45“. EVERYDAYMAGAZIN.CZ [online]. [cit. 2024-03-30]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]