Neolitická revoluce: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Charakteristika: jiné studie
Řádek 39: Řádek 39:
Produkce přebytku potravy umožnila také [[dělba práce|specializaci]] [[povolání]]; nebylo již nutné, aby se na výrobě potravin podílela celá komunita a to umožnilo vydělení vrstvy [[řemeslník]]ů. Vznikla tak později i [[standardizace]], umožňující vznik [[písmo|písma]], [[číslo|čísel]], [[zákon]]ů, [[peníze|peněz]] a [[stezka|stezek]].
Produkce přebytku potravy umožnila také [[dělba práce|specializaci]] [[povolání]]; nebylo již nutné, aby se na výrobě potravin podílela celá komunita a to umožnilo vydělení vrstvy [[řemeslník]]ů. Vznikla tak později i [[standardizace]], umožňující vznik [[písmo|písma]], [[číslo|čísel]], [[zákon]]ů, [[peníze|peněz]] a [[stezka|stezek]].


Dlouhodobé osídlení jednoho místa také umožnilo akumulaci majetku a vedlo k rozvoji [[obchod]]u s přebytky. Vývoj vyvrcholil na [[Blízký východ|předním Východě]] vznikem [[opevnění|opevněných]] osad (později latinské ''[[castrum]]'' a ''[[kastel|castellum]]''), z nichž se některé rozrostly do původně [[Teokracie|teokratických]]<ref>http://ancientvisitors.blogspot.com/2011/10/ancient-sumerian-cities-and-gods.html - Ancient Sumerian cities and gods</ref> [[město|měst]] (např. [[Jericho]] okolo 9 000 př. n. l., [[Kal'at Džarmo]], [[Khirotikia]] na [[Kypr]]u nebo [[Çatal Hüyük]] v [[Anatolie|Anatolii]]) a vznikají pak vyspělé [[civilizace]] ([[centralizace]] moci, rovnost nahradila [[hierarchie]]). Bylo zavedeno [[náboženství]] a [[otrokářství]]<ref>http://www.britannica.com/EBchecked/topic/548305/slavery - Slavery</ref> (sloužení bohům, na [[dluh]]).<ref>http://www.ancient-origins.net/human-origins/sumerian-gods-modern-day-history-slavery-00442 - From Sumerian Gods to Modern Day: The History of Slavery</ref>
Dlouhodobé osídlení jednoho místa také umožnilo akumulaci majetku a vedlo k rozvoji [[obchod]]u s přebytky. Vývoj vyvrcholil na [[Blízký východ|předním Východě]] vznikem [[opevnění|opevněných]] osad (později latinské ''[[castrum]]'' a ''[[kastel|castellum]]''), z nichž se některé rozrostly do původně [[Teokracie|teokratických]]<ref>http://ancientvisitors.blogspot.com/2011/10/ancient-sumerian-cities-and-gods.html - Ancient Sumerian cities and gods</ref> [[město|měst]] (např. [[Jericho]] okolo 9 000 př. n. l., [[Kal'at Džarmo]], [[Khirotikia]] na [[Kypr]]u nebo [[Çatal Hüyük]] v [[Anatolie|Anatolii]]) a vznikají pak vyspělé [[civilizace]] ([[centralizace]] moci, rovnost nahradila [[hierarchie]]). Bylo zavedeno [[náboženství]] a [[otrokářství]]<ref>http://www.britannica.com/EBchecked/topic/548305/slavery - Slavery</ref> (sloužení bohům, na [[dluh]]).<ref>http://www.ancient-origins.net/human-origins/sumerian-gods-modern-day-history-slavery-00442 - From Sumerian Gods to Modern Day: The History of Slavery</ref> Rozvíjejí se v okolí velkých [[řeka|řek]] ([[Mezopotámie]], [[Nil]], [[Indus]], [[Žlutá řeka]]).


Rovnostářská společnost lovců a sběračů neznala ani pojem [[otcovství]],<ref>http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1545-5300.1991.00377.x/abstract - The Origins of Fatherhood: An Ancient Family Process</ref> ale po neolitické revoluci se může vytvářet [[patriarchát]]. [[Monogamie]] patrně souvisí ze zemědělstvím,<ref>http://www.scienceworld.cz/biologie/monogamie-muze-souviset-se-zemedelstvim/ - Monogamie může souviset se zemědělstvím</ref> protože v lovecko-sběračských společnostech i u [[Primáti|primát]]ů převažuje [[polygamie]].<ref>http://www.huffingtonpost.com/2011/11/10/is-monogamy-natural_n_1087009.html - Is Monogamy Natural?</ref>
Rovnostářská společnost lovců a sběračů neznala ani pojem [[otcovství]],<ref>http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1545-5300.1991.00377.x/abstract - The Origins of Fatherhood: An Ancient Family Process</ref> ale po neolitické revoluci se může vytvářet [[patriarchát]]. [[Monogamie]] patrně souvisí ze zemědělstvím,<ref>http://www.scienceworld.cz/biologie/monogamie-muze-souviset-se-zemedelstvim/ - Monogamie může souviset se zemědělstvím</ref> protože v lovecko-sběračských společnostech i u [[Primáti|primát]]ů převažuje [[polygamie]].<ref>http://www.huffingtonpost.com/2011/11/10/is-monogamy-natural_n_1087009.html - Is Monogamy Natural?</ref>

Verze z 5. 8. 2016, 08:58

Neolitická revoluce je termín charakterizující přechod od společnosti lovců a sběračů k společnosti usedlé, jejíž hospodářství je založeno na zemědělství, které vyžaduje soukromé vlastnictví.[1]

Charakteristika

Oblast úrodného půlměsíce.

Tento proces pravděpodobně proběhl, poté co skončila poslední doba ledová. Přibližně před 15 tisíci lety začala růst hladina moří a rozšiřuje se usedlý způsob života (natufijská a mushabianská kultura). Je zaveden řád a hierarchie.[2] Ke změně k zemědělství došlo někdy mezi 10. a 8. tisíciletím př. n. l. (holocén, předkeramický neolit) v oblastech předního Východu, na území tzv. úrodného půlměsíce a je to považováno za jednu z nejdůležitějších událostí v celých dějinách lidstva. Tou dobou se zemědělství začalo vyskytovat také na ostrovech jako je Kypr.[3]

Pojem „neolitická revoluce“ byl (jako analogie ke staršímu pojmu průmyslová revoluce[1]) rozšířen archeologem australského původu Verem Gordonem Childem a jím poprvé užit roku 1936 (pojem jako takový se vyskytoval již dříve [2]). Ten považoval klimatickou změnu za hlavní příčinu. Avšak pojem „revoluce“ není nejpřesnějším označením vzhledem k faktu, že celý proces neolitizace trval několik tisíciletí a nejednalo se tedy o změnu rychlou. Ve 20. století byl tedy vliv zemědělství zveličován,[4] nezpůsobil totiž větší nárůst populace[5] a podle genetických[6] a jiných[7] studií došlo k nárůstu populace dříve, s čímž by mohlo souviset i vymírání v pleistocénu (včetně vymizení ostatních druhů člověka) a behaviorální modernita. Základem neolitické revoluce je totiž eliminace konkurence (predátorů, plevele). Známky kultivace rostlin jsou i 23 tisíc let staré[8] a mouka se mele nejméně 30 tisíc let.[9] K přechodu k zemědělství tedy docházelo postupně už od doby před klimatickou změnou. Zemědělství se tedy mohlo rozšířit do světa (včetně Ameriky) z jednoho zdroje.

Revoluci postupně tvořily nové starověké technologie jako metalurgie.

Zemědělství

Primitivní nástroj na mletí obilí.

V 10. nebo v 9. tisíciletí př. n. l. došlo v oblasti tzv. úrodného půlměsíce (tj. v oblasti dnešní Palestiny, Sýrie, Turecka, Íránu a Iráku) ke změnám ve způsobu získávání obživy a přechodu z nomádského způsobu života. Vhodné podnebí bylo i jinde.[10] Doložena je výsadba fíkovníků (9300 př. n. l).[11] Po určitou dobu trvalo období sběru zrn divokých trav. Lidé postupně začali sami účelově pěstovat obilí (lipnicovité). Hlavně pšenici jednozrnku (cca 10000 př. n. l) a dvouzrnku (8800 př. n. l v Tell Aswad) a také ječmen. Také začali chovat dobytek (ovce, kozy, hovězí dobytek). Nejstaršími sídlišti, kde byla archeologicky zaznamenána přítomnost obilnin, jsou Mureybit v severní Sýrii (odhadované stáří nálezu 8050–7542 př. n. l.), Ali Koš v Íránu (7500–6750 př. n. l) a Jericho na Palestinských územích (7000 př. n. l.). Vedle obilnin také pěstovali hrách, čočku, proso (Čína),[12] len, mák, boby, výjimečně i oves a žito. Podobná centra se o něco později vytvořila i ve Střední Americe a na Dálném východě (oblast Žluté řeky).

Zemědělství je také doprovázeno intenzivním využitím dřeva (trám, topůrko, kolo, loď) při kácení lesů.[13]

Domestikace zvířat

Domestikovaný skot byl využíván k produkci mléka.

Zároveň se začátkem pěstování obilnin, došlo i k domestikaci divokých zvířat. Zpočátku si lidé pravděpodobně vytvářeli tzv. živé konzervy. Tj. drželi v zajetí mláďata ulovených zvířat a vykrmovali je k pozdější spotřebě. Archeologicky nejsme schopni u kosterního nálezu postihnout, jestli se jednalo o „živou konzervu“ či již plně domestikované zvíře. Až později došlo k výraznému zmenšení velikosti chovaných zvířat. Nejstarší nálezy kostí ovce ze sídliště pocházejí ze Zarev Chemi/Shandaru (9 000 př.n.l.). Nálezy koz se objevují později - kolem 7 500 - 6 750 př. n. l. Kosti hovězího dobytka byly nalezeny v Jerichu (7 000 - 6 750 př.n.l.), Agrisse (6 500 př. n. l.) a Knossu (6 100 př. n. l.). Domestikovaný vlk - pes se objevil na sídlištích mimo úrodný půlměsíc, a to ve Star Carr (Anglie) a v Seckenberg Moor (Německo, cca 7 500 př. n. l.). Nelze vyloučit, že sloužil (i) jako potrava. Evolučně se ale oddělil již před více než 30 tisíci lety.[14] Kůň se objevuje na Ukrajině kolem r. 4 000 př. n. l., snad v souvislosti s lokálními nomádskými společnostmi. Na evropském severu je uvažováno o domestikaci soba již na konci paleolitu.

Intolerance laktózy byla tak selekcí geneticky potlačena.[15]

Ostatní pokrok

Broušená industrie

Sumerský srp z doby přibližně 3000 př. n. l.

Kámen se nadále opracovával štípáním jako v paleolitu, ale objevila se i úprava broušením (nejstarší nálezy jsou i přes 40 tisíc let staré).[16] Nástroje tak byly opracovány jemněji a vznikaly i nové tvary (motyka, mlat atd.). V této době již dokázali provrtat otvor pro topůrko. Typickým nálezem bývají srpy, jejichž čepel je složena z malých štípaných čepelek, které jsou smůlou či asfaltem vlepeny do hluboké spáry vytvořené v kostěné či dřevěné rukojeti.

Keramika

Keramika je stará více než 20 tisíc let (gravettien). Hliněné nádoby, které byly vypalovány buď v ohništích nebo o něco později v keramických pecích, se začali rozšiřovat. Keramika byla nalezena v Džarmu v Iráku (kolem 5 400 př. n. l.), další nálezy pocházejí z Anatolie.

Textilie

I textilie je starší než 20 tisíc let. Nacházíme doklady výroby textilií v podobě závaží tkalcovského stavu, přeslenů a konečně i otisků samotných látek na dnech keramických nádob (pravděpodobně nechávali nádoby před samotným výpalem vyschnout tak, že je postavili na látky a vysušili na slunci).

Sociální změny

Lidé poprvé převzali kontrolu nad způsobem získávání potravin, tj. přestali být závislí na tazích lovné zvěře a dokázali regulovat množství potravy, které bylo třeba k uživení komunity, což ve svém výsledku vedlo k růstu populace a potřebě intenzifikace komunikace. Ačkoli se mluví o zlepšení podmínek, člověk měl více práce, nemocí od chovaných zvířat a méně stravy (více zkažené zuby, menší postava).[17] Až po několika tisících letech se životní úroveň vrátila na úroveň před revolucí.[18]

Produkce přebytku potravy umožnila také specializaci povolání; nebylo již nutné, aby se na výrobě potravin podílela celá komunita a to umožnilo vydělení vrstvy řemeslníků. Vznikla tak později i standardizace, umožňující vznik písma, čísel, zákonů, peněz a stezek.

Dlouhodobé osídlení jednoho místa také umožnilo akumulaci majetku a vedlo k rozvoji obchodu s přebytky. Vývoj vyvrcholil na předním Východě vznikem opevněných osad (později latinské castrum a castellum), z nichž se některé rozrostly do původně teokratických[19] měst (např. Jericho okolo 9 000 př. n. l., Kal'at Džarmo, Khirotikia na Kypru nebo Çatal Hüyük v Anatolii) a vznikají pak vyspělé civilizace (centralizace moci, rovnost nahradila hierarchie). Bylo zavedeno náboženství a otrokářství[20] (sloužení bohům, na dluh).[21] Rozvíjejí se v okolí velkých řek (Mezopotámie, Nil, Indus, Žlutá řeka).

Rovnostářská společnost lovců a sběračů neznala ani pojem otcovství,[22] ale po neolitické revoluci se může vytvářet patriarchát. Monogamie patrně souvisí ze zemědělstvím,[23] protože v lovecko-sběračských společnostech i u primátů převažuje polygamie.[24]

Objevuje se válčení mezi lidmi, které nebylo doloženo pro předchozí paleolit (např. z jeskynních maleb, kosterních pozůstatků či jiných artefaktů).[25][26] Muži geneticky téměř vymřeli.[27] Lidská oběť umožňovala zastrašit ostatní a vytvořit hierarchickou společnost.[28][29] Zastrašování obecně doprovázelo nejen taktiku boje, ale sloužilo k vytváření bázně a ovládání obyvatel.[30][31] Disciplína tak umožnila vytvořit větší společnost.

Reference

  1. http://www.pnas.org/content/110/22/8830.full.pdf+html - Coevolution of farming and private property during the early Holocene
  2. http://www.scienceworld.cz/clovek/neoliticke-revoluci-pry-predchazela-politicka/ - Neolitické revoluci prý předcházela politická
  3. http://phys.org/news/2012-05-oldest-farming-village-mediterranean-islands.html - The oldest farming village in the Mediterranean islands is discovered in Cyprus
  4. http://www.ancient.eu/Neolithic/ - Neolithic - A revolution?
  5. http://phys.org/news/2015-12-growth-farming-non-farming-prehistoric-people.html - New research shows same growth rate for farming, non-farming prehistoric people
  6. https://6000generations.wordpress.com/2013/09/26/human-population-explosion-started-well-before-the-neolithic/ - Human population explosion started well before the neolithic
  7. http://phys.org/news/2016-08-population-boom-early-farming.html - Population boom preceded early farming
  8. http://phys.org/news/2015-07-evidence-farming-mideast.html - First evidence of farming in Mideast
  9. http://phys.org/news/2015-09-ancient-pestle-paleolithic-people-ground.html - Ancient pestle shows Paleolithic people ground oats for food
  10. http://phys.org/news/2016-03-gazelle-fossils-israel-southern-levant.html - Gazelle fossils in Israel indicate southern Levant not as dry during Younger Dryas as thought
  11. https://genographic.nationalgeographic.com/development-of-agriculture/ - The Development of Agriculture
  12. http://phys.org/news/2015-12-millet-link-prehistoric-humans-transition.html - Millet: The missing link in prehistoric humans' transition from hunter-gatherer to farmer
  13. http://www.ojlife.com/2012/sep/home-garden/prehistoric-tools-enabled-architectural-revolution - Prehistoric tools enabled architectural revolution
  14. https://dx.doi.org/10.1016%2Fj.cub.2015.04.019 - Ancient Wolf Genome Reveals an Early Divergence of Domestic Dog Ancestors and Admixture into High-Latitude Breeds
  15. http://www.nature.com/news/archaeology-the-milk-revolution-1.13471 - Archaeology: The milk revolution
  16. http://www.abc.net.au/news/2016-05-11/world's-oldest-known-ground-edge-stone-axe-fragments-found/7401728 - World's oldest known ground-edge stone axe fragments found in Western Australia
  17. http://www.scienceworld.cz/clovek/neoliticka-revoluce-a-vlastnicka-prava/ - Neolitická revoluce a vlastnická práva
  18. http://jasoncollins.org/2013/10/21/life-expectancy-and-the-dawn-of-agriculture/ - Life expectancy and the dawn of agriculture
  19. http://ancientvisitors.blogspot.com/2011/10/ancient-sumerian-cities-and-gods.html - Ancient Sumerian cities and gods
  20. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/548305/slavery - Slavery
  21. http://www.ancient-origins.net/human-origins/sumerian-gods-modern-day-history-slavery-00442 - From Sumerian Gods to Modern Day: The History of Slavery
  22. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1545-5300.1991.00377.x/abstract - The Origins of Fatherhood: An Ancient Family Process
  23. http://www.scienceworld.cz/biologie/monogamie-muze-souviset-se-zemedelstvim/ - Monogamie může souviset se zemědělstvím
  24. http://www.huffingtonpost.com/2011/11/10/is-monogamy-natural_n_1087009.html - Is Monogamy Natural?
  25. http://www.academia.edu/2968441/The_Prehistory_of_Warfare_Misled_by_Ethnography?login=&email_was_taken=true - The Prehistory of Warfare: Misled by Ethnography
  26. http://blogs.scientificamerican.com/cross-check/2013/07/24/new-study-of-prehistoric-skeletons-undermines-claim-that-war-has-deep-evolutionary-roots/ - New Study of Prehistoric Skeletons Undermines Claim That War Has Deep Evolutionary Roots
  27. http://www.osel.cz/index.php?clanek=8190 - Pravdoláskovství v naší evoluci? Zapoměňte!
  28. http://www.osel.cz/8784-vyrostla-nase-civilizace-z-krve-lidskych-obeti.html - Vyrostla naše civilizace z krve lidských obětí?
  29. http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature17159.html - Ritual human sacrifice promoted and sustained the evolution of stratified societies
  30. http://www.worldhistory.biz/ancient-history/51046-art-of-intimidation.html - Art of intimidation
  31. http://phys.org/news/2011-02-world-skyscraper-monument-intimidation.html - World's first skyscraper was a monument to intimidation

Související články