Kundračka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní přírodní rezervace
Kundračka
IUCN kategorie Ia (Přísná přírodní rezervace)
Základní informace
Vyhlášení1973
Rozloha115,7900 ha
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
OkresRužomberok
UmístěníVeľká Fatra
Souřadnice
Kundračka
Kundračka
Další informace
Kód326
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Poloha NPR v rámci pohoří Velké Fatry

Kundračka je národní přírodní rezervace v oblasti Velké Fatry na Slovensku.

Nachází se v katastrálním území obce Ľubochňa v okrese Ružomberok v Žilinském kraji. Území bylo vyhlášeno úpravou Ministerstva kultúry SSR č. 2773/1973-OP z 24. dubna 1973 na rozloze 115,7900 ha. Ochranné pásmo nebylo stanoveno.[1]

Předmět ochrany[editovat | editovat zdroj]

Na velmi strmých jihozápadních až západních svazích Perušína (1281,4 m n. m.) v Ľubochnianské dolině se v členitém reliéfu zachoval bukový prales (vápnomilné bukové lesy, bukové a jedlovo-bukové květnaté lesy, na malé ploše i javorovo-bukové horské lesy a kyselomilné bukové lesy Archivováno 26. 6. 2020 na Wayback Machine.), kde nachází vedle dominantního buku (Fagus) často své stanoviště i jedle (Abies) a smrk (Picea). javor klen dosahuje větší zastoupení pouze v biotopu Lipovo-javorových suťovitých lesích Archivováno 26. 6. 2020 na Wayback Machine.. Vzácně byly zaznamenány i jilm horský (Ulmus glabra), jeřáb muk (Sorbus aria), na skalách borovice lesní (Pinus sylvestris), modřín opadavý (Larix decidua) (reliktní vápnomilné borové Archivováno 26. 6. 2020 na Wayback Machine. a modřínové lesy) a ojediněle i tis (Taxus). Některé stromy zde dosahují úctyhodné rozměry, běžně tu najdeme jedle s průměrem kmene nad 1 metr, obvod nejhrubší zaznamenané žijící jedle je téměř 430 cm.

Níže položené lesy v NPR byly v dávné minulosti pokácené, v současnosti v nich probíhá samovolná obnova původní dřevinné skladby a struktury lesní [Rostlinné společenstvo|fytocenózy]. Na zachovalé vegetační komunity jsou vázány typické druhy karpatské fauny.

Přístupnost[editovat | editovat zdroj]

Po žlutá turistická značka žluté turistické značené trase č. 8602 (prochází po okraji NPR). V blízkosti NPR se nachází přírodní památka Hradené jaziero Blatné.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. webový portál http://uzemia.enviroportal.sk. http://uzemia.enviroportal.sk [online]. [cit. 2019-09-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]