Padva

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní přírodní rezervace
Padva
Základní informace
Vyhlášení1972
Rozloha325,4600 ha
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
OkresMartin
UmístěníVeľká Fatra
Souřadnice
Padva
Padva
Další informace
Kód371
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Poloha NPR v rámci pohoří Velké Fatry

Padva je národní přírodní rezervace v oblasti Velké Fatry na Slovensku. Nachází se v katastrálním území obce Blatnica v okrese Martin v Žilinském kraji. Území bylo vyhlášeno v březnu 1972 na rozloze 325 ha. Předmětem ochrany je smíšený pralesní porost s výskytem tisu a kosodřeviny a krasové jevy.

Předmět ochrany[editovat | editovat zdroj]

Předmětem ochrany jsou skupiny vápencových bradel s krasovými jevy, tis červený, kosodřeviny a některé živočišné druhy.[1]

V závislosti od typu biotopu dominuje v pralese buk (Fagus) (javorovo-bukové horské lesy, vápnomilné bukové lesy, bukové a jedlovo-bukové květnaté lesy, lipovo-javorové sutinové lesy) nebo smrk (Picea) (smrkové lesy vysokobylinné). V nížinách, na sutinách a v javorovo-bukových lesích je vyšší zastoupení javoru klenu (Acer pseudoplatanus), relativně vyšší zastoupení má také jedle (Abies) a jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia), ostatní dřeviny se vyskytují jen zřídka (jilm horský (Ulmus glabra), jasan ztepilý (Fraxinus excelsior), jeřáb muk (Sorbus aria)...).

Hlavně na skalách a v jejich okolí roste několik desítek kusů tisu červeného (Taxus baccata). Pozornost si zaslouží i reliktní výskyt kosodřeviny na vrcholu Smrekova a Haľamovej kopy a na vícerých dalších menších kótach v údolí Padva, už mimo lokality pralesa. Průměrný věk porostů se pohybuje od 160 do 180 let. Vrcholy Smrekova a Haľamovej kopy jsou významnými lokalitami horské flóry s výskytem vzácných, reliktních a ohrožených taxonů. Relativní odlehlost a zachovalost území vytváří velmi dobré existenční podmínky i pro vzácné a na vyrušovaní citlivé druhy fauny (velcí masožravci, kurovití, sovy).

Na horním toku Selence se nachází dva vodopády (mimo lokality pralesa), údolí Padva má celkově divoký ráz s velmi členitým reliéfem a množstvím skalních útvarů.

Přístupnost[editovat | editovat zdroj]

Po zelená turistická značka zelené turistické značené trase č. 5634 z obce Blatnica (prochází okrajem NPR).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. webový portál http://uzemia.enviroportal.sk. http://uzemia.enviroportal.sk [online]. [cit. 2019-09-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]