Mažarná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Mažarná
Základní informace
Vyhlášení1994, 2009
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
OkresMartin
UmístěníSSJ
Souřadnice
Mažarná
Mažarná
Další informace
Kód1180
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Poloha PP v rámci pohoří Velká Fatra

Mažarná je jeskyně a přírodní památka ve správě příspěvkové organizace Správa slovenských jeskyní.

Nachází se v západní části pohoří Velké Fatry na Slovensku v katastrálním území obce Blatnica v okrese Martin v Žilinském kraji. Území bylo vyhlášeno v roce 1994 a naposledy novelizováno v roce 2009. Ochranné pásmo nebylo stanoveno.

Předmět ochrany[editovat | editovat zdroj]

Délka jeskyně Mažarná vzniklé jak průsaky vody, tak mrazovým zvětráváním střednětriasových vápenců chočského příkrovu, je asi 130 metrů. Krápníková výzdoba jeskyně je však již bohužel zvětralá a nebo poškozená. V jezírkové chodbě se zachovala sintrová jezírka, která jsou však naplněna vodou jen v některých obdobích roku. Vstupní portálové prostory jeskyně Mažarná jsou docela impozantní, při poměrně malé délce činí celková rozloha jeskyně asi 1 340 m². Průměrná teplota v jeskyni činí asi 6 °C a vlhkost vzduchu 92 %.

Ze vstupní, asi 45 metrů dlouhé síně, odbočuje k jihu Granátová chodba, která dostala své pojmenování díky nálezům ručních granátů z období SNP. K severu naopak odbočuje tzv. Stĺpová (Sloupová) chodba charakteristická krápníkovými sloupy, stalagmity a sintrovými prohlubněmi. Ta pokračuje do Jazierkovej siene (Jezírkové síně).

Jeskyně Mažarná je rovněž významné archeologické a paleontologické naleziště. Byly tady objeveny kosti jeskynního medvěda (Ursus spelaeus) a předměty z doby bronzové lidu kanelované keramiky. Osídlení jeskyně je však již doloženo ve středním eneolitu (asi 2 600 let př. n. l.). V období tzv. valašské kolonizace sloužila jeskyně k odpočinku pastevcům. Jeskyně je Chráněný přírodní výtvor vyhlášený v roce 1981 je součástí tzv. Velkofatranského krasu, významné zimoviště netopýrů v zimním období. První známá písemná zmínka o jeskyni pochází až z roku 1723.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. webový portál Trekking.cz. https://www.treking.cz [online]. [cit. 2019-09-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]