Túfna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Túfna
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Túfna je údolí (slovensky dolina) ve středoslovenském pohoří Velká Fatra, v geomorfologickém podcelku Bralná Fatra.[1] Nachází se uprostřed tří orograficky levých větví Harmanecké doliny. Klesá k jihu směrem od hřebene, který spojuje vrcholy Krásny kopec (1237 m) a Črchľa (1207 m).[2] Jeho orograficky pravé svahy tvoří jižní úbočí jednoho z bezejmenných vrcholů Krásného kopce, zatímco levé svahy vytváří jihozápadní úbočí vrcholu Črchľa.[2] Dnem údolí, jež se celé nachází v Národním parku Velká Fatra,[3] protéká stejnojmenný potok, který je přítokem potoka Harmanec.

Údolí Túfna tvoří vápencové skály. Jeho svahy zcela pokrývá les, je zde však mnoho skalisek a skalních výchozů. Jsou zde dobře rozvinuté krasové jevy, zejména řada jeskyní. Největší z nich jsou jeskyně Horná Túfna a Dolná Túfna.[3] V divokém a neobydleném údolí žije řada živočišných druhů včetně medvědů hnědých.

Turistické informace[editovat | editovat zdroj]

Údolím vede zeleně značená turistická trasa č. 5435 z obce Dolný Harmanec přes Horný Harmanec a Túfnu na rozcestí Krásny kopec, kde se napojuje na červeně značenou červená turistická značka Cestu hrdinů SNP.[3]

zelená turistická značka Dolný Harmanec – Horný Harmanec – Veľký tunel – Túfna – Krásny kopec, rázcestie.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Túfna na polské Wikipedii.

  1. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Dostupné online. 
  2. a b Veľká Fatra. Turistická mapa 1:50 000, Banská Bystrica: Tatraplan, 2017, ISBN 978-80-89134-33-5.
  3. a b c Turystyczna mapa Słowacji. [dostęp 2016-08-20].

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]