Dogerské skaly

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Dogerské skaly
Základní informace
Vyhlášení1952, 1986
Rozloha0,169 ha
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
OkresRužomberok
UmístěníVeľká Fatra
Souřadnice
Dogerské skaly
Dogerské skaly
Další informace
Kód242
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Poloha PP v rámci pohoří Velká Fatra

Dogerské skály jsou přírodní památka. vyhlášena v roce 1952 na ploše 1,88 hektaru.

Nachází se na pravé straně při vyústění Trlenské doliny od Bílého Potoka do nivy Revúce, v katastrálním území města Ružomberok na území Národního parku Velká Fatra. Vyhlášena byla vyhlášena v roce 1952 na ploše 1,88 hektaru.

Předmět ochrany[editovat | editovat zdroj]

Území má velký přírodovědecký význam se značnou přírodovědeckou hodnotou, je vzácnou studijní ukázkou odkryvu jurského souvrství rádiolaritového vývoje. Umožňuje studium profilu, složení a zabarvení dogerských vrstev na přístupném místě.[1]

Jde o typický hlubinný vývoj střední jury (tzv. dogger) v typickém radiolaritovém vývoji vápenců krížňanského příkrovu. Přírodní památka tvoří nevýrazné vápencové skalní stěny odkryté přirozenou erozí se zvrásněnými lavicemi radiolaritov. Umožňuje studium profilu, složení a zabarvení dogerských vrstev. Skály jsou zajímavé přítomností podmořského skluzu, takzvaného slumpingu.

Šlo o diageneticky nezpevněné sedimentární vrstvy, které se deformovaly vlivem gravitačního skluzu na nakloněném mořském svahu. Na odkryvu lze sledovat i přítomnost vrásových puklin. Vzniklé ležaté vrásy byly následně překryty nadložními vrstvami. Půda je písčito-hlinitá, promíchaná štěrkem, mělká s kamením a vyčnívajícími bradly.

Těsně pod skalami vyvěrá upravený pramen, který se nachází hned vedle silnice na Vlkolínec. Vyvěračka slouží turistům celoročně. Pramen je upraven a zakryt dřevěným přístřeškem. Oproti prameni se nachází úkryt před deštěm a posezení pro návštěvníky.

Flora a fauna[editovat | editovat zdroj]

Ze živočišstva zde byly zjištěny více druhů plžů jako chondrina skalní, vřeténka lesklá, vřeténka proměnlivá či slimák načervenalý. Přírodní památka nebyla dosud příliš dotčena lidskou činností. Objekt a jeho okolí postupně zarůstá a je zakrýván lesním porostem. V současnosti v blízkosti skal neprochází žádný turistický chodník, ale přírodní památka se nachází doslova několik metrů od silnice, takže je bez problémů přístupná. Má velký přírodovědný význam se značnou vědeckou hodnotou. Dogerské skály jsou vzácnou studiovou ukázkou jurské doby a zároveň významnou geologickou lokalitou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dogerské skaly na slovenské Wikipedii.

  1. webový portál http://uzemia.enviroportal.sk. http://uzemia.enviroportal.sk [online]. [cit. 2019-09-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]