Biely Potok (Ružomberok)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Biely Potok
Biely Potok ze Sidorova
Biely Potok ze Sidorova
Poloha
Souřadnice
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajŽilinský
OkresRužomberok
Tradiční regionLiptov
částRužomberku
Správa
PSČ034 03
Označení vozidel (do r. 2022)RK
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Biely Potok je městská část Ružomberku nacházející se na jeho jižním konci. Biely Potok se rozkládá po obou březích řeky Revúca v ústí Revúcké doliny, která odděluje pohoří Velká Fatra a Nízké Tatry. Obec je situována v linii sever - jih podél Revúce, od které reliéf prudce stoupá do okolních hor.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o obci pochází ze 14. století, kdy byl Biely Potok uznán za jednu z ulic Ružomberka na základě městských výsad vydaných uherským králem Karlem Robertem z Anjou. Historie obce a Ružomberka je takto dodnes navázána. Obyvatelé obce se živili zemědělstvím, chovem ovcí a domácími řemesly. V okolí obce byla zaznamenána i těžba železné rudy. Rozvoj obce doznal vzestupu koncem 19. století, kdy byla nedaleko obce vybudována první továrna na zpracování dřevoviny. K Ružomberku byl přičleněn po roce 1882. V roce 1908 byla v obci vybudována úzkorozchodná železnice spojující Ružomberok s lázeňským městem Korytnica. Během období SNP v okolí obce probíhaly intenzívní boje mezi povstalci a německými jednotkami. Nejintenzívnější byly v okolí vrchu Ostré, protože sloužil jako dobrá pozorovatelna na celé okolí. Po roce 1945 nastala v obci masivní výstavba.

Památky[editovat | editovat zdroj]

V obci se nachází kostel sv. Vendelína z roku 1901. Najdeme zde i pozůstatky náspu Korytnické železnice a několik budov z přelomu 19. a 20. století.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Biely Potok (Ružomberok) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]