Blatné (přírodní památka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Blatné
Základní informace
Vyhlášení1990
Rozloha4,2900 ha
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
OkresRužomberok
UmístěníVeľká Fatra
Souřadnice
Blatné
Blatné
Další informace
Kód262
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Poloha PP v rámci pohoří Velká Fatra

Blatné je přírodní památka v oblasti Velké Fatry na Slovensku.

Nachází se v katastrálním území obce Ľubochňa v okrese Ružomberok v Žilinském kraji. Území bylo vyhlášeno či novelizováno v roce 1990 na rozloze 4,2900 ha. Rozloha ochranného pásma byla stanovena na 116,0000 ha.

Předmět ochrany[editovat | editovat zdroj]

Blatná dolina, jako jedna z odnoží Ľubochnianské doliny, je na rozdíl od mnoha jiných dolin Velké Fatry zařezaná až do krystalického jádra Západních Karpat (lokálně označovaného jako tzv. Ľubochnianský masiv) tvořeného prvohorními horninami žulového typu. Přímo na stoupající lesní cestě je možné spatřit lesklé lupeny muskovitických slíd a růžových živců tvořících spolu s křemenem základ granitů a granodiority. Výše ve svazích v žulovém nadloží vystupují na povrch méně kompaktní skalní útvary tvořené sedimentárním obalem jádra - druhohorním souvrství vápenců a dolomitů z tzv. šiprúnskej série.

Současné klima už netvoří ideální podmínky pro rychlé svahové pohyby. Zejména v jarním období sice kvůli účinkům mrazu padají úlomky hornin, často i celé bloky, ale intenzivnější byly tyto procesy naposledy v starších obdobích kvartéru (čtvrtohor). Výsledkem jednoho takového katastrofálního zhroucení skal je i hrazené jezero Blatné. Příčinou jeho vzniku byl rychlý mechanický pohyb svahu - skalní zřícení, v důsledku čehož bylo přehrazené celé údolí a vzniklo jezero. Ve světě je tento jev relativně běžný, na Slovensku je však znám pouze zde v údolí Blatné, přičemž i v rámci jádrových pohoří celých Karpat se jedná o ojedinělý geomorfologický jev. Celkový nános zřícených skal (vápenců a dolomitů) z jižních svahů Perašína (1280 m n. m.) se odhaduje na 200 000 m³.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. webový portál Turistika.cz. http://www.turistika.cz [online]. [cit. 2019-09-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]