Jokohama

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jokohama
横浜市
Jokohama – znak
znak
Jokohama – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
StátJaponskoJaponsko Japonsko
RegionKantó
PrefekturaKanagawa
Jokohama (Japonsko)
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha437,38 km²
Počet obyvatel3 697 894 (2012)
Hustota zalidnění8 454,6 obyv./km²
Správa
StarostaFumiko Hayashi
Vznik1889
Oficiální webwww.city.yokohama.lg.jp/lang/en/
Adresa obecního úřaduJokohama-ši,
Naka-ku, Minato-čó 1-1
Telefonní předvolba045-671-2121
PSČ231-0017
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jokohama (japonsky: 横浜市; Jokohama-ši) je hlavní město prefektury Kanagawa v Japonsku. Je to druhé největší město a největší přístav v Japonsku. Leží na ostrově Honšú.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nejvyšší budova v Japonsku, Landmark Tower, leží v čtvrti Minato Mirai 21.
Přistání komodora Perryho v Joku-Hamě (Jokohama) 14. července 1853.

Jokohama byla malou rybářskou vesnicí až do konce období Edo, tedy doby, kdy Japonsko obchodovalo se zahraničím jen velice málo. V roce 1854 komodor Matthew Perry přistál na jih od Jokohamy s flotilou amerických válečných lodí a přinutil Japonsko otevřít některé přístavy pro zahraniční obchod. Jokohama byla vybrána jako jeden z těchto přístavů místo Kanagawy, u které se Tokugawský šógunát obával, že leží příliš blízko Tókaidó – strategické cesty spojující Edo s Nagojou, Kjótem a Ósakou.

Přístav v Jokohamě byl otevřen v roce 1859 a rychle se stal vstupní bránou pro většinu zahraničního obchodu s Japonskem. Cizinci žili v městské čtvrti zvané Kannai („uvnitř bariéry“), která byla obklopena vodním příkopem. Mnoho jedinců příkop překračovalo a to způsobovalo problémy. Slavný Incident v Namamugi, jedna z událostí předcházející pádu šógunátu, se odehrál na místě dnešní čtvrti Curumi-ku v roce 1862. Ernest Satow popsal incident ve své knize Diplomatem v Japonsku (A Diplomat in Japan).

Po restauraci Meidži v roce 1868 se v přístavu soustředil obchod s hedvábím. První japonská železnice byla postavena v roce 1872 mezi Jokohamou a Tokiem a dovolila tak japonským firmám zaibacu používat přístav k dovozu materiálu pro jejich továrny v průmyslové oblasti Keihin. Růst japonského průmyslu přinesl Jokohamě prosperitu a výstavbu rezidenčních čtvrtí pro nové zbohatlíky. Až do doby, kdy se většina obchodu začala realizovat přímo v Tokiu, byla Jokohama známá jako nejkosmopolitnější město v Japonsku.

Velká část Jokohamy byla zničena velkým zemětřesením v roce 1923 a během druhé světové války trpělo město paličskými nálety amerického letectva. Během americké okupace byla Jokohama hlavním překladištěm a základnou amerického námořnictva, obzvláště za Korejské války. Po ukončení okupace se většina aktivit U.S. Navy přesunula do nedaleké Jokosuky.

Jokohama se oficiálně stala městem 1. dubna 1889 a 1. září 1956 se stala „městem z titulu vládního nařízení“ (tzn., že je de facto postavena na úroveň prefektury).

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Buddhistický chrám v Jokohamské čínské čtvrti
Během Korejské války využívalo Jokohamský přístav americké námořnictvo.

Jokohama leží na poloostrově na západním břehu Tokijského zálivu, 30 kilometrů od Tokia, s kterým je spojena několika železničními tratěmi, dálnicemi a dalšími silnicemi. I když je město z velké části jen obytnou zónou pro lidi dojíždějící za prací do Tokia, má Jokohama také silnou místní ekonomiku, obzvláště loďařství, biotechnologie a polovodičový průmysl. Nissan plánuje přesun svého ústředí do Jokohamy z Tokia v roce 2010.

Městem protéká řeka Óka.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Mezi Jokohamské pamětihodnosti patří: park Jamašita, Minato Mirai 21 (nákupní okrsek postavený na půdě navezené do moře), Čínská čtvrť (Čúkagai), Jokohamský stadion, Silk Center, oblast Jamate, Růžová zahrada, Motomači a zahrada Sankei-en, která byla sice založena až v roce 1906, ale na jejích pozemcích se nachází např. 500 let stará pagoda. Za prohlídku též stojí cizinecký hřbitov (> 4000 hrobů), Muzeum panenek (> 1200 panenek z celého světa), či muzejní loď Hikawa Maru.

V oblastech Isezakičo a Noge je mnoho barvitých obchodů, barů a restaurací navštěvovaných usedlíky původem z Číny, Thajska, Jižní Korey a dalších zemí.

Městské čtvrti[editovat | editovat zdroj]

Jokohama má 18 městských čtvrtí (ku):

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

V Jokohamě 60. let 19. století se odehrává příběh románu Jamese Clavella Gaidžin.

Rodáci[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]