Diskuse s wikipedistou:Bazi/Archiv 2023

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 měsíci od uživatele Richard Sekerak (WMCZ) v tématu „Zveme Vás na vernisáž soutěže Czech Wiki Photo 2023

Pozvánka na brněnský wikisraz 18. ledna 2023

--MediaWiki message delivery (diskuse) 12. 1. 2023, 09:42 (CET)

Poděkování za účast v soutěži Československo 1948–1989 (2022)

Vážení účastníci a účastnice soutěže Československo 1948–1989 (2022),

rádi bychom vám touto cestou poděkovali za účast posledním ročníku soutěže. Velmi nás těší, kolik vás přispělo k tomu důležitého projektu o moderních dějinách. Rozsah témat byl obrovský a každá editace přispívá k popularizaci někdy složitých, ale důležitých témat spojených s tímto historickým obdobím státu. Během měsíce se zapojilo 36 lidí. Všechny podrobnosti najdete ve statistikách nástroje hashtag, který jsme používali pro sledování projektu.

Vítěze soutěže budeme kontaktovat přímo a pro zajímavost vám posíláme tři nejčtenější články, které vznikly nebo byly rozšířeny v rámci soutěže Československo 1948–1989 (2022):

Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa (9077 zobrazení), Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy (1656 zobrazení), CZ 75 (1540 zobrazení) ke 23. 1. 2022.

Doufáme, že vás projekt bavil a že se zúčastníte i našich dalších akcí. Ještě jednou díky a krásný den.

Krásný víkend,
Natalia

--Natalia Szelachowska (WMCZ) (diskuse) 30. 1. 2023, 20:24 (CET)

Úprava článku Tyl (textil)

Vážeý pane kolego, k Vašim úpravám:

  • Ten odstavec se (podle mého názoru) netýká celé historie (lidstva ?), ale jen části historie tylu, resp. jeho vývoje.
  • Pokud má mít článek trochu odbornou úroveň, je myslím důlžité vědět na kterém druhu stroje se tyl vyrábí a ke kterému druhu textilií se řadí (tkaniny, různé druhy pletenin, krajky) – proto jsem ke každému údaji dal odkaz na patřičný WIKI článek.
  • Možná, že se Vám to zdá příliš odborné – přírodní hedvábí, o které se u tylu jedná, je jen jeden z asi pěti nejznámějších druhů. Pro laika je samozřejmě dostačující, když se ten přívlastek vynechá.
To všechno jsou vesměs zanedbatelné prkotiny, ale protože ty údaje koriguje mistr WIKIPEDIE, je to zřejmě důležité a tak se snažím k tomu dát vysvětlení. (Mimochodem: Jste první wikipedista, kterému, na jeho výslovné přání, po 16 letech vykám). Zdraví--Ryj (diskuse) 3. 2. 2023, 20:10 (CET)
Dobrý den, děkuji Vám za zprávu. Jedná se o tuto moji úpravu, jejímž hlavním účelem měla být úprava vzhledu, protože byl podle mého názoru nevhodným způsobem použit v textu formát odrážkového seznamu tam, kde neměl být, a naopak chyběl, kde být měl. Zároveň jsem uspořádal závěrečné sekce podle doporučeného pořadí, přidal jsem pár odkazů.
Až teď jsem s politováním zjistil, že nějaké odkazy naopak byly mojí editací odstraněny, to nejspíš při snaze očistit text od nevhodného formátu, kdy jsem si nevšiml, že spolu s tím byly nezamýšleně odstraněny odkazy. To tedy můj záměr nebyl a omlouvám se za toto nedopatření.
Co se týká nadpisu sekce o historii, domnívám se, že téma samotného článku je zřejmé, je jím tyl. Není po mém soudu nutno znovu toto téma opakovat i ve všech nadpisech sekcí, člověk si snadno logicky dovodí, že "Historie" znamená historii tylu, nikoli jaksi celou historii lidstva, a stejně tak "Způsob výroby a použití" se logicky týká právě tylu, nikoli třeba flanelu. Dává to smysl i bez onoho doslovného opakování. --Bazi (diskuse) 3. 2. 2023, 21:21 (CET)

Pozvánka na brněnský wikisraz 15. února 2023

--MediaWiki message delivery (diskuse) 3. 2. 2023, 21:18 (CET)

Měsíc žen na Wikipedii 2023

Pozvánka na brněnský wikisraz 15. března 2023

--MediaWiki message delivery (diskuse) 7. 3. 2023, 11:22 (CET)

Typografie

[1] – Wirem to proženu za pár vteřin, ale nejprve se tedy dohodněte, co je vlastně žádané. Třeba Podzemnik proti pevným mezerám zase z jakéhosi důvodu protestoval a jiný kolega v nedávno vedené diskusi pevné mezery nazval „buzerací“. :D A pro Vás je naopak diskvalifikující typografický nedostatek je tam nemít (ale za překlep díky, ono někdy utečou i obsahové chyby, jak mám za své zkušenosti…) OJJ, Diskuse 20. 3. 2023, 05:21 (CET)

Když už jsem tady byl zmíněn: jak už jsem psal několikrát, na Wikipedie:WikiProjekt Kvalita/Kritéria se o pevných mezerách nepíše, jen se odkazuje na Wikipedie:Typografické rady, kde se píše, že Psaní nezlomitelných mezer se na Wikipedii často nedodržuje a na jeho aplikaci jsou rozdílné názory, neboť nezlomitelná mezera znemožňuje fulltextové vyhledávání v rámci webové stránky pomocí běžných funkcí některých prohlížečů a klávesnice. Vkládání kódu   také zhoršuje čitelnost zdrojového kódu dalším editorům. Možná zastaralé, nevím. Z toho nicméně vyvozuji, že používání pevných mezer je nevhodné a nemusí se vkládat ani u NČ. Je to IMO marginálie, co by měla být řešena nějak systémově a ne natvrdo v článku. Kdyby na to byl konsenzus, snad by to mohl i doplnit robot... ale k tomu snad nikdy nedojde. --Podzemnik (diskuse) 20. 3. 2023, 06:31 (CET)
@Podzemnik, OJJ: Wikipedii mají mít možnost editovat nejen vysokoškolsky a středoškolsky vzdělaní lidé, kteří znají standardy úpravy textů v češtině. Prosím vizte Zalomení řádků a nevhodné výrazy na jejich konci: „Při úpravě textů by na některých místech nemělo dojít k zalomení řádku, aby text plynule navazoval, jeho členění bylo přehledné a čtení pohodlné.“ Je to standard platný pro češtinu. Porovnejte si texty, jak vámi uvedené vyjádření o nedodržování tohoto standardu na Wikipedii znělo před 21. červencem 2013: Wikipedie:Typografické rady: Porovnání verzí. Je to smířlivě napsané, že se to nevyžaduje, nevidím důvod, proč by to neměl být standard u NČ. Encyklopedii píšou editoři pro čtenáře. -xfi- 20. 3. 2023, 09:29 (CET)
Já jsem rozhodně taky proti pevným mezerám natvrdo ručně vkládaným do kódu článku, s výjimkou třeba popisků k obrázkům, tabulek a podobných speciálních případů textu na omezeném prostoru. Takže jestli se stane standardem, že se to přestane vyžadovat pro DČ a třeba i NČ, nebudu určitě proti. Ovšem beru to tak, že to komunita dosud považovala za standard, a tak jsem to chápal jako nutné zlo u NČ. Zatímco u běžných článků, které na DČ nebo NČ ani neaspirují, považuju pevné mezery už jen za zlo, které rozhodně nutné není.
Jen jsem viděl taky řadu různých připomínek k (pouhým) DČ, kde na pevných mezerách někteří lidé trvali, stejně jako třeba na altech k obrázkům apod. Proto mě upřímně překvapilo, že nějaký NČ prošel bez pevných mezer.
Když se pak úvod článku přenáší do anotace v Článku týdne, to už je ten případ, kam se pevné mezery nejspíš hodí. V článku bych pevné mezery ani neřešil, kdybych na jejich (nezvyklou) absenci nenatrefil v anotaci pro Článek týdne. A ani tak bych je nejspíš neřešil, kdybych současně s tím neopravoval ten jeden překlep, který se přenesl i do anotace. Takže nic zásadního vlastně nevytýkám, jenom jsem v tom shrnutí editace vyjádřil svoje překvapení nad nezvyklou situací. --Bazi (diskuse) 20. 3. 2023, 13:17 (CET)
Pevné mezery jsou tak trochu nutné zlo, protože bez nich prostě někdy text nevypadá dobře. Když je dokáže doplňovat Wire, asi by ani pro aplikace zobrazující (české) texty nebylo úplně neřešitelné rozlišení "už zalomit/ ještě nezalomit", a pak bychom se bez nich obešli. To je asi zatím jen zbožné přání, ale třeba někdy... :) --Xyzabec (diskuse) 20. 3. 2023, 15:20 (CET)

Úprava článku Isotra

Dobrý den, děkuji Vám za editaci našeho článku Isotra.

žádost o (lepší) zdrojování hodnotících výroků (přední výrobce, největší svého druhu): upravila jsem text v článku (nemám lepší zdroje)

úpravy wikifikace, přesun některých referencí z úvodu - děkuji Vám

--ISOTRA a.s. (diskuse) 28. 3. 2023, 09:15 (CEST)

Grace Arya Manhattan

Dobrý den, dnes jste v článku Grace Arya Manhattan odstranil šablonu smazat od @Davida V., a nahradil jí šablonami UU a Významnost. Hledala jsem tedy, jestli v článku zmíněné role skutečně osoba Grace Arya Manhattan hrála. A cituji z článku: V roce 2014 začala účinkovat jako Dawn Harper v dětském sitcomu Nicky, Ricky, Dicky a Dawn. Tuto postavu ale hrála Lizzy Greene. (Dle EN i CS wiki)(Pokud bych měla hledat zdroj mimo wiki, tak např: https://www.postavy.cz/dawn-harper/) Pro jistotu jsem i hledala, jestli role nebyla přeobsazena - no nebyla. V seriálu The Last of Us nevystupuje postava Sydney Sevropoulus nýbrž Theresa Servopoulos. A takhle bych mohla pokračovat.

Podstatou mého sdělení je, že celý článek je falsum / fikce o neexistujícím člověku. A chtěla jsem Vám tímto komentářem vysvětlit proč vracím šablonu smazat. (+ zažádám o trvalé blokování účtu T.glaserovaa na nástěnce správců) Hezký den. --Anna Tesař (diskuse) 16. 4. 2023, 17:33 (CEST)

Dobrý den, děkuji za zprávu. Nabyl jsem podobného dojmu, ostatně do shrnutí editace jsem to zhruba uvedl (a na rozdíl od kolegy jsem aktivně řešil taky tu vloženou fotku). Článek jsem kontroloval ještě předtím, než do něj byla umístěna šablona Smazat, a narazil jsem na ni až při editačním konfliktu, takže jsem jen dal přednost už připravenému "svému" řešení před tím druhým. Ovšem mrzí mě, že kolega (ani nikdo jiný) nevstoupil do komunikace s uživatelkou*em, aby alespoň nejzákladnější formou upozornil na závady v postupu. Domnívám se, že mohlo jít o experiment s tvorbou AI. I tomu případnému zablokování by snad mělo předcházet vysvětlení, že takové zahrávání si s Wikipedií není vítáno a proč. Ovšem mohlo jít i o nějakou jinou motivaci, kterou bychom si mohli nechat vysvětlit. --Bazi (diskuse) 16. 4. 2023, 20:19 (CEST)
Dobrý den, rozumím Vašemu názoru. Je pravda, že můj přístup byl asi příliš definitivní, bez snahy o komunikaci s autorkou T.glaserovaa. Váš podnět si zapamatuji, a zkusím aplikovat v budoucnu. Děkuji za odezvu a přeji hezký den. --Anna Tesař (diskuse) 17. 4. 2023, 12:13 (CEST)
@Anna Tesař: Lstivý vandalismus je ta nejhorší forma, na kterou lze na Wikipedii narazit. Daleko závažnější než dětinské vulgarismy a mazání obsahu, okamžitě dobře rozeznatelné. Pokud i zkušený wikipedista na první pohled nepozná, že je článek směsí mystifikace a nesmyslů, dojde k odstranění šablony Smazat a ponechání hesla na Wikipedii v řádu týdnů, tak už je to částečný úspěch vandala. Řešením je tedy mazat a blokovat. Lstiví vandalové jsou si dobře vědomi, co činí, a ti nejúspěšnější si stále čtou své články v hlavním jmenném prostoru. Pokud takové heslo projde patrolou, tak je velmi obtížné jej odhalit, zřídkakdy se to podaří po letech (Ondatrius Efezský). Nemusí se to týkat jen celých článků, ale třeba jen faktografických informací. Tento typ vandalů nenapadne, že by si po čase řekli: OK, experiment vyšel, upozorním na hoax, ať se to smaže, – dosud jsem takového za 15 let neviděl –, ale jak vidno u Ondatria, ještě se tím po odhalení rádi pochlubí. --Kacir 18. 4. 2023, 03:59 (CEST)
A právě i proto je potřeba, aby se na Wikipedii podporovaly tematicky zaměřené skupiny zkušenějších uživatelek*ů, které se třeba budou shromažďovat kolem tematických portálů a projektů, budou si přidávat články z daného tématu do sledovaných a dlouhodobě o ně pečovat, včetně hodnocení kvality apod. Pro tyto případy je to užitečnější a řekl bych i efektivnější než (zpovykaná) patrola.
Já jsem byl na článek upozorněn díky odkazu na mnou nedávno založený článek. A protože jsem i nedávno zhlédl ten v článku posledně zmíněný seriál, vcelku snadno jsem nabyl podezření, že je to všechno špatně. Jen jsem zvolil pozvolnější postup než WP:VSVZ, protože holt nejsem kovboj z patroly s kolty proklatě nízko. --Bazi (diskuse) 18. 4. 2023, 12:36 (CEST)

Komunitní Wikikonference 2023: Navrhněte program + Save the date

Editaton v Českém rozhlase Olomouc

--V0lkanic (diskuse) 4. 5. 2023, 08:51 (CEST)

@V0lkanic: Díky za pozvánku. Protože jde o pracovní den, osobní účast určitě nezvládnu. Rád bych uvažoval aspoň o účasti na dálku editováním nějakých tematických článků, ale ani s tím to nevypadá moc nadějně, zrovna v to úterý očekávám zahlcení prací. Snad jedině dodatečně, jestli ještě najdu energii a inspiraci. Každopádně přeji, ať se akce zdaří. --Bazi (diskuse) 4. 5. 2023, 15:24 (CEST)

Zapojte se do soutěže Wiki Loves Earth Czechia 2023

Dotaz

Dobrý večer, obracím se na Vás s dotazem. Při tvorbě článků používám stejný postup, který jsem se u Vás naučila. Teď se budu vyjadřovat netechnicky ː), používám u bibliografie, reference, externích odkazů vždy nadpis. Stejně tak to vidím u Wikipedií jiných zemí. Někteří kolegově mi to opravují, když to opravím zpět, tak mi to znovu někteří vrátí. Teď naposled u článku Michal Konečný. Rozhodla jsem se, že si to ujasním. Vím, že někteří wikipedisté to tak píší, ale nevím, proč to je na naší WP takhle? Máme jiná pravidla? Dělám to špatně? Omlouvám se, že otravuju a zároveň děkuji za odpověď. --Insperata (diskuse) 8. 5. 2023, 18:49 (CEST)

Verze Odkazy jako hlavní nadpis a poté další podnadpisy je správná varianta. --Cepice (diskuse) 8. 5. 2023, 19:09 (CEST)
Omlouvám se, že se vměšuji do „cizí“ diskuze, nicméně odpověď Cepice výše není kompletní. Kompletní odpověď poskytuje WP:Vzhled a styl#Pořadí sekcí – je možná jak varianta s nadpisem Odkazy, tak varianta bez něj; důležité je však respektovat poznámku níže: „Pokud úpravy editora nespočívají v zařazení nové závěrečné sekce s příslušným obsahem nebo odstranění některé ze stávajících, považuje se za nevhodné přepisovat dříve zvolené řešení závěrečných sekcí jiným.“. Pokud tedy již článek obsahuje jednu z variant, které doporučení uvádí, pak je dle doporučení možné zvolený způsob měnit jen v případě, že do závěrečných sekcí editor nějakou sekci přidává, nebo ji odebírá. --David V. (diskuze) 8. 5. 2023, 19:21 (CEST)
Děkuji moc za odpověď a za rozšíření znalostí. Jsem ráda, že to nedělám špatně ː). Ale zato jsem měla ve své otázce jednu chybu, v posledním souvětí patří před a čárka.ː) Zdravím a ještě jednou děkuji. --Insperata (diskuse) 9. 5. 2023, 14:34 (CEST)
@Insperata. Musím dodatečně poděkovat Davidovi V. za dovysvětlení, verze Cepice byla skutečně až příliš zkratkovitá. Správné jsou obě varianty, tedy i ta se zastřešujícím nadpisem "Odkazy", i ta, kde jsou jednotlivé závěrečné sekce samostatně. Ovšem protože na preferenci jedné či druhé varianty nebyla historicky ve wikikomunitě shoda, doporučení je takové, že si každý*á může zvolit podle vlastního uvážení a nikdo by to neměl měnit, pokud nepřidává nebo neodebírá novou sekci. Bohužel tento respekt k odlišnému přístupu mnoha wikipedistkám*ům zde chybí, a tak se to snaží v různých článcích sjednocovat na té variantě, kterou samy*i upřednostňují. Podle mého zjištění se to asi děje častěji ve prospěch toho zastřešující nadpisu "Odkazy" nežli naopak.
Pokud by Vás zajímal můj osobní postoj, přijde mi, že obecně v kratších a méně členěných článcích je vhodnější varianta bez zastřešujícího nadpisu, zejména pokud je v článku závěrečná sekce jenom jedna nebo dvě (třeba Reference a Externí odkazy). U tří závěrečných sekcí už je to podle mého subjektivního posouzení na hraně a při čtyřech a více závěrečných sekcích bych upřednostňoval variantu s nadpisem "Odkazy". Ovšem stále záleží i na tom celkovém rozsahu článku - mít kratičký článek, který sám o sobě není vůbec členěný (nebo jen minimálně) a v něm čtyři závěrečné sekce a ještě zahrnuté pod zastřešující nadpis "Odkazy", to mi připadá krajně nevzhledné. Takže bych k tomu přistupoval pokud možno přiměřeně celkové podobě článku. Ovšem ani na tomto přístupu patrně nepanuje univerzální shoda, čili nezbývá než respektovat alespoň ten konsenzus, který existuje a je zapsaný v doporučení. Ostatně právě ta možnost změnit jeden koncept na druhý při přidání nebo odebrání sekce realizaci toho mého pohledu na věc umožňuje. --Bazi (diskuse) 9. 5. 2023, 15:21 (CEST)
Děkuji i Vám za odpověď. Je mi to jasné, přečetla jsem si i odkaz kolegy - Vzhled a styl. Snad budu mít pokoj, naučila jsem se už taky nebát se a stát si za svým textem, když mi někdo opravuje text a já si myslím, že to je špatně, tak si to opravím zpět. Já si každý článek dost dlouho připravuju a opravuju, samozřejmě se mi i tak stane že tam nechám nějakou chybu, to jsem ráda za opravu, Především a napořád jsem ráda za technické opravy a úpravy, to se nikdy nenaučím, s tím jsem smířená ː) Děkuji a přeji pěkný den. --Insperata (diskuse) 9. 5. 2023, 15:40 (CEST)

Pozvánka na brněnský wikisraz 17. května 2023

--MediaWiki message delivery (diskuse) 9. 5. 2023, 09:59 (CEST)

Zapojte se do Komunitního wishlistu!

Vážení členové komunity,

rád bych vám jménem spolku Wikimedia Česká republika oznámil spuštění projektu Komunitního wishlistu, kde můžete navrhovat témata akcí, kterých byste se rádi zúčastnili, nebo hlasovat o již navržených. Může jít např. o editaton, soutěž či cokoli jiného. Cílem komunitních wishlistů je zjistit, o jaké akce má komunita české Wikipedie zájem. Jednu ze tří vítězných akcí Wikimedia ČR ve spolupráci s komunitou zorganizuje.

Za Radu WMČR věřím, že se na stránce wishlistu nastřádá spousta nápadů i hlasů, které pro nás budou důležitým ukazatelem přání komunity, přinejmenším co se wiki-akcí týče.

Díky za vaše zapojení!

S pozdravem,
--Plánovací kalendář (diskuse) 9. 5. 2023, 23:31 (CEST)

Registrujte se na Komunitní Wikikonferenci 2023

Pozvánka na brněnský wikisraz 21. června 2023

--MediaWiki message delivery (diskuse) 13. 6. 2023, 23:50 (CEST)

Eva Volfová

Teď jsem zaznamenal, že článek Eva Volfová, kam jsem vložil {{významnost}}, je součástí kurzu SePW a nerad bych bych opět nějak narušoval onu snahu, tak dávám vědět souběžně vědět i Vám. Článek bohužel neobsahuje ani jeden NNVZ a ani pohledem do Googlu to není o mnoho lepší. Na databazeknih.cz je krátký přejatý (tudíž závislý) text, použitelné je asi [2]. Jinak mi vybíhají spíš různé ženské z firem, chovatelky kudlanek, výpisy z rejstříků a další nesouvisející odkazy. --OJJ, Diskuse 11. 7. 2023, 05:05 (CEST)

Silesianus a jeho chování vůči komunitě

Kolego Bazi, dnes jsem něco napsal Silesianovi na jeho diskusní stránce. --Zbrnajsem (diskuse) 12. 7. 2023, 12:01 (CEST)

A proč to píšete mně? --Bazi (diskuse) 12. 7. 2023, 12:08 (CEST)
Protože Vy jste mne kvůli tomu v dubnu kontaktoval, také na Silesianově diskusi. Podávat ŽoO se mi nechce, to je příliš náročné. Tak aspoň další pranýř. --Zbrnajsem (diskuse) 12. 7. 2023, 17:42 (CEST)
A znovu úplně zbytečný. Nu jak myslíte. --Bazi (diskuse) 12. 7. 2023, 17:57 (CEST)
Není to zbytečné. Od jednoho správce jsem za to dostal pochvalu. --Zbrnajsem (diskuse) 12. 7. 2023, 22:34 (CEST)
Myslíte poděkování? No tak to jste tedy rozhodně zcela zásadním způsobem vyřešil celý problém, gratuluji. --Bazi (diskuse) 12. 7. 2023, 22:47 (CEST)

Vyznamenání za účast ve výzvě Měsíc žen na Wikipedii 2023

Hezký den,

s radostí Vám uděluji toto uživatelské vyznamenání za účast v editační výzvě Měsíc žen na Wikipedii 2023. Zasloužíte si ho. Díky, že usilujete o zaplnění bílých míst Wikipedie a že věnujete svůj volný čas zpřístupňování informací všem. Má to smysl.

Do výzvy se celkem zapojilo 71 editorů a založeno (nebo významně rozšířeno) bylo 260 článků. Podrobné vyhodnocení si můžete přečíst v blogovém článku.

Toto vyznamenání si můžete vystavit na své uživatelské stránce vložením šablony {{User Měsíc žen na Wikipedii|2023}}.

Děkuji za Vaše příspěvky,

--janbery (diskuse) 12. 7. 2023, 14:12 (CEST)

Vyznamenání za účast ve výzvě Měsíc lidských práv na Wikipedii 2023

Hezký den,

s radostí Vám uděluji toto uživatelské vyznamenání za účast v editační výzvě Měsíc lidských práv na Wikipedii 2023.

Do výzvy se celkem zapojilo 19 editorů a založeno (nebo významně rozšířeno) bylo 47 článků. Tyto články dosáhly od svého založení již témeř 20 tisíc zobrazení, což odpovídá 470 návštěvám každý den. Podrobné vyhodnocení si můžete přečíst v blogovém článku.

Toto vyznamenání si můžete vystavit na své uživatelské stránce vložením šablony {{User Měsíc lidských práv|2023}}.

Děkuji za Vaše příspěvky,

--janbery (diskuse) 30. 7. 2023, 13:49 (CEST)

Vlajka transgender hrdosti

Dobrý den, prosím, zda byste mohl nějak uzavřít diskusi o přesunu hesla Vlajka transgender hrdosti. Děkuji --Jvs 3. 8. 2023, 19:52 (CEST)

Téma příští fotografické soutěže

link=https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Czech%20Wiki%20Photo Czech Wiki Photo 2023
link=https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Czech%20Wiki%20Photo Czech Wiki Photo 2023

Dobrý den,

spolek Wikimedia ČR plánuje v září 2023 uspořádat další fotografickou soutěž. Na základě Vaší účasti v některé z fotografických soutěží bychom Vás chtěli vyzvat k zapojení do diskuse o tématu soutěže. Budeme moc rádi vaše tipy a názory, které z navrhovaných témat Vám přijde nejlepší, a které by Vás bavilo fotit.

Zapojte se do diskuse o tématu soutěžte

Dále bychom Vám chtěli dát na vědomí, že až do 31. října 2023 máte možnost zapojit se do naší hlavní fotografické soutěže Czech Wiki Photo 2023, kterou pro Vás letos pořádáme už po páté. Pro nejlepší fotografy máme připravené hodnotné ceny. V lednu 2024 nejlepší fotografie vystavíme a uspořádáme vernisáž. Více se dozvíte na stránkách soutěže Czech Wiki Photo 2023.

S přáním dobrého světla,

--Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 7. 8. 2023, 14:36 (CEST)

Pozvánka do Mikrosoutěže mosty 2023

Dobrý den,

Na základě Vaší účasti v některé z fotografických soutěží bychom Vás chtěli pozvat do Mikrosoutěže mosty 2023, která právě začala!

Jedná se o fotografickou soutěž zaměřenou na focení mostů a podobných konstrukcí. Fotit lze právě dostavěné mosty, mosty v havarijním stavu, mosty před demolicí, mosty ve stádiu výstavby i mosty, které svou funkci už nějakou dobu plní. V tomto ohledu se focení meze nekladou!

Do soutěže lze přihlásit až pět fotografií. Pro autora nejlepší fotografie máme skvělou cenu, díky které bude moct své fotografie udělat ještě lepší! Každý, kdo se zapojí od nás dostane virtuální „medaili“ (Uživatelské vyznamenání vytvořené právě pro tuto událost.). Soutěž potrvá až do 8. října, více informací včetně pravidel naleznete na stránce Mikrosoutěž mosty 2023.

S přáním dobrého světla,

--Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 23. 8. 2023, 23:38 (CEST)

Nově otevřený Wikiklub v Brně

Pozvání rozeslal --janbery (diskuse) 12. 9. 2023, 15:44 (CEST)

Pozvánka na brněnský wikisraz 20. září 2023

--MediaWiki message delivery (diskuse) 18. 9. 2023, 14:03 (CEST)

Pozvánka na brněnský wikisraz 18. října 2023

--MediaWiki message delivery (diskuse) 5. 10. 2023, 01:27 (CEST)

Zapojte se do Soutěže Československo

Pozvánka na brněnský wikisraz 15. listopadu 2023

--MediaWiki message delivery (diskuse) 10. 11. 2023, 23:18 (CET)

Vyznamenání za účast v soutěži Czech Wiki Photo 2023

Krásný den,

s radostí Vám uděluji toto uživatelské vyznamenání za účast ve fotografické soutěži Czech Wiki Photo 2023. Zasloužíte si ho. Díky, že usilujete o doplnění kvalitních fotek na Wikipedia Commons, a že věnujete svůj volný čas focení a následnému sdílení obrázků s ostatními. Má to smysl.

Do soutěže se zapojilo 200 fotografů a bylo nahráno přes 500 fotografií. V současné době porota fotografie hodnotí a vybírá ty nejlepší. Výsledky soutěže budou zveřejněny na vernisáži 19. ledna 2024, která se uskuteční v prostorách Kampusu Hybernská. Vernisáž bude doplněná GLAM diskusí a slam poetry vystoupením. Na vernisáž jste samozřejmě zváni, vstupné je dobrovolné.

Toto vyznamenání si můžete vystavit na své uživatelské stránce vložením šablony {{User Czech Wiki Photo|2023}}.

Děkuji za Vaše fotky.

--Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 27. 11. 2023, 16:13 (CET)

Poslední týden Soutěže Československo

Ponožky, které můžete vyhrát

Těšíme se na Vaši účast,

--janbery (diskuse) 5. 12. 2023, 12:09 (CET)

Článek týdne

Dobrý den,

chci se zeptat, jak to, že dnes není na hlavni straně nový článek týdne. Je to chyba? Píši Vám, protože jste psaný na stránce článků týdne jako správce.

Dekuji za odpověď. --ČsrVK (diskuse) 11. 12. 2023, 09:57 (CET)

Tak už nic. :-) --ČsrVK (diskuse) 11. 12. 2023, 11:00 (CET)
Dobrý den, článek byl připravený, takže jen šlo nejspíš o to, aby se aktualizovala cache. --Bazi (diskuse) 11. 12. 2023, 11:33 (CET)

Pozvánka na brněnský wikisraz 20. prosince 2023

--MediaWiki message delivery (diskuse) 11. 12. 2023, 13:23 (CET)

Dingir

Můžete mi nějak lidsky objasnit, o co Vám jde v případě článku Dingir (časopis)? Když vidím, kolik úsilí jste věnoval snaze o smazání článku o nejvýznamějším českém periodiku etablovaného oboru, jsem přesvědčen, že za tím nemůže být jen obava o to, aby náhodou na české Wikipedii nebylo něco nekvalitního. --Mmh (diskuse) 17. 12. 2023, 01:57 (CET)

Wikipedie:Nezapomínejte zpochybňovat významnost. Jestli "nějak lidsky" nechápete, že máme doporučení WP:EV, pak asi není problém na mojí straně. Nebo jestli si myslíte, že by se mělo uplatňovat jenom tam, kde se to "jaksi ideologicky" hodí, a jinde zase ne, tak ani to není problém na mojí straně. Z mého hlediska je spíše podivuhodná vytrvalost, s jakou i přes nedoloženou významnost (a jaksi soustavnou neschopnost ji doložit) vede kdosi tak houževnatý boj neadekvátními prostředky za zachování článku. Chápu to, to ano, protože jde o česopis, s kterým je dotyčná osoba přímo spojená, ale zároveň je to přesně ten přístup, který by měla Wikipedie rázně odmítnout. Pokud tak nečiníte, přijde mi to zvláštní, možná až podezřelé. Jaký máte vztah k tomu časopisu? --Bazi (diskuse) 17. 12. 2023, 02:03 (CET)
Zdalipak jste se taky tázal houževnatého obhájce neencyklopedického článku po nějakém lidském objasnění, proč tak moc usiluje o jeho zachování? ;) Nebo Vás to až tak nezajímá, protože čistě shodou okolností je Vaší parketou právě religionistika, takže jste vůči tématu podobně osobně podjatý jako on? Hm. --Bazi (diskuse) 17. 12. 2023, 02:25 (CET)
Opět se vyhýbáte odpovědi. Odkazujete na nezávaznou úvahu, ale i v ní se hovoří o zřejmě nevýznamných tématech (tady je naopak každému z oboru zřejmé, že jde o významný časopis) a jako důvod se tam uvádí především pokles kvality Wikipedie, ztráta její důvěryhodnosti, ztráta zájmu o ni. Co z toho podle Vás tento konkrétní článek způsobuje? Ne, nevěřím Vám, když vidím tyhle zaryté laviny písmen omílajících dokola pořád totéž bez solidní argumentace. Odhadoval bych, že za tím je nějaká hluboká osobní nenávist k někomu nebo něčemu, ale uznávám, že máte právo se k ní nepřiznat a předstírat zájem o kvalitu. Oukej, Vaše volba. --Mmh (diskuse) 17. 12. 2023, 23:57 (CET)
Kolego, vy si pletete "v oboru významný časopis" s "encyklopedicky významným tématem". Nikdo Vám nebere význam časopisu v oboru. Ta encyklopedická významnost je terminus technicus pro rozhodování o tom, jestli něco má mít samostatný článek na Wikipedii, tím to začíná i končí. Prohlášením nějakého tématu za "encyklopedicky nevýznamné" život nekončí, obloha nepadá, můžete směle vést svůj život dál bez jakékoli úhony. Jak vidno, přestože mne obviňujete z jakési "hluboké osobní nenávisti", patrně celou věc prožíváte daleko emotivněji než já. Zkuste se s tím srovnat, pro mne jsou to principy a pravidla Wikipedie, to jenom pro vás a pár dalších dotčených je to peklo na zemi, armageddon a kdovíco jiného. Jestli vás s celou tou Vaší emotivní zaslepeností nepřesvědčím, jaksi není moje chyba, když se přesvědčit nechat nehodláte a jen od počátku hledáte a ve svých očí pochopitelně i nacházíte cosi nekalého v mých myšlenkách a motivacích. Je to všechno ve Vaší hlavě, ne v mojí. --Bazi (diskuse) 18. 12. 2023, 00:07 (CET)
Zdravý rozum říká, že "v oboru významný časopis" JE "encyklopedicky významným tématem". Pokud to tak nevychází, je s definicí encyklopedické významnosti něco hodně špatně. --Týnajger (diskuse) 18. 12. 2023, 15:21 (CET)
Díky za názor. Přijde mi to jako klasická a opakovaně se nám vracející diskuse o tom, že by si vědci a vědkyně zasloužili svoje články na Wikipedii, i když o nich pojednává méně zdrojů než o fotbalistech a fotbalistkách. Jenže ne, no. Definice encyklopedické významnosti je nastavená dobře, protože k sepsání uceleného encyklopedického článku splňujícího požadavky na OV i NPOV je dostupnost více NNVZ nezbytností. Pokud tedy o nějakém časopise nezávislí lidé nepíšou, bude asi vada spíš v té jakési uzavřenosti komunity kolem onoho časopisu. Ale Wikipedii to přece nijak neochuzuje, klidně je možné takový časopis využívat jako velmi užitečný zdroj pro mnoho jiných encyklopedicky významných témat, jako zdroj je nebo může být velmi prospěšný. Jen není nezbytné o všech skvělých zdrojích mít na Wikipedii encyklopedický článek. --Bazi (diskuse) 18. 12. 2023, 15:29 (CET)
Jak říká Bazi, je rozdíl mezi "encyklopedickou významností" která mám říká jestli si něco zaslouží článek na wikipedii a "významností pro nějakou bublinu lidí", která nám říká, jak je něco důležité pro nějakou skupinu osob, klidně pro celé lidstvo. Pro wikipedii je "encyklopedicky významný" časopis o kterém lidi s ním nespojení publikují učená pojednání. Pro čtenáře časopisu, resp. pro lidstvo, je významný časopis ve kterém moudří lidi publikují učená pojednání. Rozdíl zdůrazněný tučným písmem je rozhodující. Wikipedie shromažďuje vědění o tématech o kterých někdo něco napsal. Témata, třebas pro hodně lidí důležitá, o kterých nikdo nezávislý nic nenapsal, nejsou pro nás. To je základní princip wikipedie, jeden z těch úplně nejhlubších. Jako jo, hodně lidí to nepobírá, v debatách "o vědcích a fotbalistech" se to pravidelně vrací, ale je to prostě takto. A pokud to chcete změnit, je to jako přijít za biology a sebrat delfína savcům a prohlásit ho za rybu - jde to, v minulosti takové pojetí zvířat existovalo, ale současnou, vědeckou, biologii tím zboříte. Stejně tak zrušení principu "encyklopedicky významné téma je pouze takové o kterém lidi píšou pojednání" znamená drastický zásah do základů wikipedie. --Jann (diskuse) 18. 12. 2023, 18:52 (CET)
@Bazi, @Jann: Smyslem Wikipedie je být encyklopedií, tedy nabídnout vědění o věcech, které jsou ve světě kolem nás. Je přirozené, že v ní lidé budou hledat i informace o významných odborných časopisech. O těch se samozřejmě také píše, ale protože jsou to časopisy odborné, píší o nich hlavně odborníci, a to odborníci, kteří publikují i v těchto časopisech.
Ptal jsem se, zda si myslíte, že Wikipedie bude lepší, pokud se článek o významném odborném časopise smaže. Odpověď jsem nedostal, jen emotivní motání se kolem nesmyslně formálně (ba vyprázdněně) interpretovaných pravidel, která byla vytvořena pro řešení úplně jiných případů.
Každopádně jsem si zde ověřil, že navržení článku na smazání nebylo vedeno žádnými racionálními důvody, ale jakousi emocí, která hárá kdesi v hloubi duše navrhovatele. Ten má bezpochyby dobrou vůli, to mu rozhodně neupírám. Ale je to dobrá vůle stejného typu, jako má i mudžaheddín přesvědčený, že dělá dobro, když zabíjí nevěřící. Tedy, dobrá vůle, které chybí buď racionalita, nebo vazba k realitě, anebo obojí. Nejsem si jist, zda zde máme co do činění s prvním, nebo spíše se třetím případem; každopádně zde však racionalita chybí, proto není možná ani racionální diskuse.
Iracionálno zde řešit nehodlám, k tomu Wikipedie neslouží. (Pokud chcete řešit iracionálno, přijďte někdy ke mně do kostela, rád se Vám budu věnovat.)
Požehnané Vánoce přeji. --Mmh (diskuse) 21. 12. 2023, 02:03 (CET)
Přišel jste sem s jakýmsi emotivním výlevem a zase si ho můžete odnést. To na Vaší straně chybí racio, překrývá ho emoce. Nejste schopen pobrat, že ta pravidla, jak jsou nastavená, přispívají k lepší encyklopedii. Chtěl byste totiž nadřazovat svůj subjektivní pocit nad objektivní kritéria nastavená velmi racionálně v našich pravidlech. To Vám neberu, ale taky mě to nemůže ani za mák pohnout k tomu, abych tento Váš zaslepený pohled přijal. A to přirovnání k zabíječům nevěřících je už vyloženě lahůdka, třešnička na dortu. --Bazi (diskuse) 21. 12. 2023, 03:03 (CET)
No, když jsem byl osloven:
1. k emocím a racionalitě: máme tady nějaké principy a pravidla, které nám říkají co má být obsahem wikipedie. Nemám problém s tím, že váš názor na to co má být (také) na wikipedii se od pojetí pravidel liší. Já bych taky na wiki rád viděl něco navíc (a něco ubral). Co mě ovšem zaráží, je váš nárok na to, že já argumentuji emocionálně (ačkoliv jsem se pouze snažil vyložit co říkají wikiprincipy a wikipravidla) a vy racionálně. Mě tedy totální ignorování komunitou přijatých pravidel, s tím, že bychom je měli nahradit vašim osobním názorem na to je "skutečně významné a proto patří na wikipedii" zrovna racionální nepřijde. A mé převyprávění wikipravidla mi taky nepřijde emocionální a iracionální. A názor, že při posuzování wikivýznamnosti se máme řídit wikipravidly mi už vůbec nepřijde emocionální, a upřímně nechápu, proč vám ano.
2.Existuje mimochodem zásadní rozdíl mezi stávajícími pravidly a vaším pojetím - pravidla jsou vzhledem k jednotlivým wikipedistům neutrální. U vašeho pojetí vyvstává otázka, proč bychom měli postupovat podle vašeho názoru na důležitost toho kterého tématu a nikoliv podle názoru Baziho. Nebo nějakého náhodně vybraného tuláka z ulice.
3. Pravidla a principy, na které se odvolávám, jsou univerzální a byla vytvořena jako platná pro jakýkoliv encyklopedický obsah wikipedie. Dle mého nejlepšího vědomí z nich žádný článek nemá výjimku.
4. Ad protože jsou to časopisy odborné, píší o nich hlavně odborníci, a to odborníci, kteří publikují i v těchto časopisech. No a problém je v tom, že to zatím vypadá tak, že o dotyčném časopisu píší pouze odborníci, kteří v tom časopisu publikují, případně kteří ten časopis řídí. A tvrzení, že časopis/kniha/publikace, co zajímá pouze členy redakční rady, redaktory a autory, je významný/á i mimo tuto komunitu, je tvrzení, řekněme, velmi odvážné. Je možné, že je v komunitě českých religionistů významný. Ale dokud se nepodaří najít nějaký text, dokládající, že časopis berou na vědomí i religionisté (nebo kdokoliv jiný) mimo okruh redakční rady, zůstane významnost časopisu pro wikipedii (a pro zbytek světa) nedoložená. --Jann (diskuse) 23. 12. 2023, 19:44 (CET)

Zveme Vás na vernisáž soutěže Czech Wiki Photo 2023

Dobrý den,

jménem spolku Wikimedia Česká republika Vás zvu na vernisáž nejlepších fotografií Czech Wiki Photo 2023. Ta se uskuteční 19. ledna 2024 v prostorech Kampusu Hybernská (mapa) od 18:00. Na místě vyhlásíme i oficiální výsledky soutěže – letos to porota opravdu neměla lehké! Více informaci o vernisáži a dalším programu naleznete v popisu události.

Budeme se na Vás těšit.

--Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 4. 1. 2024, 14:26 (CET)

P.S. Pokud se nemůžete zúčastnit, tak se výsledky soutěže dozvíte na stránkách CWP 2023, kde budou po vyhlášení zveřejněny.