Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Hudba

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Hudba/Účastníci)
Poslední komentář: před 6 měsíci od uživatele Harold v tématu „Upozornění na diskusi na Diskuse:Lubomír Malý
Hlavní strana Diskuse Seznam úkolů Hudební dílna Nástěnka Členové Portál Hudba

Přidávám se[editovat zdroj]

Už několik týdnů, možná měsíců jsem zvažoval vytvoření takového projektu. Teď, když je projekt založen, mi nezbývá nic jiného, než se do něj přihlásit. Doufám, že projekt bude úspěšný a já mu budu alespoň trochu nápomocný. --Mates245 (diskuse) 30. 3. 2012, 18:13 (UTC)

Přemýšlel jsem taky dlouho, nakopla mě k tomu tato editace. Celé to vlastně vzniklo na tvé diskusi :) Jak to bude fungovat nevím, do šablony pro vítání nováčků jsem připsal zmínku o WikiProjektu (násilně na konec, chtělo by to upravit), ale počítám, že o celý ten projekt se nikdo nebude zajímat, stejně jako o portál :(
Na hlavní straně projektu by to ale chtělo ještě rozšířit. — Marek Koudelka (diskuse) 30. 3. 2012, 18:26 (UTC)

Infobox - hudební žánr[editovat zdroj]

Upozorňuji na diskuzi týkající se barev infoboxu {{Infobox - hudební žánr}}. Prosím účastníky tohoto projektu, aby se tam také vyjádřili. Děkuji. --G3ron1mo 5. 7. 2012, 07:17 (UTC)

Infobox Hudební skladatel[editovat zdroj]

Kontaktoval jsem autora šablony {{Infobox Hudební skladatel}} aby se případně vyjádřil k tomuto infoboxu. Není nikde využit a hlavně zde existuje {{Infobox Hudební umělec}}, do kterého by jsme případně mohli doplnit nějaké parametry z infobox určenému pouze pro skladatele. — Marek Koudelka (diskuse) 7. 7. 2012, 12:56 (UTC)

Souhlasím, počkejme na vyjádření autora. Také mě napadlo to propojit, nové parametry a asi i novou barvu pro skladatele. Ale: pro hudební skladatele se často používá prostý {{Infobox - umělec}}, tak nevím, zda to zaměňovat. Samozřejmě by to šlo. --Mates (diskuse) 7. 7. 2012, 14:12 (UTC)
Barva pro skladatele je ta světle zelená („neúčinkující osoba“). Infobox hudební umělec by to ještě potom chtělo doplnit o parametry z infoboxu skladatel (třeba „klíčová díla“ apod.). Vím, že je často používán je i-box Umělec, kdybychom chtěli, tak to vyměníme (asi by zase chtělo doplnit třeba „citát“ − třeba u Smetany zrovna je). — Marek Koudelka (diskuse) 7. 7. 2012, 17:22 (UTC)

Když to tak vidím, tak kolega autor se asi nevyjádří ani e-mailem, který jsem mu také napsal. Založil jsem tedy DoS (Wikipedie:Diskuse o smazání/Šablona:Infobox Hudební skladatel). --Marek Koudelka (diskuse) 11. 8. 2012, 11:11 (UTC)

Hudební alba podle jazyka (kategorie)[editovat zdroj]

V poslední době jsem si všiml, že na anglické (a dalších) Wikipedii řadí hudební alba do kategorií podle jazyka, ve kterých zpěvák (zpěváci) na albu zpívá. Nějak jsem tomu nevěnoval pozornost, ale teď jak jsou i na české WIkipedii nové kategorie typu Kategorie:Lidé podle výrazového jazyka, tak by to možná nějaký smysl mělo. Příkladem jsou alba v angličtině, čínštině a samozřejmě instrumentální alba (meta). Na anglické Wikipedii se ty kategorie myslím vkládají sami, je-li v infoboxu parametr "jazyk". Pokud by bylo album ve více jazycích, tak by jich tam prostě bylo víc (jako třeba Extra Playful, kde Cale jednu skladbu zpívá francouzsky a zbytek v angličtině). Takže než vkládat do článků kategorie, byl bych pro přidat do infoboxu album parametr "jazyk" a postupně to v článcích doplnit s tím, že pokud tam ten parametr bude, automaticky se článek vloží do příslšné kategorie. Je to samozřejmě jen návrh a pokud někdo nebude souhlasit, zakládat se to nebude. Prosím tedy o vyjádření dalších členů projektu (a doufám, že se vyjádří víc než jeden člověk), s pozdravem Marek Koudelka (diskuse) 25. 7. 2012, 16:09 (UTC)

Nejsem proti, i když osobně moc nevidím smysl v těch kategoriích jako takových (bude snad někdo procházet všechna anglická/česká/... alba? - snad třeba všechna německá alba Karla Gotta :) ), ale jako parametr do infoboxu by to určitě bylo užitečné.--pan BMP (diskuse) 27. 7. 2012, 23:56 (UTC)
Souhlasím s návrhem, ale musí se to naprogramovat tak, aby ty nové kategorie opravdu přidávala šablona sama. Jak moc jsou takové kategorie účelné? Těžko říct... to lze podle mě zjistit jen zkouškou v praxi. Zdraví --Mates (diskuse) 28. 7. 2012, 00:27 (UTC)
Takže zatím spíš bez kategorie jen s parametrem do infoboxu? Ono by to potom určitě šlo doplnit jen úpravou infoboxu a všechny články už by se zařadily sami. Jinak zaplnit kategorie by neměl být problém díky zaplňovači a řekl bych, že kdyby jsme tedy udělali i kategorie, mohl by to nějaký bot do článků vložit podle zapňovače (když by se jako druhá strana nastavila en). --Marek Koudelka (diskuse) 28. 7. 2012, 08:10 (UTC)
Souhlasím se zavedením do infoboxu jako nepovinný argument. Na užitečnosti/využitelnosti kategorií se shodnu s panem BMP, priorita rozvoje WP :D to asi opravdu není. Ale proč ne - jako nepovinný argument to vadit nebude, někde to může pomoci a ano, řazení do kategorie pomocí infoboxu by neměl být takový problém.
Jen je potřeba rozmyslet si v jakém formátu ta data budou. Pokud myslíš, že se jen napíše text, např. česky, tak to by pak řazení nebylo zrovna nejlepší. Spíš bych to pak viděl na zápis kódu jazyka podle ISO, tedy tak, jak se to dělá v {{Vjazyce2}} či {{Překlad}} (možná je/by se hodila podšablona jen na převod ISO kódů na textové řetězce). Pro čistý text by regulární výrazy byly zbytečně složité. --28. 7. 2012, 21:02 (UTC), Utar (diskuse)
P.S. I když… kdyby to bylo Jazyk alba: česky a kategorie Alba zpívaná česky (a ne Alba v češtině), neboli při stejném řetězci znaků pro infobox i kategorii, mělo by to být sakra jednoduché, ne? Prostě jen řazení do kategorie, kde by bylo předdefinované „Kategorie:Alba zpívaná “ a k tomu by se připlácl zadaný řetězec znaků. PSN, tak MediaWiki by snad měla umět i zkontrolovat, že daná kategorie existuje a případně vyhodit upozornění.

Po další domluvě s Haroldem jsem to tedy založil. Metakategorie je zde, první založená je tady (en) a na ukázku je to vloženo v článku This Is War. Vložil jsem to zatím do jednoho článku s tím, že počkám co na to ostatní řeknou. Pokud nic, začnu to přidávat, něco s pomocí bota, něco ručně. --Marek Koudelka (diskuse) 31. 8. 2012, 23:40 (UTC)

Nemám nic proti. Nebudu to sice nějak systematicky procházet, ale pokud na něco narazím, nebo budu zakládat, tak to zařadím. Jen si nejsem jistý jak to dělat s vícejazyčnými alby. Kategorizovat podle všech jazyků (byť jde jen o jednu nebo dvě skladby), nebo jen hlavního? (Do IB si myslím mohou napsat všechny jazyky)--pan BMP (diskuse) 1. 9. 2012, 12:01 (UTC)
Já jsem nad tím také přemýšlel, ale nejspíš kategorizovat podle všech jazyků. Ono to nebude zas tak horké, nenapadá mě moc alb, kde jsou víc než dva jazyky. --Marek Koudelka (diskuse) 1. 9. 2012, 12:07 (UTC)

Šablona očekávaných alb[editovat zdroj]

Pokud neexistuje, nechtěli byste podle {{Připravovaná videohra}} či {{Budoucí}} vytvořit podobnou šablonu i pro alba? Pak ji dejte do Kategorie:Šablony budoucích událostí a vytvořte i něco jako Kategorie:Očekávaná alba. Co myslíte? --27. 7. 2012, 19:54 (UTC), Utar (diskuse)
P.S.: Jde mi o The Truth About Love.

Neexistuje a i mě už to dřív napadlo. Já osobně tedy většinou článek založím až po vydání alba, ale jsou i vyjímky. Většinou, když je to album nějak významné (Tempest (album, Bob Dylan), British Lion, Privateering atd.). No uvidím zítra, teď jdu spát (a třeba se zítra vyjádří i Mates...). Klidně ji vytvořím. --Marek Koudelka (diskuse) 27. 7. 2012, 20:14 (UTC) P.S.: Když už jsi tady, co říkáš na návrh v předchozí sekci? --Marek Koudelka (diskuse) 27. 7. 2012, 20:23 (UTC)
Zdravím, mně to přijde jako dobrý nápad, osobně jsem takhle v článku o albu sám použil šablonu budoucí. Nějaké návrhy na názvy? Napadá mě třeba {{Nové album}} nebo {{Očekávané album}} a chtělo by ji napsat tak, aby sama přidávala alba do té (zatím neexistující) kategorie - Kategorie:Očekávaná alba. --Mates (diskuse) 28. 7. 2012, 00:21 (UTC)
Ahoj, vítej zpět. Tak jsem ji vytvořil a vložil do prvního článku The Truth About Love. Případně EsO. Články se zařazují do Kategorie:Očekávaná alba. Co se týká názvu, vybral jsem ten druhý, protože „Nové album“ by úplně nesedělo, když je něco nové, tak už to je, když je něco očekávané, tak ne (nebo ano, ale nikdo k tomu nemá přístup). P.S.: Prosím mrkni na hlasování :-) --Marek Koudelka (diskuse) 28. 7. 2012, 07:34 (UTC)

Baba Yetu[editovat zdroj]

Skladba Baba Yetu z Civilization IV se hodí do Zajímavostí. Šlo o vůbec první případ, kdy cenu Grammy získala píseň složená pro počítačovou hru a taky to byl první případ, kdy taková skladba byla vůbec nominována. Otázka na WikiProjekt Hudba: založíte Baba Yetu nebo raději upravím(e) Civilization IV? Jde o to, který článek bude v Zajímavosti jako hlavní. S pozdravem --19. 12. 2012, 13:06 (UTC), Utar (diskuse)

Ahoj, pokud to nikdo do víkendu neudělá, kouknu na to. --Marek Koudelka (diskuse) 19. 12. 2012, 16:54 (UTC)
Ještě jednou díky za článek. --16. 2. 2013, 21:28 (UTC), Utar (diskuse)

Kategorizace elektronické hudby[editovat zdroj]

Zdravíčko! Díval jsem se na tuhle kategorii Elektronická hudba a myslím, že potřebuje urgentně upravit, podkategorií a stránek je tam moc. Jenže si nejsem jistý, jestli mám všechny žánry vedené jako podkategorie přemístit do Žánry elektronické hudby a pro hudební skupiny přidat novou kategorii a tam je všechny naházet. To by tam nezůstalo takřka nic, ale tak by to snad mělo vypadat. Před několika hodinami jsem podobným způsobem pročistil nadřazenou kategorii, doufám, že správně (připadám si jako delecionista :-)). --Lukazuko (diskuse) 14. 2. 2013, 19:27 (UTC)

Ano, i já bych přemístil všechny podkategorie žánrů a články o žánrech do Kategorie:Žánry elektronické hudby, skupiny také do samostatné kategorie a hudebníky do samostatné kategorie. V hlavní kategorii, tedy Kategorie:Elektronická hudba, bych nechal jen ty podkategorie a samostatný článek o elektronické hudbě. Díky za aktivitu v tomto oboru! --Marek Koudelka (diskuse) 14. 2. 2013, 19:33 (UTC)
Děkuji za rychlou odpověď. Jen bych měl ještě jeden doplňující dotaz: Mezi Kategorie:Skladatelé elektronické hudby mám dát všechny, kteří produkují hudbu sami a mezi DJ se nehodí? --Lukazuko (diskuse) 14. 2. 2013, 19:54 (UTC)
Tam už je to složitější a ani já přesně nevím, jak by se to mělo dělat. Podobné věci řeším třeba i když zakládám nové články o jazzových muzikantech, kteří většinou jsou také skladatelé. Ale kdybych řadil všechny jazzové hudebníky (kteří jsou zároveň skladatelé) do Kategorie:Skladatelé jazzu tak by byla hrozně nepřehledná. Nevím. --Marek Koudelka (diskuse) 15. 2. 2013, 10:50 (UTC)
Nakonec jsem naházel všechny, kteří se tváří jako skupina do skupin a všechny ostatní ke skladatelům a speciálně ještě k DJům, když to mají napsáno v článku. Ale co jsem se koukal teď na anglickou verzi, tak ti to mají vše v kupě. Každopádně, předělávat dohromady se mi to rozhodně nechce a tohle rozdělení má taky něco do sebe. Takže ještě se pokusím dnes rozházet články a možná ještě přidám nějaké kategorie inspirované anglickou wiki, jako třeba elektronické nástroje. --Lukazuko (diskuse) 15. 2. 2013, 22:01 (UTC)

Seznam nových článků[editovat zdroj]

Má Hudba někde seznam nejnovějších článků? Nějaké místo, kde bych mohl informovat, že tu je nový článek Josh Klinghoffer, a předat ho do rukou členů projektu Hudba? :D --16. 2. 2013, 21:30 (UTC), Utar (diskuse)

Na portále to bylo, nyní již ne. Nikomu se nechtělo to aktualizovat :-( A taky tě odkážu na tvůj příspěvek dříve :D --Marek Koudelka (diskuse) 17. 2. 2013, 08:03 (UTC)
No ten můj příspěvek s tímhle nemá nic společného. Mluví totiž o sekcích Nové hry a Aktuality, které obě byly o událostech mimo Wikipedii. Sekce Nové články byla zachována a funguje. Tedy narazím na nový článek, provedu základní úpravy, přidám do seznamu a během pár dnů se často objeví i další editoři, kteří by si jinak článku nemuseli všimnout. Naopak, ty kolegy, kteří zakládají více herních článků, nabádám, aby je tam přidávali a ty články tak neutekly zase mně :D .
Třeba Portál:Křesťanství má řečeno, že tam nové články mají být aspoň měsíc, my máme prostě 10 položek, takže jak teď kolem Nového roku bylo spousta nových článků, dostali jsme se snad i jen na 14 dní. Proto navíc měněné uvádím i do historie, abys mohl lehce vidět, jestli jsi nějaký nepropásl… --17. 2. 2013, 09:47 (UTC), Utar (diskuse)
Aha… Každopádně zatím tu sekci obnovovat nebudu … ale když si to tak vezmu, dneska už nezakládám tolik nových článků jako dřív (zato jsou alespoň trochu delší). Já se ale bojím, že když tam tu sekci vrátím, tak bude opět neudržovaná. A druhou věcí je to, že teď obě strany portálu vychází stejně a dole není bílé místo; kdyby tam byla další sekce, tak by se to muselo zase nějak vychytat. Jedině trochu prodloužit Aktuality (kde by to nebyl problém, protože ta sekce je delší a roluje se) a pak by se to dalo doprava. Co myslíš? --Marek Koudelka (diskuse) 17. 2. 2013, 10:01 (UTC)
Jo, to by šlo. Nebo kdyby jste to nechali třeba taky na těch deseti, můžete to zatím přihodit do Pomozte, např. pod Toto jsou nové hudební články, pomozte s jejich rozšířením. --17. 2. 2013, 10:18 (UTC), Utar (diskuse)
To Pomozte už se mi nechce protahovat. Ale spíš než deset bych jich tam nechal dvacet nebo tak, protože kdyby jich bylo deset, tak to je za dva dny. Odpoledne na to kouknu. --Marek Koudelka (diskuse) 17. 2. 2013, 10:27 (UTC)
Takže hotovo. Cokoliv klidně upravte. --Marek Koudelka (diskuse) 17. 2. 2013, 12:43 (UTC)

Mně už dlouhou dobu v hlavě vrtá v hlavě větší projekt v podobě nějakého workshopu v rámci projektu, kde by bylo několik pískovišť pro hudební nováčky (třeba pro začátek pět místností), kde by nováčci mohli zkoušet napsat nový článek a zveřejnit ho ve chvíli, kdy bude hotový. Tyto články by pak třeba taky mohly mít svou vlastní anketu "nejlepších nováčkovských článků" a být uveřejněny třeba i na hlavní stránce portálu v další sekci. Zde by zároveň mohla být třeba nástěnka, kam by si někdo jako třeba teď Utar mohli zažádat o nějakou recenzi v rámci projektu nebo jen na něj upozornit (něco ve stylu WP:Kvalita, ale jen pro hudbu). To mi vrtá již dlouhou dobu, co jsem na nechtěné wikidovolené (kterou způsobuje především přibližující se zkouška dospělosti.. :D). Mně to totiž přijde jako jedna z příčin malého přílivu nováčků... většinou právě začínají tím, co je zajímá - a oblíbené hudební skupiny, zpěváci apod. jsou přesně ta část, kde začnou. Bohužel ne vždy moc šťastně, nebo ne tak, jak očekáváme a to se řeší buď smazáním nebo oblepením šablonami pro úpravu. Na tom ale nemusí mít většina nováčků zájem a může je to odradit... Co si o tom myslíte? (S EK)--Mates (diskuse) 17. 2. 2013, 10:31 (UTC)

Zní to zajímavě, takový hudební inkubátor. Pokud to ale má být pro úplné nováčky, jak se vůbec dozví, že tu něco takového je? Stačila by zpráva v úvodu portálu? --17. 2. 2013, 10:46 (UTC), Utar (diskuse)
Jo, to je hlavní problém věci, jak o tom dát vědět... zpráva v úvodu portálu? To nevím, nebudu s idělat iluze, že nováčci, kteří přijdou, vědí, že tu portály vůbec existují. Pokud by se to doopravdy spustilo, chtělo by to využít třeba hlavní stranu, jako to udělal projekt chráněných území. Ale proti tomu taky byla vlna nevole od některých pokud si dobře pamatuju. Pokud bychom to spustili, tak by to stejně nejdřív měli první měsíc vyzkoušet zkušenější uživatelé, abychom zjistili jestli to funguje apod. --Mates (diskuse) 17. 2. 2013, 11:02 (UTC)
Možná by tedy stálo za zvážení, zda to neudělat někde ve směru Wikipedie:Váš první článek a Wikipedie:Jak vytvořit článek v základu pro všechny obory, s uvedením něčeho jako Zde můžete využít pískoviště pro nové články. Patronát a podporu nad novými články na tomto pískovišti poskytují tyto WikiProjekty: Hudba, Chráněná území, Počítačové hry… . Tedy mít tři-pět pískovišť, která by byla pro všechny obory a na rozdíl od Wikipedie:Pískoviště by slou6ily jako staveniště pro články. Hm, možná to spíš dělat jako podstránky… --17. 2. 2013, 11:09 (UTC), Utar (diskuse)
Hm, to zní zajímavě udělat to takhle jako celowiki.. ale to by pak chtělo diskutovat jinde než zde. Navíc pokud by se to ujalo, tak by pak stejně nastala situace, že by pět společných pískovišť nebylo dost a některé obory by začaly dělat vlastní projekt v tomto směru. Já jsem asi v tomhle myslel opačně než ty - nejprve to zkusit na malém písečku (projekt Hudba), teprve pak to třeba zavést do dalších oborů - celé wiki. Zatím jsem se ani nekoukal na cizojazyčné wikiprojekty, jestli něco takového mají. Možná, pokud ti to nebude vadit, si s tim zkusím dnes odpoledne pohrát a ukázat ukázku zde na projektu, jak si to představuji a od toho bychom se odpíchli, nějak to upravili , prezentovali před všemi apod. --Mates (diskuse) 17. 2. 2013, 11:20 (UTC)

Koukněte se někdo do diskuse k článku G3 (tour), už to tam visí půl roku a pořád nevím, jaký rozlišovač vybrat. Díky. --Marek Koudelka (diskuse) 9. 3. 2013, 20:12 (UTC)

Rozšíření Score[editovat zdroj]

FYI: Na Wikipedii bylo rozchozeno rozšíření Score umožňující zápis partitur přímo do wikikódu (obdobně jako třeba zápis matematiky), např:

\relative c' { f d f a d f e d cis a cis e a g f e }

--Mormegil 23. 4. 2013, 10:53 (UTC)

Díky za upozornění, i když třeba já to patrně vůbec nevyužiji… --Marek Koudelka (diskuse) 23. 4. 2013, 13:38 (UTC)

V — Hävitetty[editovat zdroj]

Ahoj, nechcete někdo rozšířit V — Hävitetty? Vložil to jednorázový uživatel v roce 2011, ale omylem na Wikiverzitu, protože správný název by byl V: Hävitetty, na což se ovšem v rámci Wikipedie zřejmě nedá odkazovat a odkaz z článku Moonsorrow tedy vedl právě na Wikiverzitu. Článek jsem importoval sem, ale rozšiřovat se mi ho moc nechce, protože téma mne nezajímá. Olepit to subpahýlem a smazat nepokládám za dobré řešení, protože se jedná kvůli nutnosti změny názvu o článek pro nováčky nepřátelský a měli by ho raději zajistit zkušení wikipedisté.--Tchoř (diskuse) 29. 10. 2013, 10:00 (UTC)

Jasně, kouknu na to. --Marek Koudelka (diskuse) 29. 10. 2013, 10:03 (UTC)
Díky! --Tchoř (diskuse) 29. 10. 2013, 12:06 (UTC)

Hledám skladbu[editovat zdroj]

Sice to sem nepatří, ale zkusím to - Asi před 20 lety jsem na koncertě slyšel (v podání učitelů ZUŠ) jednu skladbu. Od té doby mi její melodie stále vrtá hlavou. Zkusil jsem zapsat to, co si pamatuju - ne zcela sedí rytmus, ale melodie odpovídá (alespoň mé paměti). Pomohl by mi někdo najít, o jakou skladbu a autora jde? JAn (diskuse) 13. 12. 2013, 22:05 (UTC)

Zdravím, upozorňuji vás na můj návrh na příslušné stránce. Pokud bude realizován, bude se to asi týkat většího počtu článků. S pozdravem --Andreas Organista (diskuse) 26. 1. 2014, 22:12 (UTC)

Globus Music[editovat zdroj]

Ahoj, mohli byste se podívat na Globus Music? Podle Speciální:Co odkazuje na/Globus Music jde o vydavatelství, snad část Globus International (Psí vojáci, The Plastic People of the Universe). Současně jde ale i o plný název Globus (hudební skupina). Zhodnoťte, prosím, významnost těch vydavatelství, zda je lepší jim udělat článek na Globus Music a přes {{Různé významy}} napojit na tu skupinu nebo udělat rozcestník a o vydavatelství psát např. v Globus Music (vydavatelství). Díky. S pozdravem --31. 1. 2014, 14:18 (UTC), Utar (diskuse)

Vyřešeno založením rozcestníku Globus Music. --7. 5. 2017, 13:27 (CEST), Utar (diskuse)

Diskuze o změně Americký/á/é na USA[editovat zdroj]

Zdravíčko! Chtěl bych upozornit na diskuzi o změně názvů kategorií z Americké na USA, už byla přidána zmínka na stránky Třetího názoru. Nejsem si jist rozsahem případných změn, kolik stránek by se případně měnilo, ale mám pocit, že především těchhle hudebních. --Lukazuko (diskuse) 22. 4. 2014, 10:36 (UTC)

Seznam písní[editovat zdroj]

(přesunuto z Diskuse k portálu:Hudba#Seznam písní)

Zdravím, tvořím si u sebe článek o Zdeňku Svěrákovi. Zvažuji, zda nevytvořit také seznam jeho písní (podobně jako je tomu třeba u Michala Davida). Chci se pozeptat: mají tyto seznamy nějakou standardizovanou podobu? Díky. --Jan Polák (diskuse) 11. 6. 2014, 18:28 (UTC)

Ahoj, netuším o čem by se v takovém seznamu dalo psát a co vím, tak většina z nich tady na Wikipedii za moc nestojí. Nicméně pokud budeš seznam dělat, a budu rád, písně se píší v uvozovkách, nikoliv kurzívou (to je pro alba, filmy, atd.). --Marek Koudelka (diskuse) 11. 6. 2014, 18:33 (UTC) P.S.: Příště zkus raději WikiProjekt Hudba.
A ještě: Stejný seznam jsem kdysi chtěl udělat u Johna Calea, ale postupem času jsem na to tak trochu zapomněl − takže díky za připomenutí :-) --Marek Koudelka (diskuse) 11. 6. 2014, 18:39 (UTC)
Já jsem se snažil najít vhodnější místo. Klidně to tam přesuň. O uvozovkách vím, již mne na to upozorňoval Mates, nicméně díky za upozornění. A o čem psát? Viděl bych to na název písničky (to je jasné), dále autora hudby, pak název alba, na kterém vyšla (?), jméno interpreta (?)… --Jan Polák (diskuse) 11. 6. 2014, 18:46 (UTC)
Vlákno jsem přesunul. Něco jsem napsal ve svém pískovišti, kdyžtak tam koukni. Je tam název písně, autor, interpret (protože Cale se autorsky podílel i na něčem, co nevyšlo pod jeho jménem), původní album a rok prvního vydání. U Svěráka by asi bylo dobré rozdělit autory hudby a textů, protože toho hodně dělal s Uhlířem. Ještě tě napadá něco? --Marek Koudelka (diskuse) 11. 6. 2014, 19:03 (UTC)
Díky za přesun. Texty budou pořád jeho. Je fakt, že většinu toho dělal pro sebe s Uhlířem, ale něco zpíval i třeba pro Mládka („Mravenci v kredenci“ nebo „Dívka s modrou matrací“) či pro Jiřího Schelingera („Holubí dům“). A teď mne napadá, že on něco také psal pod pseudonymem Emil Synek; to by se do toho také mohlo nějak zabudovat, ne? --Jan Polák (diskuse) 11. 6. 2014, 19:09 (UTC)
Hmm, nemám ponětí kolik toho je, pokud menší množství, tak by podle mě stačila poznámka, pokud větší, tak asi nějak se zmínkou v úvodu. Ale nevím. --Marek Koudelka (diskuse) 11. 6. 2014, 19:15 (UTC)
Na dvouCD Hity a skorohity je větší množství písní zpívaných někým jiným, včetně Karla Gotta, Ladislava Smoljaka či Jaroslavy Kretschmerové... JAn (diskuse) 11. 6. 2014, 20:34 (UTC)
Ahoj, předpokládám, že mě Jan neoznačil náhodou.. :-) Upřímně sám moc nevím, jestli je řazení písní podle abecedy k něčemu dobré. Nevím, zda to moc neduplikuje články o albech. Samozřejmě na druhou stranu, ne všechny písničky do jedné vyšly na hudebních albech. I tak mi přijde jako lepší dělení skladeb podle let, desek, spolupracovníků nebo dle příležitostí (něco je filmová hudba, něco písně pro děti atd.) Jinak co psát, pokud vím, tak ty písně vždycky napsal kvůli něčemu, vyhrál si v nich buď s významem nebo tvary slov. Ale to je těžko zdrojovatelné samozřejmě, něco zmiňuje sám v Hodinách zpěvu. Např. mě napadá píseň "Nastává máj", která je zajímavá tím, že se v ní vyskytuje pouze samohláska a. Nebo třeba že píseň "Ani k stáru" byla motivem ve filmu Vratné lahve, atd. Zdraví --Mates (diskuse) 11. 6. 2014, 21:05 (UTC)
Podlě mě smysl tyto seznamy mají právě kvůli tomu, že v nich můžou být jak písně, které vyšly na albech daného interpreta/autora, ale také písně jiných interpretů, ve kterých zpíval nebo je napsal pro jiné. A pak samozřejmě písně, o kterých je známo, že je daný interpret nahrál nebo hrál při koncertech, ale nikdy oficiálně nevyšly. --Marek Koudelka (diskuse) 14. 6. 2014, 19:39 (UTC)
To zní jako přesvědčivý argument a souhlasím s tím. Přesto bych seznam osobně řadil spíš dle kariérních let než dle abecedy. Přeci jen je podle mě pro čtenáře zajímavější získat informace, které písně pochází ze stejného období tvorby, než které začínají na písmeno A. Co myslíš? --Mates (diskuse) 14. 6. 2014, 20:24 (UTC)
Ideální materiál pro Přílohy, udělat jako sortable tabulku... JAn (diskuse) 14. 6. 2014, 21:25 (UTC)
Nevím, ale pořád se mi nejvíc líbí abecední řazení. Ale jak říká JAn, udělat to jako sortable tabulku, tak by se vyřešilo všechno. Každý by si to pak mohl seřadit podle vlastního uvážení, podle roku, podle abecedy atd. --Marek Koudelka (diskuse) 15. 6. 2014, 09:35 (UTC)

Takže jsem založil stránku Seznam písní Johna Calea, neříkám, že je to finální podoba, je možné, že to později upravím na tabulkovou formu, ale v nejbližších dnech na to nebudu mít čas. Ještě mě napadá, jak to v takovém seznamu bude se zdrojováním? Nezdá se mi úplně vhodné dávat zdroj za každou píseň, pak by toho bylo opravdu moc. Zatím jsou, až na výjimky, ozdrojovány pouze nevydané či nějak zvláštní písně. --Marek Koudelka (diskuse) 25. 6. 2014, 18:29 (UTC)

Ceny Grammy[editovat zdroj]

Ahoj, založil jsem Christopher Tin. Existují nějaké české verze těch kategorií/cen Grammy? Jak jste to řešili v jiných článcích? --20. 12. 2014, 12:07 (CET), Utar (diskuse)

Ahoj, někdy jsem to volně překládal (např. Best new artist jako Objev roku, podle podobné kategorie v našich cenách, nebo Album roku, Singl roku), ale jinak to uvádím v původní podobě. --Mates (diskuse) 20. 12. 2014, 12:52 (CET)Odpovědět

Infobox Orchestrální skladba[editovat zdroj]

Zdravím. Při procházení seznamu nepoužívaných šablon jsem narazil na tento infobox - {{Infobox Orchestrální skladba}}. Rád bych se zeptal kolegů aktivních zde na projektu Hudba, zda mají o tento infobox zájem a bude jim užitečný, nebo zda jej mám navrhnout na smazání. S pozdravem. --Vachovec1 (diskuse) 1. 3. 2015, 20:55 (CET)Odpovědět

Tak teď jste mě abych řekl pravdu zarazil, protože jsem na tuto šablonu za dobu svého působení na Wikipedii nenarazil a přeci jen je to můj obor. Já ji nejspíš nevyužiji, možná pokud by se vyjádřil kolega RPekař, který se klasické hudbě věnuje přeci jen o trochu více než já. --Marek Koudelka (diskuse) 1. 3. 2015, 21:01 (CET)Odpovědět
Ale když koukám na anglickou Wikipedii, orchestrální skladby tam nejsou opatřeny infoboxem, což je škoda. Takže pokud je v tomto stavu použitelná, byl bych pro její zachování. Každopádně bych počkal na reakci kolegy, který by i mohl pomoct s případným doplněním či úpravou parametrů. --Marek Koudelka (diskuse) 1. 3. 2015, 21:11 (CET)Odpovědět
Taky jsem o něm nevěděl. Máme asi dva tucty článků, kde by se dal použít. Zatím ho prosím nechte, já ho zkusím uplatnit a prozkoušet, nakolik je praktický, jestli by se měl nějak ješě pozměnit - nebo jestli na nic není a měl by se smazat.--RPekař (diskuse) 1. 3. 2015, 22:57 (CET)Odpovědět
Rozumím, nechám to tedy na vás. S pozdravem --Vachovec1 (diskuse) 1. 3. 2015, 23:00 (CET)Odpovědět

Alba Miroslava Donutila[editovat zdroj]

Kolegyně a kolegové,

založil jsem alba Miroslava Donutila včetně jeho seznamu písní. U alb jsem vkládal infobox a do něj uváděl předcházející a navazující alba. Chtěl bych se pozeptat, jak se to dělá u kompilací Písničky z Provázku a Písničky z Balady pro banditu obsahujících písničky různých autorů? Jaké jim dát předcházející a navazující album? Žádné?

Předem díky za rady. --Jan Polák (diskuse) 10. 3. 2015, 09:48 (CET)Odpovědět

To je zajímavý dotaz. Záleží to na situaci, ve chvíli, kdy jde o kompilaci třeba dvou až tří umělců (říká se tomu taky split), tak se do chronologie uvádí předchozí a následující album všech zúčastněných. (námátkou mě napadlo třeba One Big Happy) Umím si představit situaci, že nějaké vydavatelství se rozhodlo vydat sérii kompilačních alb nejúspěšnějších písní svých umělců, pak by nejspíš měla být chronologie vytvořena právě v tom smyslu té série. Pokud by třeba všechna alba aranžoval Milan Uhde, šla by zmínit i jeho chronologie. Ale ve chvíli, kdy mám pochybnosti, zda nějaká souvislost mezi alby je, pak je nejspíše nejlepší chronologii úplně vynechat. Snad to pomůže. --Mates (diskuse) 10. 3. 2015, 16:35 (CET)Odpovědět

Gaspar Sanz[editovat zdroj]

Nemáte tu knížku? Předpokládám dobrou vůli, ale taky to mohl dotyčný opsat. --OJJ, Diskuse 9. 12. 2016, 08:49 (CET)Odpovědět

Kategorie:Písně Epicy[editovat zdroj]

Ahoj, koukněte se prosím na články v Kategorie:Písně Epicy. Zasloužily by aspoň trochu rozšířit úvod. Nebo sdružit do jednoho. Díky. S pozdravem --7. 5. 2017, 13:38 (CEST), Utar (diskuse)

Pokud nemá ve sledovaných, ping User:Michal Lenc (po wikidovolené), ten se metalem zabývá.
Tohle je dost nestandardní, o singlech jako takových (nosičích) příliš článků není, obvykle se informace k singlům vkládají do článků o písních (tj. de facto trochu jiné pojetí téhož).
O těch článcích vím už delší dobu, ale nechtělo se mi to řešit ;-) --Marek Koudelka (diskuse) 7. 5. 2017, 15:11 (CEST)Odpovědět
Podívám se na to. Někde snad půjde článek rozšířit, u zbytku bych byl pro přesměrování na dané album. --Michal Lenc (diskuse) 9. 5. 2017, 16:36 (CEST)Odpovědět
Díky za rozšíření části a přesměrování zbytku. S pozdravem --16. 5. 2017, 10:15 (CEST), Utar (diskuse)

Kategorie:Alba Chinaski[editovat zdroj]

Ahoj, po úspěchu s Epicou zkusím nyní požádat, zda byste se mohli podívat na Kategorie:Alba Chinaski. Ze sedmi je jich pět (1. signální, Autopohádky (album), Dlouhej kouř, Na na na a jiné popjevky, Není nám do pláče) opravdu krátkých, poslední je nyní i subpahýl. Díky. Hmm, možná by mohl vzniknout i navbox. S pozdravem --22. 5. 2017, 21:23 (CEST), Utar (diskuse)

@Utar: Ahoj, šablonu jsem vytvořil, u krátkých článků jsem zatím přidal obsazení. Každopádně ping na autora @MiroslavRouta:, kdyby chtěl/měl čas rozšířit sám. Pokud ne, postupně se o to postarám, jedná se alba známé české skupiny, takže by s tím neměl být problém. --Michal Lenc (diskuse) 23. 5. 2017, 16:28 (CEST)Odpovědět
Díky za důvěru, ale teď bohužel nemám čas na psaní wiki, navíc tohle jsou články z mých začátků, kdy jsem sjížděl alba, která jsme měli doma. Chinaski jsou vesměs zcela mimo mě, budu ale moc rád, když pomůžete s rozšířením článků, které jsem založil. Všechny založené články sleduji a vývoj tak uvidím a budu za něj jedině rád. --MiroslavRouta (diskuse) 24. 5. 2017, 00:15 (CEST)Odpovědět
@Utar: @MiroslavRouta: VyřešenoVyřešeno Hotovo, ještě zůstává kratší 1. signální, tam se mi nepovedlo k albu najít žádné články a recenze, ale na pahýl to myslím stačí. --Michal Lenc (diskuse) 27. 5. 2017, 22:18 (CEST)Odpovědět

Zůstane Nirvana NČ?[editovat zdroj]

Dobrý den, z debaty nad článkem Nirvana vyplynulo (Diskuse:Nirvana#NČ ?), že tento devítiletý (to jest dosti starý) Nejlepší článek již neodpovídá požadované úrovni a hrozí mu odebrání puclíku NČ. Našli by členové wikiprojektu sílu k udržení Nirvany mezi nejlepšími? --Jann (diskuse) 22. 8. 2017, 20:30 (CEST)Odpovědět

@Jann:Je nás tu málo a každý se raději věnuje tomu žánru, který jej zajímá. Osobně se vyhýbám rozšiřování článku o takhle známých kapelách, takže z mé strany pomoc nepřijde. Pár měsíců to tady visí, asi bych to posunul do potvrzení. --Marek Koudelka (diskuse) 2. 12. 2017, 21:47 (CET)Odpovědět

Kategorie:Údržba:Aktualizovat hudební článek[editovat zdroj]

Hezký večer, vytvořil jsem kategorii Kategorie:Údržba:Aktualizovat hudební článek. Do té by se měly umísťovat články označené šablonou {{aktualizovat po}} (až vyprší zadaná doba) a uvedeným parametrem „druhá kategorie“. Ten se zapisuje jako další parametr hned za datum; takže např. {{aktualizovat po|20171202|Údržba:Aktualizovat hudební článek}}. Pokud se kategorie ujme, tak se nám snad v budoucnu podaří eliminovat nějaké množství neaktualizovaných článků. --Michal Lenc (diskuse) 2. 12. 2017, 21:23 (CET)Odpovědět

Ta myšlenka je dobrá, ale nevím, do jaké míry to bude fungovat. Kolik lidí vytváří na Wikipedii hudební články? Několik. A kolik z nich zná šablonu {{aktualizovat po}}? Hmm, ty a já? A za druhé – většinu článků, v nichž by se šablona měla používat (tedy připravovaná alba a aktivní kapely), zakládají jednorázoví uživatelé nebo opět my dva. Rád bych, aby to fungovalo, ale moc tomu nevěřím. Nicméně beru to na vědomí. Ale pokud jde o neaktuálnost hudebních článků, hlavní problém je v tom, že obrovské množství z nich má třeba neaktualizované diskografie, což šablonou {{aktualizovat po}} stejně nevyřešíme. --Marek Koudelka (diskuse) 2. 12. 2017, 21:47 (CET)Odpovědět
Je mi jasné, že se toho jednorázoví a občasní přispěvatelé nechytnou. Šlo mi hlavně o to vyselektovat hudební články do zvláštní kategorie, aby článek, když už se do něj umístí šablona {{aktualizovat po}} (i kdybychom jí využívali jen my dva), neskončil v normální údržbě. Ta je bohužel naprosto přehlcená. Pak aspoň z mého pohledu ztrácí {{aktualizovat po}} celkově smysl, protože v té kategorii ty články stejně nikdo nenajde. Já jsem takhle včera po dlouhé době aktualizoval The Ninth Hour, v normální údržbě skončilo mimo jiné i MFANS. A to se v obou případech jedná o DČ. Ohledně diskografie mě bohužel nenapadá žádný způsob, jak neaktuální články oddělit od těch aktuálních, maximálně to prostě vše projít ručně. --Michal Lenc (diskuse) 2. 12. 2017, 22:47 (CET)Odpovědět
Díky za M:FANS, hned na to jdu. --Marek Koudelka (diskuse) 2. 12. 2017, 22:56 (CET)Odpovědět

Zdrojování seznamu skladeb[editovat zdroj]

Mám prosbu: chtěl jsem k písni Linger přidat seznam skladeb (či jak to nazvat), ale zjistil jsem, že je obtížné to doplnit o kvalitní zdroje, viz Wikipedia:ALBUMAVOID. Zbývá asi jen All Music, ale tam toho v tomto případě ohledně singlů a jejich formátu moc není (pokud mi nic neuniká). Po dalším hledání na netu mě napadlo to zdrojovat fotkami z ebay, jenže jednak toho z těch fotek nedokážu moc vyčíst... Dá se tam z fotek desek nějak poznat formát singlu? A pak nevím, zda se dají ty odkazy nějak archivovat. Myslíte, že kdybyc to jinak nešlo, tak bych mohl mít z článku DČ (i tak bych na ní zkusil ještě zapracovat) i bez toho seznamu? Případné díky, --Pavel Krupička (diskuse) 24. 1. 2018, 00:45 (CET)Odpovědět

@Pavel Krupička: Navzdory onomu anglickému pravidlu si myslím, že je Discogs rozhodně lepším zdrojem, než fotky z ebay. Jen se s ním musí pracovat opatrněji. Mně se osobně přístup en.wiki v tomhle nelíbí. Řeknou si sice, že Discogs není nejlepší zdroj, ale přitom velká část seznamů skladeb je zdrojována (převzata) právě odtamtud. Místo aby přiznali, odkud že to bylo převzato, tak zdroj odstraní a informaci nechají jako neověřenou. Upřímně ho mám leckdy raději než AllMusic, kde mají sice celkem dobré recenze, ale stopáž (především délky skladeb) tam mívají špatně (i když stopáž skladeb je obecně složitá na zdrojování). Dříve jsem si všiml, že podobné funkce mají i některé stránky hitparád, nicméně netuším, nakolik jde o jejich vlastní informace a nakolik prostě okopírovali Discogs nebo jinou databázi :). S pozdravem --Mates (diskuse) 24. 1. 2018, 02:14 (CET)Odpovědět

Do you want to help at this potential new free music Wikiproject? --Habitator terrae (talk) 14:59, 24 March 2018 (UTC)

Šablony nově (info)[editovat zdroj]

Ahoj, informuji, že v rámci testování modulu infoboxu (a převodu na infobox) byly {{Infobox - album}} a {{Infobox - chronologie}} předělány. Normální editor a čtenář rozdíl nepozná, nicméně v případě druhého zmiňovaného došlo k úplnému převodu. Pokud chceme, aby se chronologie zobrazovala správně, tak musí být vložena do vlastního parametru (v případě alb a singlů je to různé =). U alb je vložena skoro vždy, ale u singlů ne. Na doplnění pracuji a pokud si všimnete, že parametr chybí a chronologie se zobrazuje špatně, tak se nebojte a parametr doplňte. Děkuji. RiniX (diskuse) 24. 2. 2021, 17:50 (CET)Odpovědět

Chronologie jsem včera nakonec projel a vše by mělo být v pořádku. Zjistil jsem však, že podobný problém se děje i u šablony {{Singly}}, která není vkládána do parametru různé, ale do posledního, který je většinou součástí původního infoboxu (ve většine případech se jedná o následující album). Šablona se zobrazuje správně, ale její nadpis je malým písmenem. Bohužel se jedná o problém, jenž nelze jednoduše vyřešit, protože šablona je vkládána tam, kam nemá. Buď použít bota nebo opravit ručně. RiniX (diskuse) 25. 2. 2021, 09:17 (CET)Odpovědět

Upozornění na diskusi na Diskuse:Lubomír Malý[editovat zdroj]

Ahoj, nevím, zda zdejší diskusi někdo sleduje, nicméně doporučuji pozornosti diskusi u Lubomíra Malého, kde se řeší, jakou soutěž mohl Malý v roce 1962 v Helsinkách vyhrát (v článku byla uvedena Mezinárodní hudební soutěž Jeana Sibelia, nicméně ta zdá se vznikla až o tři roky později). Zdraví, --Martin Urbanec (diskuse) 24. 9. 2023, 14:58 (CEST)Odpovědět

Pro záznam jenom doplním, že problém byl už vyřešen. --Harold (diskuse) 25. 9. 2023, 13:08 (CEST)Odpovědět