Přeskočit na obsah

Dimitrij Jugoslávský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dimitrij
princ jugoslávský
Úplné jménoDimitrij Mikuláš Pavel Jiří Maria
Náboženstvíkatolická církev
Narození18. června 1958 (66 let)
Boulogne-Billancourt, Francouzská republikaFrancouzská republika Francouzská republika
RodKarađorđevićové
OtecAlexandr Jugoslávský
MatkaMarie Pia Bourbonsko-Parmská
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Srbská královská rodina
Srbská královská rodina
Jugoslávská královská rodina
Karađorđevićové

Rozšířená královská rodina


Princezna Linda

  • Princ Nikolas
    Princezna Ljiljana
    • Princezna Maria
  • Princezna Katarina
  • Princ Jiří
    Princezna Fallon
  • Princ Michael
    Princezna Ljubica
    • Princezna Natalija
    • Princezna Isidora

  • Princezna Maria Tatiana
  • Princezna Lavinia-Marie
  • Princ Karl Wladimir
    Princezna Brigitte
  • Princ Dimitrij Ivan

Princezna Barbara

  • Princ Dimitrij
  • Princ Michael
  • Princ Sergius
    Princezna Eleonora
  • Princezna Helene
  • Princ Dušan
    Princezna Valerie

Princezna Alžběta

Princ Dimitrij Mikuláš Pavel Jiří Maria Jugoslávský (* 18. června 1958, Boulogne-Billancourt), známý také jako Dimitri Karageorgevich[1] nebo Dimitrije Karađorđević, je gemolog a člen jugoslávského královského rodu. Je vnukem posledního italského krále Umberta II. a jeho manželky královny Marie Josefy. Založil klenotnickou firmu nesoucí jeho jméno, Prince Dimitri Company, a nadále působí jako její předseda a kreativní ředitel. Dříve byl seniorním viceprezidentem oddělení šperků aukční síně Sotheby's. V roce 1994 byl uveden do síně slávy mezinárodního seznamu nejlépe oblékaných.

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Princ Dimitrij se narodil v Boulogne-Billancourt ve Francii. Vyrůstal ve Versailles a navštěvoval internátní školy ve Francii a Švýcarsku. Vystudoval obchodní právo na Pařížské univerzitě a v roce 1983 se přestěhoval do New Yorku.[2]

Nejdříve se věnoval kariéře na Wall Street. Poté se rozhodl se přesunout do šperkařství a dostal nabídku na pozici v klenotnickém oddělení Sotheby's, kde se nakonec vypracoval na seniorního viceprezidenta. Během šestnácti let v Sotheby's se stal také odhadcem a studoval gemologii. V roce 1999 začal navrhovat šperky a vydal kolekci manžetových knoflíčků z drahých kamenů, které se prodávaly v Bergdorf Goodman a Saks Fifth Avenue. Navrhl také řadu dámských šperků pro Barneys New York a Neiman Marcus. V roce 2002 se přestěhoval do aukční síně Phillips de Pury & Luxembourg, kde vedl jejich oddělení šperků. V roce 2007 založil s obchodním partnerem Toddem Morleyem společnost Prince Dimitri Company, která otevřela salon na Manhattanu. Jeho šperky byly také prodány v aukci Christie's.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Princ Dimitrij a princ Michael Jugoslávský jsou prvními dvojčaty, která se narodila princi Alexandrovi Jugoslávskému a jeho první manželce, princezně Marii Pie Savojské, nejstarší dceři Umberta II. Italského. Maria Pia měla v roce 1963 podruhé dvojčata, prince Sergeje a princeznu Helene Jugoslávskou. Mají mladšího nevlastního bratra, prince Dušana Jugoslávského, z otcova druhého manželství s princeznou Barbarou Lichtenštejnskou.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Původ[editovat | editovat zdroj]

Jeho otec byl prostřednictvím své matky bratrancem prince Edwarda, vévoda z Kentu, princezny Alexandry, ctihodné lady Ogilvy a prince Michaela z Kentu. Byl také bratrancem z druhého kolene královny Sofie Španělské a krále Karla III., což z Dimitrije dělá bratrance z třetího kolene Filipa VI. Španělského a Williama, prince z Walesu. Jeho otec byl také bratrancem ze třetího kolene korunního prince Alexandra Jugoslávského, Markéty II. Dánské a Haralda V. Norského. Prostřednictvím svého dědečka z otcovy strany, prince Pavla Jugoslávského, je Dimitrij členem kadetské větve rodu Karađorđevićů. Je vnukem prince Alexandra Srbského, který vládl v letech 1842 až 1858. Prostřednictvím svého otce je Dimitrij potomkem králů Jiřího I. Řeckého, Alexandra II. Ruského a Kristiána IX. Dánského.

Princezna Olga byla sestrou princezny Mariny, která se provdala za prince Jiřího, vévodu z Kentu (strýce královny Alžběty II.). Olga a Marina byly také z otcovy strany sestřenicemi vévody z Edinburghu, manžela královny Alžběty II. Byli také příbuzné s bratry princem Mikulášem Řeckým a Dánským a princem Ondřejem Řeckým a Dánským.

Prostřednictvím své babičky z matčiny strany, Marie Josefy Belgické, je bratrancem z druhého kolene krále Filipa Belgického a velkovévody Jindřicha Lucemburského a bratrancem z třetího kolena vévody Františka Bavorského. Jeho matka byla prostřednictvím svého otce, Umberta II. Italského, sestřenicí bývalého cara Simeona II. Bulharského. Prostřednictvím své matky je Dimitrij potomkem králů Viktora Emanuela III. Italského, Alberta I. Belgického, Nikoly I. Černohorského a Michala I. Portugalského.

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

 
 
 
 
 
Alexandr Karađorđević
 
 
Arsen Karađorđević
 
 
 
 
 
 
Persida Nenadović
 
 
Pavel Karađorđević
 
 
 
 
 
 
Pavel Pavlovič Demidov ze San Donata
 
 
Aurora Pavlovna Demidova
 
 
 
 
 
 
Jelena Petrovna Trubecká
 
 
Alexandr Jugoslávský
 
 
 
 
 
 
Jiří I. Řecký
 
 
Mikuláš Řecký a Dánský
 
 
 
 
 
 
Olga Konstantinovna Ruská
 
 
Olga Řecká a Dánská
 
 
 
 
 
 
Vladimír Alexandrovič Ruský
 
 
Jelena Vladimirovna Ruská
 
 
 
 
 
 
Marie Meklenbursko-Zvěřínská
 
Dimitrij Karađorđević
 
 
 
 
 
Umberto I.
 
 
Viktor Emanuel III.
 
 
 
 
 
 
Markéta Savojská
 
 
Umberto II.
 
 
 
 
 
 
Nikola I. Petrović-Njegoš
 
 
Elena Černohorská
 
 
 
 
 
 
Milena Vukotić
 
 
Marie Pia Bourbonsko-Parmská
 
 
 
 
 
 
Filip Belgický
 
 
Albert I. Belgický
 
 
 
 
 
 
Marie Luisa Hohenzollernská
 
 
Marie Josefa Belgická
 
 
 
 
 
 
Karel Teodor Bavorský
 
 
Alžběta Gabriela Bavorská
 
 
 
 
 
 
Marie Josefa Portugalská
 

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Prince Dimitri of Yugoslavia na anglické Wikipedii.

  1. HAUGHNEY, Christine. Getting the Royal Treatment. The New York Times. 2010-04-24. Dostupné online [cit. 2024-07-07]. ISSN 0362-4331. (anglicky) 
  2. Why European Royalty and Aristocrats Are Flocking to New York. modernluxurymedia.com [online]. 2015-05-09 [cit. 2024-07-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  3. MILANOVIC, Stefan. Crown Prince awards Royal Orders to Royal Family members [online]. 2016-08-22 [cit. 2024-07-07]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]